Счетоводител в нужда се познава 3

• 47 104
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Справката е от 01.01.2013 .
 Eldas, точно така ли се проявява и при теб?

# 526
Може да се задава различна дата за справката,но това не влияе на резултата.
Един малко тъп въпрос ,но все пак сигурни ли сте колко точно сте декларирали ДДС и кога е падежът му Embarassed

# 527
Здравейте, не знам дали тук да попитам, надявам се да можете да ми помогнете Simple Smile

В периода 2000-2006 г. имам месеци с неплатени здравни осигуровки. След това нямам пропуснати. В момента съм безработна, плащам си ги сама - ако сега си платя за месец януари, то това значи ли, че ще покрия най-старото си задължение - от януари 2000, а за януари 2013 ще се водя неосигурена? И как мога да поискам да ми се заличат старите задължения заради изтекла давност, има ли някаква бланка за това? Благодаря.

# 528
Отиваш в НАП по лична карта и подаваш формуляр за заличаване на стари задължения,поради истекъл давностен срок.Само да уточня-декларирано ли е ,че са дължим т.е.подавана ли е декл.№1? 
Най-добре помолете за справка за задълженията.Ако са преди 2008г.-тогава и те ще ви посъветват да подадете декларация.

# 529
Да, подадох декларацията миналата година като се наложи да се осигурявам здравно сама (нали за тази декларация става въпрос или не?)

От преди 2008 г. са, ще ида да попитам тогава. Т.е. да не си плащам сега осигуровките за януари (винаги ги плащам онлайн), а да изчакам, да ида на място?

# 530
  • тук-там
До края на 2013 - няма да бъдат покривани задължения преди 01.01.2008г. Това е заради давността - ако до края на 2013 се подаде заявление за заличаване поради давност - тези - преди 2008 ще отпаднат. Ако не, то от 2014 ще започнат да погасяват и тях.
Т.е. ако сега платиш за януари и си си подала Декларация 7  и нямаш задължения от 2008 насам - ще си покрият януари. Peace

# 531
Страшно много ти благодаря, познатата ми от НАП само ми увърташе като я попитах, явно хич и не знаеше за какво говоря. Отново благодаря!   bouquet

# 532
Може да се задава различна дата за справката,но това не влияе на резултата.
Един малко тъп въпрос ,но все пак сигурни ли сте колко точно сте декларирали ДДС и кога е падежът му Embarassed
Ох, пет пъти проверих декларацията и датата на внасяне.
Ще отида утре до НАП.
Пълна дивотия!

# 533
Здравейте! Имам въпрос - как се съчетава редовна докторантура с майчинство от счетоводна гледна точка? Вече писах на отговорничката за докторантите в СУ, но докато чакам отговор (който имам чувството, че мяма да получа), да попитам и тук.
Случаят е следният - току що съм зачислена в редовна докторантура и докато се чудя дали трябва да мина на половин работен ден, разбрах и че съм бременна. С трето! Т.е. в един момент, дай Боже, ще бъда и многодетна майка, но то май няма отношение към ситуацията в момента. Някак се насложиха много неща и аз не знам към кого да се обърна за разясняване. Нямам проблеми с фирмата, където работя, аз реално нямам нужда да бъда на половин ден, защото работното ми време е плаващо и ще се оправям и с докторантурата, но пък, ако е изискване... От друга страна, не ми се иска да прекъсвам докторантурата заради майчинство, защото смятам да се опитам да се справя без пауза. Но пък, ако и за то си има изисквания?!... И така, моля, ако някой може да ми помогне, ще му бъда признателна!

# 534
Извинявам се, че пак отварям темата, но току-що си проверих здравноосигурителния статус, за да видя кои са точно месеците, задълженията за които ще искам да се изчистят поради изтекла давност... и няма нищо! Просто пише, че съм с непрекъснати права и това е, а снощи ги имаше... На майка ми и стоят някакви след 2008 г., но преди това - нищо! Какво означава това, някакво изменение ли са приели, аз да подавам ли сега молба за тези месеци преди 2008, след като не ми се водят като задължения?

# 535
Ще подадеш, защото от 1 януари догодина ще ти се водят вече задължения, освен ако не си подала молба  Peace
(Поне аз така го разбирам)
И пазиш въпросната молба като очите си, щото както виждаш НАП-овската система периодично бълва глупости на търкалета и трябва да доказваш едно-друго

# 536
Правя справка за задълженията на фирма чрез ел. подпис и си мисля, че това са задълженията. Да, ама не. На тяхната справка / на хартиен носител/ излизат задълженията и преди 01,01,2008, а с ел. подпис - НЕ.

# 537
  • Варна
Това, че вече можем да изплащаме заплати без да са внесени осигуровките, важи ли за заплатите от старите години? При оставащи осигуровки за плащане.. Предполагам става ясно с каква цел питам Simple Smile

# 538
Това, че вече можем да изплащаме заплати без да са внесени осигуровките, важи ли за заплатите от старите години? При оставащи осигуровки за плащане.. Предполагам става ясно с каква цел питам Simple Smile
Май не, защото промяната е в сила от 2013 г. Аз не ги пускам. Да си чакат...

# 539
  • Варна
Здравейте! Някой подал ли е ГДД по чл.92, където да приспада надвнесена сума от минали години за корпоративен данък. Ако фирмата е на печалба и трябва да внесе за 2012 корпоративен данък примерно 3000 лв, а има надвнесени 1000 лв, внася 2000 лв, то трябва ли да се ходи в НАП или системата автоматично прихваща сумите? Чудя се дали ще излезе в справката за задълженията, че се дължи някаква сума или всичко ще се прихване автоматично.

Общи условия

Активация на акаунт