Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 690
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Diana, много трудно ние може да преценим дали е много. Даже ми се струва, че и от св.Никола не
могат да бъдат обективни. Не защото са некомпетентни, а просто защото децата имат различни нужди. Някои деца много се натоварват и изнервят и от най-малките социални контакти, а други имат нужда от повече ангажираност. Просто я наблюдавай и ако мислиш , че се изнервя или регресира като поведение от заниманията ги намали временно. Но моят скромен опит със сина ми показва, че няма напредък ако непрекъснато не му предлагам фрустрации , разбира се такива с които може да се справи на етапа на развитие на който е. Така че, ако Дари се справя и работи добре значи всичко е наред.

# 121
Благодаря Таня,
а какво значи детишари?

Ние сме сами на този свят.Нямаме баби и дядовци,вуйчовци и лели.
Може и за това детето ни е диво,защото е само с нас Confused

На мъжа ми родителите са починали преди 20 години.
Аз имам жива майка,който никога не е имала отношение към единственото си внуче,алкохолно зависима е,мързелива и т.н.Брат ми е с голяма кариера,той е манипулиран цял живот от майка ми.Той няма семейство,няма отношение към детето ми,а мен мрази.
А детето е виждало вуйчо си за 5 години около 10 пъти,а толкова харесва вуйчо си.Не го вижда но му помни името.
Тежка е моята.....
Няма кой да го взима от детската ,освен аз или баща му.Баща му го взима с кола.
Аз преди празниците отидох да го взема,ще ви разкажа един случай.
Отивам в 16ч,казвам си ще се разходим през градинката,ще вземем трамвай като нормалните хора.
Още като го взех,започна да скача в локвите,после минава през калната трева,аз го моля да вървим по асфалта.Той не.И по една време,като легна по гръб в калта и се смее,крещи,въргаля се.Целия в кал.Аз почвам да плача,моля те стани....моля те.Текат ми сополи,сълзи.
Идва едни човек и казва "Я ставай,защо ядосваш майка си?"
Детето се уплаши и стана....той има респект от чуждите хора,но от нас не.
Едвам го завеждам на трамвая ,качва ме се и почва да крещи.Тъпкан трамвай.Иска да седне,никой не отстъпва,той крещи,всички ни гледат...аз умирам.Най накрая седна.После иска да слиза след 2 спирки.Слизаме,за да нямам проблеми.Отива по стар маршрут,в магазин за вафли.Вътре крещи.Излизаме и отива при един гараж,стъмнява се ,а той тича нагоре надолу.Минава половин час,срещам не познат мъж и го моля да му се скара за да си тръгнем.Мъжа му се скарва,нашия изкрещява смеейки се и продължава да стои там.Аз изпаднах в криза,щях да получа инфаркт,задушавам се.Тръгва ме си,на 5 метра пада на земята,лежи на плочките на тротоара,аз плача...хора спират ,гледат.Аз го дърпам за ръката,той пищи......едвам го довлякох в къщи...пих валерян и осъзнах колко много е зле той......и ние всички покрай това нещо.......плач,плач изревах всичките сълзи.

Преди 2 години ,така през лятото от нерви бях хванала херпес....да не ви казвам къде Confused Embarassed

Пробвай като начало да спреш да воюваш с детето и да спреш да се срамуваш от него. Какво като се въргаля в калта? Тук твоята реакция е водеща и мислила ли си, че тя може да го предизвиква?
За говорене не мога да дам идеи, но за поведение мога.

Трябва да станат няколко неща едновременно.
Първо и най-важно - спри да се срамуваш от детето! Какво ще кажат хората?! #@$#@$@
Каквото и да прави, това не е повод да се срамуваш, гордей се, радвай му се. Осмисли го това много внимателно, преди да продължиш натам. Майка ти да се срамува от теб и да реве от теб е адски травмиращо и може да доведе до задълбаване в проблема. Именно майката трябва да е подкрепа и да те  обича.

Какво като се въргаля в калта? Ако не можеш да го предотвратиш - направи го забавление. Бих казала и ти се въргаляй. Замеряй го с кал ако са заминали дрехите. Плези се на минувачите ако е проблем. Ако все пак имаш нужда да му диктуваш поведението пробвай с морков - храна която обича и не яде често - вървете за ръка и му давай да отхапе шоколад или вафла.

В парка лятото бях свидетел на подобна война между дете - неговорещо като моето и майка му. Детето отчаяно казваше по всички невербални начини "мамо, обичай ме", но майката беше подивяла и му крещеше за всичко, обясняваше му че не заслужава да излиза и т.н. На мен ми се плачеше, а какво да кажа за детенцето. Но майката беше толкова заета с нещастието си, през сълзи замахваше към него и му крещеше обиди. И всичко започна от това, че детето се подхлъзна и падна, майката беше далеч и не видя, реши че детето си седи на земята ей така, и като изтича, вдигна го грубо и започна със заплахи крясъци. И рев.

# 122
Margi, подкрепям горния пост и само мога да добавя, че всъщност хората гледат твоята реакция. Ако ти се притесниш и те ще решат , че детето се държи зле. Ако запазиш спокойствие като че ли това поведение е в норма или е инцидент, просто защото децата имат лоши моменти , по някакъв начин внушаваш толерантност към поведението на детето.

# 123
Днес направих категория плодове.
Хриси се справи чудесно с трите категории: плодове, животни и играчки. Peace
Все още не познава буквите, но разбра на кой лист да сложи всяка картинка. bowuu
Да добавя, че Хриси също не обича ориз като баща си. Аз съм много притеснителна и изпадам в паника при по-деликатни ситуации. Хомеопатията ми помага. Wink
Diana, Хриси съм я ангажирала с рисуване и йога в ДГ.Ходи по цял ден от самото начало и 3 пъти седмично по 1 час в ДЦДУ.Понякога си мисля, че доста е ангажирана, но всичко е с цел терапия. Rolling Eyes

# 124
  • София
Аз да попитам и тук - с какво занимава ресурсния детето? Защото нашата не го занимава с нищо. Само го наблюдава вече 2 месеца. Имах среща с директорката на РЦ - обяснила, че помагала за социализацията. Той беше едно от първите деца, които свикнаха с градината. Ходи по цял ден. Не знам до колко го занимават самите учителки. Веднъж видях само 1 негово произведение. Едната учителка я забелязвам, че започва все повече да се интересува от "проблема" и искрено се радва за всеки негов напредък. А и той и се подмазва, като и казва мамо (тя е моя възраст), а на по-възрастната госпожа казва Бабо. Знае само тези 2 обръщения към жени. Та другата седмица чакам да ми се обадят за среща между мен, ресурсната, логопед и психолог. Принципно с 2 месеца закъснение...
Марги, знам, че и аз не съм напълно уверена в думите си, просто защото на моменти не издържам и избухвам и аз, но не обръщай внимание на другите. Мъжът ми много се впечатлява, че плачел малкия, че се тръшкал. На мен не ми пука. Оставям го да си лежи или да си плаче. Така му минава по-бързо. Ако ще да казват, че бил невъзпитан, защото ревял в магазина. КОлко деца в норма го правят...
Моите деца други ботуши освен гумени нямат. Така хем те си джапат в локвите, хем аз съм спокойна, че са сухи. Взех и за мен едни Mr. Green И си ходим в калта. В кварталния парк имаме една могила. Използваме я точно за целта, която споменахте по-горе - качват се на "върха на планината" и после бегом на доли. През пролетта се въргалят по тревата. Не страдам от скруполи, че са мръсни. Извеждам ги със стари дрехи. Все пак излизат да играят, а не на модно ревю.

# 125
  • София, Борово
Мами, много благодаря за отговорите! Hug
Не смятам, че дари се изморява, но тя по принцип много бързо губи интерес. Инициира някаква игра или действие и след по-малко от минута вече не и се занимава. Така примерно в "слънчогледи" преценява, че е приключила и си тръгва, странното е, че е на точно определен час. Тя е неуморна иначе. На мен ми е трудно да я накарам да седне и да прави каквото и да било.
Доника, ресурсната на Дари се опитва да я занимава и да спира някои от действията и, като катерене върху маси, или ако иска нещо тя се катери където е "нещото" за да си го вземе, а вДГ това не е позволено. За сега толкова. Директорката много помага. Води я в различни групи. Примерно Дари харесва втора група и престоя и е там, а не в нейната (първа) група. Трудна е Дари, не разбира от "НЕ'' и т.н., но е много оправна. Понякога си мисля, че вината за това да прави каквото си иска е само моя. Виждах, че се оправя сама.. никога не съм я спирала да се катери където и да било, не съм и използвала "НЕ"...
Аз също не забранявам локвите, само сега като е студено я спирам да сяда в тях. Локвите я успокояват много.
TanyaMG, музикотерапията  е под формата на общуване чрез песни и музикални инструменти.

# 126
Доника, моята ресурсна помага на Хриси да се справи със задачите, които дават в ДГ.
Хриси им казва г-жа К***ова и г-жа Ц***ова.
Сега казваме на елените Бамби. Confused
Какво лепило ползвате за Велкрото върху ламинираната хартия? newsm78

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 08:56 от n_alex76

# 127
  • София

Какво лепило ползвате за Велкрото върху ламината? newsm78
С лепило не става. Подлъгах се в началото и купи обикновено велкро. После разбрах, че имало и "двойнозалепващо" велкро. Взеха такова и проблеми няма.

# 128
От каква възраст е възможно хидро и хипо терапията.искам малкият да започне нещо[/b]
ДОбре де,въпросите ми ли не са на място,че не ми отговаряте.

# 129
Благодаря, Доника! Hug
zai4eto 81, само мога да кажа, че санаториума в Овча могила е за възрастни по информация от друга майка.Зависи от самата вода. Rolling Eyes

# 130
  • София
От каква възраст е възможно хидро и хипо терапията.искам малкият да започне нещо[/b]

Няма значение на колко години е детето за хидротерапия. Може от ден първи на раждането да се прави такава, защото както знаеш бебето расте във водна среда (околоплодните води) и е нужно само да си припомни това. Във фондация воден път ще го вземат http://vodenpat.com/web/ или Стоян Церовски http://vbox7.com/play:fad2adc8 .
За хипотерапия можеш да се обадиш на някои от местата, където се провежда и да попиташ - например в Божурище. http://konnabaza-bojurishte.com/index.php?option=com_content& … id=29&lang=en

Margi_Z_Margi_Z, не мога да ти отговоря на въпроса как да издържиш ти и нямам сили да те успокоявам, защото със сигурност всички ние изпитваме същата болка като твоята. Не можем да ти дадем решение за теб, но можеш да ни попиташ как да помогнеш на детето си. Забележи, че всички ти даваме съвети за подобряване на неговото състояние.

# 131
  • София
Зайче, за Хипотерапия си мисля, че е малко детенцето ти все още. Поне моят опит това показва. Синът ми го водим - не знам точно хипотерапия ли е, но язди. Конете са големи. Винаги един го държи, но така се затруднява всичко. Идеята е и детето да изпълнява това, което казва инструктора. При Гого това беше проблема. Карат го да лежи и гушка коня, но той не възприемаше. Има значение и как да се държи за седлото...Самите инструктори ми казаха, че трябва да е поне на 4г детето. Нашият понеже едър и с големите коне нямаше проблеми. Не знам дали има обучени понита за целта. Той язди една кобила, която е спокойна и свикнала с деца.
Плуването го обмислям много отдавна, защото водолейчо обожава водата (нищо, че всичко започна с едно падане в басейн).
А някой водил ли си е детето на спортна гимнастика на стадион Раковски? Да се затопли малко и ще проверя на место. При него повтарящо се действие е скачането. Може да скача с часове на бабтута. Отделно се катери на главата на баба си, изправя се с изпънати ръце, скача назад точно както акробатите. Не знам дали по телевизията е видял как става, но поне да се вложи в нещо тази непресъхваща енергия Simple Smile

# 132
  • София, Борово

Какво лепило ползвате за Велкрото върху ламинираната хартия? newsm78
за велкрото, което не се лепи, можеш да ползваш двойно залепващо тиксо

# 133

Няма значение на колко години е детето за хидротерапия. Може от ден първи на раждането да се прави такава, защото както знаеш бебето расте във водна среда (околоплодните води) и е нужно само да си припомни това. Във фондация воден път ще го вземат http://vodenpat.com/web/ или Стоян Церовски http://vbox7.com/play:fad2adc8 .
За хипотерапия можеш да се обадиш на някои от местата, където се провежда и да попиташ - например в Божурище. http://konnabaza-bojurishte.com/index.php?option=com_content& … id=29&lang=en

Margi_Z_Margi_Z, не мога да ти отговоря на въпроса как да издържиш ти и нямам сили да те успокоявам, защото със сигурност всички ние изпитваме същата болка като твоята. Не можем да ти дадем решение за теб, но можеш да ни попиташ как да помогнеш на детето си. Забележи, че всички ти даваме съвети за подобряване на неговото състояние.

Благодаря,аз затова пиша тук.

# 134
Благодаря Таня,
а какво значи детишари?

Ние сме сами на този свят.Нямаме баби и дядовци,вуйчовци и лели.
Може и за това детето ни е диво,защото е само с нас Confused

На мъжа ми родителите са починали преди 20 години.
Аз имам жива майка,който никога не е имала отношение към единственото си внуче,алкохолно зависима е,мързелива и т.н.Брат ми е с голяма кариера,той е манипулиран цял живот от майка ми.Той няма семейство,няма отношение към детето ми,а мен мрази.
А детето е виждало вуйчо си за 5 години около 10 пъти,а толкова харесва вуйчо си.Не го вижда но му помни името.
Тежка е моята.....
Няма кой да го взима от детската ,освен аз или баща му.Баща му го взима с кола.
Аз преди празниците отидох да го взема,ще ви разкажа един случай.
Отивам в 16ч,казвам си ще се разходим през градинката,ще вземем трамвай като нормалните хора.
Още като го взех,започна да скача в локвите,после минава през калната трева,аз го моля да вървим по асфалта.Той не.И по една време,като легна по гръб в калта и се смее,крещи,въргаля се.Целия в кал.Аз почвам да плача,моля те стани....моля те.Текат ми сополи,сълзи.
Идва едни човек и казва "Я ставай,защо ядосваш майка си?"
Детето се уплаши и стана....той има респект от чуждите хора,но от нас не.
Едвам го завеждам на трамвая ,качва ме се и почва да крещи.Тъпкан трамвай.Иска да седне,никой не отстъпва,той крещи,всички ни гледат...аз умирам.Най накрая седна.После иска да слиза след 2 спирки.Слизаме,за да нямам проблеми.Отива по стар маршрут,в магазин за вафли.Вътре крещи.Излизаме и отива при един гараж,стъмнява се ,а той тича нагоре надолу.Минава половин час,срещам не познат мъж и го моля да му се скара за да си тръгнем.Мъжа му се скарва,нашия изкрещява смеейки се и продължава да стои там.Аз изпаднах в криза,щях да получа инфаркт,задушавам се.Тръгва ме си,на 5 метра пада на земята,лежи на плочките на тротоара,аз плача...хора спират ,гледат.Аз го дърпам за ръката,той пищи......едвам го довлякох в къщи...пих валерян и осъзнах колко много е зле той......и ние всички покрай това нещо.......плач,плач изревах всичките сълзи.

Преди 2 години ,така през лятото от нерви бях хванала херпес....да не ви казвам къде Confused Embarassed

Недей така.Вземи се в ръце-само ти можеш да му помогнеш.И аз бях като теб-чак антидепресанти ми изписаха да не рева по 24 часа.Моя син на 3 години не говореше,плачеше за всяко нещо,въртеше се в кръг удряше и хапеше всички.Сега е на 5,говори нормално,ходи преучилищна в нормално училище и всички го хвалят как помага на другите деца.Има си още хиперактивност но това ни остана.БЕЗ НИТО ЕДНА терапия.../10-тина пъти на логопед само/2 години диета без глYтен и ка3еин , всички добавки за деца от спектъра/по списък от книга на американски професор/,лека натурална хелация..за която е писано в предишни теми и много съвети от Дорка 14 от другия клуб за аутисам.ТОВА Е!

Общи условия

Активация на акаунт