Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 50

• 43 970
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
Погледа беше отправен точно към Фирузе,след думите на Хюрем.
Виж фрагмана,Kitikett !

# 376
Много ми хареса серияла.
Ибрахим не ми е любимец,но милто му  държание
с дъщеричката и думите му,че тя е само негова ,на рибаря Ибрахим,
а не на династията, ме трогнаха.Пролича отново болката му от
думите на Хатидже,че присъствието на детето в дяхния дом ще навреди
на династията.Браво на Окан!Играе прекрасно!
Най-сетне ще видиме щастливото лице на Нигяр,поемайки в обятията рожбата си.
Ще бъде мила сцена!

и на мен много ми допадна този момент !
Но се разочаровах, че точно Матракчъ каза на Нигяр за детето. Очаквах да е по-вълнуващо: да й каже Ибрахим или Хюрем да покаже съчувстие към Нигяр..но не би!

# 377
Дори отпреди Ибрахим и каза, че тя го отблъсква с това, че постоянно му натяква, че е от Династията и че говори само за това, но Хатидже така и не поумня и си продължава старата песен на нов глас.

# 378
Здравейте приятели на тази мания, носеща името "Великолепният век"  Grinning

Вече много хора са гледали преведената 74-а серия и естествено идва времето за коментар.
Прочетох, че тази била серията на Хюрем и Сюлейман, но истината е, че тази серия е своеобразна кулминация на филма. Почти всички сюжетни линии, разглеждани до момента, достигнаха най-високата си точка.
Не можах да не се възхитя на режисьорското майсторство при паралелно показаните сцени:
- Султанът в Маниса и спомените му за Ибрахим/ Ибрахим с французите и разказа му за Султана.
- Нигяр и Рустем в хамама/ Ибрахим и Хатидже в спалнята им.

Друг изключителен момент - срещата Ибрахим паша - Ебусууд.
Разговорите между Мустафа и Мехмет и клетвата на Мустафа, че няма да позволи косъм да падне от главите на братята му - вълнуващо, трогателно!
За Ибрахим и Кадер, а и Нигяр в момента не ми стигат думите за да опиша какво чувствам - за тях после.

Фирузе, най-недолюбваната героиня - за нея искам да напиша. За всички нас е ясно, че нейният край, макар все още неизвестен, идва и ми се иска да и отдадем малко внимание. Колкото и да обичате Хюрем, не може да не ви е направило впечатление гордо вдигната глава на Фирузе, когато каза : "Ако някога си тръгна от тук, това ще е по собствено желание!" Едва ли тази "дързост" е съвсем голословна. Това, което ни показват до момента не го внушава. Развръзката ще настъпи скоро и мисля, че всички ще бъдем много изненадани. Този път гледах внимателно и сцената с нея и Султана. Султанът беше повече от трогнат, мисля, че искрено се развълнува.
Аз също се впечатлих, дотолкова, че дръзнах да се опитам да преведа този поетичен монолог в някакъв вариант на мерена реч.

Не тръгвай, Сюлейман – не си отивай!
Нека си отидат мислите ти, погледа, душата-
но ти не си отивай!

От тях лишена аз да бъда съм съгласна,  
единствено да мога да те виждам!
Ти закрил си слънце и небе, но нека
да не виждам небосвода и звездите-
само ти не си отивай!
Ако си отидеш- със себе си душата ми вземи!
Ако ме оставиш, то и ти не си отивай!

Когато с теб съм, всяко кътче земно е градина плодородна!
И когато есента настъпи и прелестта от нея си отиде,
ти не тръгвай!
Не ме оставяй-
за раздялата е нужно каменно сърце!

Преводът е от руски и се извинявам, ако по някакъв начин успях да засегна чувството ви за естетика с моят непретенциозен опит за поезия  Hug

# 379
  • Атлантис, Галактика Пегас
Аз още по време на излъчване на серията по Стар тв, си преведох тези стихове за себе си във варианта на лично за мен познат и любим.

- Как больно, милая, как странно,
    Сроднясь в земле, сплетясь ветвями -
    Как больно, милая, как странно
    Раздваиваться под пилой.
    Не зарастет на сердце рана,
    Прольется чистыми слезами,
    Не зарастет на сердце рана -
    Прольется пламенной смолой.

- Пока жива, с тобой я буду -
    Душа и кровь нераздвоимы, -
    Пока жива, с тобой я буду -
    Любовь и смерть всегда вдвоем.
    Ты понесешь с собой, любимый,
    Ты понесешь с собой повсюду,
    Ты понесешь с собой повсюду
    Родную землю, милый дом.

- Но если мне укрыться нечем
    От жалости неисцелимой,
    Но если мне укрыться нечем
    От холода и темноты?
    - За расставаньем будет встреча,
    Не забывай меня, любимый,
    За расставаньем будет встреча,
    Вернемся оба - я и ты.

- Но если я безвестно кану -
    Короткий свет луча дневного, -
    Но если я безвестно кану
    За звездный пояс, млечный дым?
    - Я за тебя молиться стану,
    Чтоб не забыл пути земного,
    Я за тебя молиться стану,
    Чтоб ты вернулся невредим.

Трясясь в прокуренном вагоне,
    Он стал бездомным и смиренным,
    Трясясь в прокуренном вагоне,
    Он полуплакал, полуспал,
    Когда состав на скользком склоне,
    Вдруг изогнулся страшным креном,
    Когда состав на скользком склоне
    От рельс колеса оторвал.

Нечеловеческая сила,
    В одной давильне всех калеча,
    Нечеловеческая сила,
    Земное сбросила с земли.
    И никого не защитила
    Вдали обещанная встреча,
    И никого не защитила
    Рука, зовущая вдали.

С любимыми не расставайтесь,
    Всей кровью прорастайте в них, -
    И каждый раз навек прощайтесь,
    Когда уходите на миг!

# 380
Е добре де какво да каже Феррузето като вижда,че на Султана му е слаб ангела..

Фирузето,великата манипулаторка..

# 381

Манипулаторка или не, но аз се надявам вече нещата да мръднат малко, че нещо много дълга стана тази 36 година.

# 382
Kak говореха на пазара в Маниса за Хюрем ............ хора които никога не са я виждали,............ но така е. Чуждите посланици ( от чиито сведения ) историците черпят за образа на историческата Хюрем също не са я виждали, а са предавали от дворцовите слухове само това което им е изгодно.

Да си припомним как такива чужди източници и народни сплетни очернят една българска царица, че е убила благородника Балдуин. Или, че е била подвела ( омагьосала ) цар Калоян да го убие.

Напомня ли ви Хюрем и обвиненията в магии...........

# 383

Манипулаторка или не, но аз се надявам вече нещата да мръднат малко, че нещо много дълга стана тази 36 година.

Как 38-ма сме..! Нали момичетата така казаха? Иначе може да се окаже,че 37 година е повече от 12 месеца..
Иначе Фирузето ако беше казала на Султана:"Айде Довиждане и много здраве на Махидевран" Интригата щеше да бъде по-голяма

# 384
Как 38???
Че Ибрахим що е жив?
Нали 36 го екзекутират.

# 385
Как 38???
Че Ибрахим що е жив?
Нали 36 го екзекутират.

Грешка през 1534 умира Валиде

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B … D1%82%D0%B0%D0%BD

# 386
Валиде умира 34 година
Ayşe Hafsa Valide Sultan (Osmanlı Türkçesi: عایشه حفصه سلطان; d. 5 Aralık 1479 - ö. 19 Mart 1534)

През 1533 година Сюлейман изпраща на изток войска, начело с великия везир Паргалъ Ибрахим паша, която си връща Битлис и завзема Тебриз без да срещне съпротива. През следващата година самият Сюлейман се присъединява към войската, която продължава настъплението си, но шах Тахмасп отстъпва без да приема решаващо сражение.[15] През 1535 година управителят на Багдад капитулира пред османците и султанът влиза триумфално в града, затвърждавайки водещата си позиция в Ислямския свят като наследник на Абасидите.[16]

През 1532 година флотът на Хабсбургите завзема крепостта Корони в Пелопонес, което е възприето от Сюлейман като заплаха за османската хегемония в източното Средиземноморие. Осъзнавайки нуждата от засилване на османския военноморски флот, той назначава за негов главнокомандващ Хайредин Барбароса, който се заема с преустройството на флота, така че той да стане по-силен от всички останали средиземноморски флоти взети заедно.[17] През 1535 година император Карл V удържа голяма победа срещу османците при Тунис, която, заедно със започналата война с Венецианската република, кара Сюлейман да приеме предложенията на крал Франсоа I за създаване на Френско-османски съюз, насочен срещу Хабсбургите.

Следователно сега е 36.

# 387
   15 март 1536 (42 г) Умира Ибрахим Паша

# 388
Ами аз за това казвам много дълга излезе тази 36 година.

# 389
а Хюрем отива ли в провинцията с някой от синовете си или престъпва и това правило за да е близо до СС?

Общи условия

Активация на акаунт