Екзотични почивки

• 116 446
  • 767
  •   1
Отговори
# 660
Скоро разглеждах за Япония и транспорта им наистина е много скъп (като за туристи има доста изгодни травел карти, които са недостъпни за живеещите в Япония). За трима и маршрута, по който искаме да се движим излиза около $800 за път само. Иначе в Airbandb се предлагат места за спане на много достъпни цени.
Има тема в този подфорум, но в момента нямам време да я търся.
Ако говорите английски в този сайт има много и хубава информация.

От по-екзотичните места съм била само в Нова Зеландия, ако някой иска повече инфо мога да споделя.
Живяла съм и в ЮАР, но преди 20+ години и незнам колко ще е точна информацията ми.

# 661
И ние сме от самоорганизиращите си винаги и този път ще е така. Хванахме промоцията на Турските авио линии за Занзибар и края на януари сме там. Някой друг ходил да сподели впечатления?

Аз съм прясно завърнала се. Още чистя белия пясък от краката Simple Smile

Посетени (по 2 дни престой там) Занзибар сити, Паже, Джамбиани, Мичамви. Изумително е, че селцата са отдалечени едно от друго само с няколко километра, а разликата в цветовете на океана е огромна. Целият бряг беше силно повлиян от отливите, но пътуването беше организирано именно около това. Ако днес трябваше да избирам, бих пропуснала категорично престоя в Мичамви, може би и Паже. В селата се разхождахме спокойно, всеки срещнат ни заговаряше, но никъде не почувствахме досада или опасност. Аз дори се разхождах сутрин сама по брега и когато не исках да ми досаждат с оферти се правех, че не ги разбирам и им говорех нормално на български.
Децата си просят пари, за да бъдат снимани. Но даде ли се на едно, новините бързо се разнасят и от всички ъгли започват да прииждат още. Аз носех пакет с 50-тина балона, не ми стигнаха за съжаление и някои малчугани останаха разплакани Sad Щяха да ми изпокъсат дрехите докато ме дърпат, за да им подам балон Sad

Бяхме си наели кола, за да сме независими. С обратно движение са и може да се каже, че няма правила в движението Simple Smile Докато се измъкнем от столицата щях да счупя дръжката на вратата от напрежение. Веднъж излезе ли се от града обаче, движението е доста спокойно.

Посетихме още The Rock - всеизвестен от картинките ресторант върху скала в океана:

На отиване отидохме с лодка, на връщане, около час по-късно, можеше да се излезе пеш заради отлива. Препоръчвам го единствено за някое и друго селфи на брега. Храната там не стига, че е супер надута като цени, но не е никакъв кулинарен връх, в хотела ни готвеха прекрасно за сравнение. Поради силния интерес, посетителите биват претупвани и останах много разочарована (празнувах рождения си ден там).

Посетихме още Джозани форест- единият вид маймуни, който обитава гората, е ендемичен. Входът е 10 долара на човек, а имахме инфо, че е 8. На всичко отгоре на всеки посетител се начислява гид, сам не можеш да влезеш. Трябват си и бакшиши. Иначе маймунките понякога са около пътя и може изобщо да не се влиза в гората с вход, не е оградено. Но са хитреци и са поставили пропускателен пункт с полицаи, които си просеха най-безсрамно подкуп и не даваха да се спира безплатно. Спираха ни и на други места, честа практика е, но само там ни искаха директно пари "за подаръци за децата".

Ходихме до коралов риф с традиционна дървена лодка, само за двама ни. Видяхме супер много морски звезди. Водата топла като чай, прозрачна, дъно от бял пясък. Беше страхотно!

В Занзибар сити си спазарихме гид, за да не ни закачат други по улицата. Направи ни 3-часова програма такава, каквато поискахме.

Пазаренето- най-голямото предизвикателство (след возенето из града). Аз не мога да се пазаря и даже не ми е приятно да пазарувам сувенири за приятелите в такава ситуация. Също така за съжаление доста китайски стоки има и там.

Задължителни ваксини за Занзибар няма, но ако се ходи в континентална Танзания ваксина за жълта треска е задължителна. Ние си направихме по желание, както и за хепатит А и B пак по желание. Дезинфекцирахме ръце преди всяко хранене, миене на зъби - само с минерална вода. Репеленти против комари трябват. Аз въпреки сериозното пръскане и гривна, пак бях нахапана. Пихме и маларон, който купихме от Англия.

Последна редакция: сб, 29 окт 2016, 01:24 от egonna

# 662
Ама 1000 лв за градски транспорт  Shocked

Не градски транспорт, а цялата влакова мрежа, вкл. Шинкансен, за 7 дни.
JR Pass
Бих казал, че е изключително евтино.

Последна редакция: сб, 29 окт 2016, 02:20 от neuromancer

# 663
Нашият гид ни светна, че срещу този ресторант, който наистина ставаше само за снимка, има много хубав друг и ние обядвахме морски дарове там, гледката е същата, но е спокойно и вкусно. Яно бяхме извадили голям късмет, защото на нашия плаж пред хотела Azanzi beach resort беше съвсем спокойно, виждаха се негърчета и жени, които ловят октоподи, но абсолютно никой не ни е досаждал. Един ден отидохме до някакво друго село /забравих му името/, но по-голямо и туристическо, ами пишман станахме. Докато легнеш и все някой нещо ти предлага. чакам още да ми пратят тел на момчетата и ще ги постна.

# 664
Обещаните координати:

http://www.zanzibarfreelanceguide.com/

# 665
За мен беше интересно, че имахме свобода да си говорим без проблем с местните, независимо дали ще спазарим нещо или не. Някои от тях искаха просто да си упражняват английския. Английски говорят по-младите или такива, учили в университет и би им помогнал да си намерят по-хубава работа, а именно (в техните очи) да са гидове или да работят в хотел в курорт. Разказваха ни интересни неща за живота им, отговаряха на разни любопитни ни въпроси. Неща, които нямаше да се случат и науча ако бях стояла само зад оградата на хотела, където знаят, че не трябва да безспокоят белите туристи, откъдето ги гонят. Неща, които по някакъв начин преобръщат и те замислят за приоритетите ти в живота.
Казвам го единствено с цел да не се дразните толкова на тези хора, а да ги приемете като част от преживяването.

# 666
Качих няколко снимки, предимно от Джамбиани, тук:

https://www.flickr.com/photos/55383493@N04/albums/72157674447474561

Blush

# 667
  • София - Бургас
Egonna,
Снимките са прекрасни. Нямам търпение да видя и усетя всичко лично:)
Благодаря ти:)

# 668
Много е красиво в снимките ти, наистина.

# 669
egonna , От къде взехте колата под наем, за колко време и пари, къде има места за зареждане? Някъде видях сякаш и нещо за шофьорската книжка предварително се подава или? От Паже ли ходихте до ресторанта на скалата? Ние ще бъдем в Джамбиани и се чудя как да стигнем до там най-евтино, единия вариант за, които си мисля, слизайки от Нунгви към Джамбиани да се отбием, но не знам още как точно ще се предвижим от едното до другото място, другият вариант е след като се настаним в Джамбиани да отидем специално. Кое време (обяд, вечер) е по-подходящо за ресторанта?

# 670
Sunflowerss, точно така, трябва разрешително, за чието предварително издаване съдейства рент-компанията. Изпращат им се данните и при взимане на колата дават листчето - един лист А4 с мокър печат. Струва $10.
Ние взехме кола за целия ни престой (1 седмица). По препоръка на друга съфорумка - фирмата е Kibabu cars. Нямахме никакви проблеми с документите и колата, когато ни спираха полицаи. Отговаряха много бързо на мейли и съобщения. Можете да заявите кола да ви чака в Нунгви например.

Тръгвайки от Занзибар таун заредихме. Там, като голям град, имаше много бензиностанции. По пътя за източния бряг имаше на още 2 места. Бензинът е с цена малко под долар (малко под 2000 шилинга за литър), плаща се в брой, желателно в шилинги. Предполагам може и в долари, но по незнаен курс.

Да, от Паже ходихме до The Rock. През сайта на ресторанта се резервира ден и час, имаш право на престой 2 часа, но не се плаща нищо предварително. Аз избрах да отидем около залез слънце, но слънцето залязва от другата страна на острова, та нямаше какво да гледаме  Laughing

Нямате изключително много опции за придвижване. Освен с кола под наем, може да бъде с такси с пазарлък или трансфер, организиран от хотела ви. Цените са солени, чела съм за суми 50-60 долара между двата края на острова. Градски транспорт има, дала-дала, трябва да разполагате с време и авантюризъм:

Струва долар на посока  Wink

Последна редакция: вт, 01 ное 2016, 09:29 от egonna

# 671
Благодаря egonna, а знаеш ли колко далеко е летището от ферибота? Ние трябва от летището да хванем първо ферибота до Дар и се чудя дали да запазвам такси през сайта или на място да се пазаря  newsm78

# 672
Sunflowerss, виждам, че фери терминалът е в Стоун Таун, дават го около 8 км, наистина не ми се стори голямо разстоянието от летището до Каменния град. За съжаление не мога да ти дам съвет какво да сториш. Какво ще спазариш и на какъв човек ще попаднеш е голямо неизвестно за мен.
Ако аз сега трябва да се пазаря, сигурно ще настоявам за някаква сума около $10. Наистина повече ми се струва незаслужена сума.

# 673
Япония направо ме шашка с цени. От 6000 лв нагоре екскурзиите.Ами то за двама човека отидоха 15 бона. От една позната знам, че само някакви карти, които си купили за транспорт с влакове им излезли 1000 лв.
Може и 2000 и 3000лв да са дали, все пак зависи за колко време и за колко човека!
Япония в момента не е по-скъпо от западна Европа, (говоря от личен опит, бях преди по-малко от година), да не говорим, че много неща са с голямо намаление за чужденци.
Точно транспорта е супер евтин, спрямо Англия или някоя друга държава.
Не съм виждал никъде до сега, 3 дневна карта за метрото за 12-13 евро. В Лондон двупосочно билетче е толкова.

Последна редакция: нд, 06 ное 2016, 09:19 от Alexslav

# 674
Здравейте,
обръщам се към ходилите в Занзибар - наистина ли са толкова много и толкова страшни комарите? Четох в разни чужди сайтове, че все пак съществува риск от заразяване с малария в Занзибар, за което препоръчват да се вземат лекарства против малария.
В този смисъл какво е положението в хотелите? Пръскат ли против комари? Вечерно време има ли много комари - четох, че препоръчват да се носят дълги панталони и блузи с дълъг ръкав.
Какво е положението с репалентите - имат ли ефект или при многото комари, с и без репалент - пак си нахапан?
И последно - има ли в хотелите в стаите машинки против комари или не?
Кажете моля ви, че мен този въпрос ми е много притеснителен - аз съм много апетитна за комарите и ме ядат ужасно много...

Общи условия

Активация на акаунт