МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 105 139
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
polito_87 при нас вече е лесно защото децата пораснаха.  Simple Smile
Иначе майчинство съм била 4 пъти - два пъти за година, и два пъти за по 6 месеца. Два пъти за по 6 месеца / на Митето и Вики/ беше тате Ники.  Grinning
Не можехме да си позволим да не работим и се редувахме в гледането.  А имахме и помощ от батковците за най - малките.
Просто се примирихме, че къщата ще е разхвърляна през седмицата, чистеше се отгоре - отгоре, а съботата заедно с помощта на хлапетата се почистваше основно. Редувахме се с познати с малки деца да ги водим и прибираме от градина, и т.н.  А и много ни помогна системата за изработване на джобни.  Mr. Green Както и премиите за чиста стая. Grinning А и помощ от роднини и приятели.  За нас беше по-важно да са добре и радостни децата отколкото да "свети" къщата. Много бързо минава времето през което те са изцяло наши. Радвай му се, че идва тийн  #Crazy периода. Това е всъщност трудното време. Започва някъде към 10-12 година на детето, а като открия кога свършва ще пиша.  Joy

# 601
  • София
Успяхте ли да съчетаете работата с гледането на децата?

Не.

Цитат
В случай, че сте си останали у дома, за да се грижите за домочадието, кога се върнахте отново на работа?

След 13 години.

Цитат
И изобщо как се справихте?

Кой се е справил?  Laughing

Оставането ми с децата вкъщи беше нарочно и обмислено решение.
Тези години бяха най-трудните и най-хубавите, но аз съм си домошар и децата са ми интересни. Те ме промениха, опитомявахме се взаимно, сега сме на един акъл тийн години му викат.  Mr. Green
Дотежаваше ми липсата на почивни дни и време само за мен, но сега децата са големи и всичкото време на света е мое! 
Издръжката на семейството ми изцяло я пое мъжа ми, дори сега, когато работя моята заплата стига за две сметки и малко джобни на учениците - не ми се говори по тоя въпрос, 'щото си обичам работата, но ако искам да изкарвам пари трябва да я сменя или да я работя на друг континент. Crossing Arms

Айла, нямам думи за фотосесията - разкошни сте!!  Heart Eyes Heart Eyes

# 602
  • На село (близо до Лондон)
polito_87
Как се справихте с дечицата с по-малка разлика във възрастта (при мен какта прави 7г. през август, малкият е на 4г., а девойката ще е между 2 и 3 и половина, т.е. с малка въраст са децата)?
Успяхте ли да съчетаете работата с гледането на децата?
В случай, че сте си останали у дома, за да се грижите за домочадието, кога се върнахте отново на работа?
И изобщо как се справихте?

Моите деца са с около 6 год. разлика, през почти 3г са долу-горе като твоята ситуация.
Трудно се съчетава работа с щастливи, домашно гледани деца. Аз работя 3 дни в седмицата, като повечето от вкъщи. За мен е важно да мога да ги заведа на училище и да ги прибера (9 до 3 свършват), малкия е с мен в къщи, ако когато съм в офиса е с баща си в къщи. Измислили сме го накакси, но работата и на двама ни е много гъвкава.

На работа съм се връщала 6м, 1г и 7м след ражданията, с 2 дни в седмицата ходене в офиса. Много си харесвам професията, дълго съм учила за нея и ми е много по сърце. Когато и Питър тръгне на училище сигурно ще се върна на пълна раб. седмица, но пак от вкъщи да работя. Но ще си взема някои да ми почиства къщата Party

Ако имаш възможност си стой в къщи, децата винаги имат нужда от родителите си. Особено с най-малкото дете, то ще има нужда от теб още повече в първата година. Това което е трудно с три деца с малка (а сигурно и с по-голяма) разлика е че всяко има нужда от вниманието ти и как да го балансираш си е цяло изкуство Grinning

# 603
.. идва тийн  #Crazy периода. Това е всъщност трудното време. Започва някъде към 10-12 година на детето, а като открия кога свършва ще пиша.  Joy

Специално при мъжете продължава до женитбата. Всъщност, продължава и след това, но тогава вече това е грижа на съпругата.  Mr. Green

Сега сериозно. При моите разликата е по-голяма 9 г. и 6 г. Никога не сме имали баби и дядовци на разположение. Но пък имаше период, когато мъжът ми работеше по обекти и го нямаше с месеци...  Twisted Evil Човек се приспособява към всяка ситуация. Големите деца стават учудващо отговорни, когато разберат, че ги третираш (почти) като равни. Разчитала съм на помощта на големия ми син, още от както стана на 8 г. И досега много ни помага, въпреки че студентският живот си има своите изисквания - класни и извънкласни.  Mr. Green Mr. Green
След първите деца се връщах на работа - след 1.5 г. и 2 г., но след последната си останах да работя в къщи. Не е лесно, разбира се, но съм на линия да водя и прибирам деца на училище и детска градина, като се редуваме с мъжа ми и големия син според програмите ни за конкретния ден. С чистенето не се престараваме, но все пак гледаме да чистим основно поне на десетина дни, защото всички обичаме да ни е чисто и подредено. За последното много помага малката ни дъщеричка - тя много обича да подрежда, да прибира дрешки и играчки и да изпълнява дребни задачи, защото така се чувства по-голяма (че братята й все й викат "бебе").
Сигурна съм, че и вие ще намерите най-добрия "режим" за вашето семейство, така че всички да сте доволни.  Grinning

viki_kati, много ви се радвам на куража и вярата, че един ден ще имате момиченце.  Hug И ние много искахме момиче (голямата дъщеря е от първия брак на съпруга ми), но при нас се появи на третия опит. Бяхме много щастливи, защото годините ми вече бяха много и нямаше да посмеем да опитаме пак. Бъдете живи и здрави цялото семейство.
  bouquet

# 604
  • София
Aila, снимките са чудесни Simple Smile Така като гледам не сте могли да отсеете само няколко бройки и има защо   Hug

# 605
Аз пък не виждам снимките и съм недоволна  Grinning

# 606
  • София
карамелена  махнах ги вече, като цяло не обичам да имам качени снимки ...
Има само една в профила ми във фейсбука, която остана  Simple Smile
Този петък се прибират децата след едномесечен престой в Добрич и вече нямам търпение.
Подготвям и рожденият ден на близначките, паралелно с различни неща покрай Световната Седмица на кърменето и съм луднала...
Добре поне че в офиса няма много работа  Simple Smile

# 607
  • София
Леле, как съм я пропуснала тази тема ?!? Crazy Гледам и наболели и за мен въпроси нищите, ама първо малко ще ви почета, пък тогава ще се изкажа подготвена.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 608
На прага на седмия рожден ден на дъщеря ми, се змислям по въпроса за възпитанието и това, че първите седем години са решаващи за изграждането на даден човек. Искам да ви попитам вас, като майки, отгледали повече от две деца, какво мислите по въпроса? Смятате ли, че след първите седем години, човек вече не може да повлия върху детето?

Правейки си равносметка, имам чувството, че не съм дала всичко на детето си... Не че детето ми е лошо, напротив. Но аз все си мисля, че е можело да направя и повече. И все си мисля, че и след седмата годинка, възпитателния процес и самото изграждане продължават. Какво е вашето мнение по въпроса?

# 609
На прага на седмия рожден ден на дъщеря ми, се змислям по въпроса за възпитанието и това, че първите седем години са решаващи за изграждането на даден човек. Искам да ви попитам вас, като майки, отгледали повече от две деца, какво мислите по въпроса? Смятате ли, че след първите седем години, човек вече не може да повлия върху детето?

Правейки си равносметка, имам чувството, че не съм дала всичко на детето си... Не че детето ми е лошо, напротив. Но аз все си мисля, че е можело да направя и повече. И все си мисля, че и след седмата годинка, възпитателния процес и самото изграждане продължават. Какво е вашето мнение по въпроса?

Не се притеснявай, възпитанието продължава цял живот.
Първите седем полагаш основата.
До 12-13 години (тийн възраст Simple Smile ) продължаваш да влияеш.
След това се възпитавате взаимно.  Grinning
Така, че имаш още много време да се възпитавате. И колкото по- голяма става толкова по-сложен става процеса. Simple Smile

# 610

Абсолютно подкрепям! Не спирам да ги уча - те мен също!  Peace
Това, че някой си е измъдрил "великата" мисъл за седемте години за мен е по-абсурдно. Сигурно е мъж и ерген! Joy

# 611

Не се притеснявай, възпитанието продължава цял живот.
Така, че имаш още много време да се възпитавате. И колкото по- голяма става толкова по-сложен става процеса. Simple Smile

Подкрепям!

Наскоро прочетох това http://www.momichetataotgrada.com/article/razvalnuvani/valneniq/vinovnite-maiki и си дадох сметка, че се депресирам заради глупости...
Аз с третово дете вече не се впечатлявах толкова на това кой какво казал, но "заварената" ми дъщеря (моите са три, но общо са 5 децата в семейството, като вече и внуче си имаме  Wink ) много страдаше от "приятелски" коментари, прерастващи в самообвинения.
Смятам, че всяка отговорна и любяща майка прави всичко по силите си за доброто на детето. Доколко успяваме, доколко се преборваме с обстоятелствата си е друго... Но защо да си слагаме границата 7 години? А тогава между 7 и 13? (основно училище и всичките му там характеропреобразуващи влияния) Ами после 14-19? (гимназиален етап и т.н. пуберски изпълнения)
Според мен на децата им трябват много ясни правила, които не се променят всеки ден и много, много, много любов и търпение

# 612
  • София
Колко приятна статия!

# 613
Вясвам се само за малко Embarassed
Започваме едно леееко ремонтче  smile3511 и в тоя ред на мисли:
Подарявам детско легло
Дървено детско креватче с четири чекмеджета, преустроено за метър и шейсет заедно с дюшек към него. Креватчето е старичко, но добре укрепено и здраво (може една боя да му се метне), дюшека е ползван няма и година. Поради реконструкцията разглобяването му е сложно - да не кажа мисия невъзможна). Ще са нужни 2-3  здрави мъже (единият е в наличност - моят) и дълга кола (комби или подобна). Решетката по обясними причини е махната, подходящо е за деца от около 2-3 до 6-7 години. Ако някой проявява интерес - телефона ми е 0886 935 928 Цвети. Няма да имам достъп до компютър няколко дни.

Виждам, че всички сте по морета и пр. отдиси - весело да изкарате и да се заредите с положителна емоция, щото 15 септември идееееее!

# 614
  • София
Хехе, Пешеходке, у дома чака точно същото за подаряване. Joy
Успешен и лек ремонт! Hug

Аз имам едно въпросче- почти съвсем теоретично. Laughing Бихте ли оставили 15-годишен тийн за една седмица сам вкъщи? Rolling Eyes Косьо иска да се прибере по-рано от нас в София, защото му липсват приятелите. По принцип не се притеснявам особено дали ще оцелее- може да готви няколко манджи, смятам, че и за ел. уредите ще се сеща да изключва. Wink Пералнята все ще включи един път. Но дали тази дива свобода няма да му даде идеи за разни щуротии? newsm78 През зимата забранихме да остава с преспиване на един рожден ден точно заради липсата на контрол и щуротиите, които може да им хрумнат, като се съберат заедно, та май не е много логично да го оставим цяла седмица далеч от нас?

Общи условия

Активация на акаунт