Счетоводител в нужда се познава 3

• 47 070
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
56 дни годишна отпуска ли имат учителите? Това са 3 месеца.
Военните имат 60 Mr. Green Само че повече от 30 не успява да използва за годината. А между другото, по този повод, има ли някой тук който да се занимава с бюджетни предприятия? Мъжът ми твърди, че при тях /военните/ ползването на отпуските е със заповед/доклад/, и няма вариант да откажеш.

# 601
  • В полите на Пирин планина
56 дни годишна отпуска ли имат учителите? Това са 3 месеца.
Военните имат 60 Mr. Green Само че повече от 30 не успява да използва за годината. А между другото, по този повод, има ли някой тук който да се занимава с бюджетни предприятия? Мъжът ми твърди, че при тях /военните/ ползването на отпуските е със заповед/доклад/, и няма вариант да откажеш.

Поне, какъвто е моят опит със ЗМВР, предполагам, че тези въпроси са отбелявани в Закона за отбраната и въоръжените сили. Не всичко като в КТ и Наредбите към него.

# 602
Ще постна един отговор от НАП, който получих днес. Предполагам че може да е полезен и на други.

Цитат
Въпрос: ДЗЗД без дейност през 2012 трябва ли да публикува нулев ГФО? Благодаря
 предварително.

Отговор: Уважаема Госпожо ,

В отговор на зададения от Вас въпрос Ви предоставям следната информация:

Годишен отчет за дейността не подават данъчно задължените лица, които
 едновременно са изпълнили следните условия:

1. не са извършвали дейност през годината;

2. не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното
 законодателство.

* Предприятията следва да подават в НАП годишен отчет за дейността по чл. 20
 от Закона за статистиката (статистическия отчет).
 Във връзка с това са извършени промени и в Закона за Националната агенция за
 приходите и Закона за статистиката (ЗСт). Редът, начинът и сроковете за
 предоставяне на данните, съдържащи се в годишните отчети за дейността се
 определят във формуляри по образци, утвърдени със съвместна заповед на
 председателя на Националния статистически институт и изпълнителния директор
 на Националната агенция за приходите, която се обнародва в "Държавен
 вестник".

С уважение,
 Росица Кинчева

# 603
Днес пуснах декларации и плащания по ДДС за м. февруари. Имам фирма, чиито плащания не са обвързани с декларациите още от декемврийските вноски. Пълна каша.

# 604
Търпение трябва,търпение...

# 605
# 606
Моля за помощ. Мой познат, лекар-специалист иска да му водя сч. отчетност. Регистриран е като своб. професия. До сега не съм се сблъсквала с такава дейност. Моля, ако някой е по-запознат да каже какви са разликите и приликите спрямо търговските дружства. Може ли да работи като ЕООД, например?

# 607
  • София
Скоро се рових в търговския регистър и видях, че масово лекари се регистрират като ЕООД, явно вече е възможно, защото преди не можеше, доколкото съм запозната.

# 608
  • Варна
Този лекар няма ли си регистрирано ЕТ например? Не че съм водила, но пък по болничните виждам изписани ЕТ АИПМП и тн.

# 609
  • София
Моля за помощ. Мой познат, лекар-специалист иска да му водя сч. отчетност. Регистриран е като своб. професия. До сега не съм се сблъсквала с такава дейност. Моля, ако някой е по-запознат да каже какви са разликите и приликите спрямо търговските дружства. Може ли да работи като ЕООД, например?

Ние имаме клиент - стоматолог. Първоначално работеше като свободна професия, но впоследствие регистрира ЕООД и сега си работи така, така че не мисля че има проблем.

# 610
Регистрацията като юредическо лице се изисква от НЗОК.Ако няма или не държи да работи с касата,по удачен вариант е свободната професия.

# 611
в началото, като е започвал работа преди години се е регистрилал така - като своб. професия (явно е било по-лесно). Сега започва да мисли за други форми.
Има сключени договори с болници, в които работи като своб.професия.
Абе, ако някой е попадал на инфо по въпроса да даде линк за да прочета, че явно е много обширна темата.

# 612
Е,сега и линк-уби ме.
Да, това което пишеш е така,но  с НЗОК има ли договор?
Те за това всички медици тръгнаха като свободни професии,по-евтина регистрация и отчет,но НЗОК ги принуди да направят фирми.
Кое те притеснява?

# 613
притеснява ме преплитането на 'нашите' заними и медицинските им ангажименти.

Не зная дали има договор с НЗОК - той е специалист - невролог и работи в болница, а има и частен кабинет. Каза ми, че има договор с болницата като своб професия, а не е на тр. договор - тази връзка ми убягва...

# 614
Значи-вероятно е под наем за кабинета в болницата,ако няма други дейности -като самоосигуряващ се трябва да е.Болницата най-вероятно му плаща по банка,той трябва да и издава фактура,частния кабинет-приходът му е по каса.И това е HugЗа да преглежда по пътеки,трябва да има договор с НЗОК.

Общи условия

Активация на акаунт