Приказки за осиновени и осиновители

• 8 938
  • 54
  •   1
Отговори
Вече излезе нова книга на българския пазар с приказкотерапия за осиновени, както и за всички, които поне веднъж в живота си са чувствали изоставени: "Двойната планета". Издадена е от изд. Летера и е финансирана от Министерството на културата. Рецензенти са Кристин Димитрова и Мадлен Алгафари.
Искрено се надявам да помогне на онези, които биха имали нужда от нея.

# 1
  • София
Благодаря за информацията, за да са по-информирани съфорумките, ще постна и представянето на книгата

"Двойната планета" - приказки за осиновени и осиновители от Диана Петрова, е новото заглавие на издателство "Летера". Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата. Рисунките в книгата са дело на възпитаници на школата по "Мода и дизайн" с ръководител Милена Владкова към НДД - София.

В тази книга тъжни случки за големи хора са разказани така, че да бъдат разбрани от малки деца.  Феите и говорещите животни обясняват на детето и какво е да се родиш неповикан, и какво е да загубиш отрано майка си, и какво е да се чувстваш не на място в дома, който всъщност е единственият ти дом.

Всъщност това са приказки, които подготвят за живота, предупреждава, показват колко трудно се пораства.

от тук

# 2
"Неповикан" синоним на "непоискан" ли ще рече? Какво е да си нежелан ли обясняват на децата?

# 3
абсолютно съм възмутена!!! само анонса на книгата ме побърка!!!как ще обяснявам на детето си че дома му не му е дом и че аз не съм му майка и че той е нежелан и т.н.!!!! понякога се пишат абсолютни глупости, че даже се и вменява задължение да ги сведеш до вниманието на децата!!! Не бих си купила книгата и още по-малко НИКОГА не бих я прочела на детето!!!

# 4
И аз доста се сащисах, като прочетох вчера анонса на книгата в този сайт. Ама реших, че първо ще намеря начин да хвърля едно око на приказките и после ще си правя изводите. Защото вече съм се убедила, че има доста драскачи, т.нар. "критици", дето пишат разни такива рецензии, които  са далеч от истината

# 5
Мутапофка, предполагам вие сте авторката на книгата Grinning

Ще я прочета с интерес и ще ви напиша мнението си. Ще гледам да чета без предубеждението си от анотацията  Wink
Давате заявка, че книгата е предназначена главно за осиновители и осиновени, за това предполагам, че имате лични впечатления от нашия свят. Дано е така

# 6
Всъщност може ли малко повече информация за авторката, с какво се занимава, какво е продиктувал този интерес към тази тематика?
Иначе постът си е чиста реклама и дали е съгласувана тази реклама с администраторите на форума?

# 7
добих представа:
http://prikazkizaproblemi.blogspot.nl/2009/02/blog-post_4125.html

Въздържам се от коментар, само да отбележа, че приказките сами по себе си нито решават проблеми, нито имат терапевтична стойност; могат само да помогнат или да попречат. Честно казано, предпочитам класиката. "Грозното патенце" например.

# 8
Прочетох две приказки - малко в повече ми идва драматизмът.

# 9
И аз прочетох няколко приказки и освен драматизма, който в известни случаи според мене е леко неподходящ за деца, ми се стори, че има и объркващи идеи... Чудих се, примерно, на историята за бръмбарчето. То се чувстваше зле от това, че поради различието си е самотно и неприето от останалите себеподобни и желанието му да има приятелчета го мотивира да се научи да лети. Изводът какъв е - за да бъдат приети такива деца трябва да умеят много повече от останалите себеподобни и да са най-малкото водачи на същите... Simple Smile Че майчината любов дава криле можеше да се внуши и без да се налага представяне на еволюционното предимство на "нещастния житен бръмбар" пред останалите, а просто ако сравнението беше спрямо предишните успехи на същото това бръмбарче... Rolling EyesRolling EyesRolling Eyes

Между другото, и аз предпочитам "Грозното патенце". По-многопластова ми е някак...Wink

# 10
предпочитате вие "Грозното патенце", ама то е щото сте мазохисти - виж къде по-удовлетворителен е образът на осиновителя в приказката за бръмбарчето - благороден, високо образован, умел и успява да даде положителна насока не само на живота на бръмбарчето, но и на целия му вид индиректно ... защото е изначално по-благороден и по-образован вид, разбира се. къде ще се сравни това с тъпите патки, дето детето не ги оценило, избягало и накрая намерило щастието при биологичното си семейство ...

# 11
Здравейте,
"Житният бръмбар" не присъства в книгата. Той не е писан целенасочено за осиновени, а за един конкурс, в който се представя герой, преживяващ духовна трансформация.

Ето повече за автора на личния й сайт. В интервютата пише всичко за дейността й:

http://www.podarimiprikazka.com/index_medii.php
Нейни профили можете да видите в liternet.bg, slovo.bg
Относно силата на приказките да спомагат за решаването проблеми и да лекуват можете да прочетете повече в уикипедия под етикет: Приказкотерапия
По повод техниките на приказкотерапията и как тя се използва в психологията има куп материали в гугъл, щом изпишете:
storytelling therapy

Приказките са вдъхновени от молбата на една от деятелките в Асоциацията на осиновени и осиновители за приказки, които да се подават на семейства с осиновители през 2003 г. Творбите вътре не са насочени само към осиновители и осиновени, а към по-широка аудитория, както пише и в рецензиите.

Книгата ще бъде успешна едва ако поне една приказка е полезна на хора, които са я прочели. Читателското мнение е най-важното.

Последна редакция: ср, 12 дек 2012, 20:02 от Mutapofka

# 12
 Laughing
Продължавам да мисля, че вие сте авторката. Няма нищо лошо в това да напишете за книгата си тук  Peace Не мисля, че е реклама ...

Вчера четох книгата  ... дали я харесвам или не, прекалено е субективно за да пиша тук. На някой ще хареса, на друг не ...

Имам обаче едно голямо притеснение ... четох и блога на автора ... не е порядъчно книгата да е анонсирана като терапевтична книга, ако авторът не е терапевт ... поне психолог. Всеки заинтересуван по темата, може да пише каквото си иска - слава богу има свобода на словото. Обаче, претенцията за терапевтична книга е много сериозна и може да подведе лошо много хора.

Цитат
Относно силата на приказките да спомагат за решаването проблеми и да лекуват можете да прочетете повече в уикипедия под етикет: Приказкотерапия

Не сте терапевт - недейте подвежда хората ...
Ако дипломиран психотерапевт в работата си използва приказка на Шарл Перо, например, това не прави автора Перо терапевт

Личните ми впечатления от тектовете са, че авторката не е надълбоко в тематиката. Особено в света на осиновените деца ... доста необмислени неща има. Аз на моето дете таз книга няма да я купя във всеки случай  Simple Smile

Обаче вижте я, нека всеки си прецени сам

# 13
Моето мнение е, че става за четене за запълване на времето на хора, които не са чак толкова навътре в тематиката. На детето си не смятам да я чета. Няма да му помогне по никакъв начин, напротив, има много объркващи моменти и неподходящи асоциации. Не съм я изчела цялата, но от прочетеното до тук, не смятам, че ще си променя мнението. Линията е една и съща.

# 14
Здравейте,
Аз съм авторът. Видях какво сте написали. Оценям мнението ви, то е наистина важно за мен или поне за онази част от мен, която се занимава с приказки.
Не съм терапевт, но участвам в юнгианското общество на психотерапевтите и завършвам магистратура по психология. Вложих доста труд в тази книга - много повече, отколкото в първата си и част от приказките наистина се ползват от осиновители. Разбира се, не всички. Това е единственото, с което ще се защитя.
За другото най-вероятно сте абсолютно прави. Не си я купувайте - не съм я писала, за да се продава. Simple Smile)) Не си струва труда, ако е за това - най-много да успея да си купя кило домати.
Бях подготвена за този отзвук, дори го очаквах. Познавам болезнеността на темата от личен опит. Не съм осиновител, нито осиновен, но дълго време живях с мисълта, че не мога да имам деца - а това в повечето случаи е мисъл, която минава през главата на потенциалния осиновител. За щастие, това е нещо, което остана в миналото ми. И, за щастие, не ми се налага да разбирам какво ви е.
Учуди ме само как повечето от вас изказват мнения, без дори да е прочетено едно изречение от една приказка. Това наистина много ме озадачи и потвърди нежеланието ми да участвам във форуми.
Желая ви всичко най-добро и от сърце и отново благодаря за думите.
Те ми помогнаха да разбера къде съм, а аз много исках да знам истината.
Може администратор да изтрие темата.
Диана Петрова

Общи условия

Активация на акаунт