Математически турнири - 19

• 84 820
  • 750
  •   1
Отговори
# 570

1. Това не е спортно състезание а математическо (в спортната стрелба има случаи на равни точки и няколко медала #2gunfire);
2. Математиката е точна наука т.е.  60т.-първо място, 57т.-второ място , 54т.-трето място;
3. Кои според вас са най-добрите? Това не е състезание за 2-3 ма от випуск.

1. И в спортната стрелба и във всеки друг спорт може да има 2, 3 или 4 златни медала, но тогава няма сребърен и бронзов. Точно както са направили организаторите.
2. Това е нелепо. Никъде не е дефинирано, че се награждава на този принцип. Впрочем това също е пропуск на организаторите - не се знае предварително как се определят победителите.
3. Не знам кои са най-добрите - не ги познавам. Ама като погледнах рейтинга няколко имена се набиват в очи Grinning  Не е като 30 деца да са с почти равен рейтинг.

# 571

И няма спортно състезание, където да се дават няколко златни, няколко сребърни и няколко бронзови медала.

Там, където не раздават по много медали или са си направили регламента така, че да не се допускат количества, или естеството на спорта не го позволява.
Нападката ми не е лично към теб, а към организаторите. Не разбирам защо за децата извън София има 3-то място, а в София - не. Пак казвам - не е честно. За пореден път - щом като не са си домислили нещата, да дадат заслуженото на всички, а да си мислят за следващите години как да не допускат подобна ситуация.  Peace

# 572
Черна станция, много добре разбрахме позицията ти и тя си има силни страни.
Ние сме на по-различно мнение, имаме си наша теза и си я защитаваме публично.
Няма смисъл да влизаш в ролята на говорител на организаторите. Мисля, че не си - ако бъркам, моля, да ме извиниш. Т.е. няма смисъл да си губим взаимно времето в повтаряне на две различни тези.
Аз лично уважавам организаторите, а така също и техните решения. Искам да чуя тяхното мнение. Много се надявам да ми отговорят, защото съм изложила доста кадърно своята позиция в писмо до тях. Дали ще я уважат - това е друг въпрос, но пък защо да не чуят едно по-различно мнение.
Ако получа отговор, ще ви уведомя.
Радвам се, че и много други хора мислят като мен тук и че намерих съмишленици.

# 573
Ние сме на по-различно мнение, имаме си наша теза и си я защитаваме публично.
..... Т.е. няма смисъл да си губим взаимно времето в повтаряне на две различни тези.

В такъв случай защо продължавате да си губите времето пишейки едни и същи постинги страници наред?
Мисля, че се изясниха и двете позиции-твоята и на Черна Станция.
Действайте и пишете писма където трябва, пък дано издействате така мечтаните и заслужени медали.

П.П. Подкрепям мненията на Ч.С. и Елфи. Peace Hug

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 23:24 от Фран Джонсън

# 574
Здравейте, някой има ли информация за състезанието Роман Хайнацки? Гледам, че наближава, а не откривам нищо в нета за провеждането му, освен датата.

# 575

В такъв случай защо продължавате да си губите времето пишейки едни и същи постинги страници наред?

Аз обясних по-горе - използваме функцията, типична за всеки форум да си намерим съмишленици и да видим колко хора мислят като нас. Също така това е публично пространство и изразяваме нашата гледна точка по проблем, който ни касае.
Отделно това е и тема, в която пишем активно, защото децата ни са състезатели и черпим взаимно опит и си помагаме. Т.е. сме като общност и търсим съмишленици в тази общност.

Долу-горе това са функциите на всеки форум и виртуално общество - да сме си взаимно полезни.

Мерси за пожеланията за медалите! В крайна сметка всичко е в ръцете на организаторите.

Миши-Тети, м.г. беше в 125-то и ПЧМГ.

# 576
Току-що получих писмо от Емил Колев:

Уважаеми дами и господа,

във връзка със справедливите ви възражения към организаторите на
 турнира "Иван Салабашев", имам удоволствието да ви съобщя, че
 участниците в 6-ти клас с 57 точки ще получат сребърен медал, а тези с
 54 -- бронзов.

Информацията в сайта на състезанието ще бъде променена по съответния начин.

Поздрави, Емил Колев

...

Много благодаря на всички съмишленици и най-вече на организаторите за смелото решение!

...

Да добавя само, че писмото не беше само до мен. Бяха писали и други родители и отговорът беше до всички.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 11:51 от Danybon

# 577
Бързата реакция ме изненада приятно! Браво на организаторите, на децата и на тези, които не се примириха с тази  явна несправедливост! Peace

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 19:59 от Good morning

# 578

1. И в спортната стрелба и във всеки друг спорт може да има 2, 3 или 4 златни медала, но тогава няма сребърен и бронзов. Точно както са направили организаторите.

Организаторите не са направили нищо повече от една огромна глупост. Ако беше като в спорта, трябваше да бъде така и за останалите класове. Ама не е. В 5-ти клас като има 11 първи места, 11 златни медала, защо има и сребърни, и бронзови? Т.е. тази логика за като в спорта не върви. В този казус въпросните математически умове от БАН очевидно са спрели до задачката за бюджета, видели са, че нямат бюджет за толкова медали и са направили най-простото и най-отвратителното. Посегнали са на децата. Защото са само едни прости математици, ако бяха математици-педагози нямаше да го направят, щяха да знаят как този техен акт ще се отрази върху психиката на заслужилите наградите си деца. Подчертавам - НА ЗАСЛУЖИЛИТЕ съобразно критериите на същите тези математици.

Преди около десетина години в ЦСКА имаше един футболист Иво Димов - Императора, който беше известен с това, че пускаше дълбокомислени лафове за живота, подкрепени с исторически примери от епохата на Римската империя, а също така водеше една популярна фешън рубрика в Меридиан мач. Треньор му беше Димитър Пенев - Чичо Митко. Един ден Чичо Митко не издържал и казал на Иво Димов: “Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН”

Това е дилемата за т.нар. математици от БАН. Или ще се радват, че има толкова медалисти в математическо състезание, или да се готвят вместо да имат работа с подобни личности сега и за в бъдеще, да имат работа с футболисти. Още повече, че един такъв яко им е вдигнал мерника. Ако пък нямат пари за медали за задачите дето сами са измислили, да не се притесняват, да поискат от нас. С радост ще ги финансираме.

# 579
Аз лично не се сещам за състезание (не за деца), в което 3-ма са на първо място с еднакъв резултат и четвъртия взима сребърен медал... Simple Smile
Грешката на организаторите беше, че раздават сума ти медали в 5-ти клас, а не че бяха резнали 6-ти. Вместо да я оправят... съвсем принизиха ценността на призовете.

.... Ще предложа утре на детето да пропуснем това награждаване и да си спестим неприятното изживяване от 300-400 деца по стълби и дворове. Друг е въпроса, че той досега го кара само на хартия и най-вероятно ще ме накара да се замъкнем за да си вземе медалчето.

От скромния ми опит с малко дете, наблюденията ми са - Вива австралийско кенгуру, да чукна на дърво, там подобен фарс и промяна на решения под давление на масата май няма как да стане. Остана единственото нормално островче сред океана от извратени състезания, осакатено оценяване и вълни от родителски амбиции.

Стойчев, имам желание да финансирам изработката на един бронзов медал, който да ти закича. За какво ще е медала... по-добре да не ти казвам Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 22:42 от kodbg

# 580
Промяната е внесена за 6 клас:
http://www.math.bas.bg/salabashev/htm/pr6_2012.htm

# 581

Уважаеми дами и господа, във връзка със справедливите ви възражения към организаторите на
 турнира "Иван Салабашев", имам удоволствието да ви съобщя, че
 участниците в 6-ти клас с 57 точки ще получат сребърен медал, а тези с
 54 -- бронзов.
Поздрави, Емил Колев

...

Браво на организаторите, браво и на Danybon!

# 582
Според мен, организаторите на различните видове математически състезания у нас биха си спестили доста проблеми, просто ако малко си променят терминологията. Например:

Салабашев, 6 клас: 30 деца делят 1-30 място – 60 т.; 17 деца делят 31-47 място – 57 т.; 25 деца делят 48-72 място.

СМТ, 6 клас: 3 деца делят 1-3 място – 74 т.; 1 дете на 4-то място – 70 т.; 2 деца делят 5-6 място – 69 т.

ЧХ, 6 клас: 7 деца делят 1-7 място – 140 т.; 3 деца делят 8-10 място – 136 т.; 11 деца делят 11-21 място – 133 т.

Така поставени, нещата биха изглеждали доста по-различно от „аз съм със сребърен медал, но преди мен има 30 души, а като мен още 20.”  

P.S. И например в категорията MG/"Nenormal" на Коледното в София 26 деца делят 1-26 място, а не 26 са на 1-во.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 00:16 от Ant12

# 583
Аз лично не се сещам за състезание (не за деца), в което 3-ма са на първо място с еднакъв резултат и четвъртия взима сребърен медал... Simple Smile
Грешката на организаторите беше, че раздават сума ти медали в 5-ти клас, а не че бяха резнали 6-ти. Вместо да я оправят... съвсем принизиха ценността на призовете.

.... Ще предложа утре на детето да пропуснем това награждаване и да си спестим неприятното изживяване от 300-400 деца по стълби и дворове. Друг е въпроса, че той досега го кара само на хартия и най-вероятно ще ме накара да се замъкнем за да си вземе медалчето.

От скромния ми опит с малко дете, наблюденията ми са - Вива австралийско кенгуру, да чукна на дърво, там подобен фарс и промяна на решения под давление на масата май няма как да стане. Остана единственото нормално островче сред океана от извратени състезания, осакатено оценяване и вълни от родителски амбиции.

Стойчев, имам желание да финансирам изработката на един бронзов медал, който да ти закича. За какво ще е медала... по-добре да не ти казвам Simple Smile
Какъв ви е проблема ?

П.С. Щях да забравя да поздравя организаторите и Danybon за бързата реакция .
Аз определено се радвам, когато някаква очевадна несправедливост бъде отстранена.
Поздравления!  bouquet

# 584
Какъв ви е проблема ?

Не е проблем, а позиция.
Проблемът е в опонента, който не схваща отсрещната позиция, а я квалифицира като проблем.

Схващаш?

Общи условия

Активация на акаунт