Здравословно хранене за децата - 8

• 42 922
  • 460
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря  Peace Дали няма и по-в южните райони ?

Пащърнак има в Хит, младост. също и джоджен и всякакви ряпи и цял щанд с био продукти  Peace

# 166
  • София
Момичета, една каузичка за подкрепяне, нека тези, които са във ФБ и имат желание - да се присъединят. Hug

http://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0 … 0/133189420179063

Трябва да обединим усилия и стъпка по стъпка да се променят нещата към по-добро и здравословно хранене на децата!

Щастливата, как по-точно си представяш нещата? Аз не мога да чета във фейсбук и не ми става ясно

# 167
Да питам за Чиа-та - дайте идеи за повече приложения  Praynig
Засега съм я слагала само в курабийки и в овесени ядки, пробвах и само във вода, но пък така малката не пожела да я опита изобщо...
На пакета пише да се използва само в печива, но някак ми се вижда разхищение - не е ли логично да е по-полезна без да е минала топлинна обработка?

Може да се накисне в ядково мляко /бадемово или конопено/ и да се остави да желира. След това може да се прибавят най-различни нарязани плодове. Утре смятам това да е новата закуска на бебето ми. Simple Smile
А иначе аз съм слагала цели семенца чия в сурови бонбони, а също и в крем за суров торта. Много добре желира и няма нужда от нищо допълнително.

# 168
Момичета, една каузичка за подкрепяне, нека тези, които са във ФБ и имат желание - да се присъединят. Hug

http://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0 … 0/133189420179063

Трябва да обединим усилия и стъпка по стъпка да се променят нещата към по-добро и здравословно хранене на децата!

Благодаря за инициативата! Аз се присъединих, но как може да помогнем по друг начин?

# 169
Много ви благодаря за идеите   bouquet
Видях каузата във фейсбук - наскоро ми се наложи да се сблъскам челно с изискванията за детско хранене според утвърдени рецептурници - в порциона на детето всеки ден трябва да присъства месо, а плодове и зеленчуци - през ден  #Crazy
Според мен първо от дома трябва да се започне културата на хранене и много се радвам, че има такава тема  Hug
Вижте каква статия ми попадна снощи - дългичка е, но има много полезни неща:
http://stefibozhilova.com/?p=329

# 170
  • София
По повод храненето в градината всеки път на родителските срещи повдигаме въпросът.
Не е лоша храната но има какво да се желае. Най-дразнещото е, че много често за закуска или следобедна такава имат сладко нещо- кифла, локумка и т.н
Директорката много добре се вслушва в съветите  и изискванията, но казва- това е наредбата и не мога да я наруша иначе има глоби. И нея я разбирам до някъде. Правят каквото могат.
Иначе предложихме да се дават и храни като овесени ядки, киноа, и тн., но тя казва- децата не ги ядат. Чинияте им остават пълни.
Хубаво е да се възпитат още от малки от родителите да ядат по-здравословно децата, но не всички обичат такива по-здравословни храни.
Но примерно напредък е замяната на белият с пълнозърнестия хляб:)

# 171
  • София
В търговската мрежа се продава бял хляб с 1/400 пълнозърнесто брашно, но надписът е гордо ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ. Размахват ми го и като няма никакъв стандарт, всичко остава само пожелание

# 172
  • София
В търговската мрежа се продава бял хляб с 1/400 пълнозърнесто брашно, но надписът е гордо ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ. Размахват ми го и като няма никакъв стандарт, всичко остава само пожелание

Да и аз съм попадала на такъв. Затова винаги първо чета етикета. Май предпочитам в аткива случай да взема Добруджа по стандарт с надеждата, че поне той наистина е читав.

# 173
На първа страница има събрани доста рецепти вкл. и за чиа.

Иначе търсачката ето какво ми изплю в раздели, където най-често е обсъждана:

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=search2;params=YWR2YW5j … ufCd8MA==;start=0

Може да се пробвате и с "чия" и с "chia"

А наскоро друго момиче от темата пусна това:
http://nutiva.com/the-nutiva-kitchen/chia-recipes/

# 174
По повод храненето в градината всеки път на родителските срещи повдигаме въпросът.
Не е лоша храната но има какво да се желае. Най-дразнещото е, че много често за закуска или следобедна такава имат сладко нещо- кифла, локумка и т.н
Директорката много добре се вслушва в съветите  и изискванията, но казва- това е наредбата и не мога да я наруша иначе има глоби. И нея я разбирам до някъде. Правят каквото могат.
Иначе предложихме да се дават и храни като овесени ядки, киноа, и тн., но тя казва- децата не ги ядат. Чинияте им остават пълни.
Хубаво е да се възпитат още от малки от родителите да ядат по-здравословно децата, но не всички обичат такива по-здравословни храни.
Но примерно напредък е замяната на белият с пълнозърнестия хляб:)

В детските градини в Бургас след поредица от срещи, които проведохме със зам. Кмета по образованието, успяхме да прокараме идеята за овесените ядки за закуска. Какво се случи обаче : никое дете не ги изяждаше и в рамките на следващата обща среща с родителските настоятелства се реши да отпаднат, за да не остават гладни децата. Незнам как да коментирам, може би защото болшинството деца не са ги яли никога преди. И в тази маса се претопяват и децата, хранени по-здравословно у дома.

# 175
  • Варна
Много хубава тема! Ще ми трябва доста време да прочета информацията от първи пост.

Там съм  Peace

присъединявам се и аз  Peace.

Относно пащърнака и във Варна не се намира лесно, но като купя го беля като морков, настъргвам и във фризера.

# 176
Здравейте, понеже съм предимно от четящите майки искам все пак да споделя и някои мои въведения в детската кухня на сина ми - на 3 годинки е. Понеже много обича кремчета, постоянно му правя такива,  но със сурови продукти за да са полезни - 1) например пасирам авокадо с круша, 2)цедено кисело мляко с банан и смлени сурови ядки, а за подслаждане пасирам 2-3 пресни фурми в кремчето и става супер вкусно, 3)друго което правих наскоро и стана доста сполучливо е обикновени бисквитки, заливам ги с изцеден портокал, слагам сварени или задушени на пара меки моркови, малко заквасена сметана или кис мляко и мед или фурма за подслаждане. Общо взето комбинациите са много, но гледам предимно да са без термична обработка тези кремчета.

Последна редакция: вт, 26 фев 2013, 13:48 от _donika

# 177
_donika, правя и аз такива сурови кремчета, но предпочита да яде авокадото направо с лъжица, както и другите плодове цели, без да й ги пасирам. Иначе вътре слагам също чиа и брашно от рожкови.
Една рецепта и от мен: броколи и карфиол накъсани на розички се слагат във фурната със съвсем малко зехтин и хималайска сол - много са вкусни  Peace

# 178
мерси за рецептата. Броколи и карфиол ги яде само на пара, но не да са разварени, а съвсем леко омекнали, да хрупкат, малко ги посолявам и настъргвам отгоре кашкавал, да се разтопи докато са още топли и хоп в коремчето...Simple Smile иначе преди също обичаше да яде авокадото с лъжица, но сега не иска, така че кремчето е сполучлив вариант:-) Ще се радвам да споделиш за някое по-завъртяно сурово кремче...

# 179
И ние обичаме да хрупкат Simple Smile
Май импровизации правя всеки път зависи какво има в наличност - последния път беше с банан, покълнали слънчогледови семена, чиа предварително накисната в малко кокосово мляко, рожкови и малко афа за разкош Simple Smile - всичко на око.
Лятото правих сладолед от замразени банани, а много ми хареса и тази торта:
http://vanillka.com/2012/12/03/raw-carob-cake/

Общи условия

Активация на акаунт