ВТОРИ клас - първи срок - 2

• 57 625
  • 734
  •   1
Отговори
# 660
Човече, имам предвид точно този тип разговори, за доп. занимния, за доп. работа с децата и пр. Сякаш, не е "модерно" да си признаваш, че го правиш. Не дай боже, да искаш нещо повече за детето, веднага ти се лепват разни етикети или разговора става изострен. На местна почва, не ми се е случвало да го усещам.  Simple Smile

# 661
  • София
Кейси, не знам дали е модерно или не, но аз почти не познавам родител, който да не го прави под една или друга форма. И мисля, че ако се усеща някаква "острота" в разговора, то е по причина, че сякаш не сме си унифицирали понятията. Естествено и всеки има различни приоритети, пък и децата са различни, с различни дадености и потребности...

# 662
  • София
е, аз не съм искала сина ми да дърпа напред, единственото ми желание беше да не изпусне материала - няма начин да продължи напред без да може да събира или да умножава... и въпреки това ми се налагаше да работя с него всяка вечер. Но както човечето спомена - това работене е близко до безмисленото - детето уморено, аз се опитвам да му обясня, колко е 10 плюс 5 например и понеже е гроги, това отнема часове... сега съм в рая - в петък взеха часовете и минутите - в събота реших да проверя, какво е разбрал - ами всичко си беше разбрало детето, направо не повярвах - но това е понеже сутринта урока е взет, а следобяд, в занималнята, е затвърден - и когато това наистина се прави в занималнята, няма изоставащи деца... или поне почти няма, но когато не се прави - настава хаос и децата, които са по-разсеяни просто изостават... и изобщо това с целодневното държавно обучение е такъв балон, че не ми се мисли. А по въпроса - синът има само 6-ци в бележника - от октомври до декември, по всичко, но тези 6-ци са много далеч от реалността - сега, когато може да реши задача с 3 подусловия, като част от тях са със събиране или изваждане, а друга част с умножение или деление - сега вече заслужава 6-ца  Simple Smile

и не съм искала да обидя никого  Peace

# 663
Кейси, би ли споледила какво точно правиш, за да надграждаш? Аз мисля, че темата за занимаването у дома с децата тръгна от това, че без да се занимават родителите у дома, децата не биха се справили с материала в училище. Нещо, което е съвсем разично от това, за което пишеш ти. Иначе на оценките аз не съм изобщо привърженик и цитирам, че има само шестици не заради друго, а защото според системата това покрива някакви знания на средно ниво, които се искат.

Между другото това, което пишеш беше и моето убеждение до доста скоро - пълно недоверие в образователната система и вяра, че ако не съм аз, детето няма да постигне това, което може. Но виждам, че усилията ми в тази посока срещат стена при детето ако нещо не му е интересно. Затова гледам да използвам интересите му и изобщо не се съобразявам с това какво било в училище нивото и дали го постига или надскача. След доста ровене по темата образование (дори наскоро завърших сертификация да водя обучения за учители, кръщенето ми с учителско обучение беше през декември Simple Smile), смятам, че има две основни неща, които образованието не дава и затова е добре да се развият у дома - креативно мислене и умение да учиш. Ето защо у дома наблягам на това Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 09:20 от SZA

# 664
В нашия клас 6 се изкарва трудно. Сравнявам със сседните класове, понеже познавам родителите. Има и двойки, и тройки, всичко се отбелязва, няма компромиси.
Аз по принцип съм против оценкките, ама...

Човече, имам предвид точно този тип разговори, за доп. занимния, за доп. работа с децата и пр. Сякаш, не е "модерно" да си признаваш, че го правиш. Не дай боже, да искаш нещо повече за детето, веднага ти се лепват разни етикети или разговора става изострен. На местна почва, не ми се е случвало да го усещам.  Simple Smile

Учудвам се. Аз по-скоро обратното наблюдавам, всяка минута на децата е организирана и премерена, даже се чудя кога спят тези деца  Simple Smile

# 665
  • София
Подкрепям SZA :"смятам, че има две основни неща, които образованието не дава и затова е добре да се развият у дома - креативно мислене и умение да учиш".  Peace
Щерката ги притежава и двете, не виждам защо трябва да я пренатягам. Тя просто няма никаква нужда от помощ в момента. Надявам се и никога да няма, съвсем сериозно. Обаче гледам, че малкото не е същото. Колкото и да е умен и да притежава много бърза логическа мисъл, на него просто не му се учи. Иначе запаметява също светкавично, но не иска. И това е. И дали искам или не, догодина дупе да ми е яко, ще трябва да го натискам. Може да оставям впечатление на интертна, но не съм, просто детето ми покрива критериите, които не са никак ниски. Може би някой си спомнят как пищях миналата година за разни дреболии.  Joy
А, освен това не говорим на един език. Като гледам май почти всички правим едни у също, но един му вика занимавам се, а друг не се занимавам.  Joy

Аз остър тон не видях, споделяме.

# 666
И моето дете няма нужда от помощ, нито от допълнителни занимания, но аз държа да бъде в добра "спортна" форма, което трудно се постига само с наученото в клас и писането на домашни. Затова товаря допълнително. Леко, внимателно и без излишно настояване. За затвърждаване на материала, за самочувствие от допълнителните знания.
Защото децата запомнят тук и сега, но утре, прескачайки на следващия урок, често забравят предходния, объркват се и се получават пропуските.
Не мога да допусна да оставя детето  само на грижите на училището, вярвайки сляпо, че поредната шестица е огледало на успеха му.

# 667
Кейси, би ли споледила какво точно правиш, за да надграждаш? Аз мисля, че темата за занимаването у дома с децата тръгна от това, че без да се занимават родителите у дома, децата не биха се справили с материала в училище. Нещо, което е съвсем разично от това, за което пишеш ти.

Аз се занимавам, според нуждите на моите деца, но не искам да си развалям обета и да споделям.  Simple Smile Нищо особено и изключително не правя, не мислете обратното.
Аз имам доверие на образователната система и изобщо не изземвам функциите й. Мое право е обаче, да подхождам със скептицизъм понякога.

А, що се отнася до справяне с материала в училище и родителска намеса за това, нека не забравяме, че в тази тема извадката е нищожно малка и може би идеална и не значи, че отговаря на действителността или поне, това е доводът на не един и двама от моите познати, които следят разните училищни отчетни теми, клатейки умилително с глава и не пишат.

# 668
  • София
От цялата тема разбрах колко незаинтересован и лош родител съм. Успях и да се събудя с чувство за вина.
От доста време си обещавам, че ще разредя четенето и писането в темата, мисля вече да го спазя.
 Wink

# 669
...
А, що се отнася до справяне с материала в училище и родителска намеса за това, нека не забравяме, че в тази тема извадката е нищожно малка и може би идеална и не значи, че отговаря на действителността или поне, това е доводът на не един и двама от моите познати, които следят разните училищни отчетни теми, клатейки умилително с глава и не пишат.

И в нашия клас уж никой не се намесваше, но като пусна учитеката един тест без да предупреди, стана ясно, че без наша намеса, резултатите са плачевни  Laughing при това беше по Околен свят, с елементарни въпроси.

При вас от колко до колко часа са на училище?

# 670
  • София
От цялата тема разбрах колко незаинтересован и лош родител съм. Успях и да се събудя с чувство за вина.
От доста време си обещавам, че ще разредя четенето и писането в темата, мисля вече да го спазя.
 Wink
Klemy, не ми изземвай функциите моля! Grinning
Аз мислех, че на мен се полага тази роля.  Joy
Аз всеки ден съм виновна за всичко и без друго. Mr. Green

# 671
Дали има пропуски, ще се разбере след време. Съдя по себе си и това, какво са могли в повече да направят за мен родителите ми, а уви, не са, водени от резултатите ми. Бях тихо, кротко дете, пълна отличничка, но явно необективно оценявана по определени предмети и за определен материал от всички като цяло. И първите пробойни се видяха в седми клас.

# 672
Дали ще искате да чуете мнението на страничен вам наблюдател??? Simple Smile ..., но ще опитам да го споделя.
Тук има и други мами които като мен имат по дълъг стаж с образователна ни система.

Аз съм от работещите майки, ако искате ми вярвайте,  но като се прибера ми трябва поне 20 мин да прехвърля от работа на деца, а междувременно да видя вечерята, пералнята, миялната и ютията... (нямам още домашна прислужница и изпълнявам и тази роля). Е в 8.30 какво да уча с това с дете??? Но пък съм много благодарна на съдбата, че ме е дарила с две умни и любознателни деца. И при двамата в малките класове въпроса ми е : "Написал ли си домашните, имаш ли нужда да попиташ нещо?", но всичко зависи от детето. Има такива които се справят сами има и такива които трябва да буташ. Има такива които са сред деца с висок процент на успеваемост , има и такива които са много добри , но нивото на средата, в която са "най" е ниско.
За второкласника, допълнително се правят диктовки и се решават задачи, но от състезателен тип, едното е по задължение, другото е предизвикателството. Използвам всяка минута да общувам с него, да обсъждаме житейски му ситуации и да се учим в движение. Отделно ходи и в Британика(ще ме прошарвате ама ако плащам ~700 лв за да уча с него и английски айде няма нужда, защо плащам?!?), на футбол и тенис.
А колкото до АРТА имаме и хлебарката и дървото (от телевизията)Simple Smile

# 673
  • София
но като пусна учитеката един тест без да предупреди, стана ясно, че без наша намеса, резултатите са плачевни  Laughing при това беше по Околен свят, с елементарни въпроси.

При вас от колко до колко часа са на училище?
От 8,10-17ч. е на училище Лора. Заради немският език, който е в следобедните часове. За Сдружение Шилер говоря. Wink

А това за Околният свят е така- много слабо представяне имаше и при нас. Оказа се "препъни камъка" тази година този Околен свят. ooooh!

# 674
  • Варна
Аз пък отказвам да се стресирам от това колко "лош" родител съм.И доста отдавна 6ците не са ми огледало,нищо,че ги споменх,аз си знам защо. Wink

Един въпрос,ще съм благодарна да ми отговорите.В кой хотел бяха настанени децата от 125то у-ще,които се разболяха и лежаха в болница?

Общи условия

Активация на акаунт