Литературен клуб - ХІІ

• 67 715
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Ами да си купят печатче "дарение" и да го напечатат по старниците. Може и с картоф. Whistling

# 676
Цона, дори и да сложиш такова печатче, ще ти откъснат страницата и пак ще ти продадат книгата.

Не ме разбирайте погрешно, кауза е страхотна, идеите отлични, но не съм видяла и чула дете от дом да чете книги  Confused  Ако има такова, то ще е като бяла лястовица. Имайте предвид, че вече нашите собствени деца не четат, защото са залепени за компютрите, така е и с децата от домовете- и те имат компютри вече  Simple Smile

А за занаята-това мисля, че е по-реалистично  Peace

# 677
  • На земята, която е всъщност звезда.
Понеже ходя в домове за сираци, искам да ви уверя, че картинката съвсем не е такава, както се представя тук на този сайт.

1/3 от децата са с ментални или физически увреждания, другите 1/3 не могат или едва четат и само 1/3 са будни, но не биха седнали да четат.

Дано да греша, но подарените тук книги, почти на 90 % ще отидат в джоба на антикварите  Sad

Разбирам притеснението ти, но нека не ги набеждаваме веднага за мошеници. На фейса ясно са посочили в кои домове ходят и може да се провери дали това е така. Има и снимки как правят диктовки, учат ги да работят с комп, явно ходят редовно и то в домове за деца, които са нормални и тинейджъри. Освен това  непрекъснато призовават доброволци да отидат с тях, за да четат на децата, да празнуват с тях, да се опознаят и ходят по- редовно. Цитирам: "Подарете книга" търси още хора, които искат да отидат при децата и да се запознаят с тях, да се сприятелят, да им ходят на гости за рождените дни, да им изпратят книга или накратко: всичко, което един приятел може да направи.

Ето, сега видях, че имат акция за утре в Стражица и отново подканят. Значи, ако някой има желание и време може да отиде на място и да види как стоят нещата:

https://timeheroes.org/podaretekniga/361

Отново цитирам:
Следващото събитие е на 1 март в ДДЛРГ гр. Стражица, обл. Велико Търново.

•За доброволците от София: тръгването е в 9:00 ч. от паркинга пред БНБ (пл. "Княз Александър І" 1, София), координатор за контакт: Виолета, 0886555505;

•За доброволците от Велико Търново и региона: 12:00 ч. пред дома, координатор за контакт: Севим, 0883303026

# 678
  • София
Понеже аз ги следя от доста време, ще си позволя да коментирам. Всъщност идеята за подаряването и четенето на книги на дечицата е само начин да се постави началото и да се осъществи контакт с дома, децата. След това се разширяват посещенията и просто се отделя и прекарва време на децата. Скоро имаше пак по тяхна инициатива курсове за част от по-големите деца с помощта на разни дарители - примерно по работа с компютър, готварство и от сорта практични неща, с които могат да си намерят работа, като навършат възрастта за "изритване от дома". Просто подаряването на книги беше някак началото по мои впечатления, от което започнаха да утъпкват пътя. Сега даже са обявили, че ще ходят към Велико Търново - организират се желаещи доброволци с няколко коли и посещават периодично различни домове и общуват с дечицата. Поделят си разходите за транспорта. А и Вселена го е написала.

# 679
  • София
И аз да споделя, понеже имам преки в буквалния смисъл наблюдения Simple Smile Доброволците от тази фондация не подаряват книги на децата - защото действително е безсмислено, повечето деца не могат и не искат да четат. Но по график се занимават с децата, и то спазвайки всички изисквания на възпитателите към процеса, които, повярвайте ми, никак не са малко и са супер бюрократично-безсмислени. Доброволците им ги надскачат, и съумяват да работят с децата много добре - на принципа на личния контакт и отношение - за всяко дете доброволец. Страшно ги харесвам и аплодирам. Е, понякога разглезват децата с много почерпки, но все пак  Simple Smile

# 680
  • София
Преди време бях срещнал две издания на едно заглавие, като единия превод беше кофти.

Понеже тази книга съм я набелязал от доста време, се чудя дали не беше тя:

Животът е пред тебе - Ромен Гари  1976 Христо Г.Данов
Животът пред теб  - Ромен Гари  2009, ИК КИТО

# 681
Ами хващай новото издание. Книгата е уникална.

# 682
  • София
"Животът пред теб" 2009 е с прекрасния превод на Красимир Мирчев.

# 683
  • София
Благодаря   bouquet

# 684
  • София
"Животът пред теб" 2009 е с прекрасния превод на Красимир Мирчев.

Да, превода е страхотен, но "редакцията" на ИК КИТО е потресаваща. Толкова много грешки ... На последния панаир на книгата говорих с човек от издателството точно за тази книга (която е една от най-любимите ми) и той обясни, че тъй като превода на К. Мирчев е бил на хартиен носител, наложило се е да го сканират и да разпознават текста с Аби файн рийдър, и понеже не разполагали с много време, претупали последващата редакция. Абсолютно не приемам това за оправдание - направо са съсипали текста.
Впоследствие си купих друго издание (отново в превод на Красимир Мирчев) на "Христо Г. Данов" от 1986г., в което е и "Голям гальовник".

# 685
Аз съм чела точно това издание от 1986 г. Peace

# 686
  • На планетата Земя
Някой чел ли е / имате ли отзиви за "Падналият ангел" на Барбара Клевърли?

# 687
Здравейте!
Купих си книгата "Мъжът, жената и гладът" на Даина Чавиано, но едва след това разбрах, че е трилогия. Та, ако някой я е чел - може ли да се чете направо тази част или трите са свързани?
Приятна вечер  bouquet

# 688
  • Майничка
Някой чел ли е / имате ли отзиви за "Падналият ангел" на Барбара Клевърли?

Книгата на Барбара Клевърли е "Усмихнатият ангел" - много приятна, деликатна книга, ако и да е криминална по жанр.

# 689
  • На планетата Земя
gargamela, благодаря ти за споделеното. А защо съм го катурнала този ангел, вместо да го усмихна, и аз не знам.  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт