ВТОРИ клас - първи срок - 2

• 57 905
  • 734
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Може би имат впредвид думата "хоро" - тя е среден род - едно хоро, а "хора" - да е множественото число.  

# 556
  • Варна
Може би имат впредвид думата "хоро" - тя е среден род - едно хоро, а "хора" - да е множественото число.  

Не, в домашното на сина ми беше в смисъла на хората по земята. Така, че се интересувам от същ. в мн.ч. хора.
Дзвер, и аз го видях това, но как да го обясня?

# 557
  • Варна
"Хора" е мн.ч. на същ.име човек,та оттам би следвало да е мъжки род. Rolling Eyes

Manzhelka,тази седмица си имат школа по математика редовно,нали така? Че съм загубила нейде листчето. EmbarassedИ май трябва да плащаме 2рия срок.

# 558
Manzhelka , ето за тип 74: Думи от тип 74 (съществително име, плуралия тантум)

Към този тип спадат съществителни имена, които имат само форма за множествено число, която завършва на „-а“.
В линка са посочени думите:
http://rechnik.chitanka.info/type/74

# 559
Според мен няма род тази дума. Само множествено число е и не е бройно (не може да имаме 100 хора, двама хора и т.н.).
Докато "човек" - двама човека.

В граматиката на Скорпио - има упражнение с "въглища" (думи които нямат ед. ч.) - ами как да определим род на тази дума (също не е бройна и затова правя паралела с "хора")?

Отделно от това спрежението на глаголите за мн. ч. не зависи от м. или ж. род - мъжете отидоха, жените отидоха; ако слагаме прилагателни също са еднакви - красиви жени, красиви мъже; разграничение имаме само когато слагаме бройка - двама мъже, две жени и затова няма логика на небройни съществителни, които имат само мн. число да определяме род. Това ми е мнението на лаик, не претендирам че е на 100% вярно.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 11:08 от Arizona

# 560
  • Варна
"Хора" е мн.ч. на същ.име човек,та оттам би следвало да е мъжки род. Rolling Eyes

Manzhelka,тази седмица си имат школа по математика редовно,нали така? Че съм загубила нейде листчето. EmbarassedИ май трябва да плащаме 2рия срок.

Деска, да, тази събота са на школа и си права, че трябва да плащаме за 2 срок. В този ред на мисли имаш ли инфо за г-жа Кр Момчилова, която води 3 клас (замислих се за догодина Simple Smile )? Харесва ми, че в "Звънче" са следобед, защото сутрин мога да порешавам задачи с детето, което с курсовете в МГ няма как да стане, но все пак търся инфомация за госпожата, която ще ги поеме догодина.

Лоренца, супер си! Благодаря за отговора.

# 561
  • Пловдив
Че толкова ли навътре да ги учат от сега нещата... Направо съм   #Crazy

И аз щях в такъв случай да го обясня на детето - множествено число е думата и няма род, но като прочетох за прословутия тип 74...

# 562
  • Варна
Точно към Момчилова съм се насочила и аз.Сега като плащам ще питам дали ходи тя в Звънче или само в МГ преподава.Но където и да е ,искам при нея да го запиша-отзивите са страхотни. Peace

# 563
Е, не толкова навътре да учат,
но т еи без това запомнят всякакви такива БГ правила - като даденост.
Това е едно от тях.
Сещам се за проверка дали думата се пише с Ъ - ако изпада при мн.число или др.промяна - значи е Ъ.
Да, но има изключения - пламък, пясък, плясък и подобни.
Уф, аз се дразня на английския език, че си е чисто заучаване наизуст, пък с преговора на българския - е, много е труден. Затова и са сладки чужденците като го говорят:)

# 564
  • София
Алекс, дано не и се случва повече да повръща в училище, притеснило се е детето, още повече като си знае слабото място! Хубаво е, че и децата знаят, да не и се хилят или подиграват.
 За ученето наизуст- нашата класна на една от родителските срещи каза, че избягва и е против даването на децата да учат наизуст, с изключение на стихотворения за тържества. И наистина досега май само веднъж им беше давала за тия две години от учебника да научат нещо.
Аз ви пускам едно линкче, което класната ми изпрати при едно мое запитване, може и да ви е полезно:
http://gramatika-bg.com/chasti-na-rechta/sushtestvitelno-ime.html

# 565
Може да ви се стори смешно,но първите 5-10 минути не можах да вдена,когато синчето каза ама мамо как да го напрява."Нарисувайте с думи зимна картина."Не знам кой измисля тези учебници,ама направо прекаляват.Как може повечето деца да се справят ако нямат помощ от родител.
Моя син не иска децата да знаят,че има проблем,крие го.Класната знае,но дори учителката по англ.ез и другата по инф.технологии не знаят.Въпреки,че сме наблягали на това,че е като другите деца.Мисля,че смята,че ако каже на другите деца няма да е от готините в класа.Определено иска да е лидер и мисли,че ако другите знаят за ръката,ще го приемат по друг начин.

# 566
Скъпи мами, аз съм студентка, специалност начална педагогика с чужд език. В момента правя план-конспект на урок по музика, но нямам възможност да намеря учебник за да си снимам едни страници, бихте ли могли ако не ви затруднява, разбира се, да ми снима някой от учебника по "Музика", издателство "Просвета", автор: Галунка Калоферова. Ако някой от вашите малчугани учат по него, нека ми пишат на лични, ще съм безкрайно благодарна!

# 567
  • София
ние учим Музика по Просвета - какво ти трябва?

# 568
Момичета почерпете се по случай рождения ден на Косьо. Става на 8, преди малко купона приключи и ми остана време и вас да почерпя!

# 569
vela ,ЧРД на Косьо! Да е жив, здрав и да радва цялото семейство!  newsm59

VILA_ , учебника по музика ни е на "Булвест". Не мога да съдействам.

Общи условия

Активация на акаунт