Приказки за осиновени и осиновители

• 8 935
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
За мене думичката "терапия" е един вид синоним на "лечение". Защо тогава родителството (вкл. обикновеното) да се нуждае от "лечение"? Психотерапията е за хора, а не за техните житейски роли.Тя бива различни видове и някои постигат хармония чрез едно (примерно, чрез психоанализа), докато на други същото това не помага, а се повлияват от друго (например, от когнитивни методи и т.н)... Аз лично отговори на доста житейски въпроси намирам точно с четене на литература.... А ако почувствам, че имам нужда от лечение на душата, няма да се посвеня да потърся необходимия специалист.

Приказки за осиновени и за осиновители според мене наистина е нещо, което липсва на пазара у нас, но лично аз бих предпочела не "приказкотерапия" и не толкова уж "ровещи в душата" разкази... Там опасността да се залитне в неочаквана посока е голяма...

# 46
Ами то терапията си е лечение. За това мисля и на специалистите им се казва - "детски терапевт", "кинезитерапевт", "психотерапевт" .....
И мисля, че нашата задача е да предотвратим болката на нашите деца.

# 47
  • Колибите
Ние не можем да предотвратим болката на нашите деца.
То ако можеше, мамата ми щеше да ми я е предотвратила моята  Flutter - да, ама, не.

Ние трява да ги отгледаме здрави, да ги възпитаме да са щастливи и способни да си поемат своя житейски път.

Става с четене на приказки, но точно с тези не става, както стана ясно.

# 48
няма да споря ...вероятно е до човек. Аз съм много самоанализираща се. Смятам, че родителството е път на развитие и на отделните участници и на връзката като цяло, през който път е добре пътуващите да изпитват радост и пълнота и дълбочина в себепознанието и познаването на другия. За да може това да се постигне трабва да мислиш и да анализираш  ... сега, на мен това ми доставя радост... интересно ми е, човърка ме. Писала съм ви - разтревожих се когато в първата година на осиновяването  не открих нищо да ме тревожи Simple Smile. Тогава се разрових в душата си и то стана  еднааааа ...  Mr. Green
Тогава Мираета и Теа ме спасяваха  поотделно bouquet

Литературата провокира. Може да събуди определени чувства, мисли, да даде идеи ... Психотерапията помага в самоанализа ... Нещо като да отидеш на профилактичен преглед без нищо да ти има и да се окаже, че не е съвсем 6. Просто не ми се вярва, че има хора, които се правят качествено сами ... но сигурно всичко има по белия свят.

# 49
Фуси, да разбирам ли, че според тебе онези, които не ходят на психотерапия, не се справят качествено с родителството?

# 50
охххх  ooooh!
Смятам, че тези, които не четат и не анализират случващото се, колкото и добре да се справят, биха се справили по-добре ако го правеха. Под добре и качествено разбирам конкретния индивид да се чувства в хармония и детето му също ... да няма драми, бягства от вкъщи, агресия и нараняване.

Терапията освен лечение, може да бъде и профилактика .

Това е посл. ми пост по този топик, защото не ми се спори - наистина  Peace

# 51
Здравейте,
Радвам се, че имах възможност да чуя мненията ви. В някои от тях намирам, че сте прави, но в други -тълкуванията на моите думи нямат нищо общо с това, което съм казала.

За съжаление, няма да мога да участвам активно във форума. Направих го по молба - като цяло не участвам във форуми.

На терапевт не се ходи непременно и само ако имаш проблем. Така се прави в България, но това не важи за много други държави - да не забравя това уточнение.
Аз не съм терапевт - да повторя и това, че като че ли не е ясно. Аз съм автор. Фактът, че се интересувам от юнгианска психология не ме прави нищо повече от това.

Обещах по-горе да пусна информация за приказкотерапията:
http://www.ierg.net/confs/2003/proceeds/Perrow.pdf
Теодора Стамболска пише за приказкотерапията, но не откривам линка. При желание ми пишете на dianagocheva@abv.bg и мога да изпратя материала й. Той се отнася за предмета и задачите на приказкотерапевта, за жанровете в приказкотерапията, за теорията на вълшебствата и за видовете приказки, включително психотерапевтични, авторски, психокорекционни, вълшебни...

Много за измислянето на приказки можете да прочетете от Владимир Проп: "Морфология на приказката", изд. З. Стоянов и "Граматика на фантазията" от Джани Родари. Втората, ако не се лъжа, я имаше в chitanka.info.

Ето и какво пише в Уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B … D0%BF%D0%B8%D1%8F

Ето един модел в творческото писане, по който могат да се измислят приказки, зает от Вл. Проп:

1. Семейство - то може да е царско, на старец и старица, животинско и т.н.
2. Забрана - например царят и царицата забраняват на принцесата.
3. Нарушаване на забраната: например, принцесата отваря забранената стая.
4. Препятствието: принцесата хлопва вратата и се самозаключва. То е представено от антагониста.
5. Добрият герой - помощникът, който помага на протагониста да продължи действието.
6. Щастливото завръщане - принцесата се завръща у дома

Друг успешен модел се състои само от три точки:
1. Проблем
2. Път
3. Решение
Ако се затруднявате, някои от тези материали могат да ви помогнат. В юнгианската литература също има много книги с анализи на приказки - добра идея е да погледнете и тях, ако ви се занимава с приказки.
Мисля, че сами бихте създали най-подходящите приказки за децата си. Simple Smile
Много здраве и късмет ви желая. Весели празници!

# 52
Фуси, съгласна съм, че трябва да чете и да се анализира случващото се...

Ох, то и на мене не ми се спори... Grinning  Но само още две думи... Peace  Имам приятели, които са по-скоро практици и не са чак такива аналитици (като нас Wink). Те си вършат задълженията тихо-кротко, имат известни успехи и в професионален и в личен план и си гледат децата... Те не биха чели книги от областта на психологията просто, защото нямат афинитет към това. За тях ключов термин е "организацията", а не "анализирането" и някак са оскъдни на приказки. Те не ровят в душите и не търсят хармония, а по-скоро ходят по почивки, организират си мероприятия... С приятели също не "задълбават" в темите, а остават на ниво: "Приятно ни е да си прекарваме почивните часове с вас". Имат уреден живот над средното ниво и са със самочувствие. Понякога, наблюдавайки такива хора съм си мислила, дали този стил на живот не е по-добър за децата ни... Искрено съм си задавала този въпрос, затова пиша сега, а не от желание за спор... Simple Smile Щото и аз съм от анализиращите... Simple Smile Но признавам, че не разбирам, защо трябва ако нямам проблеми да се притесня...  Sunglasses

Иначе мисля, че всяко нещо, което е прекалено, не е хубаво...

# 53
"Теодора Стамболска пише за приказкотерапията, но не откривам линка. При желание ми пишете на dianagocheva@abv.bg и мога да изпратя материала й. Той се отнася за предмета и задачите на приказкотерапевта, за жанровете в приказкотерапията, за теорията на вълшебствата и за видовете приказки, включително психотерапевтични, авторски, психокорекционни, вълшебни..."

Здравейте, приятели ми казаха, за това, че тук се е споменало мое изследване върху приказката и тъй като анонимно прочетох изказването и не съм съгласна се наложи да се намеся в разговора. Няма да ви губя времето, още повече, че темата е съвсем друга. Само ще кажа, че моето изследване е върху зараждането на Приказката и Кукления Театър и модела по който те комуникират и съдействат за Възпитанието на детето и го подпомагат в опознаването на света, моделите на поведение и в изграждането на ценностна система. Приказкотерапия и Куклотерапия никога не са ми били любими теми, поради което не съм се запознавала в подробности с тях още по малко да ги изследвам Simple Smile Линк към изследването "Приказка-Куклен театър модел за комуникация" няма, защото не съм публикувала, което ме навежда на мисълта да го направя, за да се избегнат подобни погрешни цитати . Благодаря, че изчетохте този текст. Пожелавам на всички родители тук здраве, късмет и много щастие дарено от малките принцове и принцеси, които отглеждате Simple Smile

# 54
Теодора Стамболска , благодаря за уточнението! Между другото, изследването Ви звучи много интригуващо...  Аз бих го прочела с удоволствие...  Embarassed Хубав ден! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт