Счетоводител в нужда се познава 3

• 47 095
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Някой подавал ли е по пощата заявление 2а,това в което посочваш за кой месец да ти се погасят задължения и какво се случило?
Аз миналия месец подадох,получих  обратната разписка ,а в комп. не фигурира такова да е получено и обработено #Crazy
Служителката твърди ,че такова не може да се праща по пощата.Ама това къде го пише?
На тел. на НАП ми казаха"Миии,сигурно може да се подаде по пощата,защо да не може"
И сега какво да правя? Мога ли да подам молба свободен текст да оправят бакиите,ПАК по пощата?

# 541
В нашият град има няколко таксим.фирми, които правят 20% отстъпка в сметките,ако ги потърсиш със заявка. Доскоро няе бях се замисляла,но ми стана интересно как си решават проблема, след като направената отстъпка става само между шофьора и клиента, а на касовата бележка е маркирана действителната сума.Даже наскоро един ми каза,ако си искам бележката,трябва да ми вземе цялата сума,ако искам отстъпка няма бележка. Някой знае ли нещо по този казус?Интересува ме чисто техническата страна.

# 542
не разбрах 2 отстъпки ли ти правят - по заявка -20% и без касов бон още -20%?  Shocked

без касов бон - не ги отчитат тези пари и 20% са спестеното ДДС, което инак (с касов бон) трябваше да дадат на държавата.

# 543
Здравейте! Някой подал ли е ГДД по чл.92, където да приспада надвнесена сума от минали години за корпоративен данък. Ако фирмата е на печалба и трябва да внесе за 2012 корпоративен данък примерно 3000 лв, а има надвнесени 1000 лв, внася 2000 лв, то трябва ли да се ходи в НАП или системата автоматично прихваща сумите? Чудя се дали ще излезе в справката за задълженията, че се дължи някаква сума или всичко ще се прихване автоматично.
Аз нямам такива, но виж какво прочетох в статия от ФБ страницата на НАП:

Първи април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).

# 544
  • Варна
Пускам 6-ците, правилно ли виждам, че всички заплати платени или неплатени, са на код 5?

# 545
Пускам 6-ците, правилно ли виждам, че всички заплати платени или неплатени, са на код 5?
\

Да

# 546
  • Варна
Благодаря!
Значи, ако имам само изплатени заплати, без да са платени осигуровките, за януари например, я попълвам с всички данни вътре.
Ако имам неплатени заплати, попълвам всички без данъка.
Ако всичко ми е платено, е ясно.

# 547
Благодаря!
Значи, ако имам само изплатени заплати, без да са платени осигуровките, за януари например, я попълвам с всички данни вътре.

Да, при неплатени без данъка

# 548
  • Варна
Благодаря!

Да, при неплатени без данъка
  bouquet

# 549
  • Варна
Beba2, благодаря   bouquet

# 550
Ах, че прекрасна тема!
И аз да питам, че досега никой от познатите ми не можа да ми каже...

Със съпруга ми имаме ипотечен кредит от 7 години. Всяка година държавата ни връща едни пари, заради лихвата по кредите, нарича се нещо си за млади семейства с ипотека. Всяка година декларираме, че нямаме други имоти и че това е единственото ни жилище. Дотук - добре.

Но миналата година почина баща ми и аз наследих някаква част от неговото жилище, заедно с майка ми.

Въпросът ми е - това води ли се, че имам и друг имот? Ще имам ли право отново да получавам връщането на част от лихвата, както досега? Не, че са кой знае колко пари, 300 лв. годишно са, ама пък като ми се полагат? И без това детски надбавки не взимам, поне едно нещо да прави държавата за нас...

Мислехме дали да не даря на майка ми мойта част от апартамента им с баща ми, за да нямам нищо на мое име, но и това ще струва пари, да му се не види, и ще обезсмисли онези 300 лв...

Ще ми дадете ли някакъв съвет, моля?
Благодаря!

# 551
когато едновременно са налице следните условия:
1. договорът за ипотечния кредит е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;
2. данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
3. ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.

хмм, по принцип наследството не идва на семейството, а си е само твое, но да  ще бъде пречка. Ще се поровя да видя какво може да направите

# 552
Дива, отговорите на 1,2 и 3 точка са - да, затова досега ни връщат въпросните 300 лв. Аз мисля, че частта от апратамнт, която съм наследила, не е цял имот и не бихме могли да живеем там или да го даваме под наем, така че не би трябвало да е пречка, но не съм специалист, а нещата във вашата област не е задължително да са логични...
Благодаря ти много за отговора, ще чакам ако има подробности !
  bouquet  bouquet  bouquet

# 553
много зависи кога ще светне новия имот в данните ви. По принцип до 6 месеца след смъртта сте длъжни да го декларирате в местни данъци и такси.
Ще бъде пречка , сега като се разрових виждам че и хора с 1/8 част от имот наследство им се спират облекченията, което е абсолютно глупаво.
Значи или рискувате , ползвате облекчение , ако не видят новия имот /но при евентуална проверка в бъдеще ще ви бъдат начислени д-ци и лихви/
или си пресмятате колко ще ви излезе едно прехвърляне на дяловете дали си струва облекчението. Ако открия нещо друго ще пиша

# 554
  • Варна
Здравейте! Някой наясно ли е надвнесеният корпоративен данък от минали години дали ще може да се приспада в ГДД за 2012г?  Питам това, защото виждам, че има опция в ГДД, а в същото време чл.94 от ЗКПО е отменен.

Общи условия

Активация на акаунт