Веганството - да споделим опит - 11

• 45 373
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте,
имам питане за ментата.
Купих повече прясна мента. Как да я съхраня, освен със замразяване?

Да я изсушиш?

# 316
  • София
white flower , мерси! Направих я на яхния, но определно няма да ми стане любимо ядене. Ужасен метален вкус.  Sick
Имам някакви спомени, че като дете съм яла супа, но с кисело мляко и явно то е убивало този вкус.

# 317
  • София
danilu, сигурна съм, че усмивчица не направи "дисекция"; напротив - с много хубаво чувство го каза Simple Smile разбира се, че трябва да се вясваш в темата

# 318
  • на острова на мечтите
Да, аз май вчера бях малко на опънати нерви и ... Пардон!
Копривата е добре, преди да се сготви да се потопи за половин минута във вряща солена вода. Около половин или една минута. После се отцежда, за да и се махне горчивата жилка и тогава се задушава в тиган с амлко лук или чесън с олио, орехи нарязани на ситно и накаря се замътваЩтака казваше моята баба ( с малко брашънце. Става много вкусна.
Аз мента правя и на паста с олио, сварено яйце, накиснат хляб във вино и после добре отцеден и всичко пасирам. Става добавка за салати или хапчици.

# 319
white flower , мерси! Направих я на яхния, но определно няма да ми стане любимо ядене. Ужасен метален вкус.  Sick
Имам някакви спомени, че като дете съм яла супа, но с кисело мляко и явно то е убивало този вкус.

Копривата добре се комбинира с ориз или кисело мляко ... и повечко подправки.
Изрових една рецепта, която съм ползвала ... само за морковите не съм записала дали са на кръгчета или настъргани, слагат се по в началото:

Коприва с ориз и праз
400 гр. коприва
1 - 2 стръка праз лук
1 глава чесън
1 препълнена ч. чаша ориз
около 1.5 ч.ч. доматен сок
1 - 2 моркова
1/3 консерва грах
киноа/ елда ( гречка)
розмарин, босилек, риган даф. лист, черен пипер , сол
Не всички продукти са задължтелни.

Копривата се изварява в малко вода и се пасира. Праз + чесън на средно големи парченца  + морков на тънки филийки или едро ренде -> запържват до омекване в олио. Добавя се копривата + дом. сок + ориз. Премерва се течността да бъде точно 3 единици течност на 1 единица ориз. Ако трябва, добавяме вода. Ври на бавен огън. Към края + киноа/ елда ( в упътването на предукта пише, колко мин. трябва да се вари).+ подправки, не всички от горните. Даф. лист се слага в началото и се изважда към средата на варенето.
Накрая се прибавя грахът от консерва.

Малко странно звучи, но съм забелязала - копривата трябва да се готви с любов, с достатъчно свободно време и увереност, че ще стане супер манджичка за любими хора ... с една дума - с кеф.  Тя сякаш го усеща и попива. Simple Smile Мен като  малка много ме тормозеха  варените зеленчуци от този тип, затова подхождам с внимание, когато правя нещо такова.

Някъде бях чела и рецепти за салати с полусурова коприва ... бих опитала това.

Друго, което ми се иска да споделя -  в салати замествам чесъна, ако ще се яде за обяд, с джинджифил. Обаче за готвено и за коприва няма да върви.

danilu, относно ментата - и аз мислех за някакво песто, за да запазя свежестта. Ще импровизиам по твоята рецепта без яйцето.
Или да я бръмна в пасатора с малко сок от лайм - така ще става и за коктейли.

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 12:37 от white flower

# 320
Nово от днес ( Честит празник на нас, най-нежните жени, изтъкани от плодове, цветя, чесън и люта чушка! Simple Smile  )
Докато се чудех какво да правя с ментата, стана добър безалкохолен коктейл:

листенцата от 6 - 7 стръка мента пасирах фино зедно със сока от половин лайм и половин лимон + същото количество вода. Прибавих 1 непълна чаена чаша сок от прасковен компот и още толкова ( на око ) вода. Да ви е сладко!

Добър вариант би било да се пасират и половин - 1 праскова от компота за плътност.

Сега знам какво да правя с излишната мента. Simple Smile

# 321
Момичетааа, Честит празник! Heart Eyes

Днес се връщам към първоначалния замисъл на темата и споделям една рецептичка от тази вечер, мъжът ми си облиза пръстите, а и малчото хапна /неговото без чесън/

Сварих дълъг кафяв ориз и го изсипах в малък йенски съд. Добавих доматено пюре, босилек, риган, ситно нарязани маслини /каламата/ и ситно нарязан пресен чесън. Оставих във фурната на 200 за около двайсетина минутки. Като го извадих добавих зехтин и сол. Стана много, много вкусно.  Simple Smile

Щом и мъжът ми, вместо стандартното: Добре е...малко е диетично такова... hahaha
каза: Ммм... Heart Eyes
Значи  Hug

# 322
  • София
danilu, имаш ли изпитана рецепта за чиабата? ако да - моля те сподели  Praynig  трябва ли ми специална формичка за печене или може на ръка да се докара формата?

# 323
  • на острова на мечтите
/url?sa=t&rct=j&q=ciabatta&source=web&cd=3&c … bv.43287494,d.YmsНе знам какво точно се е копирало. Нямам време дори да я преведа, но мисля си, че не много трудно да се разбере. Втасва 18 часа първият път newsm78 Много прилича на приготвяне на хляб, ссамо дето остава по лепкаво тестото, може би затова е по-мека. Аз не съм правила отдавна, и моята рецепта е доста побългарена Mr. Green
Успешна седмица Peace  bouquet

# 324
# 325
  • София
супер! супер! благодаря ви момичета; имам много рецепти за хлябове - все български и френски; а чиабатата (ако не се лъжа е италиански хляб) все ми се струва малко тегава точно от гл.т. обработка - да, danilu, брашното е по-малко в съотношение с водата, но това е и една от причините да стане такава въздушна - не се отваря твоя линк, но ще го потърся по разширението; вчера правих френски хляб със задушен лук, сурови чери домати и риган; мляс:)

# 326
  • на острова на мечтите
Дао, извини ме! Тази сутрин бях на педал, както обикновено! Ей сега ще пробвам пак да го изровя!http://www.youtube.com/watch?v=r51xvyMKFFM
Значи рецептата е 500гр.брашно
                                  2 гр. суха или 3 гр бирена мая
                                   9 гр.сол  
                                 480 гр. вода
Омесва се с лъжица, докато онгредиентите се объркат добре. Втасва 18 часа, после разстилаш във форма на хляб, добавяйки по малко брашно и притискайки леко с пръстите на двете ръце. Прехвърляш в подмазана тава и оставяш за около 2 часа. Пече се 35/40 мин на 220°
Исках да ти изпратя точно това видео, защо чабатта_та се приготвя от две дечица-братче и сестриче, много сладурски!
На проприета ми излиза, че не  е на разположение урл адресът, но да видим , понякога нет_ът се бъзика(пардон за израза) с мен, поднася ме, май е по-точният израз! Mr. Green
На мен ми се отвори идеото! Успех!

# 327
# 328
  newsm10
Един плюс за Европа, дано един ден глобално да се забрани.
Тук е петицията за абсолютна забрана. Дайте едно рамо.

# 329
  • София
danilu, много благодаря - щом хлапетата се справиха, ще трябва и да аз мога; процесът, а и начинът по който работеха и изглеждаше тестото си е направо 1:1 с един от линковете на Вери - значи това ще е начинът със сигурност; и там се чакаше 18 часа втасване, следователно уикендът е моят момент с чиабата   chef по-нататък ще ви досаждам с въпроси за веганска торта гараш (заместител на яйчен белтък, от който се прави блата и на квасена сметана - за крема - това го мисля да е гъсто кокосово мляко)

Общи условия

Активация на акаунт