Литературен клуб - ХІІ

• 67 934
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
Без да ангажирам и аз никого, не бих могла да изразя с по-точни думи моето усещане за двете авторки - Шафак и Мацантини (ако изобщо трябва да ги сравняваме):
Четейки Копелето..., имам чувството, че тази жена пише механично, по задължение, не се усеща онази магия на думите при нея. Даже усещам опит за оригиналничене на много места в текста.
...
Ще направя сравнение и с Маргарет Мацантини, тъй като нейната книга прочетох преди Копелето... Тя е магьосница. Увлича те като водовъртеж и те потапя в нейната история.
Дори темата арменци-турци в "Копелето" на Шафак би следвало да ми е близка, но не ме развълнува дълбоко... А някакви си "чужди" босненци и италианци при Мацантини...  Heart Eyes

# 331
  • София
При мен пък се получи в някаква степен обратно. "Чест" на Шафак ми се стори като увлекателна приказка. Някакъв вид балкански магически реализъм. Докато при Мацантини думите ми се струват изкуствени, дълго мислени и изпилявани, за да са красиви и дълбокомислени, но не ме грабват, не ме разтърсват. Стоят ми изкуствено натруфени. Може да опира до превода и в оригинал да е различно  Rolling Eyes. Остава ми още малко от "Да дойдеш на света". Дано открия нещо, което да ме увлече повече в оставащите страници  Crazy.

# 332
  • Пловдив / София
А някакви си "чужди" босненци и италианци при Мацантини...  Heart Eyes

Заради тази книга, сега искам да ходя в Босна.

При мен пък се получи в някаква степен обратно. "Чест" на Шафак ми се стори като увлекателна приказка. Някакъв вид балкански магически реализъм. Докато при Мацантини думите ми се струват изкуствени, дълго мислени и изпилявани, за да са красиви и дълбокомислени, но не ме грабват, не ме разтърсват. Стоят ми изкуствено натруфени. Може да опира до превода и в оригинал да е различно  Rolling Eyes. Остава ми още малко от "Да дойдеш на света". Дано открия нещо, което да ме увлече повече в оставащите страници  Crazy.

Това е хубавото на темата тук. Различни сме и е интересно да прочетеш и др. мнения.   bouquet

# 333
някой чел ли е книгата топъл мед и пчелен восък

# 334
  • на последния етаж
Да. Преди няколко години.  Simple Smile

# 335
  • София

Едва я дочетох. Купих я подлъгана от това, че сравняват авторката с Исабел Алиенде и Джоан Харис. Ами, на светлинни години е от тях.

# 336
  • На земята, която е всъщност звезда.
И аз съм я чела. Не е лоша, но не е и нещо особено, дежавю на Лаура Ескивел.

# 337
Бях си взела "Пътуване с лек багаж" на Туве Янсон. Прочетох 7 разказа, другите 5 въобще не ги и почнах. Ами не ми хареса. Бяха ми безсмислени и скучни ... Имах повече очаквания Confused

# 338
  • София
Следя ви от известно време, надявам се да приемате още читатели. Аз пък много харесах "Пътуване с лек багаж" . По принцип не си падам по разкази - предпочитам по-дълго да съм във фабулата, но тези ме впечатлиха. Също и "Токио отменен".

# 339
Дочетох "Покани ме да вляза". Хареса ми. Много интересно написана, добра история, заедно с фантастичните моменти се разгръщаше историята на едно приятелство между героите. Имаше сцени и изразявания на автора, които доста ме озадачиха. Може би просто не съм свикнала в книгите да се използва толкова циничен език... Но съм много доволна от книгата. Blush

# 340
Прочетох Пленница на короната на Филипа Грегъри и много ми хареса. Коя друга нейна книга щеми препоръчате?

# 341
И аз съм я чела. Не е лоша, но не е и нещо особено, дежавю на Лаура Ескивел.

E, направо обидно е да я сравняват с Лаура Ескивел  Wink

"Чест" на Шафак, за мен е слаба книга в сравнение с "Копелето на Истанбул" и "Любов"  Peace Четох я по диагонал и колко да вържа сюжета, но нищо повече, не успя са ме грабне както първите й две книги.

Някой да е чел "Дворецът на бълхите" на Шафак и да иска да даде отзиви  Simple Smile?!?

Някой нагоре пише, че има записване в библиотеката за новите книги, може ли повече подробности?

Защото аз от години се боря за това в Пловдив, ама не би ...

# 342
Някой да е чел "Дворецът на бълхите" на Шафак и да иска да даде отзиви  Simple Smile?!?

Дала съм ... Няма смисъл да я четеш.  Simple Smile

Самоцитарам се:
"През цялото време, докато четях, очаквах развръзка. Не я търсете, защото нямаше. В началото започна тежко с първите две глави, казвах си добре, добре и продължих. Нищо подобно. Най-слабата книга на Елиф според мен, въпреки таланта и на разказвачка. Както започна, така и свърши, с много боклук отвън и отвътре! Аз не открих нищо ценно, не Ви я препоръчвам."

# 343
Ами, аз бях писала за библиотеката...но за Софийската, нищо особено, отивате при някоя от служителките, казвате й коя е книгата или автора, тя ви казва, дали по принцип я имат и ако-да ви подава едно картонче, на което си записвате вашите данни, книгата, е-мейла и дом тел/не приемат мобилни/ и когато, някой върне книгата ви пращат съобщение до 3 дни, да отидете да си я вземете, или, ако нямате е-мейл ви звънкат по тел. Това е! Единственият проблем, е че понякога се чака с месеци, защото, ако е една бройка , нали се сещате, колко народ чака...

# 344
  • София
За Столична библиотека резервации могат да се правят и от техния сайт, ако книгата е налична, изпращат съобщение веднага, ако не е , получаваш потвърждение на резервацията и когато е налична - ново съобщение.

Общи условия

Активация на акаунт