Счетоводител в нужда се познава 3

• 47 088
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
тъй като ти няма да имаш транспортен док, с който да докажеш, че стоката е за ЕС и е излязла от бг ще трябва да му начислиш ДДС във фактурата. И не ми я ясно как ще си засечеш плащането с контрангента (нали ще плаща един, а ще получава друг). Освен да им кажеш като плащат в основанието да пишат: по ф-ра /инвойс на еди коя си фирма...... тогава теб не те бърка да си закриеш плащането, а те да се оправят

# 571
gold, много благодаря за отговора   bouquet, все още се обмисля цялата процедура, сигурно ще има още въпроси  Embarassed

# 572
  • София
Подозирам, че клиента ти иска да избегне именно начисляването на ДДС, затова мисли такива врътки.
Като се замисля, интересно ми е клиента ти каква печалба ще има от сделката, като ти фактурираш стоката.
Помислете вариант вие да фактурирате на фирмата от ЕС, а вашия клиент да организира доставката на стоката, като ти предостави всички необходими документи за доставката (ЧМР, Пакинг лист и потвърждение от контрагента от ЕС, че е получил стоката), като вашия клиент да си пусне ф-ра за комисион на чуждестранния клиент, която ще е всъщност неговата печалба..

# 573
  • София
В нашата фирма се процедира по следният начин: идва клиент от ЕС, иска фактура без ДДС, защото стоката щял сам да си я превозва, съответно попълва декларация в свободен текст, че превоза е за негова сметка. Фактурата декларираме и във VIES-а и в Интрастат-а (понеже имаме задължение да водим Интрастат - дневник), а декларацията прилагаме към ф-рата вместо ЧМР-то , което иначе е задължителен документ.
Но при вашият случай май не е приложимо, щом става дума за фирма посредник. Таря ти е предложила добър вариант, но ако българската фирма не ти предостави необходимите документи(ЧМР и потвърждението от клиента от ЕС, че стоката е пристигнала(това се отразява в ЧМР-то) няма да може да си ползваш ДДС на покупките и се набутваш с 20%. Т.е. рискуваш.

# 574
Благодаря ви момичета   bouquet
Шефа още умува, така че нищо не е сигурно, но исках за себе си да знам как е най-добре да се процедира, така де от повече мнения глава не боли Simple Smile

Честита Баба Марта на всички, живи и здрави, весели, засмени и с по-малко служебни проблеми!

# 575
  • София
За сега познавам (до някъде) само една счетоводна програма и това е Конто - доста остаряла, ползват ли я работодателите или си купуват по-модерен софтуер?

Аз работя на Конто и не съм сигурна, че бих я нарекла остаряла, макар че признавам не съм работила с друг счетоводен софтуер, но на мен ми върши работа.
По въпроса с книгите, ще те посъветвам да отидеш на ул. Николай Ракитин в София точно срещу страничния вход на печатницата има книжарница на СИБИ - там данъчните закони са с отстъпка 25% от коричната цена, а в съседната уличка имат магазин в една къща и издателство Нова Звезда, там също съм купувала стандартите и отстъпката също е 25% Успех желая.

Ползвам МСС и НСС на Нова звезда, миналата година си ги купих и съм доволна. И на мен ми трябваха тогава за студентски цели. Има и тълкуване на СС+казуси.

# 576
Имам лиценз за туроператорска дейност. Не може да се продава. Безсрочен.
Според вас като нематериален актив ли да го запиша или като разход, защото:

Според ЗКПО:
Данъчни дълготрайни нематериални активи
Чл. 51. (1) Данъчни дълготрайни нематериални активи са:
1. придобити нефинансови ресурси, които:
а) нямат физическа субстанция;
б) се ползват през период, по-дълъг от 12 месеца;
в) имат ограничен полезен живот;

А тук става въпрос на неограничен полезен срок на годност.
Как мислите - разход или НДМА, и ако НДМА - амортизации?

# 577
  • София
Водих за известно време една туроператорска фирма - като погледнах назад в годините, лиценза е отчетен като Право върху интелектуална собственост.

Нямам много време да търся материали за това в момента, но от друга страна имам някакви спомени, че Правото върху интелектуална собственост може да бъде продавано, отдавано и т.н., което не е ОК във вашия случай.

Някъде в някой от МСС имаше и нещо за неамортизируеми ДНМА, ама не мога да се сетя в кой точно.

Май хич не ти помогнах  Embarassed

# 578
 Честита баба Марта на всички!  Hug

# 579
  • София
Относно лиценза, при положение че е безсрочен е неамортизируем актив и май се прави тест за обезценка. newsm78

# 580
  • София
Има ли някой представа дали и евентуално на какво основание (КСО) могат да се плащат само здравни осигуровки на лице - Управител на ЕООД, тъй като фирмата в момента няма дейност и въпросния управител нито има кой да управлява, нито пък извършва каквто и да било труд във фирмата?
Освен декларацията за прекратяване на самоосигуряването трябва ли да се подава още нещо?
Много ви благодаря за помощта предварително   bouquet

# 581
Има ли някой представа дали и евентуално на какво основание (КСО) могат да се плащат само здравни осигуровки на лице - Управител на ЕООД, тъй като фирмата в момента няма дейност и въпросния управител нито има кой да управлява, нито пък извършва каквто и да било труд във фирмата?
Освен декларацията за прекратяване на самоосигуряването трябва ли да се подава още нещо?
Много ви благодаря за помощта предварително   bouquet

ако не е пенсионер, не се сещам за други варианти  newsm78
Щом нямате дейност- прекратете осигуряването- подайте декларация ОКД5
след това лицето подава декларация 7 и си внася само здравни осигуровки

# 582
Здравейте,  за ДЗЗД  без дейност през 2012 г какво следва да се подаде освен декларация 1010а и приложение 12 в статистиката. Публикуването на нулеви ГФО отпадна ли?

# 583
Здравейте имам и аз един въпрос,имам ЕТ което не функционира от две години ...наскоро разбрах ,че се подава декларация 1010а и приложение 12 в статистиката,другата седмица ще отида да ги подам,но дали има някакви глоби за закъснение?Не знам какво да очаквам ,а и нищо не откривам в интернет...
Благодаря предварително!

# 584
Здравейте имам и аз един въпрос,имам ЕТ което не функционира от две години ...наскоро разбрах ,че се подава декларация 1010а и приложение 12 в статистиката,другата седмица ще отида да ги подам,но дали има някакви глоби за закъснение?Не знам какво да очаквам ,а и нищо не откривам в интернет...
Благодаря предварително!

Нищо не подаваш. Тази декларация 1010а е по ЗКПО - подават я ООД, ЕООД, ДЗЗД и др., но не и ЕТ. В статистиката подай за всеки случай, макар че не знам за глобени ЕТ, които не са подали това приложение. (преди две години беше декларация свободен текст).

Общи условия

Активация на акаунт