Тъпите таксита нямали работа, а отказват такава!

• 23 658
  • 216
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Netynet , сакън! Болният ти приятел я ще повърне, я сопол ще размаже върху тапицерията... Naughty
Що пък веднъж не са отказали курс на двуметровия ми мъж, а все на женички се дървят? А той дори не е избухлив. Явно е по-чистичък, възпитан и им се струва платежоспособен (бакшишодаващ).

# 121
Netynet , сакън! Болният ти приятел я ще повърне, я сопол ще размаже върху тапицерията... Naughty
Що пък веднъж не са отказали курс на двуметровия ми мъж, а все на женички се дървят? А той дори не е избухлив. Явно е по-чистичък, възпитан и им се струва платежоспособен (бакшишодаващ).

И в двата случая просто искахме да се приберем бързо, не сме искали да минем тънко.  Бяхме  приготвили да му дадем 5лева(но не го заявихме предварително) при положение, че до вкъщи е по-малко от километър и половина.  Така вече имам нова практика- Казвам супер дълга дестинация по моя маршрут и там където трябва да сляза казвам „спри за малко тук” хвърлям им пари и си излизам.

# 122
  • София
Иначе за София - има една компания, която май все още вози на ниски цени - бившите такси за един долар, сега май са такси за 4лв. Стига да се возите до 20мин, цената е 4лв. Само дето са 40-50 коли за целия град...

Е, как до 20 мин.? Че то времето си зависи от трафика все пак. Ако има задръстване и се движим 25 мин. как се плаща?

Мисля, че си имат тарифа, по която се отчита ако се превишат тези 20 минути. Последния път като го ползвах това такси, го взех от НДК до Горнобански, следобед, нямаше задръствания - точно 4лв. Simple Smile

И не съм съгласна, че цените в белите държави са съотносими с доходите им.. Не винаги. В РИМ много малко хора могат да си позволят таксита, безбожно скъпи са. Но за сметка на това имат изключително добре уреден градски транспорт - метро, влакове, нощни автобуси, затова такситата им се водят ЛУКС. Във Виена е същото.

Иначе мацки, не се притеснявайте за санкциите. И аз го знам това, но никога не съм се оплаквала. Те шофьорите именно на това разчитат - че уж никой няма да се разкарва да звъни по телефона и да се оплаква от тях. Да, ама аз от сега ще го имам предвид това и ако някой ми откаже, веднага звъня.
   Netynet и аз така правех по едно време, само че казвах по някое време "само че ще променим крайната точка, ще сляза еди къде си". Simple Smile

# 123
  • София
Да си таксиметров шофьор не е срамна работа, обаче имам чувството, че 90 % от тях са абсолютни нещастници (да ме извиняват)Не можа да пуфтиш по цял ден, да се оплакваш, че нямало пари, нямало работа и в същото време да не вземаш курсове!
Последния път ми се наложи да взема такси от летището до ОМВ на Цариградско и бързах много. На летището нали има един чичко дето разпределя клиентите. Веднага ме насочи в коя кола да се кача, казвам маршрута и последва отговор: "Офффффффф........ Преди малко до Карфур, сега пак там......" Ами да му се невиди, ако иска за по-напряко през Люлин да мине, че апарата да му врътне по-голяма сметка! В крайна сметка платих 5 лв, а сигурно изгори гориво за стотинки

# 124
Да не говорим по принцип по-голямата част от тях какви са селяни ( с извинение).
Миришат гадно, пушат в колите и почти никога не питат дали пречат с дима си, провеждат шумни и често глупави телефонни разговори.А онези,които возят в супер раздрънкани коли,дето имаш чувството,че се возиш на земята?
И после претендират за нещо повече от това, което получават.

# 125
  • Варна
Май скоро на мен не ми се е случвало да ми откажат за кратко разстояние, но пък аз и не ползвам често такси. Обикновено поръчвам по телефон, ако е на стоянка, просто питам - "Свободно ли е ?" и се качвам. В София са ми искали безбожни пари за смешни разстояния, ама явно на челото ми пише, че съм от село hahaha Но пък съм случвала и на много готини шофьори.
База за сравнение с такситата из другите държави, разбира се, не може да има. Нито са на възпитанието на тукашните, нито на манталитета. Познати имат фирма за таксита в Англия - колата можело най-много 3 пъти да се кара в сервиз, ако е одрана или обелена боята. Ако трябва повече - нова кола. Клиентите им, предимно редовни баби англичанки, много притенциозни по отношение на чистотата. И те си пазиха колата хората. Е , ние с нашите хуни не сме за такова возене.

# 126
„Парадокса на таксиджията“- аз така му казвам на това… Ти му тикаш пари в устата, то те плюе.

Преди няколко месеца имах подобна случка. На бул. „Гоце Делчев“ и бул. „България“ обикновено висят по 5-6 жълти автомобила. Него ден така се случи, че много бързо трябваше да стигна от там до центъра по хигиена- има няма 2 км. Обикновено такова разстояние го минавам пеша, но в този момент наистина много бързах. Питам първия в колоната- той като чу дестинацията направи физиономия, все едно му натиках лимон в устата. Предложих му да му дам 5 лв, напълно съзнавайки, че по апарат едва ли ще излезе повече от 3 лв.- пак не ще. За трети път го помолих, казвайки на шофьора че ми е спешно- той само вдигна рамене и ехидно изтърси- не било негов проблем и не го интересувало.

Втория таксиджия въобще не се противи- директно ми каза „заповядай“. Е, човека си заслужи петолевката- при 2.80 по апарат.

Не съм отмъстителен по природа, а и такива случки обикновено ги забравям миг след като обърна гръб на ситуацията. Но на другия ден имах пак работа в района, и ха- онзи, който ми отказа предния ден курса пак виси на стоянката. Реших, че е редно да получи и самият той един урок по непукизъм. Качвам се директно в колата му, и му давам дестинация Орлов мост. Пича пали, прави десен завой на България, и почти веднага му казвам да свие по ул.“Нишава“, че трябва да свърша още нещо преди това. След 300 метра тоя зави, а аз веднага му казвам да спре, и колко му дължа.
-   Ама нали уж до Орлов мост, какво…?
-   Размислих, до тук съм!
-   Е, ама аз ако знаех, нямаше да ви кача, аз семейство имам да храня…
-   Пич, не ми пука, не е мой проблем това! Помниш ли вчера, когато аз бях на зор, ти ме отсвири, заявявайки, че не ти дреме? Апарата ти показва 1.16, ето ти 2 лева, и си искам рестото до стотинка, ако нямаш- возията до тук ще е за твоя сметка!
Явно съм бил достатъчно сериозно изглеждащ, защото тоя само изсумтя, но ми върна 90 стотинки, демек се „вътри“ цели 6 стотинки! А, на тръгване ми тегли една яка попържня, но да му се връща, както се казва…

Та един съвет мила- в случаи, когато се съмняваш, че ще те вземат, защото ще им се стори кратък курса- приложи им този номер.
Виж в сайта на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" има една наредба 34 за таксиметровите превози. В нея ясно и изчерпателно са описани случаите, в които водача на такси може да откаже превоз на клиент (пиша по памет, че не ми се рови):
-   Ако клиента е видимо пиян или дрогиран;
-   Ако водача прецени, че пътника е опасен и застрашава самия водач, ако носи опасен товар или животни;
-   Ако пътника откаже да си сложи колана

Освен това, в същата наредба е записано, че пътника определя от къде да се мине, а ако не посочи определен маршрут- шофьора е длъжен да го закара по най-краткия път. И във всеки момент пътника има право да поиска колата да спре и да прекрати пътуването.

Моя колежка ми е казвала, че ако и откажат да я качат, защото разстоянието е много кратко, тя звъни на телефона за поръчки на съответната фирма, пред самия водач, и директно казва, че еди кой си номер такси и водач са и отказали превоз. Това разбира се, само ако колата е от някоя от по-големите фирми. В повечето случаи въпроса се решавал моментално, в нейна полза.

# 127
  • софия
Изключително нагли са повечето таксиметрови шофьори. Дали ще дам или не бакшиш е мой избор, а не задължение. Преди седмица един тарикат успя да си вземе за курс от 6 лв. 12 (от Летището до Х.Димитър мина по Цариградско. Почти до вкъщи беше успял да ни закара). Да не говорим, че изобщо не попита от къде искаме да мине. Реши, че сме аборигени щом отиваме в 6 вечерта до автосервиз от летището явно. Имаше късмет, че бяхме с голям багаж, дете и бързахме да си вземем колата от сервиза. Мм беше полудял. Обажда се и се оплака. Искрено се надявам да са го наказали.

Последна редакция: сб, 29 ное 2014, 06:57 от zvanche

# 128
Скоро на пазара ще влезе нова фирма, с иновативни идеи и пакет от услуги, които ще накарат всички таксиметрови предприемачи да се размърдат и да работят коректно.
Ще можем да си поръчваме такси онлайн, от приложение в телефона, ще плащаме с кредитна/дебитна карта или при всеки курс или на договорени периоди.
Не знам с какви коли ще стартират, но очаквам да са нови и чисти.

Това ми каза познат, дано да е вярно.

# 129
Това за новите коли много ме радва - дано е така. Че повечето таксита са такива бараки, потънали в мръсотия. Направо на човек му е гнусно да седне вътре.

# 130
  • София
Другото го има от много време с почти всички големи фирми - приложения, онлайн, плащане с карта и на договорен период.

# 131
Скоро на пазара ще влезе нова фирма, с иновативни идеи и пакет от услуги, които ще накарат всички таксиметрови предприемачи да се размърдат и да работят коректно.
Ще можем да си поръчваме такси онлайн, от приложение в телефона, ще плащаме с кредитна/дебитна карта или при всеки курс или на договорени периоди.
...
Иновативни са тези идеи, но само за България.
В някои страни тези неща ги има отдавна.
И приложенията за телефона, и поръчките онлайн, и плащането с карта, и информацията, която получаваш, докато чакаш таксито, и какво ли още не.
Жалко е, че сме на толкова светлинни години назад.
Но хора като най-мърлявите и прости таксиметрови шофьори у нас няма как да знаят такива неща, защото не са си показвали носа на повече от 5 км извън България.

# 132
Po3u, това ще бъде малко по-различно.

VerdammtesMädchen е детайлизирала.

# 133
# 134

Общи условия

Активация на акаунт