Какво е "дерибейщина"?

• 2 184
  • 7
  •   1
Отговори
Доста често срещам думата "Дерибейщина", може ли някой да ми каже в какъв смисъл се използва?

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 18:18 от Mamma

# 1
http://rechnik.info/%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%B9

В разговорната реч се използва, да опише някоя арогантна и агресивна личност, която си позволява да тероризира останалите, "да коли и беси" и т. н. в този дух. Дерибеят може да е член на семейството, шеф или просто колега, който си позволява повече, отколкото му се полага.
Затова и поведението на такъв екземпляр се нарича "дерибейщина".

# 2
благодаря сърдечно  Simple Smile

# 3
  • Стара Загора
Май има доста дерибеи около нас особено шефове!

# 4
Аз пък си мислех, че е богат човек, който въз основа на финансовите си възможности си позволява да тероризира околните, а то какво било....

# 5
  Всъщност правилното изписване е "деребей" и означава автономен управник в Османската империя, който се ползва със самостоятелност във своето владение, например Осман Пазвантоглу във Видин.

Съвременното изписване "дерибей" е неправилно и фолклоризирано и преносно се използва за своеволен управник, който тероризира подчинените си.

# 6
  Всъщност правилното изписване е "деребей" и означава автономен управник в Османската империя, който се ползва със самостоятелност във своето владение, например Осман Пазвантоглу във Видин.

Съвременното изписване "дерибей" е неправилно и фолклоризирано и преносно се използва за своеволен управник, който тероризира подчинените си.

И аз така го знам.

# 7
  • Пазете Гор
Тъй наричаме управници, големи или малки, забравили или никога не научили юридически или етични норми, практикуващи занятието си единствено в своя користна -  било материална или друга - угода.

Ех, сещам се за един много силен пример. Ако и вие се сещате за същия, значи дефиницията е коректна.

Общи условия

Активация на акаунт