Не желае да оцветява и да учи на 5г

• 16 810
  • 262
  •   1
Отговори
# 180
Всеки път се изтъква довода със спането на земята. ОК и моите са спали така, говорим за 1-2 г., не е свършека на света, нито е определящо за последващото им развитие. Да излезем малко от рамките на леглата и топлата манджа, а...  Simple Smile

# 181
  • В заешката дупка
Единственият проблем тук е, че методът е казармен и децата са твърде много в група.

За мен това са много, ама много сериозни проблеми и спането на земята не може ги засенчи.

# 182
  • София
извинете, аз да попитам, каква е цената ориентировъчно на месец на детските градини в германия например?

защото и в България има детски градини, където групите са малки, просто цената е различна от тази на държавните.

# 183
Според мен проблемите около големите групи, откъдето идва казармения режим /как две жени учителката  и лелката да се справят с близо 30 деца, ако няма такъв/, в близките поне пет години няма да се разрешат.

# 184
  • В заешката дупка
Рейкявик. Исландия. Таксата е в зависимост от часовете, през които детето е в ДГ. Минимумът е за 4 часа - около 130-150 лв. За 8 часа - около 300 -350лв. След 8-те часа вече е по-скъпо. Максимумът от 9,5 часа е около 500-550 лв. За самотни родители, родители, които са студенти и др. таксата е на половина.

# 185
Норвегия - 2660 норвежки крони при средна заплата около  newsm78   20 000-25 000 NOK. Градината работи от 6.45 до 17.00 ( до 16.50 детето трябва да е взето).

# 186
Според мен проблемите около големите групи, откъдето идва казармения режим /как две жени учителката  и лелката да се справят с близо 30 деца, ако няма такъв/, в близките поне пет години няма да се разрешат.
В частната градина, за която писах по-горе, групата беше от не повече от 15 деца. Това са само оправдания. В Германия групите не са по-малки (от 15-20 имам предвид).

# 187
  • София
София - средна работна заплата 1000 лева, такса за детска градина с възможност за престой от 7,30 до 19 - което си е над 13 часа - 60 лева. Ами ще има разлика, разбира се  Peace

# 188
  • В заешката дупка
Е, това че се плаща малко за ДГ, не означава непременно, че ДГ разполага с малко пари. Държавата и тя дава пари. По принцип говоря. Но в България и таксата е ниска и данъците не са високи...

При нас таксата е 25 - 30% от сумата, нужна за издръжката на едно дете в ДГ (останалото - от държавата) и всъщност никак не е висока съотнесена към средния доход.

П.С. Средната заплата според официални данни в Бг е 750-800 лв. Тук е около 5-6 пъти повече.

# 189
Според мен проблемите около големите групи, откъдето идва казармения режим /как две жени учителката  и лелката да се справят с близо 30 деца, ако няма такъв/, в близките поне пет години няма да се разрешат.
В частната градина, за която писах по-горе, групата беше от не повече от 15 деца. Това са само оправдания. В Германия групите не са по-малки (от 15-20 имам предвид).
Аз трудно мога да си представя 30 деца да се хранят и спят, когато поискат. Моите, че са двама, се старая да хапват и почиват по едно и също време. Големият не спи на обяд, но не вдига шум. И е  нормално да имат общи  часове за занимания- вярно, че тук е възможно раздвижване - едно да играе с пластелин, друго да сглобява, трето да оцветява, четвърто да реже с ножица - по-рано питахте за ножиците - когато синът ми тръгна на градина отидохме с група родители да им купуваме със събраните пари разни неща за занимавка- почти всички казаха, че не искат децата им да се играят с ножици. Така, че оцветяването идва май най-безопасно и от родителска гледна точка. Учителките пък не искат водни бои, че децата цапат. Пластелинът също така си им стоеше в шкафовете.
Взех  един комплект енциклопедии "Първи стъпки в науката". Не им ги прочетоха веднъж, били прекалено сложни за възрастта им. На сина ми ги четях още, когато беше на три, не ми се стори да са му сложни.

# 190
Ако знаете колко родители полудяват като разберат, че децата са излизали навън в това "студено"време , нищо че е 10-12С. Започват се скандали, обвинения, че точно сега детето пак ще се разболее и т.н. Е как няма да се разболее като милото дете е облечено в ски екип при тези температури....

# 191
Моля, върнете се към заглавието!

# 192
аз да се върна към заглавието.....Е не си спомням когато аз бях дете в градината да е имало предучилищна и да са ме карали да уча newsm78В първи клас тръгнах без да знам и една буква или цифра.Пак бях отличничка.Ние от това време смятам сме далеч по-грамотни от сегашните подрастващи,и без да са ни прецаквали детството с учене.Има време за учене.Аз съм твърдо едно дете да си изживее пълноценно ДЕТСТВОТО.Друг е въпроса ,че сега и това не може да се случи,покрай компютри,интернет и осеян град с панелки. Crossing Arms

# 193
Докога е норматива в години за изживяване на ДЕТСТВОТО, защото всеки път ми убягва?  Simple Smile В 3 клас, съученици на племенника ми, все още го изживяват и това е основното извинение за част от поведението им.
Имам усещането от темите, през годините, че само у нас има неизживяно ДЕТСТВО, навсякъде другаде е просто детство.

# 194
аз да се върна към заглавието.....Е не си спомням когато аз бях дете в градината да е имало предучилищна и да са ме карали да уча newsm78В първи клас тръгнах без да знам и една буква или цифра.Пак бях отличничка.Ние от това време смятам сме далеч по-грамотни от сегашните подрастващи,и без да са ни прецаквали детството с учене.Има време за учене.Аз съм твърдо едно дете да си изживее пълноценно ДЕТСТВОТО.Друг е въпроса ,че сега и това не може да се случи,покрай компютри,интернет и осеян град с панелки. Crossing Arms

Когато аз бях в детската градина (преди повече от 30 години) ме караха да уча, пак си имаше програма-пак лепяхме, рисувахме, чертаехме и чак след това имахме свободна игра. Помня мириса на темперните бои. В първи клас тръгнах с представа за азбуката и цифрите, без д амога да чета, научих се в 1 клас да чета. Отличничка....хахаха, тук всеки се пише отличник, та и аз така, нищо, че се определям по-скоро като посредствена днес, но имах от много добър до отличен успех. Не са ме прецаквали с учене, защото уважавахме институцията-училище, учители и дисциплината, но ни спукваха от диктовки и изпитвания. Диктовка след диктовка. Пък съм си имала детството И учейки. Човек учи цял живот.

Общи условия

Активация на акаунт