Сварявам млякото и го оставям да се охлади до 50 градуса. Тогава сипвам в тенджерата, в която е сварено млякото (аз правя от 6 литра) 2-3 супени лъжици кисело мляко, желателно е заедно с водичката, която се отделя от него, разбърквам много хубаво, да се разбие и размеси с прясното мляко и веднага добавям 1 чаена лъжичка мая за сирене. Отново разбърквам веднага, слагам капака на тенджерата, завивам с одеало и оставям няколко часа. След това изсипвам полученото (нещо като кисело мляко) в голямо парче тензух или марля. Ако е марля, трябва да е от 2 ката. Завързвам четирите краища и връзвам на една от дръжките на кухненските шкафчета, които са над мивката, като отдолу оставям една тенджера, в която да се събира суроватката. Необходими са няколко часа, докато се изцеди хубаво. След това изсипвам катъка в тавичка, посолявам на вкус, разбърквам хубаво със солта, сипвам в бурканчета и ги прибирам в хладилника. От 6 литра мляко се получават 2 кг. катък. Слагам повече сол, за да издържи повече време. Останалата суроватка използвам за тесто. Сипвам я в малки пластмасови шишенца и замразявам. Когато реша да меся или да правя хляб в хлебопекарната, размразявам едно шишенце и го ползвам вместо вода. Така всички тестени неща стават много по-вкусни и като че ли бухват много повече.
===
да, това го пропуснах, че намазано на филийка е много вкусно, но това все още не е масло. Маслото за да излезе се бие (навремето така са го правили) млякото в много тесен и дълбок съд и маслото се отделя по стените на съда.
Благодаря за споделената рецепта за катъка... ще се пробва непременно.