Отговори
# 180
  • гр.Велики Преслав
Здравейте, момичета!

Реших и аз да се включа по темата за захранването. Съгласна съм с Vaseto29 , че трябва да сме толерантни един към друг. Пък и в крайна сметка, след като педиатрите ни на всяка консултация ни казват какво да въвеждаме като храна, не всеки може да си каже - " аз пък няма да слушам докторите, ами ще правя това, което съм прочела в нета". Според мен най-важно е да се водим по детето. Първото си дете захраних рано - на 3 месеца, поради причината, че не искаше да приема никакво мляко. Дори тези 3 месеца едвам ги преборихме и самото захранване стана много интензивно, а млякото го давах само сутрин и вечер, докато е в полубудно състояние. Голямо чудо бяхме, педиатърката ни дори ми позволи да пробвам с кисело мляко, но слава богу / заради крехката възраст/ не хареса и него. Та детето много бързо свикна с храната, а до ден днешен не яде не само мляко, но и всякакви млечни продукти.

Сега по захранването на Елица. Тъй като навърши 4 месеца и започна да яде по много - вече изпива по 210-240 мл АМ и то през три часа, сметнах че е време да захраня и нея. Напоследък  и през нощта ми се събужда и номера с водата и залъгалката не минава, търси мляко. Та започнах с оризовата каша, разредена с вода - много трудно изяде една чаена лъжичка. То се потрисаше чак, а да не ви казвам какво мазало е. Избутва с езиче, аз обирам и пак бутам в устата и така 15 мин. яде една лъжичка каша. На втория ден приготвих кашата с АМ. Така вече поне не се потрисаше с отвръщение, но количеството си беше пак една чаена лъжичка. На третия ден реших да зарежа кашата и да пробвам зеленчуковото пюре /морков/. Прие го с охота и така вече 3 дена сме на зеленчуково пюре, но на по 2-3 лъжички. Смятам да не я насилвам и постепенно да увеличавам количеството, така че до 19 декември / когато става на 5 месеца/ вече да заместя обедното мляко изцяло с хранене с пюре. Относно сокчетата - няма да давам до годинка, за сметка на това ще компенсирам с плодови пюрета. Равносилно е. Съображенията ми са по-скоро да предпазя зъбките на детето от плодовата киселина.

Толкова по захранването. Ще споделям какви храни въвеждам за напред и как се приемат. Сега тревогата ми е, че трябва да намалим храненията до 5.

# 181
Добро утро   bouquet
Добре че се развали колата та да водя аз Калина на градина та веднъж в тоя живот да стана рано....айде навреме  Embarassed И кафе пих и ви четох... изобщо кеф.
Изобщо не ми е до захранване. Толкова ми е спокойно кърменето.Не искам и да си помислям за мацаници,лигавници,столчета,лъжички....пък ще ми бута ръцете...ааа! Crossing Arms
Хич не ме влече тоя процес,а като реша че е дошъл отивам до магазина и купувам пюрето. Изобщо не ми е вълнуващо.
Засега се водя по Калининото захранване.Децата по много неща си приличат и като знам какво съм сбъркала с нея,ще гледам да не се повтаря сега.С тази съществена разлика че тя беше на АМ и започнах зеленчуковите пюрета на 4м. После от плодовите се скъса от корем милата,а соковете не помня точно но късно ги пропи.А това за пиенето от чаша в 9тия месец ме същиса.Тя пропи от чаша в яслата  Whistling
Относно полемиките за щетите от ранното захранване поразпитах майка ми вчера и се оказа че ме е захранила на 4м.,сокове след 6тия а съм кърмена 9м. Ами да ви кажа  нищо ми няма. Освен че тотално съм изплющяла психически съм здрава като куче. От време на време хипохондрика в мен се обажда и се "разболявам" от много тежки неща наведнъж  Joy
Зафира ,много съм ти благодарна за разясненията за хремата.Определено има нужда да се обясни.Никак не съм съгласна на принципа "давай,не давай" без да се каже защо.И като нашумя случая с обърканото лекарство на 3 месечното бебе- объркаха ми и моето и колкото ми е смазано още повече потънах.Единствения човек на който заложих надежди и се доверих за помощ и сега ще си ходя нервна и зла  Confused
Яворът мамин златен снощи не терори до 1 часа.Много обича баба му като е тука /майка ми/ да си показва рогцата и тя жената остава с впечатление че все е така и ме ожалва после.Пък докато тя е с него аз спя до мъжа ми ...и е толкова странно.С месеци не сме спали на едно легло и имаше лакти,шутове... дай си ми юргана,стани ми от възглавницата,иди си на твойта  ooooh! Joy

# 182
И аз не бързам със захранването...а това дали е на АМ или на кърма за мен не е извинение да се почне по-рано  Peace
Който е решил да си захранва по-рано да го прави...но нека поне да е по някакви общоприети схеми..и на мен ми звучи безумно бишкота с млякото вечер  Shocked може би има някакъв аргумент за това  newsm78
Пейпърче, добре го е казала  Peace Най-малкото дори и бабите знаят, че трябва да се захранва, когато детето може да сяда и да му се махне рефлекса за избутване с език...което става около 6-ти месец  Peace
а относно педиатрите и да вярваме на докторите..еми има и педиатри, които са добре осведомени, ходят на семинари и са в крак с новите тенденции и са ЗА късното захранване (което всъщност е късно, защото другото е рано  Mr. Green - иначе си е баш навреме  Twisted Evil)
айде толкоз от мен..аз сигурно съм млада и не разбирам  hahaha ама това си е мое мнение
а добавям - нали уж първия имен ден не се празнувал, пък и по принцип вкъщи именни дни не празнуваме  Flutter

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 10:22 от Анонимен

# 183
  • София
Захранването ще си го дъвчем май докато не проядът пържоли  Laughing
Ша ма извинявате ама такива съвети от рода на не слушайте тъпите си, закостенели педиатри, ами правете като кака ви Пена от бг-мама-та са ми малко неуместни  Peace

Белверде, би ли споделила твоята рецепта за банофи пая. Вчера правих по ето тази http://bonapeti.novatv.bg/collection/?receipt=6364 но нещо ми се струва, че има нещо за доизкусуряване

# 184
Даааа, наистина е тъжно, че кака Пена от форума е повече в час от повечето педиатри  Tired

Пейпър, хубав пост  Peace Но човек като си науми нещо, няма желание да се информира и да знае, така че дебатите са напълно излишни, наистина  Rolling Eyes

А ощипаните моми с толерантността да не се впечатляват толкова  Wink

Бютка, досега не съм чула, няма и да чуя нито един довод изобщо за ранното захранване, не само за бишкоти  Mr. Green

Ивка, как сте днес?  Hug

Аз космонавт с Криско не ползвах, така като гледам и Камелия няма да я огрее, няма по-неудобно нещо и за обличане, и за носене  Crazy Ако идем на някой снежен планински връх - може, ама иначе и 4-те ще си останат пак нови и необличани  Grinning

Нещо не ми е Коледно и искам да са минали тия празници вече, напоследък само уморително ми действат, но не и празнично  Outta Joint

# 185
Здравейте! magi_g -   newsm10 абсолютно съм съгласна с мнението ти за споровете относно захранването. Рядко пиша и може би не е редно да вземам отношение, но на моменти се усеща доста враждебно коментиране...Мен щяха да ме линчуват като споделих,че ще давам сок  ooooh! . В крайна сметка почетох още малко и реших, че не е добре на толкова ранен етап, но си остана чувството на неудобство, че съм някаква недодялана майка, която би навредила на детето си...
Аз реших да захранвам след 3 януари, като навършим 5 месеца. Избрах зеленчукови пюрета, заради нуждата от желязо. Харесах най-много пюретата Sunval, но решението ще е на Ралица  Simple Smile.
В последно време имах голям проблем с кърменето и пълен провал с дохранването. Просто Рали категорично отказа да пие АМ (пробвах комбиотик, хумана и лактана с шишета на авент, томи и типи, чико и медела калма). В крайна сметка реших, че трябва да се постарая да се увелича кърмата. Най-голям ефект май има от таблетките Fenugreek, така че ако някой има мо проблем, може да ги пробва  Peace .
Пожелавам на всички прекрасен за разходки ден и се надявам да не съм обидила някой с по-острото си изказване   bouquet

# 186
  • София - град
PaperMonster , беше интересно за сокчетата, мерси.  Hug

Мале мъжки майки не ви завиждам с тия пишлета...  Rolling Eyes

Сими, Емма пищи като идиот докато я облека. Определено й е най-удобно гола. То се вижда че се радва когато я събличам и остане по дупе. Ама то като майка си...аз още годя по потник и с тънко якенце отгоре  Mr. Green

Месечинке, жалко че с тая коса на Борко не може да връзвате панделки  Wink

Аз не бързам толкова ми е добре с кърмата....Ходим си навсякъде и като реши да яде хоп цица. Няма шипета,буркани  Laughing лъжици....бля  Crossing Arms

Маги, нещата не се свеждат до бг мамма а до доста НОВИ статии в интернет. Дали ще е във вестник или интернет все тая. А това че има остарели разбирания на педиатрите е факт! То като в началото с изкарването на бебето. Август месец педиатъра по каса ми вика : "Нали знаеш един месец не си показвате носа навън!" А тази на която плащам: "Ама излизайте си какво по-хубаво от това детенце да събира слънчице докато още можете?!"
Всеки сам си решава. Аз предпочитам да сондирам мнения и след това да преценя кое е най-доброто. Както и съм правила до сега и с бременността и с отглеждането до сега на Емма.

Блонди примерно дава чудесни примери как е извън БГ, мамите с второ дете казват как са процедирали с първото и кое е било успешно при тях, взимам мнения от статии,взимам от 2ма педиатри и решавам. Бг мамма в много случай /когато човек не мисли/ може да навреди,но при здравомислещ човек само помага.  Simple Smile
Ако трябваше да слушам само тоя по касата или свекърва ми ,вече да сме на сокчета от 1 месец.  Stop

# 187
Добро утро. Simple Smile

Ивка, специално благодаря.  Hug  bouquet Чудесна информация, която успя да ме убеди, че наистина със сковете ще изчакам. Както казах, хич за тях не бях осведомена.

За захранването обаче, наистина може много да дъвчем. Тук вече, каквото и да прочета, като бик- напред с рогата съм си решила, че започвам на 5- ти навършен и започнат 6- ти.

П.С. Ощипана, мощипана- евала на толерантните. Не може да гледаш все напред и без да приемаш чужди мнения да смяташ, че само твоето е вярно, правилно и т.н. И аз не мисля, че бишкота е правилно ядене за толкова малко бебе, но няма да отида да обеся майката, както образно казано биха направили една част от вас.

# 188
  • Обетованата земя
Ето още за сокчетата и защо е добре да не се дават толкова рано:
http://www.biberonbg.com/info/juicewhynot.htm

# 189
започвам на 5- ти навършен и започнат 6- ти.

Чудесно решение  Peace

Мненията не са мои, подчертавам го за найсти път! На СЗО, на читави педиатри, на световна литература, на световни статии. И ми е странно на мен лично, при толкова инфо и доказано кое е правилно и кое не, да има хора, които определено с рогата напред си правят, каквото са си наумили или каквото е правила баба им  Rolling Eyes И нямам намерение да беся никого, просто ми е жал за децата  Peace После ще има - ПОМОЩ! Детето ми е злоядо, детето ми има алергия и т.н....  Rolling Eyes

# 190
Даааа, наистина е тъжно, че кака Пена от форума е повече в час от повечето педиатри  Tired

Между другото, с това, обаче не мога да не се съглася. Радвам се, че моята педиатърка не ме е накарала да давам каквото и да е, защото щях да я сменя, и при все този мой коментар, пиша, че напълно разбирам всяка една мама, която с едни или други доводи вече е захранила собствената си рожба. Simple Smile

# 191
Повечето, Бейби, повечето. Не всички  Peace

Собствената рожба не е собственост, с която можеш да си правиш каквото си искаш, защото така си решил или така ти е хрумнало  Simple Smile Редно е да искаш най-доброто за детето си и ранното захранване не е сред най-доброто. Но както писахме - всеки си има глава на раменете  Peace

# 192
Уважаема magi_g отдавна чета тази отчетна и изказвания цитирам "тъпи и закостенели педиатри" чета за пръв път от твоята уста. Освен това леля ти Пена от форума пусна линк с препоръките на министерството на здравеопазването за захранването и помоли някой да и пусне такъв подкрепящ ранното захранване от авторитетен източник. Досега никой не се отзова. Моля потърсете информация и ни я предоставете, може ние да сме в грешка. Нека сме информирани.Освен това тук сме се събрали за да обменяме информация ,да се подкрепяме и да си помагаме. Да говориш на селски език/да ме извиняват селяните/ и да наричаш съфорумките си леля Пена е неуместното в случая.
Не за пръв път го казвам аргумент от сорта аз не съм видял на някой нещо да му стане е смехотворен. Има си институции ,които се занимават с причинно следствени връзки и проучвания и тях можете да цитирате като аргумент.
Вижда ми се ужасяващо да тикаш лъжица в устата на бебе и то да я избутва и ти пак да я тикаш. Аз бих се поставила на мястото на детето, това си е живо насилие.
Интересно интервю с проф Бранков за фимозите http://www.moetodete.bg/vuprosi-i-otgovori/fimoza-pri-bebetata.html
Аз обличам космонавт, но той е измислен много хитро има ципове на ръкавите и на крачолите и реално само го слагаш да легне в него и дърпаш циповете. Сърди се обаче като му сложа качулката.Не бях забелязала,че е от това докато не го споделихте тук.
Пащърнака при нас е 5лв килограма и аз го слагам почти във всяко ядене Mr. Green има много полезни свойства. Баткото не искаше да яде такова пюре...изобщо малко зеленчуци харесваше-морков тиква и броколи и сладки картофи,като чисти пюрета.

# 193
Всеки сам си решава. Аз предпочитам да сондирам мнения и след това да преценя кое е най-доброто. Както и съм правила до сега и с бременността и с отглеждането до сега на Емма.

Блонди примерно дава чудесни примери как е извън БГ, мамите с второ дете казват как са процедирали с първото и кое е било успешно при тях, взимам мнения от статии,взимам от 2ма педиатри и решавам. Бг мамма в много случай /когато човек не мисли/ може да навреди,но при здравомислещ човек само помага.  Simple Smile

Ей това щях да пиша аз но Софи ме е изпреварила Peace

Не разбирам защо се сърдите и смятате че сте недодялани и т.н  приемете го като градивна критика.Човек се учи докато е жив, аз също греша, но гледам повече да чета, да питам приятели, доктори да сондирам мнения и тогава взимам решение.

И в живота се чудя на ощипаните моми /това и за мъже/, дето човек иска да им обясни нещо, а те нацупени и обидени, трудно може да се общува и работи с тях. Peace

Аз на никой не се бъркам, всеки каквото иска да дава на бебето си, ако иска и кюфтета да им изпържи с гарнитура за вечеря Peace

# 194
  • До морето
Добро утро и от мен, ние имахме тежка нощ  Sad Почна се още от театъра, още на 40тата минута, свекърва ми се обади да ме пита коя биба му харесва най - много и аз като го чух как се дере, направо се изстрелях като тапа Cry Докато се прибера, чак се тресеше от рев, така е ревал само като ходихме на онази трансфонтанелна ехография. Само докато извадя цицата, цокна 2 пъти и заспа. Явно му се е спяло на детето (което е странно, защото е имало дни, в които е спял много по- малко от вчера и вечер не ми е ревал така). Заспа в 19:30 с все дрехите, спа докъм 12 и от там нататък събуждане с писъци на всеки час и поне 10 минути не може да се успокои, кърмим се малко, заспива и след час пак отначало  Whistling Такова нещо досега не беше ми се случвало и през цялото време си мислех за Блонди и как Ками сучеше на всеки час. Викам си хората 3 месеца изкараха и аз ще оцелея една вечер  Wink

За захранването да се изкажа и аз с цялата си тежест - по принцип съм толерантен човек и не обичам да влизам в конфликти, точно защото нямам желание да променям ничие мнение, обаче като чуя довод от сорта " Ми и нас така са ни захранили", или "Ти като си яла кисело мляко със захар, пак си станала човек", "Баба ти навремето много е чувала за АМ" и други подобни простотии и направо си излизам от чорапите. Първо - ако трябва да сме точни, както каза и Бюти, моята баба е захранвала, когато децата й са почнали да сядат и това със сигурност не е било на 2-3 месеца или пък на 40я ден (и такива случаи прочетох). Тя едва ли е чела СЗО, но то си има признаци кога едно дете е готово. Отделно да не споменавам, че киселото мляко дето съм го яла аз навремето няма нииищо общо със сегашните "млечни продукти".

Също така ми е много странно като прочета " Ми много ми е интересно как ще реагира детето и затова нямам търпение и ще избързам"  Shocked Честно, наистина не го разбирам  Rolling Eyes Ами на мен Самуил ми е първо дете, всичко ми е интересно. Интересно ми е например как ще се справи с прохождането, дали да не взема да го уча да ходи  Whistling Интересно ми е как ще махнем памперса, сигурно трябва да го слагам на гърне тези дни....
Така, че според мен всяко нещо с времето си. Всяка майка познава най- добре детето си и със сигурност ще разпознае кога то е готово за захранване. Но и всяка майка е длъжна да се информира, за да може да взима правилните решения. Аз например съм решила като Ати да започна на 5ти навършен и започнат 6ти. Ама като чета как хорските бебета вече искат да се надигат и да сядат, а мойто само лежи по гръб и ми се хили, може и да не ми се получи. Така, че когато е готов, тогава  Naughty

Зафира, я дай снимка, на този модерен космонавт

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 11:15 от *SamiMummy*

Общи условия

Активация на акаунт