Коледа 2012- 3 част

  • 60 002
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 8 397
Снощи си омесих тестото за ванилените кравайчета и сега отивам да ги пека. Да попитам пак на колко градуса ги печете? 170 добре ли е?

Добре е. Имай предвид, че стават доста бързо. Трябва да ги наблюдаваш.  Peace

# 436
  • София
  • Мнения: 605
Влизам да се отчета-рано отидох до Кауфланд-имаше 7-8 комплекта от кутиите, тези с Дядо Коледа нещо не ми харесаха и си взех снежковците. И само да ви се оплача, че заради вас постоянно си променям списъка за коледното сладкоправене  Hug В началото бях на 2 вида сладки, сега станаха поне 5, като смятам да накарам и щерката да се опита да направи сама едни бонбони  Rolling Eyes

# 437
  • Мнения: 1 243
Мисля, че в готовите подправки за меденки има черен пипер. В немските коледни сладки традиционно се слага, но ние не сме свикнали точно с неговия вкус във такива печива. И на мен не ми харесва този горчив и леко пикантен вкус, който придава.

Довечера и аз ще правя най-после ванилените кравайчета. Миналата година успях (и досега нямам обяснение как!) да сместя цялата доза в тавата от фурната и изпекох повече от 100 наведнъж. Явно късметът на начинаещият е работел тогава, защото нито се разляха, нито се натрошиха, докато ги овалвах в захарта. Стискам си палци, обаче, да не е било само този късмет и да стане пак така и сега.
Wink

# 438
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
И аз имам снежковците - сини кутии с три снежковци нали? Много са сладурски и веселяшки Simple Smile

# 439
  • Мнения: 8 751

mamaeli8000, споделих първият линк във фейсбук, надявам се, нямаш нищо против 
прекрасни неща си направила!  bouquet

# 440
  • Мнения: 1 675
Момичета имам нужда от бърз съвет, току що забърках ванилените кравайчета на nutel33 , Тестото се омеси лесно обаче е меко и се разлива в ръцете (това заради маслото) Трябва ли да слагам още брашно и да го уплътня или хладилника е достатъчен за да стегне?
И другия ми въпрос е колко време след излизане от фурната се слагат в пудра захар?
п.с. нали само до зачервяване се пекат? newsm78
Извинете за тъпите въпроси, ама като правя нещо за първи път не искам да се излагам Blush

# 441
  • Мнения: 50
МоРсКа СиРеНа,със суха мая е щолена на Фукла от първа страница. Аз го направих и стана чудесен.Вече е опакован и отлежава,но не мога да качвам снимки.Ще чакам детето да ги качи.

# 442
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
tinki, аз снощи месих това тесто за кравайчетата, сега ще ги пека - моето не се разлива в ръцете ми, стегнато си е - да не би да си разтопила маслото до течно? Според мен не трябва да слагаш повече брашно.
Освен това трябва да стегне в хладилника ( пише си една нощ) на студено.

# 443
  • София
  • Мнения: 271
Здравейте и от мен!
Кажете коя пудра захар е ситна, без големи кристали. Имаше преди една в Кауфланд с едни плодове на опаковката май беше- не знам дали още я има. Последно миналата Коледа, като взимах й бяха вдигнали много цената.
Искам да си взема и бял марципан от някой онлайн магазин- ще ми препоръчате ли хубав (марципан)?
Мерси предварително!

# 444
  • Мнения: 1 675
tinki, аз снощи месих това тесто за кравайчетата, сега ще ги пека - моето не се разлива в ръцете ми, стегнато си е - да не би да си разтопила маслото до течно? Според мен не трябва да слагаш повече брашно.
Освен това трябва да стегне в хладилника ( пише си една нощ) на студено.
Да малко повече се разтопи въпреки че не беше чак всичкото втечнено.
Според вас с мас (чиста и прясна) биха ли се получили,сега се замислям?
Ще го подържа в хладилника още час два и ще видим.
Сега съм забъркала една доза меденки!
Окич Има една пудра захар в Кауфланд точно 250гр. е синя опаковка с едно цедаче на нея, не знам точната марка тя е много много ситка по- ситна от пясък, обаче не е кремообразна като някои други които стоят по- мазни.

# 445
  • Мнения: 8 397
tinki, по принцип маслото може да се заменя с мас. Но не бива както маста, така и маслото да се разтопяват. Трябва да се извади от хладилника по-рано, за да омекне. Аз правих ванилените крайвайчета по рецептата на Наталина. Тестото стана като пластелин, много приятно за работа.

# 446
  • Мнения: 143
Здравейте момичета...
Искам да ви попитам кои сладкиши и сладки ще ми предложите да направя за Коледа - като се има предвид ,че за 1 път ще ги правя сама и многооооооо искам да станат вкусни ! Вчера се заех с едни бисквити , които ми отнеха 4 ч. (станаха красиви) ,но не са сладки #Cussing out и сега се чудя с какво да ги правя...слепих ги със сладко ,но пак не е това ,което очаквах !
Имам голямо желание ,но нз с кое да започна  newsm78 и ще съм ви благодарна за съвети

# 447
  • Мнения: 1 675
Здравейте момичета...
Искам да ви попитам кои сладкиши и сладки ще ми предложите да направя за Коледа - като се има предвид ,че за 1 път ще ги правя сама и многооооооо искам да станат вкусни ! Вчера се заех с едни бисквити , които ми отнеха 4 ч. (станаха красиви) ,но не са сладки #Cussing out и сега се чудя с какво да ги правя...слепих ги със сладко ,но пак не е това ,което очаквах !
Имам голямо желание ,но нз с кое да започна  newsm78 и ще съм ви благодарна за съвети
Аз ти предлагам меденки или шоколадови сладки, щом, обичаш сладко

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=623232.msg20311365#msg20311365
Меденките на мама
http://media.snimka.bg/6438/019131199.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_IURNbHywo8o/SyJ81ELoj1I/AAAAAAAADEY/E0 … 320/food1+139.jpg

http://vrindabg.com/wp-content/uploads/2011/03/medenki.jpg


рецепта:
1 чаша захар
1 чаша олио
2 л. мед
2 яйца
1л. сода в млякото
2л. Кисело мляко
1/2 л. канела
Брашно- колкото поеме за меко тесто – 300-400 гр.
орехи
Оформят се топчета(може да със във абсолютно всякаква форма тестото лесно се манипулира) слага се орех и се пече в умерена фурма.

# 448
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
tinki, аз снощи месих това тесто за кравайчетата, сега ще ги пека - моето не се разлива в ръцете ми, стегнато си е - да не би да си разтопила маслото до течно? Според мен не трябва да слагаш повече брашно.
Освен това трябва да стегне в хладилника ( пише си една нощ) на студено.
Да малко повече се разтопи въпреки че не беше чак всичкото втечнено.
Според вас с мас (чиста и прясна) биха ли се получили,сега се замислям?
Ще го подържа в хладилника още час два и ще видим.
Сега съм забъркала една доза меденки!
Окич Има една пудра захар в Кауфланд точно 250гр. е синя опаковка с едно цедаче на нея, не знам точната марка тя е много много ситка по- ситна от пясък, обаче не е кремообразна като някои други които стоят по- мазни.

tinki_15, защо си разтопявала маслото? Маслено тесто се прави с меко, но не течно масло. В съветите си съм писала, да се остави 24 часа извън хладилника, на стайна температура - нищо му няма - тогава е перфектно за използване. Не съм сигурна, че два часа в хладилника ще го оправят. Предлагам, след два часа само леко да го премесиш, за да се усвои добре маслото и да го оставиш в хладилника до утре. Работи се със студено тесто - взимаш парче от тестото, с което ще работиш и останалото оставяш в хладилника, до следващата тава.

А и още - с мас разбира се също ще станат, но вече имат друг вкус. Маслото им придава специфичен по-богат вкус. Peace

alo_madona, каква рецепта си използвала? Какво означава за теб вкусни - всеки има различни предпочитания. Ти какви бисквитки искаш?

# 449
  • Мнения: 143
        2 яйца
        2 с.л. мед
        1 ч.л. сода бикарбонат
        1/2 ч.ч. олио
        1 ч.ч. захар
        1 п. ванилия
        1 п. канела
        брашно за меко тесто(около 500 г)
Това е рецептата за меденки (бисквити) - не ,че не са вкусни , а не са СЛАДКИ ! Иначе станаха красиви и нямах никакви проблеми при подготовката и печенето.....

Общи условия

Активация на акаунт