Информация за новата МБАЛ Надежда (на д-р Стаменов)

• 190 885
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
DrDD, тук мога да поспоря с теб. В токуда правят доста повече изследвания от стандартните като трансфонтанелна ехография, ехография на коремни органи, преглед на слуха, очен преглед, ехография на стави. 2 пъти съм раждала там и го казвам от опит. Нека някой от мамите раждали вече в надежда, каже какво се прави в неонатологията на надежда. Отделно има 2 прегледа след раждането за бебето, и ако се налагат някакви изследвания пак се правят безплатно. На моя малкия син му е правена 3 пъти ТФЕ докато не стана на 1 месец
също дават и кръвна група на детето

# 601
Това, което аз разбрах от обяснението по време на отворените врати - в Токуда пакета за изследвания на бебето включва само неща, които по принцип се полагат по здравната каса, но не веднага след раждането, а с порастването на детето - примерно за луксация при ортопед - до 6-я месец (да речем) ще те прати и личния педиатър, а в Токуда правят такъв преглед веднага след раждането. Т.е. изследванията в Токуда са повече от това, което правят на други места в същия момент, но не са повече от това, което ти се полага по касата, но за по-дълъг период от време. Поне аз така го разбрах ....  Mr. Green

# 602
Zagorka точно това и аз разбрах, благодаря за правилната формулировка Wink

# 603
  • Северозапада
Да разкажа за отворените врати вчера. Първо да кажа, обстановката е много приятна. Има 3 самостоятелни родилни зали за нормално раждане. Таткото може да е с вас през цялото време. Акушерския пост е в една малка стаичка между двете по-малки зали, като тоновете на бебето се следят дистанционно в стаичката. В залите има бани. Ако сте чели по-напред, знаете че има и зала за активно раждане, оборудвана със съответни уреди. Може да се роди и с дула, като тя се удостоверява със съответните сертификати. Аз искам да родя нормално, затова наблегнах на тези зали. По принцип не може да си избирате лекар за нормално раждане, освен ако лекарят ви не се ангажира лично. След нормално раждане бебето, майката и таткото остават заедно 2 часа в родилната зала. Бебето не се взема веднага за къпане и манипулации.
Следва привеждане в послеродова клиника, там където ще прекарате следващите 3 дни. Има единични, двойни и една тройна стая. Показаха ни само единична, тъй като нямаше други празни стаи. Ясно е, че всяка стая е с баня. Леглата са с дистанционно управление, може да се нагласят за удобство. Бебето може да бъде при майката през цялото време. Подкрепят кърменето и препоръчват кърмените бебета да са при майките. За бебчо не се носи багаж. Майката има нужда от бельо, д. превръзки, подплънки за кърмачки, лични хигиенни принадлежности (сапун, шампоан, четка и паста за зъби, хавлии), помпа за кърма. Може да ползва нощница и чехли на болницата или собствени, по желание, както по време на раждането, така и след това.
В болницата има оборудване за реанимация. Не се задълбочих в слушане, надявам се да не ми се налага да разбирам как работи. Видяхме и две бебчета, предполагам на мами, които са били в реанимация след секцио.
Нещо, което на мен ми беше важно. Изследванията за ХИВ, Васерман и Хепатит важат 3 месеца (според някакви нови нормативни разпоредби), т.е. моите в случая са с изтекъл срок и трябва да си направя нови. За мамите, които ще раждат секцио (за нормалното е препоръчително), се иска изследване на кръвната група от Националния център по кръвопреливане и хематология. Не признавали изследванията за кръвна група, направени в различни лаборатории и, за да дадат кръв от кръвната банка искат или да е била изследвана при тях, или правят това изследване в момента и забавят кръвта.
Не си извадих листчето с въпроси и забравих да питам някои неща  Embarassed Ако някой може да отговори, ще съм много благодарна.
Тъй като не съм пациент на лекарите в болницата, дали трябва да направя преглед при такъв или направо си отивам с документите за раждане като му дойде времето? И припознаването, когато родителите нямат брак, с декларация пред нотариус ли става?
И така, живот и здраве, май месец се надявам там да посрещна момиченцето ни.

# 604
  • София
Това за кръвната група не е вярно-на мен ми приеха картончето. Както и изследвснията за хив и т н отянуари месец.явно си говорят така,но реално минават,защото и друга позната ми каза,че са и ги приели и да си ги нося.

# 605
  • София
аз пък бях без картонче за кръвна група, не намерих старото, взеха ми кръв за ново изследване и то не беше готово до раждането  ooooh!

# 606
  • Северозапада
Аз само споделих какво ни казаха вчера. Предполагам при започнало раждане, едва ли ще върнат родилката, а когато подготвят за планово секцио, нали се влиза от предния ден и могат да ги направят тези изследвания. А и за кръвната група, от болницата май приемат картончетата, в Националния център по хематология не ги приемали, когато трябва да дадат кръв. Моите изследвания за болестите пък са правени края на ноември и ги бях сметнала така, че 6 месеца да изтичат 1-2 дни преди термина.

# 607

Тъй като не съм пациент на лекарите в болницата, дали трябва да направя преглед при такъв или направо си отивам с документите за раждане като му дойде времето? И припознаването, когато родителите нямат брак, с декларация пред нотариус ли става?

Направо си отиваш като започне раждането, ти ако нямаш уговорка с лекар, даже и да те прегледа някой от лекарите там 1 седмица по-рано, какво от това...
Припознаването става с декларация пред нотариус, носиш после декларацията в болницата (поне преди 7 години така беше, но и сега доколкото разбрах е така).

Я, кажи, моля те какво казаха точно за дулите - предварително ли се ходи с дулата да се представя или какво - интересно ми е - ако отида с дула и решат да не я пускат, аз какво правя  newsm78  или ако кажа, че ми е сестра, братовчедка, каквото и да било - как точно ще ми забранят да имам придружител, ако имам право на такъв...

Аз писах и на нани по въпроса, но тя нещо се изгуби и явно няма да ми отговори  Confused

# 608
ant G за въпроса дали можеш да отидеш директно, без да си била пациент на някой лекар от болницата, когато аз бях на отворени врати, казаха, че няма проблем. За кръвната група.. Не ми се ходи до Хематологията, дано не се налага, ама няма да правя ново изследване Simple Smile

# 609
  • София
Ако нямаш картонче за кръвна и резус,ест че там ще ти направят, особено ако си по спешност. Но не е нужно да е от хематологията,моето е от мед център Лора.

# 610
  • Северозапада
Zagorka, за дулите никоя от присъстващите не пита дали трябва предварителна уговорка. Презентиращата акушерка каза, че дулите се представят със сертификатите си и се попълват някакви документи, предполагам на място. Сестри, майки, братовчедки и т.н. не допускат, само татковци и дули, така ни казаха.
Благодаря за отговорите, значи няма да си записвам час при техен лекар, то наистина и за какво ли. За кръвните ще си помисля още малко.

# 611
Здравейте!
Колко струва нормално раждане в МБАЛ-Надежда без избор на екип,за здравно осигурени?
Доколкото прочетох по-напред в темата цената е 1500лв.Но ще съм ви благодарна ако ми отговорите  Simple Smile
И може ли да се отиде при настъпващо раждане,без предварителни уговорки?

# 612
  • Северозапада
Цената е 1400 лв. Точно няколко поста по нагоре обсъждахме това, че може да се иде без предварителна уговорка и без да си била пациент на клиниката. При започнало раждане направо отивате в болницата. Има кабинка на охраната и бариера. Охранителят ще вдигне бариерата и ще ви насочи, завива се в дясно след бариерата и се слиза надолу към гаража, все едно.

# 613
Благодаря за отговора!

# 614
  • София

ant G, много благодаря за инфото - на мен лично ми беше много полезно  Hug Пожелавам ти леко и бързо раждане и да гушкаш малката принцеса след това   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт