Пълната забрана за пушене в затворени помещения!!!

• 112 740
  • 4 108
  •   1
Отговори
Здравейте,

Освен да отворя дискусия по темата, искам да подканя онези от вас, които са чувствителни по въпроса и не искат отново да се пуши в сладкарници, ресторанти и други заведения, да бъдат активни в опазването на пълната забрана, която в момента е под огромна заплаха от отменяне. А както знаете от миналото, материята е такава, че отвори ли се малка вратичка в законодателството, започва да се пуши навсякъде и по всяко време.

Предстои обсъждане на това либерализиране на забраната в Комисията по здравеопазването към Парламента. Хора на които ни е писнало да ни връщат постоянно назад и да ни карат да се храним в дим, да танцуваме в дим, да живеем в дим, ще сме под прозорците на обсъждащите и ще се опитаме да им помогнем да вземат правилното решение.

Обсъждането ще се състои на 13-ти декември, четвъртък в 14.00 часа и ще се събираме на входа за депутати откъм бул. Дондуков в сградата на бившия Партиен дом (под високия пилон със знамето на сградата).

Знам, че е в работно време, знам че навън е студено, знам че е предпразнично, но точно в такива моменти се взимат подобни спорни решения, защото лобистите знаят, че в такива моменти най-трудно ще се сблъскат с граждански отпор. Всеки, който дойде ще бъде от изключителна помощ.

Можете да се включите и в петицията [url]http://www.peticiq.com/signatures/ne_na_cigarite_v_zavedeniata/url]

Знам, че темата буди разнопосочни мнения, но вярвам че майките би трябвало да са сред най-чувствителната част от обществото на тази тема. Все пак е сигурно, че и сред тях има жени, които се чувстват ограничени от забраната да пушат в затворени обществени помещения, но това е наистина за доброто на всички и аз съм готов да проведем една аргументирана дискусия по темата.

Поздрави,

Ж. К.

# 1
  • out of space
Никога, по никакъв повод, сега и за в бъдеще НЕ подкрепям каквито и да било забрани!!!

# 2
Подписах петицията още онзи ден Simple Smile

Успех!

# 3
  • София
Пуша, но никога не съм пушила в затворено помещение. ОТВРАТИТЕЛНО Е!
Подкрепям петицията, но нямам възможност за присъствие на протеста. Всеки сам преценява за какво да жертва здравето си, но мен - изпъната на (-)10 градуса, за нещо, което не е толкова важно, няма да ме видите. Бих застанала там против онзи, който си пише смс-и с 14 годишни тенисистки и спи по време на церемонията за връчването на Нобелови награди.

# 4
Никога, по никакъв повод, сега и за в бъдеще НЕ подкрепям каквито и да било забрани!!!

Има ограничаващи закони, които всички подкрепяме (вярвам, че и най-големият либерал или дори анархист подкрепя законите срещу педофилията) и този срещу тютюнопушенето трябва да бъде един от тях заради пасивното тютюнопушене. Иначе аз самият съм абсолютно за пълна свобода за всеки порок, зловреден навик, наркомания, неморална практика, стига да не нарушават правата, свободите и здравето на околните, а само на този, който е избрал да ги практикува.

# 5
  • out of space
Точно така и за това си беше перфектно с отделните зали за пушачи и непушачи. Всички бяха доволни.

А сега какво...30 000 човека отиват на улицата, заради тази идиотска забрана.

# 6
Аз пък не мога да разбера къде беше проблема да остане старото положение и да има зали и за двата вида клиенти?Още повече,че се похарчиха не малко средства за това!Все пак така е честно,не може само едни да са облагодетелствани.
И защо само непушачите да имат комфорт ,когато са в заведение,а пушачите да висят прави навън?
Аз лично пуша много рядко и само в подходяща компания ,примерно на заведение,т.е. лесно преживявам забраната,но имам познати,които намалиха посещенията поради тази причина.
Много се натискахте да не се пуши,ето-сега не се пуши,защо не напълнихте заведенията до толкова,че да няма отлив и посещаемост?

# 7
Това държание на властта - иди ми, доди ми - е израз на абсолютно безсилие.

# 8
Не, няма да подкрепя пълната забрана, защото я намирам за лицемерна и дискриминираща.
Смятам, че предишното положение беше ок за всички и не разбрах, защо се наложи да наложат тотална забрана. Съгласна съм да има такава за сладкарнички и детски кътове, но в нощно заведение за мен е неприемливо.

ПП За протокола - не съм страстен пушач и нямам проблем да прекарам няколко часа без цигара.

# 9
# 10
  • Blondeville
Аз пък не мога да разбера къде беше проблема да остане старото положение и да има зали и за двата вида клиенти?Още повече,че се похарчиха не малко средства за това!Все пак така е честно,не може само едни да са облагодетелствани.
И защо само непушачите да имат комфорт ,когато са в заведение,а пушачите да висят прави навън?
Аз лично пуша много рядко и само в подходяща компания ,примерно на заведение,т.е. лесно преживявам забраната,но имам познати,които намалиха посещенията поради тази причина.
Много се натискахте да не се пуши,ето-сега не се пуши,защо не напълнихте заведенията до толкова,че да няма отлив и посещаемост?

Защото на първо място не става въпрос за комфорта, а за здравето им  Peace
Второ, обяснете ми моля ви, ако се върне старото положение в нощните клубове, как точно ще бъдат разделени пушачите от непушачите при положение, че навсякъде е адски задимено като се пуши?
Уточнявам - аз пуша САМО, когато излизам и го правя навън без да мрънкам.
П.П. Like_Smoke, на мен НЕ ми беше добре преди като отида на дискотека да ми люти на очите, да дишам дим и да смърдя на пепелник. Не се сещам за клуб, където разделението пушачи - непушачи да е помагало  Peace

# 11
Това,че са задимени клубовете говори зле за тях!И на пушачите им е неприятно да са в задимени помещения,добрата и качествена вентилация решава проблема в голяма степен!
На клуб не ходя,но мога да си представя колко им е драго на пушачите ,особено леко облечени дами в този студ да висят навън за цигара.

Темата би довела до безкрайни полемики ,защото никога едната страна няма да приеме тезата на другата. Naughty

# 12

Темата би довела до безкрайни полемики ,защото никога едната страна няма да приеме тезата на другата. Naughty

Само преди няколко дена заключиха идентична шестмесечна тема.  Laughing

# 13

Здравей Елексир,

Световната здравна организация и много други правителствени и неправителствени организации твърдо са заявили, че само една пълна забрана има реален ефект за справянето с проблема. Но нека не им вярваме сляпо - личният опит на всички ни е, че има толерантни пушачи, но общият случай е, че 2-ма пушачи да има в група от 10 човека, настояването е да се седне в зала за пушачи. То сред двойките често има пушач и непушач, та да не говорим за по-голяма група. В този случай естествено, че решението никога няма да бъде групата да се раздели в две отделни зали, защото всички обичаме приятелите си и искаме да сме заедно и едната страна трябва да направи компромис... по-често компромисът се прави в посока удовлетворяване на физическата и психическата зависимост, която прави част от групата доста по-настоятелна.

Това за забраната пречеща на заведенията не е подкрепено от данните в нито една държава въвела забраната. Има първоначален отлив, който в последствие винаги се връща, а в заведенията издържани концептуално, няма абсолютно никакъв отлив.

В момента ресторантьорите казват "откакто беше въведена забрана има еди колко си фалирали" ама то и преди това имаше и забраната няма нищо общо. Давам конкретен пример.  Някои от вас може сигурно са ходили в Х*** (известна със сушито си верига от заведения) в лозенец - този който сега се премести в бившото Саут Парк (не същуствува вече, така че се надявам не е проблем да кажа името) на Козяк, преди беше на 50 метра от новото място в една уличка. Пукаше се по шевовете! Поради тази причина купиха, по-голямото саут парк и се преместиха. На място на Х***се появи италиански ресторант-пицария. Помъчиха се година или по-малко, не успяваха да го пълнят и затвориха, преди забраната да е влезнала в сила. Обзалагам се, че щяха да припишат вината на забраната, ако бяха отворили с настъпването на забраната.

Ако никъде не се пуши, всички ще се конкурират на база на храна, оригиналност, обслужване, музика, интериор и отново ще фалират тези, които не са били на ниво по тези точки, а не в зависимост на това дали се пуши или не. Примерите ги има и в кварталите и в центъра. Добрите такива - в идеалния център Х***, Пицарии В******* (известна верига с женско име), от нощните барове Б******** (заведение известно с ретро музиката, която пуска повече от десетилетие). Там хората и преди и сега правят резервации и се редят на опашки за място. А други клубове със същите локации като бивш клуб Енигма (не съществува вече) или бивш Ескейп (не съществува вече), сменяха имена, сменяха интериори и не става и не става, макар и да нямаше забрана и макар да имаха перфектни локации, което показва, че ако предприемачът и мениджър е бездарен и най-добрата локация не може да го спаси, ако пък е добър няма как забрана срещу тютюнопушенето да го събори.

# 14
  • out of space
Барчето в блока ми ще затваря след 13 години съществуване. Просто никой не иска да си пие вечерната водка без цигара.

Общи условия

Активация на акаунт