Здравословно хранене за децата - 8

• 42 867
  • 460
  •   1
Отговори
# 255

аз правя овесените сладки по следния начин:

разбивам яйце с малко портокалов сок или с вода. добавям зехтин, разтопено масло или кокосово малко и 1-2 намачкани банана. разбивам. добавям овесени ядки, малко пълн. брашно, бакпулвер, по желание стафиди или бадеми на прах.  подсладители не слагам нищо, защото бананите и стафидите са сладки.

тестото го правя малко по-гъсто от кексово. с лъжица слагам на хартия и пека до бледо.

Може ли пропорции, че аз така обичам.  Wink

# 256
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Може ли пропорции, че аз така обичам.  Wink

горе долу...
има значение дали се ползват фини овесени ядки или от другите. ако не са фини, трябва повече течност и се оставят да поемат. накрая тестото трябва да лепне по лъжицата. аз ги слагам в тавата с 2 лъжици.

1-1/2 ч.ч. брашно (аз ползвам пълнозърнесто)
    1 захар (аз не слагам, бананите са ми достатъчно сладки)
    щипка сол
    1/2 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. канела (не слагам толкова много)
    1/4 ч.л. инд. орехче (не слагам толкова много)
    3/4 ч.ч. меко масло (слагам 1/4 ч.ч. другото замествам с вода или порт. сок)
    1 яйце
    2 големи зрели банана
    1 3/4 ч.ч. овесени ядки
    1/2 ч.ч. ядки на дребно (аз понякога слагам бадеми)
    по желание стафидим какао, рожков или други добавки.

бананите се намачкват, добавя се маслото (и захарта) и се разбиват на пяна. слага се яйцето и течността и пак се разбива. сухите съставки се смесват, слагат се при течните.
от тестото се оформят с лъжица купчинки върху хартия за печене. на средна фурна, около 15-20 мин.

аз ги правя на око. Wink

# 257
  • Пловдив
Записвам се да се информирам. Много хубава тема   bouquet
Ще прочета първите страници сега

# 258

Мъфинчета с овесени ядки аз правя така:
2ч. фини овесени ядки
1ч. прясно мляко
малко (около 1ч.л) сол, бакпулвер, сода, канела
1ч. или повече настъргана ябълка(
1 яйце
малко олио (понякога го забравям и пак стават)
за подслаждане аз използвам сироп от агаве, иначе може кафява захар или каквото иска там човек

овесените ядки се смесват със сухите съставки (бакпулвер, сода, сол, канела) и се заливат с млякото. Оставят се за 20 мин. и после се смесва с останалите неща.

После пекат ли се?

Ама и аз съм една блейка. Пекат се после на 180 градуса около 15ина минути.

# 259
Аз днес ги направих - пекох ги 15 мин на 200градуса. Но като ги извадих ми се видяха сурови и пак ги върнах за още 5 мин. Значи доста съм ги препекла. Както и очаквах - малкия ми син изяде няколко, а големия - половин.  Laughing На мен също ми харесаха.

# 260
Абе то си зависи и от фурната, доста яко пече, в началото всичко загарях докато и свикна.
Радвам се, че са ти харесали, аз много ги одобрявам. Simple Smile

# 261
Записвам се при вас.
Има интересни идеи, пък и ние обичаме да готвим заедно с дъщеря ми Simple Smile

# 262
Здравейте момичета, започнала съм да чета една ваша стара тема от 2010, но нямам търпение да намеря отговор на въпроса, и влизам да питам директно  Hug

Кога и по колко мога да давам на малката от чиа, ленено семе, конопено, Спирулина, разните сусами и сънчогледови семки, че гледам ги има по доста неща? С каква мазнина е добре да готвя - загледала съм се в едно олио от гроздови семки newsm78

От предната ви тема видях за бадемово мляко- направих, дадох, хареса  Laughing Много благодарности за полезните съвети.

Погледнах, че коментирате бисквитки. Ще се радвам да съм полезна и аз с един сайт, от който съм правила вече 1-2 неща. Извинете, ако е коментиран http://vkuhniata.wordpress.com/contents/

# 263
Не знам дали сте гледали поредицата на Ути Бъчваров, затова споделям линк към предаванията - "Вкусна ваканция". Не съм изгледала всички, но има рецепти за пица, бисквити, крекери, студен чай, все неща обичани от децата. Хареса ми идеята за студения чай.

# 264
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Кога и по колко мога да давам на малката от чиа, ленено семе, конопено, Спирулина, разните сусами и сънчогледови семки, че гледам ги има по доста неща? С каква мазнина е добре да готвя - загледала съм се в едно олио от гроздови семки newsm78

аз давам след 1 година чия, конопено семе, конопено брашно, слънчоглед и сусам, бадеми, кашу, макадамия (ядките ги давам след 18м.). от сусамов тахан има алергия, но сусам яде, защото той преминава цял, т.е. не се усвоява . ленено семе не се препоръчва до 6тата година заради цианидните съединения. моят обаче понякога яде хляб с ленено семе, но там е в мин. количество.
количество ми е трудно да определя - ръся в мюслито за закуска. от конопа правя понякога мляко. та вириира количеството.
спирулина не давам.

мазнина за готвене - каквато и ние ползваме: зехтин екстра върджин, кокосово масло, краве масло, олио от зародиши (пшенични или царевични), понякога ленено олио. на мен олиото от гроздови семки ми е "тънко" и него не го загрявам.

# 265
geni_66,
синът ми още няма годинка и е опитвал от всичко, което си изброила.
Ядки и семена, тахан - вече е ял.
За количества и аз не мога да бъда точна. Не съблюдавам това и не готвя отделно за него.

# 266
# 267
Относно мазнините " за готвене " не използвам такива ,изключение правя в мн. редки случаи и използвам само краве масло. Но всички растителни мазнини и кравето масло ги прибавям непосредствено преди ядене , т.е. реално ги ядем без да са подложени на терм обработка. Вероятно така нещата стават по-безвкусни, но се свиква.

# 268
Относно мазнините " за готвене " не използвам такива ,изключение правя в мн. редки случаи и използвам само краве масло. Но всички растителни мазнини и кравето масло ги прибавям непосредствено преди ядене , т.е. реално ги ядем без да са подложени на терм обработка. Вероятно така нещата стават по-безвкусни, но се свиква.

а как печеш без мазнина  Rolling Eyes

# 269
Какво печене точно имаш в предвид ? Каква храна ? И на какво - тиган / в тава във фурната ?
Може би трябваше да спомена , че никак не претендирам за кой знае какви кулинарни умения. Готвя изключително лесни неща. Когато слагам мазнина е кр масло, но дори и него предпочитам да го сложа , след като е готово яденето.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 15:12 от illi85

Общи условия

Активация на акаунт