Веганството - да споделим опит - 11

  • 45 345
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 365
Здрасти хора! Имам бързо въпросче за накисването на варива и знам, че вие сте най-вещи в тая част. Ще готвя леща с кафяв ориз и се чудя заедно ли да ги накисна или поотделно е по-добре (прочетох, че к. ориз нещо бил по-беден откъм ензима необходим за смъкването на фит.к-на и си викам - лещата може да му помогне...ама пък, знам ли..?? Simple Smile мерси предварително!

# 421
  • София
  • Мнения: 1 418
момичета пак ще се обърна за вас към съвет  Hug

този път не в кулинарната сфера

имате ли опит с ефективен еко препарат, който може да чисти нагар от фурна, а ако не е еко - пак да сподели Simple Smile

по принцип за всичко у дома ползвам еко препарати, изключение правят тези за фурната, ползвала съм какви ли не обезмаслители и препарати специално за фурна - мога да ви кажа, че ефектът е нулев, почиства се донякъде и нищо повече, имам на няколко места петна, които много ме дразнят и си личи, че е нагар, а не проблем по емайла на самата фурна; набирам се точно като глист на плочка и не мога да ги изтрия

много ще съм благодарна, ако някой даде отговор Simple Smile

# 422
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

имате ли опит с ефективен еко препарат, който може да чисти нагар от фурна, а ако не е еко - пак да сподели Simple Smile


бакпулвер  Peace
мокриш петното, посипваш, чакаш да подейства и с гъбичка търкаш. ако не падне - повтаряш в бакпулвера.

Килограма е около 4-5лв. което количество ми е достатъчно за няколко месеца.

 Crazy аз  килограм сол ползвам над година Thinking

# 423
  • Мнения: 16
Цитат
Crazy аз  килограм сол ползвам над година Thinking

Да, разбира се, че количеството използвана сол варира според това за колко хора се налага да готвиш. Реално не съм засичала за точно колко време ми стига 1кг. сол. Написах го ориентировъчно, защото често чувам и чета, че някои хора не си купуват друга сол освен бяла, защото другата била прекалено скъпа и не можели да си го позволят, което е смешно. Все пак става въпрос за сол, не за брашно  Wink

# 424
  • Мнения: 223
Дао, аз ползвам на Амуей някакъв гел за фурна, бързо и лесно чисти, имат претенции за чист продукт, но разтопява гъбичката, с която чистя, сякаш е запалена пластмаса.

# 425
  • Мнения: 223
Здрасти хора! Имам бързо въпросче за накисването на варива и знам, че вие сте най-вещи в тая част. Ще готвя леща с кафяв ориз и се чудя заедно ли да ги накисна или поотделно е по-добре (прочетох, че к. ориз нещо бил по-беден откъм ензима необходим за смъкването на фит.к-на и си викам - лещата може да му помогне...ама пък, знам ли..?? Simple Smile мерси предварително!

Аз ги кисна отделно, но нямам разумен довод защо.

# 426
  • София
  • Мнения: 1 418
asyalein и matzko, благодаря ви   bouquet

не бях се сетила, че мога да ползвам бакпулвер или сода (ще пробвам и с оцет)

amway според мен са един голям балон, хората, които дават един камион пари за тези глупави продукти си самовнушават, че работят, за да не се почувстват прецакани:) не знам дали сте гледали състава на на тази добавка, която уж съдържа всичко необходимо за всекидневен прием: всичките съставки са на най-ниската граница (абсолютният минимум), който е необходим, пробвала съм лок - истински гадни петна не маха, всичко, останало, което маха се пере и собикновени препарати; пастата им за зъби е много скъпа (12-13 лв), ама траела дълго време, защото се слага по грахово зърно  Joy  все едно от другите се ползва по лъжица Simple Smile (в карфур има хубави и евтини био и аюрведични пасти, аюрведичните ми харесват много повече)

последно и спирам да досаждам: знаете ли - в пикадили открих нова марка препарати за почистване - белгийски са www.delhaize.be (чете се делез), на доста изгодни цени са (по-ниски от фрош), засега съм си закупила течен перилен препарат изцяло на растителна основа, и пере чудесно (по-добре от фрош и белия персил) за 2 литра мисля, че оставих 15 лв, ще пробвам и други неща и ще споделя, имат сертификат от www.ecolabel.eu; имат и хранителни продукти - зеленият има чай с аромат на лимон, освен, че е био и fair trade, е и много вкусен!

# 427
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Да подкрепя и аз казаното от Дао за продуктите в Пикадили, за разлика от Фрош техните еко-препарати имат еколейбъл, нямам обаче представа как са цените им съотнесено към еко-препаратите на Лидл и Карфур, например.
Ако ползвате царевичен флейкс, мога да препоръчам собствената био марка на Делез /пак в Пикадили/, излизат поне с 2 лв. по-евтино от същите в био магадините, а разлика няма.
Моят мъж много хареса и един черен чай от линията, за която е писала Дао.
Купувам и био зехтин, струва ми се на сметка newsm78.

# 428
  • Мнения: 1 732
Подтвърждавам за содата Simple Smile Peace
Върши ми идеална работа за почистване, включително и за нагар. Оцетът ми помага перфектно за отлаганията от твърдата вода.

Продуктите /семена, зърнени, бобови и пр./ накисвам отделно .

За групите хора и храненето им -  бих се въздържала от подобни категоризации.  Освен това, човек минава през различни етапи и периоди и веднъж може да попадне в една ' група', а в друг момент, същият човек - в друга.
В изброените 'групи' не намерих себе си.

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 00:37 от take a smile

# 429
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Благодаря за инфото за солта Praynig
тъкмо и аз щях да кажа тези, имат голям щанд в халите в софия; аз не си пазаря от тях, от кварталния магазин ми е солта, но нямам спомен колко струваше  newsm78, ако не забравя ще проверя утре и ще пиша; ако трябва по пощата ще ти пращаме - за пратки до 22 евро няма мито и ддс - нали си в европейския съюз:)
Няма нужда да се харчите, милички! Само исках да сравня! И тук е 5-6 обаче евро, което е почти равностойно на БГ заплатите в сравнение с тукашните.
Исках да ви се похваля, как си направих масло от кокос. Бях споделила преди, това , което открих  в нета, но се получава много малко количество. Бях си закупила кокосов орех и в четвъртък го отворих, нарязах вътрешността и пасирах с много гореща вода, около четвърт кокос и две- три лъжици много гореща вода.  Много вкусно! В събота обаче открих една още по-убедителна рецепта, която обаче не съм изпитала, смятам днес следобед да реализирам-загрява се тиган с незалепваща повърхност на котлона, добавя се настърганият кокос и се бърка, докато се загрее цялото количество. Пресипва се в пасатор(блендер, или робот кухненски) и се пасира. Ще споделя какво се е получило. Моето кокомасло е много приятно, но доста влажно. Предполагам, че със загряването на кокстърготините ще се получи по-добре newsm78
И аз за загорели повърхности ползвам сода и малко готварска сол. Содата е абразивна, т.е може да надраска по-деликатни повърхности. Но за фурна е добро разрешение. Амауей също е добро решение. Аз лично не съм ползвала, но чувам добри отзиви.

# 430
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Подариха ми една книга за диета антиетà, т.е. анти остаряване. Интересна е, макр че не е точно вегетарианска. В книгата се споменава за чай "Каmбука"(Kambucha) ,отнася се за ферментирана напитка.Открих дори как да се приготви в дом.условия. Питам се обаче, какъв вкус ще има, малко като боза newsm78 Е, ако някой има опит и е така добър и търпелив, моля да сподели! Благодаря
 Hug Hug  bouquet

# 431
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
чай "Каmбука"(Kambucha) ,отнася се за ферментирана напитка.

aз съм пила, но не си спомням дали не беше смесено с плодов сок.... newsm78
ето това съм пила
беше червено на цвят и резливо. не беше като боза изобщо, а си беше напитка с леко резлив вкус. на мен ми хареса, но ми идваше скъпа и не съм купувала (0.5л. за 1.10 Е Rolling Eyes)


П.П. сега погледнах, баба я имаше тази гъба, викахме й чаена гъба. да ти кажа на мен ми беше гадно да пия този престоял чай, ама ей на - купешки съм пила...

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 15:40 от asyalein

# 432
  • София
  • Мнения: 5 358
Намира ли ви се развален пасатор Мулинекс, от най-простите, счупи се накрайника с ножа.
Реших да питам вас първо Simple Smile


Сега е сезонът за пасиране на коприва в нашата къща Simple Smile

# 433
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
привет,

да споделя: бяхме 2ри път във Веджик.
от салатите и готвеното все още не съм очарована. кюфтетата от нахут, крекерите и хумуса бяха супер.
от тортите ми хареса шоколадовата, ягодовата нещо не ми допадна. бяха ми много сладки.
НОООО най-голямата изненада - бебето изпи 1 1/2 чаши ядково мляко с рошков  Shocked
директно от чашата, надигаше, докато не изпи всичко  ooooh!
Мер каза, че има и кашу. какво друго има? newsm78 т.е. от какви ядки да му правя? бадеми и какво друго?

ЗаСлон, съжалявам, не мога да помогна.

# 434
  • София
  • Мнения: 1 418
danilu, да доложа, че бях в магазина да пазаря и минах през солта - нямаше заредена хималайска и съответно нямаше етикетче - друг път ще погледна.

ЗаСлон, нямам и не се сещам някой познат да има.

Общи условия

Активация на акаунт