Пълната забрана за пушене в затворени помещения!!!

• 115 148
  • 4 108
  •   1
Отговори
# 885
Честита Коледа!!!!
Такааа.....по повод белите страни/на запад/преди два дни се върна  моя близка живееща от година във Виена/Австрия според мен поне е от белите страни newsm78/ та там в заведенията се пуши .Зали за пушачи и непушачи ама не отделени със стъклени прегради ,а в единия край едните в другия край другите.Тя работи в заведение в центъра при тях също се пуши,изключение има в ресторантите и в хотелите/по-висок клас/.Има заведения и за непушачи.
Това според мен е справедливо и демократично-дава се право на избор......кеф ти да пиеш едно кафе или питие с една цигара
 ,кеф ти и без цигарен дим Peace
Дразни ме това залитане у нас по крайностите Whistlingи....да ,заведенията разчитат на отмяната на тая безумна забрана,защото 80% от РЕДОВНИТЕ клиенти/не тези с посещение един път в месеца/са пушачи Sunglasses
Весели празници!!!!

# 886
Тази информация в стил"една жена каза" е много"убедителна".

# 887
+1
Там дори и да има места за пушене съм сигурна, че са строго регламентирани, и едва ли не са разделени. Това само у нас може да е така. Влизаш уж в залата за непушачи пък излизаш вмирисан на цигари?! Thinking По същия начин както дамата твърди , че "приятелка" и е казала, че във Виена се пуши, на мен "приятел" ми е казвал, че пак в Австрия ако кажеш, че си гей ще бъде по-добре прието от това да кажеш че си пушач.

# 888
Stopна пролет ще и гостувам и тогава ще пиша като очевидец Peace
четири са държавите в ЕС в които действа закона и БГ е една от тях.Другите са го отменили или променили във вид угоден на всички.

# 889
в Австрия ако кажеш, че си гей ще бъде по-добре прието от това да кажеш че си пушач.
И с право е така.С едното се раждаш, а другото упорито се опитваш за захаресваш.

# 890
Stopна пролет ще и гостувам и тогава ще пиша като очевидец Peace
четири са държавите в ЕС в които действа закона и БГ е една от тях.Другите са го отменили или променили във вид угоден на всички.

Дам, но тук няма как да е угоден за всички-чат ли си? Тук навсякъде е за пушачи? Разделенията не действаха въобще!

# 891
Точно за това се стигна до въвеждането на строги правила. За жалост глобите са смешно малки,но по-добре от нищо. И подаването на сигнали върши работа.

# 892
  • София
Глобите, ако са сравнително малки, но редовни, ще има по-голяма ефект от големи глоби, но налагане, клонящо към нула.

# 893
Преди ''пълната забрана'' в МОЛовете  имаше заведения в които не се пушеше и,а.......изненада-бяха празни.Защо ли newsm78?Странно ,къде бяха всички НЕпушачи та да ги запълнят?Защо пак се тикаха във вмирисаните заведения с Пушачите?
Точно за това се стигна до въвеждането на строги правила. За жалост глобите са смешно малки,но по-добре от нищо. И подаването на сигнали върши работа.
Лошото е, че сега пак се пуши, но в определени заведения и дискотеки(на определени собственици).Там където биг бос  плаща  -сигналите не важат, а инспекторите не припарват-предупреждават даже за визитите си.
Пак насърчаваме корупцията Sunglasses

# 894
  • София
В моловете кафенетата са твърде скъпи, и единственият начин повече хора да се прежалят и да седнат там е да се пуши - демек, плащаш си за удоволствието да пушиш в мола на закрито. Иначе посетителите-непушачи спокойно могат да седнат в някое кафене на отсрещната улица за доста по-малко пари и също толкова добра обстановка.

# 895
В моловете кафенетата са твърде скъпи, и единственият начин повече хора да се прежалят и да седнат там е да се пуши - демек, плащаш си за удоволствието да пушиш в мола на закрито. Иначе посетителите-непушачи спокойно могат да седнат в някое кафене на отсрещната улица за доста по-малко пари и също толкова добра обстановка.
Ееее..... Joy Joy Joy

# 896
Щастлива мама,защо да насърчаваме корупцията. Като сядаш в заведение където се пуши,ти също ставаш нарушител. Това,че някой нарушава закона,не значи,че всички трябва да го правят. Има достатъчно квалитетни заведения където не се пуши са пълни с клиенти. Имам чувството,че ходите в заведение само за да се напушите,а не заради обслужване,обстановка и др. Законът си е закон-трябва да се спазва. Има други закони,които също не се харесват-данъчни например,но няма мърдане-плащаш нали?Интересно какъв вой се вдига за този закон,който е единственото разумно решение на това правителство,а не врещяхте за цените,тока,заплатите,майчинството и др. Явно комфорта на пушаческия задник е най-важен в държавата.

# 897
Не знам за моловете в София, но в мола в Плевен когато се направи разделението, частта а непушачи пак си беше пълна. А тази заградената за пушачи беше някакъв ужас, пълен лисичарник. Ами въпреки, че съм пушач, там не сядах. То ще се отровиш само от пушека и миризмата, дори не е нужно да вадиш цигара, че да пушиш.

# 898
  • София
Ееее..... Joy Joy Joy

И кое точно е смешното? Че кафенетата в моловете са скъпи ли? Аз съм бедна, на мен са ми скъпи.

# 899

Не мисля, че някой ще лъже нарочно, още повече, че комунизмът падна отдавна и не само "една жена" е била в Австрия. Има достатъчно подробна информация, ако наистина ви интересува.

"От януари 2009 г. в Австрия пушенето в заведенията е регулирано със закон. Това се случи година след като алпийската страна влезе в Книгата на рекордите “Гинес” като Мека на пушачите: над 36% от австрийците пушат, най-младите започват на 11 г.
В родината на Моцарт има към 70 000 заведения. Най-малките - под 50 кв. м, трябваше да решат дали да бъдат само за пушачи или за непушачи. Според Австрийската стопанска камара от 11 500 такива заведения само една четвърт са решили в тях да дават възможност да се дими.

Ако ресторантът е с площ 50-80 кв. м, трябва да има отделено пространство за пушене, което да е плътно заградено, за да не може да преминава дим в останалата част. Половин година гратисен период улесни собствениците при преустройството. Две трети от заведенията в Австрия са над 80 кв. м и имат отделно помещение за пушене.
Законът предвижда и изключения. Едно е от тях е, ако локалът се намира в сграда - паметник на културата и от противопожарна гледна точка не може да бъде обособено място за пушачи. Такъв статут имат към 5000 заведения в цяла Австрия. Там се пуши неограничено.

Контролът се извършва от общините, но само по сигнал на граждани. Затова активисти са се превърнали в “шерифи срещу тютюнопушенето”. Месечно в община Виена постъпват средно по 150 сигнала. Ако собственици на заведение не спазват закона, могат да бъдат глобени с до 2000 евро. При повторно деяние санкцията е до 10 хиляди. Клиенти, които пушат неправомерно, плащат по 100 евро на цигара, а ако ги хванат повторно - по 1000 евро.

Според законодателя дори ако се наеме помещение за частно парти не може своеволно да се определя къде да се пуши - важат установените правила.

Равносметката от влезлия в сила преди повече от 3 г. закон е, че в 48 000 ресторанта и кафенета може да се пуши, а в останалите малко над 20 000 - не. Все пак общественият дебат за Закона за пушенето в заведенията намали толерантността към пушачите в Австрия. Психолози алармират че “броят на щастливите пушачи намалява”, защото нарастват угризенията за вредата, нанасяна на пасивните консуматори на тютюнев дим, които са предимно деца."

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1368305

С "Ще видим" имах предвид някакъв по-разумен срок, не до "петък". Crazy
Почакай да отнесат някоя друга солена глоба и ще се сетят.

Ще отнесе този, който не си плати, където трябва. И за това, както и за всичко останало ще се съюзят едни с други и ще си помагат взаимно.
Както се продават цигари без бандерол, пред погледа на полицаи.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 17:59 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт