(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 530
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 854
Веселче, пчели, казваш? Да ти дам и алтернатива, преди да  даваш да те жилят: http://www.learningherbs.com/news_issue_92.html Такваз чушка нямам баш - Cayenne, други имам, пак много люти, та с тях. От тоя Cayenne сорт ще си търся семена.
Сега точно го правя, ще видим какъв ефект ще има. Ще го ползвам за схващания, за възпалени нерви, уморени мускули Simple Smile

Искам да питам един от ония, моите, хм...странни въпроси.
Ако посадя картофи за ранни, но извадя само част, докато са малки и крехки, а другите оставя в земята - те ще станат ли "стари" картофи?

Седи ми сайта на Сортови семена вече две седмици отворен. Все да поръчам, да попълня липсващите семена и все не стигам до там. Но тук като вляза и пламвам от нетърпение.
И снимките ви гледам с такова удоволствие!  Hug

Ще ходим да режем калеми...отново, от чудната ябълка. Дето миналата година така глупаво се провалих. Тази вече не трябва да има грешки. Св. Добри е с година напред - нейния калем се хвана. Аз ще стартирам отново тази година, но пък имам малко повече дървета за проба.
Посях доматчета и чушки. Кофички се оказа, че нямам достатъчно за разсаждане, та сега алармирах приятели - събират. Ох, как нямам търпениееее! Simple Smile

# 661
  • Мнения: 4 753
Искам да питам един от ония, моите, хм...странни въпроси.
Ако посадя картофи за ранни, но извадя само част, докато са малки и крехки, а другите оставя в земята - те ще станат ли "стари" картофи?

Ахам... То е като зеления боб... Ако не го откъснеш зелен и го оставиш да узрее, ще си имаш зрял боб...  Wink

# 662
  • Мнения: 854
Ура! Много ти благодаря! Това супер ме устройва.
Че като изкарам грамадната реколта - взех, че се притесних какво ще правя с толкова пресни картофи   Joy

# 663
  • Стара Загора
  • Мнения: 538
Седи ми сайта на Сортови семена вече две седмици отворен. Все да поръчам, да попълня липсващите семена и все не стигам до там. Но тук като вляза и пламвам от нетърпение.
И снимките ви гледам с такова удоволствие!  Hug

По повод семената - от 5 до 9 март в Пловдив ще се проведе международна селскостопанска изложба. Надявам се да има и семена от различни фирми на много сортове растения. Със съпруга ми ще ходим да погледаме и евнтуално и ние да си попълним колекцията от семена  Grinning

# 664
  • Мнения: 3
Здравейте,
искам да питам тези които имат пчелички, колко е инвестицията в един кошер.


Pisaro,
за семейство в нов кошер горе долу: 120 лв. пчелното семейство, 100 лв. - кошер, но си струва да се погледнат обави дори в нета, където "на старо" се продават кошери заедно с пчелите за около 100лв, обикновенно гледани от възрастни пчелари които вече не могат да се занимават и няма кой да им помага, само трябва да се внимава да не са болни пчелите (от нозематоза и тн - винаги съществува риск)

# 665
  • Мнения: 6 217


Ахам... То е като зеления боб... Ако не го откъснеш зелен и го оставиш да узрее, ще си имаш зрял боб...  Wink
Това за всички сортове зелен боб ли се отнася? newsm78

# 666
  • Мнения: 3
Моля за съвет от хората, които разбират от овощарство и пролетна резитба, тъй като на мястото където гледаме зеленчуци имаме и 6 вида плодни дръвчета, по повод на който с баща ми изпаднахме в спор с непреодолими различия как трябва да се оформят малките и подрежат по старите. Има кайсия, неподрязвана от 10 год, защото той не разбира много (въпреки че има голямо желание да сади) , а аз не се интересувах до скоро, но сега искам да правя нещата правилно. Имаме също круша, ябълка, череша, праскова, вишна... От това което намерих в нета, разбирам, че за всеки вид дърво е подходяща различна резитба за оформяне на корона, но няма схеми или катинки за най-популярните – Подобрена-етажна, Чашовидна, Палмета, Вретено, Свободно растяща, пък аз не мога точно да си ги представя, та молбата ми е ако знаете линк по тоя въпрос и има картинки, дори да не е на български, бихте ли го споделили/ Според баща ми се оставяли клоните които растат нагоре, а такива увинали настрани се изрязват, според това което четох ако дървото стане с много сбита корона с клони нагоре не стигало светлина до плодовете, затова за ябълки и круши е добре пирамидална, или нещо като чадъровидна както аз си представям, с един централен водач клон, за прасковите пишеше чашковидна/ На прав път ли съм?

# 667
  • Мнения: 4 753
Ахам... То е като зеления боб... Ако не го откъснеш зелен и го оставиш да узрее, ще си имаш зрял боб...  Wink
Това за всички сортове зелен боб ли се отнася? newsm78

Разбира се... Всички сортове боб се садят от зрял боб... Първо са в шушулки и можеш да си ги береш като зелен боб, но някои имат по-твърди шушулки и "конци" и не са приятни за ядене... Необраният зелен боб логично узрява и освен за консумация като зрял боб се използва за семе съответно за зелен или зрял... По-просто казано, всички сортове боб са първо зелени, а после зрели, но тези, които се садят специално за зелени имат определени предимства пред другите и са предпочитани за консумация в този им вид...

# 668
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Tikva (zelena), виж това. Надявам се да ти е от полза. Hug
http://www.razsadnik-bg.com/content/category/5/26/235/

# 669
  • Мнения: 6 217
Ахам... То е като зеления боб... Ако не го откъснеш зелен и го оставиш да узрее, ще си имаш зрял боб...  Wink
Това за всички сортове зелен боб ли се отнася? newsm78

Разбира се... Всички сортове боб се садят от зрял боб... Първо са в шушулки и можеш да си ги береш като зелен боб, но някои имат по-твърди шушулки и "конци" и не са приятни за ядене... Необраният зелен боб логично узрява и освен за консумация като зрял боб се използва за семе съответно за зелен или зрял... По-просто казано, всички сортове боб са първо зелени, а после зрели, но тези, които се садят специално за зелени имат определени предимства пред другите и са предпочитани за консумация в този им вид...
Мерси  Grinning, аз знам, че всеки зелен боб узрява. Мисълта ми беше, вкусни ли са зърната на зеления боб, ако се консумират в зряла форма? Ние му викаме сух боб. И за зелен и за сух сеем различни сортове. А и зрелите семена на единия и на другия изглеждат съвсем различно. Та никога не сме готвили и яли узрели зърна на зелен боб. Ако този път съм успяла да обясня.  Embarassed

# 670
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
REAL_WOMAN според мен имат различен вкус. Примерно зеления боб, който сея аз е с черни семена, съседката ми даде с червени. Готвила съм черен и червен боб и определено имат по-различен вкус от белия.

# 671
  • Мнения: 86
Работите ли или гледате парламента  Wink
Сякаш всичко замря .
Искате ли малко надежда за нов живот?
http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29742609-за живота на това бебе хъски се борим у дома от неделя насам.По-малко от килограм е и се е родило от желанието на някои за бърза печелба и пълно безхаберие  #2gunfire.Не мога да си обясня-намерил си изгубено женско куче и го заплождаш единствено с идеята да спечелиш от кученцата.Но не влагаш нито за обеззаразяване и ваксини,нито дори и за свястна храна на кучката.Резултата-6 душици,от които само това е все още живо  #Cussing out.И в неделя и понеделник геройски се бори за живот,направи безброй гърчове,но за сега се справя-пратете му малко хубави мисли  Praynig
Според децата ми то има пълното право да е символ и на нашата борба за оцеляване и успех.
Ето и малко бебета зеленчуци
http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29742611-краставици
http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29742616-Рила

# 672
  • Мнения: 4 753

При каква температура ги гледаш тез неща?
Доматите, които сях в кофички и изнесох на студено (15 градуса) ми се струва, че не са мръднали от поне 10 дни... Снощи насях още няколко кофички, които смятам да стоят в топлата стая (20-25) за проба и сравнение... Дали въобще ще оцелее нещо от първите не ми е ясно, май се запекоха...  Thinking

# 673
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Вили , мъничкото има всичките ми добри мисли за оцеляване.  bouquet
Много си напред с разсада.Аз сях на 9.2. домати ,пипер  , патладжан,салата ,зеле / дитмарско и пак чой/, целина ,цветя .Поникна всичко ,но е на фаза семедели.Няма и помен от същински листенца. Мисля да сея краставици и тиквички  към 15 март и да ги изнеса в градината към 25 април.
За първи път сях в торф . До сега винаги съм си правила сама смес от тор,градинска пръст и пясък.  Grinning Но реших да опитам в торф , защото е по-лек и ми е по-лесно да ги разполагам из къщи.Още не съм снимала ,че не ми остава време ,но и аз ще се отчета скоро.

# 674
  • Мнения: 86
В апартамента са ,но палим късно след обед.
В момента термометъра при краставиците показва 10 градуса.Като запалим парното се покачва до около 20-общо взето им е студено на краставиците,но за домата е супер.Ако има и малко слънчице ще е още по-добре.Но в града или е облачно или има мъгла...
МХ,  HugАз сях на 13 януари краставиците,започнаха да се показват на 23,но явно им беше студено и се проточи никненето.последните се показаха преди десетина дни.
Доматите сложих на 14 януари,на 21 започнаха да никнат,а на 4-5 февруари да кръстосват.Пикирах ги на 17 февруари.
До сега не съм пръскала или подхранвала с нищо-да видим какво ще стане  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт