Литературен клуб - ХІІ

• 67 714
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив / София
Споделям интервю на Маргарет Мацантини в Панорама.

http://bnt.bg/part-of-show/da-sprem-za-da-usetim-zhivota-margaret-matsantini

# 691
Да съживя малко темата  bouquet
И така. Знаете ли, че Вазов е пророкувал видеостената и влака стрела? Случайно попаднах на един негов разказ, от който с изненада научих, че авторът на "Под игото" и "Епопея на забравените" е опитал перото си и в научната фантастика.
Не е нещо необичайно,но в случая Вазов е истински откривател. Народният поет предвижда не само телевизията като откритие, но и появилата се едва в наше време видеостена. Писателят описва апарата и го нарича фоноскоп. Намира се в кабинета на българския цар Иван,защото България на 31 декември 1999 г., когато се развива действието в разказа "Последният ден на XX век", е царство. Цар Иван е син на цар Борис ІІІ, и по думите на Вазов е "все още млад", може да се предположи,че все пак е на преклонна възраст. Синът на цар Иван пък се казва Константин и е управител на Одрин, който естествено е български град. Изобщо в разказа си Вазов подчертано показва,че страната ни е постигнала националния си идеал. И Охрид е български град, и границите ни са с Албания. Кавала е морски център и там се провеждат военни маневри с наши крайцери, ръководени от адмирал. Цар Иван разговаря със сина си княз Константин, като се гледат един друг и си разменят думи за външния си вид, явно телевизионната стена е цветна, а не черно-бял екран.
Царят кани княза заедно да посрещнат новия век и от разговора става ясно, че от Одрин до София се пътува за не повече от час и половина. Не се уточнява превозното средство, но по всяка вероятност е влак и за това още веднъж заслужава възхищение футуролога Вазов, предвидил появата на влака стрела, и то във времето на движещите се едва едва тренове.

П.П. Ето и самият разказ:

ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН НА XX ВЕК

Тема: Научнофантастичен разказ на Иван Вазов!

# 692
  • Майничка
...Народният поет предвижда не само телевизията като откритие, но и появилата се едва в наше време видеостена. Писателят описва апарата и го нарича фоноскоп. ...

По-скоро видеотелефон. Wink
Обаче Царигад е руски (или поне славянски), а Испания е република, въпреки че първата република е приключила 1874 и към момента на писането на разказа, страната е била монархия. Laughing

# 693
Във връзка с големия шум около учебниците, ако зависеше от мен,бих включила в учебната програма задължително изучаване на авторката Яна Язова (1912-1974). Тази жена е създала проза на такова равнище, което да се сравнява с "Под игото" на Вазов, "Записките на българските въстания" на Захари Стоянов, "Железният светилник" на Димитър Талев.
Ще цитирам и редове от романа "Шипка" - част от трилогията "Балкани" ("Левски", "Бенковски", "Шипка"):

"Настъпи сътресение. Сътресение чудовищно върху самата стена на окопа. Тъй вълната, която иде от вътрешността на океана, стига вълнолома...
Гигантско стълкновение на природната стихия с една човешка преграда.
И тъй, червената османска вълна,бушувала петстотин години, придойде на Шипка и се удари в една ивица пръст, пострoена от нейните разбунтувани роби!...
Но тази ивица пръст се оказа вълноломът!
Зидарията му беше събирана от състрадание, човешки разпокъсани меса и кости. Този, който беше зидал вълнолома, разбърквал бе материалите за неговата зидария с кръв и сълзи. Ужасна спойка!...
Вълната, бушувала петстотин години, за да дойде от хоризонта и се удари в този вълнолом, усети неговата твърдина!"

Много, много са страниците на величието, които сигурнo малко българи са чели.
Няма я по този начин описана Шипченската епопея, освен от Вазов в едно стихотворение.
Това величие може да се прочете и преживее в романа на великата наша писателка Яна Язова.
Нямам какво друго да напиша, освен дълбок поклон пред паметта и таланта й.

# 694
  • Майничка
Да бе, та да намразят и нея учениците!  Mr. Green По-добре че не е включена, нито Константин Петканов, нито Чудомир...

# 695
  • София
Има ли книга, в която са подбрани по-известните литературни цитати, метафори, нарицателни думи, герои - понеже в предишната ми работа, началника ми (начетен човек) често използваше/вмъкваше по нещо от литературния свят и понякога не долавях какво иска да ми каже  Embarassed

Някое интересно заглавие да споделите?!  bouquet
Сборник с разкази?!

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 10:23 от hakama

# 696
  • Там, където ме обичат
Момичета, препоръчайте ми книга на английски за млада госпожица.
Това, което мернах в чуждия сайт даден на 1-ва страница, е абсурд тя да прочете.  Mr. Green
Търся нещо по-съвременно, първи любовни трепети, или вампири.. знам ли?
Искам просто да чете през лятото нещо на английски.

# 697
Поредицата Ruby Red/Sapphire Blue/Emerald Greeen. Трябва ниво около B2, за да се прочете неадаптирана (повярвай ми, учител съм и редовно ме молят за книжки лятото, та знам). Може да се намери лесно от интернет и след това да се изпринтира. Ако не е спешно можеш да ми пратиш имейл на лични и ще имаш файловете.

# 698
Аз препоръчвам "My Family and Other Animals" на Джералд Даръл. Има я безплатно да се дръпне, не помня нивото, но не беше високо. Забавна е, приятна  Simple Smile

# 699
  • София
 Здравейте   bouquet.
Аз подкараф
Х трилогията на Мураками 1Q84. Впечатлена съм. Книжката е доста увлекателна, противно на противоречивите коментари, които изчетох за нея.

# 700
  • Там, където ме обичат
Поредицата Ruby Red/Sapphire Blue/Emerald Greeen. Трябва ниво около B2, за да се прочете неадаптирана (повярвай ми, учител съм и редовно ме молят за книжки лятото, та знам). Може да се намери лесно от интернет и след това да се изпринтира. Ако не е спешно можеш да ми пратиш имейл на лични и ще имаш файловете.

Estlar,  Много благодаря за предложението.   bouquet  bouquet
Намерих в електронен вариант Ruby Red & Sapphire Blue [mobi & epub]

Кливия, благодаря и на теб, но знам че Д.Д. няма да иска да чете.
Тя на български не я хареса, камо ли на английски.  Mr. Green

# 701
Във връзка с големия шум около учебниците, ........................ редове от романа "Шипка" - част от трилогията "Балкани" ("Левски", "Бенковски", "Шипка"):

"Настъпи сътресение. ............... червената османска вълна,бушувала петстотин години, придойде на Шипка и се удари в една ивица пръст, пострoена от нейните разбунтувани роби!...
Но тази ивица пръст се оказа вълноломът!
Зидарията му беше събирана от състрадание, човешки разпокъсани меса и кости. ..................

Какво ще научат децата от такава литература? С какво би им била полезна?

# 702
Какво... още омраза към различните от християнската религия  Laughing още от училище ги учат да мразят Wink

# 703
Аз пък не виждам нищо скандално в цитатите от Шипка нагоре - това е историята, тя не може и не трябва да бъде променяна или подменяна  Peace

Според мен не става въпрос за насаждане на омраза ...

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 13:52 от Кливия

# 704
Мда... За някои явно ще е много удобно да се забравят и Шипка, и Батак, и кланетата по време на Априлското въстание с хилядите жертви...  Close
Все едно не е било ... Stop   Sick
Това няма как да стане обаче!  Peace

А Яна Язова е една изключителна авторка, несправедливо потънала десетилетя в забвение.
Добре, че вече ще се изучава   bouquet

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 12:19 от mijjjka

Общи условия

Активация на акаунт