Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 6

• 38 168
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Геаргия (може да е било правописна грешка)

Дано... че звучи като гарга...  Crazy

# 91
Алцег

Потка, Гайтана, Моравка- архаични имена от едно балканджийско село

Съба, момиченце на 4 години

# 92
  • Сопот, Пловдив
Съба се казва баба ми, за първи път го чувам като име за толкова малко дете.

# 93
# 94
Цветеслава
Дарила

# 95
http://dnes.dir.bg/news/bebeta-imena-anna-cholevadimitrova-12819535?nt=11
Цитат
Бебетата у нас с все по-странни и абсурдни имена

Странен избор на лични имена винаги е имало, но през последните години в България се появяват страшно много будещи недоумение имена. Това заяви в интервю за „Фокус” специалистът по ономастика* проф. д-р Анна Чолева-Димитрова.
По думите й Законът за гражданската регистрация е много либерален и позволява всякакви имена.
"Не бих казала, че някои имена могат да ни служат за смях, по-скоро, според мен, можем да плачем, като виждаме какви са резултатите от нехайството по отношение на именуването на българските граждани", твърди проф. Димитрова.

Тя даде примери от последните няколко години на имена на новородени българчета.
"Българският творчески гений се представя подобаващо при избора на лично име. Също така има чужди имена, които в съчетание с бащиното и фамилното име звучат меко казано странно, по-точното е - абсурдно", добави Димитрова.

Сред най-странните имена са: Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко) и др.

По думите на проф. Димитрова представителите на някои малцинствени групи предпочитат за лично име на децата си имена на герои от сериали - Инджи и Шехерезада, както и известни имена от модата - Армани, Шанел и "модифицираното" Версачи.

"На запад са забранени именуванията на деца с географски названия, но у нас има Манчестър и Челси - те са и футболни отбори и може да се предполага дали детето е кръстено на футболния отбор, или на географското име, но те означават и названия на населени места. Срещат се също имената Флоренсия, Валенсия, Дакота, Анфийлд", посочи още проф. Чолева-Димитрова.

*Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на собствените имена.

# 96
А аз мисля, че професор Анна Чолева- Димитрова е тесногръда жена, която си позволява обидни квалификации към пълнолетни родители и невръстните им, невинни новородени.

# 97
  • Сопот, Пловдив
Жара, Озарена и Фея са имена, които като нищо евентуалната ми дъщеря може да получи някой ден  Grinning , казах ви аз, че такива като мен дават материал за подобни статии. Но в повечето цитирани имена не видях нещо чак пък толкова изключително странно и абсурдно. Манчестър знам само един в БГ, и това не е рожденото му име, той се е прекръстил сам, именно защото е фен на футболния отбор, а цитираното Челси всички знаем, че освен квартал и футболен отбор, е и женско име. И да, има държави, където се кръщава по именници, от които не може да се излиза встрани, но има и държави, където се вихрят всякакви имена, включително и географски. Точно на запад в САЩ, където уж било забранено, е родена Дакота Фанинг, веднага се сещам и за шефката ми испанка, чиято дъщеря се казва Африка. Аз се радвам, че живея в държава, в която не ми се налага цензура в това отношение.

Така се въодушевих, че сега ще отида да го пльосна това като коментар под статията.  Grinning

# 98
Професорката не е съвсем, да не кажа никак коректна.
Жара е хубаво, даже много.

Има Дева в списъка. Преди толкова години Зуека и Нина кръстиха Девина своята дъщеря.

# 99
Тъкмо наминавах да ви покажа статията, която вече коментирате.

# 100
А Пелин е турско име, стандартно и предвид немалкото мюсюлманско население в България си е традиционно за страната, освен ако не започне да се подиграва и с имена като Мехмет и Ахмет. Подозирам, че Пелин е от растението/билката пелин, която си е така и на български, т.е. дори може да празнува на Цветница, ако е в християнско семейство. Не виждам кое е абсурдно в случая.
Маиза е име от сериал, което аз лично съм предлагала на сестра ми, когато племенника ми го бяха определили като момиче, а тя дори го беше сложила в категория 'евентуални', понеже търсеше име с 'М'.
Жара и Озарена много ми харесват!

# 101
И на мен Маиза ми допада.
Пък и Жара е страхотна алтернатива за търсещите име с "Ж", при положение, че няма много възможности Simple Smile

# 102
  • Пловдив
На мен доста от имената наистина ми звучат абсурдно.

# 103
  • The point of no return
Трифозара просто избива рибата  Laughing

Жара и Леола са интересни имена  Peace

# 104
Трифозара е бил отчаян опит да се избегне Трифонка. Дали ще бъде Трифомира, Трифослава или Трифозара - все тая. Представете си, че бащата + свекъри заплашат, че няма да приберат майката с бебето от болницата, ако не е кръстено на едикой си, каквито истории не е да не знаем, че се случват... И това смешно ли е, за нравоучителни статии ли е? И Трифонка по- добре ли звучи?!

Общи условия

Активация на акаунт