Леко Офф, но не съвсем...

• 3 023
  • 15
  •   1
Отговори
Админа да я премахне темата, ако сметне, че е неудачна за този форум.
Прелиствам си аз пресата /виртуално/ и виждам статия в sega.bg /не пиша и рекламирам, че не знам дали е разрешено : "България се топи" /който иска може да си я прочете в рубриката "Наблюдател"/ .
Интересното в случая са коментарите под статията, а не самата статия - тя е поредния "бошлаф".
Но там се наблюдава едно нещо. Някои казват, че жените не са възпитани в раждането на деца и това да им е основната ценност.
Някоя пък казва, че мъже няма вече и няма сигурност....
Няма да изпадам в подробности и глупотевини.
Въпроса е, че някак трудно има и може да стане спойка, между мъж и жена.
Прехода ли е виновен, нашите родители ли?....
Поотделно се справяме някак, но пък излиза, че ни е трудно междуполовата "доверчивост".
Брат ми е с бая години по- голям от мене и няма проблем. Аз имам проблем да се доверя на жена и да и дам ключове за у нас.
Да речем, че аз имам кофти опит.
Какво беше това "нулево поколение", което не мисли, че и за тях са се лишавали и съобразявали.
Що за чудо е тоя феномен :"Аз съм най- важният на Света и Той/Светът/ ми е длъжен".
Аз просто се замислих.
Реват майки, че нямат пари да си гледат децата, а в следващия момент питат :" Къде мога да подаря дрехи, че гардеробите са ми пълни".
Филмите ли са виновни ли, ширещата простотия, преди години ли?
Осветлете ме с ваше мнение.
Точно къде и кога взехме да измисляме поводи....чрез дете/ца да измисляме простотии и да "воюваме".
Кога точно едно дете се превърна от  "радостта на две фамилие &Co." в някаква такава идиотска разпра.
Просто се замислих днес и се позачудих.
Кога се превърнахме в идиоти? Кога спряхме да се надпреварваме за прегръдки към децата, а почнахме да се питаме :" Крилце или кълка/от детето/" .
-Ами детето?
- бе заеби - то ще се оправи!
Станахме изроди, в търсене на....то даже и незнаем на какво.
Търсим под вола теле - туй търсим.
Забравихме как се говори нормално. Не търсим чичката от ОФ, да ни вразуми, а се чудим на кой адвокат да платим, дето после ни разправя смешките "на по кафе".
Просто се чудя, кога забравихме, че трябва да кажем на децата си : "Сине/дъще, аз ще легна на земята и това ще е килима, по  който ти ще направиш първите си стъпки в Живота".
Осветлете ме!

# 1
Времената се менят, променят се и хората. Развода не е срамно деяние, гарантиращо извършилия го да бъде заклеймен. Децата на разведените не са копелета /както са ги наричали преди/, а се възприемат като нормални (те са такива /нормални/, но никой не ги сочи с пръст).

# 2
Не знам дали питаш защо хората се развеждат или защо спойката става по-трудна; мисля, че отговорите ще са различни в зависимост от това кой е истинският въпрос.

Най е лесно с клишето: "Едно време, когато нещо се разваляше, го поправяхме, а не го изхвърляхме."

Според мен е друго. Животът стана труден. Така, общо погледнато, не от моята камбанария. Хората се промениха. Концентрацията на кофти опит на глава от населението се увеличи - как тогава да вярват лесно и да се задоволяват с малко?

Има и друго - шансът да срещнеш някой на твоята вълна, че и да останете на една вълна. Еми, трудно. Хората се променят. Развиват. Израстват. Или в обратна посока.

Всичко е калейдоскоп. Но и той се намества. И става красиво.  Heart Eyes

# 3
Не знам дали питаш защо хората се развеждат или защо спойката става по-трудна; мисля, че отговорите ще са различни в зависимост от това кой е истинският въпрос.

Най е лесно с клишето: "Едно време, когато нещо се разваляше, го поправяхме, а не го изхвърляхме."

Според мен е друго. Животът стана труден. Така, общо погледнато, не от моята камбанария. Хората се промениха. Концентрацията на кофти опит на глава от населението се увеличи - как тогава да вярват лесно и да се задоволяват с малко?

Има и друго - шансът да срещнеш някой на твоята вълна, че и да останете на една вълна. Еми, трудно. Хората се променят. Развиват. Израстват. Или в обратна посока.

Всичко е калейдоскоп. Но и той се намества. И става красиво.  Heart Eyes

Викаш, че битието определя съзнанието Simple Smile
Удобно извинение.
А кой прави битието - нали пак хора?
То другото философско извинение е :"Човек за Човека е вълк".
Което е много тъпо, защото една вълча глутница е добре смазана машина. Глутницата се събира само в по-трудните времена, а в хубаво време - кой откъде е Simple Smile
По- скоро ми е друг въпроса. Ясно ми е как се живее и т.н.
Четох коментарите на доста народ и ....все другите са ни виновни.
ТЕ, гадните мъже.
ТЕ, тъпите жени.
ТЕ, тъпата държава.
Никой не казва АЗ.
Запитах се кога се наложи и просмука в мозъка на костите този стереотип.
Ако бях психолог или философффф, сигурно щях да го  кръстя "синдрома на ТЯХ" Simple Smile
Смеехме се на "семейството-градивна клетка на Обществото", ама ей на.
Виждам го и в у-ще.
Някакъв измислен култ за желание за анонимност и шушу-мушу.
Никой не смее да каже : "Аз мисля така и така, а вие как мислите" .
Така виждам и възпитанието на деца /имам първолак и ми правят впечетление някои неща/.
Оставя се ТЕ да ни свършат работата, но без да делегираш права.
Просто ...котката ми на двора проявява повече мнение и индивидуалност.
п.п:В кръга на шегата, но и не съвсем.....
Докато гледахме и ЧЕТЯХМЕ за "Тимур и неговата команда" се вживявахме да помагаме и надпреварваме да отсъпим място в автобуса на възрастни хора.
Откак взехме да гледаме "Умирай трудно" и.... умираме трудно Simple Smile
Точно ние сме си виновни, за да допуснем това.
Просто си помислих как децата си ходехме по входоме и апартаменти - като у нас си. А сега ви възпитаваме в ключарство ...и за това са виновни ТЕ.
Ит.н. и т.н.

# 4
Абе ние сме си виновни и глобализацията.
Имаме повече избор и за това се променяме повече от преди. КОлкото е по-затворена средата толкова по-малко е изменението. Шанса да уцелиш някой, който освен че е подходящ и ще се променя през годините в унисон с тебе е малък.
Дуругият проблем е възпят от Мадона още - станахме много материални. И жените и мъжете. Как да се задоволим с малко - ами лесно. Едно време не помня родителите ми да са ми купували всичко, но като ми купеха се радвах и ценях. Сега мойте почват - ама не искам това. Като не искаш оставаш без него. Но все още имам надежда че ще успея да им покажа, че не всичко се купува. Правим си вкъщи разни играчки с които поняга си играят доста повече от колкото с тези от магазина.
Основото е, че живеем в интересни времена Simple Smile Много се разсейваме...

# 5

Удобно извинение.
Което е много тъпо, защото една вълча глутница е добре смазана машина. Глутницата се събира само в по-трудните времена, а в хубаво време - кой откъде е Simple Smile
ТЕ, гадните мъже.
ТЕ, тъпите жени.
ТЕ, тъпата държава.
Никой не казва АЗ.
Ако бях психолог или философффф, сигурно щях да го  кръстя "синдрома на ТЯХ" Simple Smile
Виждам го и в у-ще.
Така виждам и възпитанието на деца /имам първолак и ми правят впечетление някои неща/.
Докато гледахме и ЧЕТЯХМЕ за "Тимур и неговата команда" се вживявахме да помагаме и надпреварваме да отсъпим място в автобуса на възрастни хора.
Просто си помислих как децата си ходехме по входоме и апартаменти - като у нас си. А сега ви възпитаваме в ключарство ...и за това са виновни ТЕ.
Ит.н. и т.н.

М, нещо не си ме разбрал. Лично на мен никой за нищо не ми е виновен, но не се имам за толкова умна, че да соча с пръст колко са тъпи останалите, на които някой им бил виновен. 
Споделям наблюдение - да, хората са много различни отпреди 20 години, когато съм била малка и сега. Предполагам защо, не знам със сигурност.

# 6
  • Бургас
Просто спряхме да се вглеждаме в себе си. Винаги има друг виновен, винаги друг ще се погрижи за проблема...Най - много ме вбесява егоизма. Масов е. И това е кошмарно. И то не здравословния егоизъм. Аз лично смятам, че до една определена степен трябва да сме егоисти, за да се съхраним, но на нашата държава и идва в повече.

Типичен пример: Аз ще си търся щастието, то детето ще се оправи!!!!! Не, ти ще си търсиш щастието, детето аз ще го оправя. Така и стана. Психолози, търпение, разговори, сълзи, сополи. Ела го виж сега. Може и проклет да е като майка си, ама се оправи. Та тук за мен има огромен егоизъм. Детето само не се оправя. А човека е пуснал ангажимента по тази част.

Какво значи нямам пари? А де? Имаш ли желание , то ще намериш начин. Ако всички дето нямат, просто реват, че нямат....Какво става? Нищо.

Учителите били длъжни да научат децата. Не, ние сме длъжни, а тяхната работа е да продължат. Ние даваме основата и подкрепяме техния труд. И ако едно дете не е добър ученик, то вината не е само на учителя. Най - голямата е на родителя.

Няма ни го живеца. Няма го това, което те кара да се вземеш в ръце и да се бориш.  Може и да е трудно, но съм сигурна, че ако искаме да живеем, ще го борим това трудно. Няма да ревем и да се тръшкаме.

# 7

Удобно извинение.
ТЕ, гадните мъже.
ТЕ, тъпите жени.
ТЕ, тъпата държава.
Никой не казва АЗ.
Виждам го и в у-ще.
Ит.н. и т.н.

М, нещо не си ме разбрал. Лично на мен никой за нищо не ми е виновен, но не се имам за толкова умна, че да соча с пръст колко са тъпи останалите, на които някой им бил виновен. 
Споделям наблюдение - да, хората са много различни отпреди 20 години, когато съм била малка и сега. Предполагам защо, не знам със сигурност.

Явно не съм те схванал съвсем добре.
Никой не соча с пръст. То нали имаше и такава фраза, поизтъркана от употреба :"Ако посочиш някой с прът, не забравяй, че три сочат към теб".
Идеята ми беше, кога абдикирахме откъм Общество.
Кога точно започнахме да си казваме :"От нас нищо не зависи".
И аз предполагам защо се промениха толкова нещата за 20 години.
Даже го и твърдя, НО....
Слободията ни направи "разграден двор". Тепърва се сформира нова обществена нагласа, но то е процес, иска си времето.
Реално пак загубихме война "Студената". Плащаме си репарациите.
Но и други войни сме губили....както и да е - да не отивам чак натам.
Бездуховността /не визирам религии - аз съм вярващ, но не в религията на попове и мюезини/ходжи/ ни стана някаква мантра. Това, за което преди само се бъзикахме ...се превърна леко-леко в постулат.
Всеки си го е мислил това. Нищо ново не казвам. Въпроса е друг.
И по- трудно се е живяло, но са се възпитавали децата в нещо си. Образованието е било на почит, а сега ме е срам да си покажа дипломите, че почти нищо не значат.  Нали знаеш " попа, кмета и даскала" са били.
Почнахме да мерим всичко в пари, които са относителен еквивалент.
Незнам - гледам и моя. Детето иска само да го оставиш да бъде дете.
И под "турско" сме били, но децата са били най- важното.
Болни амбиции ли навъдихме...та си ги изкарваме на децата.
Взе да ми писва от безхаберие, но най- лесното е да си стегна куфара и "дим да ме няма".
Но там няма да има "ТЕ" или да ми е виновен Брюксел.
п.п: Аз поотговорих и на други в тоя пост.
Имаш едно черпене Simple Smile

# 8
Просто спряхме да се вглеждаме в себе си. Винаги има друг виновен, винаги друг ще се погрижи за проблема...Най - много ме вбесява егоизма. Масов е. И това е кошмарно. И то не здравословния егоизъм. Аз лично смятам, че до една определена степен трябва да сме егоисти, за да се съхраним, но на нашата държава и идва в повече.

Типичен пример: Аз ще си търся щастието, то детето ще се оправи!!!!! Не, ти ще си търсиш щастието, детето аз ще го оправя. Така и стана. Психолози, търпение, разговори, сълзи, сополи. Ела го виж сега. Може и проклет да е като майка си, ама се оправи. Та тук за мен има огромен егоизъм. Детето само не се оправя. А човека е пуснал ангажимента по тази част.

Какво значи нямам пари? А де? Имаш ли желание , то ще намериш начин. Ако всички дето нямат, просто реват, че нямат....Какво става? Нищо.

Учителите били длъжни да научат децата. Не, ние сме длъжни, а тяхната работа е да продължат. Ние даваме основата и подкрепяме техния труд. И ако едно дете не е добър ученик, то вината не е само на учителя. Най - голямата е на родителя.

Няма ни го живеца. Няма го това, което те кара да се вземеш в ръце и да се бориш.  Може и да е трудно, но съм сигурна, че ако искаме да живеем, ще го борим това трудно. Няма да ревем и да се тръшкаме.

Твоята тема е бая дълга. То ще продължа предходния си постинг.
Учителката е завършила един университет. Педагогиката ни се молиха да я изкараме за 2 семестъра факултативно и никой не искаше Simple Smile
Аз съм човека, който казва на детео, че в учебната тетрадка е написано ....да речем ръкописното "Б" грозно и не се пише така.
Образно говоря.
Но виждам родители, на които не им пука - ама хич!
Ако има родителска среща - отиват насила /ако отидат/.  Нямат никакво уважение към училището като институция. Не помислят, че там учат и възпитават детето ти, а си мислят, че им длъжни нещо си.
Как можеше /преди живеех в блок/ да чуем, че съседите нещо крещят на детето и им се звъни : "Чакай бе ко става. Дай да помогнем". Да речем, че не могат да му обяснят за у-ще и години наред на детето му обяснявахме и учихме. Оправи и успех /отличника стана - още като ме види и ако е запалила цигара я хвърля(аз пуша) или ако е била до момче е гледала да се прикрие Simple Smile / и всякакви ментални проблеми.
Сега не мога да направя забележка за нищо.
Ами то едно дете "цяло село го гледа", за да се социализира и т.н.
Сега живея в голяма къща - място бол, двор хубав, ама....аз пък съм разведен и трудно пускат деца насам.
Идват понякога - даже съм ги и хранил по обед, но стериотипа трудно пуска.
В градината беше лесно :"Ела го направи".
В у-ще няма как. То е институция. Не е общинско. Да реша нещо да боядисам или ремонтирам - не може.
Най ми хареса това, че каза :'Няма ни го живеца".
Преди малко ходих до магазина, с детето, и навръщане гледам един ML /дълга база/ - от най- големите джипове на МерСедес, демек.  Една мома наредена зад волана, детето на задната седялка и ндвесено наполовина през прозореца.....ако ми е жена, ще я "разстрерлям".
На нея не и пука за детето, а после очаквай.
Не мога да обвиня майката, защото явно и на бащата толкова му пука.
Абе кат ви пречат тея деца - не ги раждайте бе.

# 9
  • Бургас
sevus, липсва солидарност в отговорността. Защо да си поема половината, като вижда, че има кой да я отнесе цялата?
И за всичко е така. Не са само децата.
Защо да си плаща осигуровките, като ще има пак достъп до лекари? Защо да не опъне детски, нищо, че се осигурява на минимум, пък взима повече? Ей така от тарикатлък. Проста сметка. Има кой да опъва, защо да го правя и аз.

# 10
Поотделно се справяме някак...

Кога се превърнахме в идиоти?

Привет Simple Smile  ...чета темата, докато слушам Бочели, вкусвам първото кафе в един вълшебен ден и детенце още сладко спи.

Цитатът от мнението някак ме провокира да пиша по темата... 
Поставяш сериозни въпроси; това, което мога да споделя като опит е: всеки от нас носи отговорност, за да се получават нещата - във всякакъв аспект - личен и глобален.

Всеки персонално носи отговорност за детето/децата, което е създал; за живота, който води - като хубавото е, че имаме право на избор. Избор, за който отново носим отговорност.

Горното е споделения ми скромен тригодишен опит на самотен родител  Simple Smile

# 11
Докато четях написаното по-горе, всичко се замислих за много неща и си спомних много неща.
Важното е, че за всичко сме виновни ние, егоисти сме, по-удобно ни е да оставяме друг да ни свърши работата.
Повечето мъжа станаха мамини синчета и не могат да поемат отговорността за семейството. Жените пък търсят човек който да се грижи за тях, но се оказва, че такъв трудно се намира и вместо заедно да търсим начин, избираме сами, ние можем сами да се справим. Има случаи в които това има смисъл, но и такива в които е просто някакъв каприз.
Все повече деца са оставени да се гледат от баби и дядовци, а родителите не са били щастливи заедно и са намерили щастието с други хора и децата се връчват защото пречат да започнем нов живот. Има всякакви случаи, но важното е, че повечето хора не обръщат внимание на децата си. Купуват се скъпи играчки за да се изчисти съвестта, но тези скъпи играчки няма да заместят нуждата от родителя. Но това правят не само разделените, а и тези които са заедно , но винаги заети и бързащи за някъде
Важното е да не гледаме другите какво правят, а да се вгледаме в себе си и да се постараем ние да си научим на ценните за нас неща. Ако все повече хора се замислят и обръщат внимание на децата си, си мисля, че  нашите деца ще създадат едно по-добро общество, но това да не забравяме, че това зависи от нас, а не от ТЯХ - ДРУГИТЕ.

# 12
Тъй като темата е открита от Татко Simple Smile ~ поствам тук инфото:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5395471

Шествие на бащи, облечени в костюми на Дядо Коледа, за да привлече вниманието към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците...

и Честит ден на бащата! с пожелание:  всички, които сме родители да имаме силата и вдъхновението да отгледаме достойни Хора!    Heart Eyes

# 13
Поотделно се справяме някак...

Кога се превърнахме в идиоти?

Привет Simple Smile  ...чета темата, докато слушам Бочели, вкусвам първото кафе в един вълшебен ден и детенце още сладко спи.

Исках ли да се превръшам в пазвантин /точно това е. което си пуснала - Ангели пърхат .../
Вие знаете ли какъв е тормоз? Аз жена не мога да погледна !
Аз съм казал НЕЩО и то ЩЕ БЪДЕ!
Нямам нужда от коледна шапчица или пари - закона ме пази!
Не мене - детето ми пази.
Но след като съм приложил закона.

Цитатът от мнението някак ме провокира да пиша по темата... 
Поставяш сериозни въпроси; това, което мога да споделя като опит е: всеки от нас носи отговорност, за да се получават нещата - във всякакъв аспект - личен и глобален.

Всеки персонално носи отговорност за детето/децата, което е създал; за живота, който води - като хубавото е, че имаме право на избор. Избор, за който отново носим отговорност.

Горното е споделения ми скромен тригодишен опит на самотен родител  Simple Smile

# 14
.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 22:02 от Алиса в огледалния свят

Общи условия

Активация на акаунт