ВТОРИ клас - първи срок - 2

• 57 960
  • 734
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ей сега изписа цял лист с А, като повтаряше на всяка написана буква.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out И шамари яде даже.
vela , явно ще е същата работа.  Rolling Eyes Дай му да смята, задачите от крокотак ги решава за отрицателно време и все не му стигат и иска още и още. Как ще го караме с това доучване не знам.

# 511
  • София
Клеми, не го тормози детето - в първи клас така или иначе ще ги научи - няма смисъл, ако не е готов и не иска - моята малката само разнася някакви листове, на които пише буквите, които е научила или сама, или в детската, или покрай брат си, обаче като се опитам да й обясня нещо, приключва, така че съм я оставила на самообучение по български, виж математиката й върви доста... както се оказа и на сина - днес решавахме доста сложни задачи за него и се справи блестящо, обаче разсея ли се или срещне ли непознат израз в задачата и край... а преди това преписва 3 часа преразказа си на Две сестри, който имаха за домашно и направи почти сам - не е идеален, но пък му е първия самостоятелен преразказ - като го свърши каза, че ще става писател  Joy

# 512
Ей сега изписа цял лист с А, като повтаряше на всяка написана буква.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out И шамари яде даже.
vela , явно ще е същата работа.  Rolling Eyes Дай му да смята, задачите от крокотак ги решава за отрицателно време и все не му стигат и иска още и още. Как ще го караме с това доучване не знам.
А, запомни ли я?  Laughing Шегувам се, щото имахме в първи клас такъв случай : 4 страници изписа с буквата У , питам аз  на края,  коя е тази буква , а той милия ме гледа, мига и вдига рамене. Joy Направо ми идваше да го убия тогава. После му казах че докато ги изписва ,трябва да ги изговаря.Даде резултат. Така научихме и англ. азбука.
Споко ще ги научи. Wink
 И моя ги научи, но въпреки това четенето не му е любимо упражнение.  Tired

# 513
  • София
Ей сега изписа цял лист с А, като повтаряше на всяка написана буква.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out И шамари яде даже.
Писах нещо, публикувах - изчезна. И по-добре така, че беше доста емоционално!  Wink Клеми, не тормози детето! Не е необходимо да може да пише на този етап. Да разпознава буквите е добре - ще му помогне в училище. Нашата отговорност е да ги направим щастливи и самоуверени хора. На техническите подробности училището ще ги научи. За съжаление, само на тях!  Wink
И между другото ми направи ми впечатление репликата ти за вършенето на учителската работа... Погледни го от гледна точка на "това е моето дете", т.е. ако искаме то да е над "средното ниво", разбирай минималното неоходимо, всичко зависи от "хей ръчички, хей ги две"...

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 20:28 от Morrighan

# 514
Аз това "с детето се работи вкъщи" не го разбирам и не го толерирам. Мисля, че щом е в работния план на учителките не е моя работа аз да го върша. Моята работа не идват да ми я вършат учителките, предполагам не идват и вашата да вършат.  Naughty Сега просто ми се налага да го науча на буквите и оттук нататък се надявам да не се налага.
Прочети внимателно ДОИ и програмата по български език за подготвителна група(клас) и ще си отговориш на въпроса дали там децата задължително трябва да научат буквите. Това, че на някои места ги учат да четат и пишат в ПГ е въпрос на самостоятелна инициатива на учителите, а не задължение по програма.

# 515
  • София
...Това, че на някои места ги учат да четат и пишат в ПГ е въпрос на самостоятелна инициатива на учителите, а не задължение по програма.
Ъхъм, точно! "На някои места", т.е. в училищните ПГ, където прподават предимно "училищни учителки" това се случва, "защото те така си знаят"!  Grinning Не,че иманещо лошо,но не е задължително! ... Да не забравяме факта, че в първи клас се почва от А и Б...

# 516
  • София
...Това, че на някои места ги учат да четат и пишат в ПГ е въпрос на самостоятелна инициатива на учителите, а не задължение по програма.
Ъхъм, точно! "На някои места", т.е. в училищните ПГ, където прподават предимно "училищни учителки" това се случва, "защото те така си знаят"!  Grinning Не,че иманещо лошо,но не е задължително! ... Да не забравяме факта, че в първи клас се почва от А и Б...
Аз виждам нещо лошо - по този начин се получава неравнопоставеност между децата, завършили ПУ в училище и в детската градина, което влияе зле на децата в първи клас - първите месеци се препуска по материала, защото някои го знаят, а тези, които не са го учили в детските например, се чудят как да изравнят...

идеята ми е, че навсякъде трябва да се учи едно и също - или всички се учат да пишат в ПУ или никой  Peace

# 517
  • София
Ехей, ваканцията свърши. Смятахме и писахме само последните 2 дни за да установим че сме позабравили. Мажем здраво. Не знам дали разрешават да се маже с коректор по тетрадките, но аз не мога да понеса да гледам толкова драскане. От утре трябва да започнем да пишем на широки редове, а тъкмо преди ваканцията смених тетрадките, изписани са по 2-3 страници. Оставих го утре да ходи с тях, а ако госпожата направи забележка, сменяме ги веднага.
Интересно е, че още "яде" букви. Не ги ли вижда като пише или преписва, не знам. С цифрите не съм забелязала подобно нещо. И направо лежи на бюрото като пише или чете, прегъва се максимално. Чудя се дали това е свързано със зрението или с някакво повишено старание. Или пък обратното - с отегчение и желание за полягане.

# 518
  • София
Ами, Дзвер, дали ще се препуска и ще има неравнопоставеност пак е въпрос на конкретен учител, нали? ДОИ са едни и същи за всички.

# 519
  • София
Ами, Дзвер, дали ще се препуска и ще има неравнопоставеност пак е въпрос на конкретен учител, нали? ДОИ са едни и същи за всички.
Абсолютно си права - така би трябвало да бъде, но на практика поне при нас не се получи така... а и винаги има недоволни родители, че децата им тъпчат на място - дори и тук имаше няколко теми по този повод  Peace

# 520
  • София
Да, аз съм голямо зло, въобще не го отричам.  Rolling Eyes
Не съм чела ДОИ, нямам и намерение. В 99% от градините и групите децата научават азбуката. Факт. И дъщеря ми я знаеше в края на трета група, пак при същата майка, която не смята за нужно да занимава децата си вкъщи с учебен материал. Малкото не е по-глупаво от нея, така че не виждам причина и той да не я знае, освен очевидната за всички.  Wink

Та вчера ме изкара извън нерви, защото твърдеше, че не знае нито една буква и не може да напише абсолютно нищо. Придружено с рев. Обаче аз си познавам детето и знам, че този му приом е типичен, когато не му се занимава с нещо, за да се измъкне. И въпросния "шамар", го получи като ми каза, че не можел да напише и единствената буква, която беше научил в ДГ (Н) и твърдеше до вчера, че му е любима. Прикипя ми е го пернах зад врата с три пръста, то на 3см врат не може и шамар да удариш.  Mr. Green После, като си порева хубаво се сети, че може да пише и тази и още 5-6 букви, разбира се.  hahaha Обаче да ми върти номера как нищо не знае и не може няма да му се получи. Не е познал.
И между другото вечерта ходи сам да търси букви по хладилника и да реди с магнитчета думи, че се пробва и да ги чете. Съвсем му е време, готов е. Не е стресиран, не е пренатегнат, нито изтормозен, но инатът му е в повечко.
И между другото ми направи ми впечатление репликата ти за вършенето на учителската работа... Погледни го от гледна точка на "това е моето дете", т.е. ако искаме то да е над "средното ниво", разбирай минималното неоходимо, всичко зависи от "хей ръчички, хей ги две"...
Аз държа децата ми да са на техния максимум. Ако виждам, че дават всичко от себе си, но не се получава - ок, толкова може. Но да виждам, че никакво усилие не иска да положи...И продължавам да твърдя, че не намирам за нужно аз да преподавам учебен материал. Нали е писан за деца в първи, втори и т.нат. класове? Не за родители, баби и дядовци? Значи щом е писан за учениците, редно е да се предаде адекватно в клас и да се разбере. Не да се доучва с мама,баба, тате и лелинчо вкъщи. Говорим за този материал в програмата, ако държа по някой предмет да знае повече, това е друга тема.
ашата отговорност е да ги направим щастливи и самоуверени хора. На техническите подробности училището ще ги научи. За съжаление, само на тях! 
Съгласна съм на 100%. И понеже имам претенцията да твърдя, че с това, което вкъщи трябва да се научи сме се справили и се справяме добре, имам същата претенция и за това, което се учи в училищната система. През почивните дни имах възможността да се уверя за пореден път, че моите деца, които вкъщи толкова ме вадят от джапанките са чудесни, на фона на други.
Обещавам тия дни да не пиша повече, че се опях!  Joy

# 521
  • Варна
Е,бях сигурна,че е чист инат,а не толкова незнание. Mr. Green
Клеми,колко още има да доучваш с децата в къщи,идея си нямаш,почакай само! Wink

# 522
  • София
 Crazy Crazy Crazy
Не искам да повярвам! Да учат сами.   Crossing Arms

И диването, дето уж е толкова глупаво, че не помни от днес за утре, от половината лист надолу започна да пише А-то по-разкрачено, за да събира по-малко букви на ред.  Mr. Green И ме поглежда под вежди дали забелязвам. Дали не ми идеше да му перна още един, а? На краставичар, краставици!  Mr. Green

# 523
  • В светлината на слънцето
Хайде, честит ни първи следваканционен ден. В София - върло снежен. Grinning

# 524
Ох говориме за учене,а моето диване само телефони са му в главата.След като брат ми му подари един стар,но с много екстри какъвто искаше.Най важната новина от днес е
"Мамо госпожата вече има айфон"казано ми по телефона.Не иска да чете,а има нужда не срича,но след като в първи клас беше от малкото деца които покриваха норматива така да се каже,сега изостава в смисъл с бързината и като цяло.Не знам нещо зацикля и си мисля,че има друга причина.Веднъж между другото спомена,че приятелите от класа му се сърдят,че знае повече от тях.Говорим за момчета.Претеснявам се,че сам си избира приятели диви колкото него,но по слаби в училище и това му влияе.Не знам как да постъпя.Обяснявам колко е важно училището,но не знам.Добре,че има още две приятелчета които са отличници не са в неговия клас,но от бебета са заедно.Изминете за дългия пост.

Общи условия

Активация на акаунт