Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 670
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
_re_ge ,  Hug
Аз снощи до никое време печатах картинки. Довечера ще ламинирам и режа. Имам един набор вече от около 150 пекс картинки. Имам и доста за преработване на надписите...Само време нямам Sad

Доника  Hug
Относно думите под картинките имаше случай в които забелвах с маркер и пишех отгоре с печатни букви. После ми блесна идеята да печатам думите на отделен лист и да ги изрязвам като лентички , после подлепам отгоре и така ламинирам. Доста по бързо става ! Внимавайте обаче със шрифта. Трябва да изглеждат печатни - и това се постига най лесно с големите букви , иначе детето ще започне да се бърка от разликите между Е и е примерно.

И не на последно място се чудя, защо се обръща толкова внимание на стомаха, като това са малки деца и трябва да им се развива мозъка и системите в директна връзка с него - зрение, слух... и самия мозък. И развититето е на няколко фронта - много корекционна и обучителна работа, игри, развиващи занимания и хранене. Много неща съм чела за червата и точно за това си мисля, че не може да се сложат всички деца под един проблем - закъсняваш в някаква област на детското развитие, значи имаш болни черва, непоносимост и т.н.

С това съм много съгласна. Обаче, дали ако това е в сила з амоето дете, е толкова успешно и при другите... Как щях да реагирам ако обучението през което детето преминава беше не чак толкова успешно... дали нямаше да се вкопча и аз хранителни корекции и прочие... Синът ми мрази масло и всичко меко което се размазва по небцето, но маслото Президент ще го имам в предвид.  Hug

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 15:03 от _re_ge

# 106
  • София, Борово
Аз правих диетата заедно с дъщеря ми. Започнахме я заедно, понеже това беше едно от условията Дари да бъде приета в Тацитус.. те така и не се обадиха обаче. Аз се храня като нея и опитвам всичко върху себе си.
Спазвахме диетата 3 месеца, смея да кажа на 100%. ОТ диетата не видях някакво подобрение, но към края на втория месец изчезнаха движенията с ръцете пред очите. Тя всъщност не ги правеше много често. След спирането на диетата за 1 месец тези движения се върнаха, заедно с една гримаса... Това ме накара пак да върна диетата, но този път само без глутен. Факт, че отново ги няма. Сега аз не знам дали наистина глутена е причината.
Аз се чувствам добре с диетата, дори отслабнах 6 кг за тези 3 месеца:) но пък станах истерична (което не знам дали е от диетата) Crazy

# 107
Майките, които не са чели този материал, за който има линк във виртуалната библиотека, могат да го направят.  Rolling Eyes http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL21hbXRvbWFtLndvcmRwcm … jbXNnMjM4NzYzMDg=

Материалът резюмира всички проучвания за връзката между ASD и стомашночревните нарушения, за диетите и алергиите до момента на написването (2010). Доколкото следя нещата, няма нещо значимо след това.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 15:18 от констанца

# 108
  • София

Доника  Hug
Относно думите под картинките имаше случай в които забелвах с маркер и пишех отгоре с печатни букви. После ми блесна идеята да печатам думите на отделен лист и да ги изрязвам като лентички , после подлепам отгоре и така ламинирам. Доста по бързо става ! Внимавайте обаче със шрифта. Трябва да изглеждат печатни - и това се постига най лесно с големите букви , иначе детето ще започне да се бърка от разликите между Е и е примерно.

Ами аз с една програмка трия английския текст и "печатам" на  български. Единствено картинките за тоалетната принтирах, забелих и писах на ръка, че бяха в пдф формат, върху който не можех да пиша.

# 109
  • София
Много ми е интересно докъде може да се стигне с диета и хелиране. Има много нови неща за които не съм чувала и много нови открития. Слава богу има и български деца ползващи ДАН лекари и за щастие отзивчиви родители да разказват какво се случва и как се отразява това на децата им. Продължавам да вярвам, че този метод не е за моето дете и ще минем и без него, но не пречи да има много нови опити за лечение с едно или друго.
Да, тези деца, които сега се лекуват по този начин са един вид опитни мишленца, но ако ги няма първите опитни мишлета няма да има и новооткрити лекарства.

Разбирам ги защо пишат в скрити групи. Когато детето ми беше на диета всичко живо имащо език около мен ми обясняваше колко му вредя с тази диета. Дори и "добър ден" да ми кажеха виждах в погледа им неодобрение и бях много докачлива.

Защо все се връщаме на тези диети не разбирам  newsm78

Относно ПЕКС исках да се изкажа. И понеже ме домързя да пиша се самоцитирам с нещо, което съм писала отдавна, но все още е актуално http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15589426#msg15589426

За ПЕКС е добре да има втори човек зад детето, който да му помага да търси и намира правилните карти. Много по важно е да се разбере начина на работа с картите отколкото да се набере колекция от хилади карти.

# 110

Защо все се връщаме на тези диети не разбирам  newsm78

Защото все пак явно начинът на хранене има някакво значение, щом все до там стигаме. Има много видове диети- нискооксалатна, карбохидратна и т.н . Обаче е много  субективно. Ценното е когато установиш какво пречи и какво помага на детето. Само , че това няма да стане ако не се опитва... Следващия тънък момент е , че родителите , свиквайки със стереотипите на децата , те не ни изглеждат като нещо извън норма, следователно ако нещо изчезне трудно го забелязваме и отчитаме като стъпка в правилната посока. И на мен като ми казваха;'ама заведете го на лекар това дете..." се обиждах, защото дотолкова бях свикнала със странностите му, че ми изглеждаше съвсем наред. Сега като се замисля, върху думите на Диана.. Малко ли е това, че е спряло въртенето на ръцете пред очите? В крайна сметка и в най-високо функциониращите аутисти като Аспергерите, в повечето случаи има такива наглед дребни неща и стереотипи , които ги правят различни в очите на околните. При моят син диетата имаше категорично бърз и положителен ефект, точно в тази посока . Спря да си блъска главата и много други неща, но не проговори от нея. Аз обаче не съм давала никакви добавки, защото ме беше страх дали са нужни, дали са в необходимия баланс , произход и качество... Някои хора като TanyaMG , която успя сама да проучи начин на хранене и добавки, които доста добре повлияха на Дара. дано не греша... Това също е свързано с метаболизма , а оттам и работата на мозъка. Понякога за съжаление , въпреки многото работа с детето нещата не вървят с тези темпове, с които ни се иска.

За ПЕКС..
Ето сега искрено ще си призная, че ако на картинката няма надпис за какво става дума аз трудно се ориентирам . За това много ги проучвах, много ги разглеждах и така и не ги приложих на детето.... Щот на майка му и е толкоз акъла  Embarassed  А може би щяха да са му полезни  newsm78

# 111
  • София
Аз казах за затворените групи, че никой не оспорва нуждата им. Когато хората са повярвали в една кауза, може да си пишат където искат. И дори и в този форум в темата "Против ваксините" не пишат защитници.
Въпроса е когато една майка на скоро диагностицирано дете попадне в такава група и започне да чете, че се дават различни добавки, често много скъпи, почти недостъпни за повечето хора, че се прилага диетата и това е основата на пътя, тя започва леко да се подлага на влиянието на една малка група.

А по коментара, че ако не е ефективно обучението, хората се хващат за храната и болестите, си мисля, че е важно да се анализира всичко. Доброто обучение не идва лесно. Ето майката, която не е доволна от обучението в логопедичната градина, отиде в магазина за безглутенови храни. Чудя се дали ако детето стой по 8 часа в обстановка, в която лежи и го пренебрегват, а вечер яде определени храни, дали ще има подходящо развитие.

Аз мисля, че докъде може да се стигне с диета, хелиране и лечение на тялото вече е сравнително известно. Прилага се публично в БГ от 3 години, а в Щатите от много повече години.

Новите неща ги виждаме ежедневно, последното е MMC 38 възстановени деца и дори на конференцията Аутизъм оне е имало сериозна група родители със съмнения в лечението. Но на мен ми беше интересно да разбера за опасността от паразитите. И че има и други начини да се опитва борба с тях, ако ги има.

И аз се включих в дискусията, защото е нужно да има едно място, където да се чуе и друга гледна точка. Предполагам, че в групата на поддръжниците на нещо е напълно ненужно човек да започва да пише, а и не е редно да се натрапва при хора, вярващи в определено нещо.

А и винаги е добре да се проучи какво казва традиционата медицина за дневни дози добавки, нужди, видове и т.н. Ами за това плащаме данъци, я Simple Smile

Не съм адвокат на никоя страна, Винаги когато видя нещо положително търся и отрицателните страни. Например пиша в гоогле "pros and cons of..."

Хайде поздравявам ви с един клип на дете, което сладко хруска плодове. Имало изследване, че като гледат положителни примери децата посягат да опитат
http://vimeo.com/24151268

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 16:55 от TanyaMG

# 112
  • София

Относно ПЕКС исках да се изкажа. И понеже ме домързя да пиша се самоцитирам с нещо, което съм писала отдавна, но все още е актуално http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15589426#msg15589426

За ПЕКС е добре да има втори човек зад детето, който да му помага да търси и намира правилните карти. Много по важно е да се разбере начина на работа с картите отколкото да се набере колекция от хилади карти.
Да, знам. Обсъждаме го с психоложката Wink

Извън темата, но с горния линк ме върна във времето, когато все още малкият вървеше "по-добре" и от нормата, а бате имаше проблем с проговарянето Sad

Хайде поздравявам ви с един клип на дете, което сладко хруска плодове. Имало изследване, че като гледат положителни примери децата посягат да опитат
http://vimeo.com/24151268

Дай Боже !!!

# 113
Здравейте и днес,
ще прочета предните коментари,но искам само да спомена,че моето дете не е имал проблеми със стомаха..някакви по-драстични.
Имаше,но когато се хранеше с буркани,готовите храни.Хип и на другите фирми.Той мнооого дълги години ядеше такава храна.И акаше топчета,твърди..... Rolling Eyes
Но откакто си яде сготвена ,домашна храна,т.е сготвена от мен,няма проблем с акането.
Когато не яде правилното количество храна, и 4ри пъти на ден,на следващия ден нямаме резултат Blush
Но когато закусва,обядва манджа ,закусва следобед и вечеря манджа ,имаме резултат всеки ден Blush и то нормален Mr. Green
Сигурна съм,че в детската не яде като хората....една две лъжици да хапне....но това не е достатъчно.
Та стоя и гледам за червеи,но не виждам.толкова неща прочетох последните седмици,че вече стоя и го гледам и се чудя и той ли има червеи в тялото си Sad

Слава Богу ,че обожава ябълки и всеки ден му давам.Като яде ябълки и всеки ден....ака.

# 114

А по коментара, че ако не е ефективно обучението, хората се хващат за храната и болестите, си мисля, че е важно да се анализира всичко. Доброто обучение не идва лесно. Ето майката, която не е доволна от обучението в логопедичната градина, отиде в магазина за безглутенови храни. Чудя се дали ако детето стой по 8 часа в обстановка, в която лежи и го пренебрегват, а вечер яде определени храни, дали ще има подходящо развитие.

Колко правилно и вярно си го казала..... Confused
Да......

# 115
  • София

Колко правилно и вярно си го казала..... Confused
Да......

Да, искам да ти кажа, че имаш различни възможности - да говориш с персонала и да им покажеш, че изискваш развитие и че детото може, да носиш неща, които е направил у вас и да ги питаш прави ли същите, какво е казал частния ви психолог и т.н. има начини да ги приобщиш. Друга възможност е да го взимаш 1 час по-рано, например след съня и да го водиш на частни терапевти или ти да се научиш. И да го водиш при хора детишари, те често без усилия успяват да влязат в контакт.
Ако имате дядо или баба на разположение може да го взимате на обяд, да сте сигурни, че яде и спи добре и после да го запишеш на частна занималня - чувала съм за такава за деца над 5 години и с проблеми в слуха и други части. Можеш и да го преместиш в друга ДГ.

# 116
  • София

.............., защото е нужно да има едно място, където да се чуе и друга гледна точка. Предполагам, че в групата на поддръжниците на нещо е напълно ненужно човек да започва да пише, а и не е редно да се натрапва при хора, вярващи в определено нещо.

С всичко съм съгласна, Таня имаш много добър изказ  Hug , но се хващам за тази част от поста ти.

Замислих се,  че  и тази тема стана някак си затворена група и може би много хора считат за ненужно да пишат в нея по сходни на описаните от теб причини. Например поддръжниците на диетата и определено  нашата любимка Дорка    Thinking

# 117
Благодаря Таня,
а какво значи детишари?

Ние сме сами на този свят.Нямаме баби и дядовци,вуйчовци и лели.
Може и за това детето ни е диво,защото е само с нас Confused

На мъжа ми родителите са починали преди 20 години.
Аз имам жива майка,който никога не е имала отношение към единственото си внуче,алкохолно зависима е,мързелива и т.н.Брат ми е с голяма кариера,той е манипулиран цял живот от майка ми.Той няма семейство,няма отношение към детето ми,а мен мрази.
А детето е виждало вуйчо си за 5 години около 10 пъти,а толкова харесва вуйчо си.Не го вижда но му помни името.
Тежка е моята.....
Няма кой да го взима от детската ,освен аз или баща му.Баща му го взима с кола.
Аз преди празниците отидох да го взема,ще ви разкажа един случай.
Отивам в 16ч,казвам си ще се разходим през градинката,ще вземем трамвай като нормалните хора.
Още като го взех,започна да скача в локвите,после минава през калната трева,аз го моля да вървим по асфалта.Той не.И по една време,като легна по гръб в калта и се смее,крещи,въргаля се.Целия в кал.Аз почвам да плача,моля те стани....моля те.Текат ми сополи,сълзи.
Идва едни човек и казва "Я ставай,защо ядосваш майка си?"
Детето се уплаши и стана....той има респект от чуждите хора,но от нас не.
Едвам го завеждам на трамвая ,качва ме се и почва да крещи.Тъпкан трамвай.Иска да седне,никой не отстъпва,той крещи,всички ни гледат...аз умирам.Най накрая седна.После иска да слиза след 2 спирки.Слизаме,за да нямам проблеми.Отива по стар маршрут,в магазин за вафли.Вътре крещи.Излизаме и отива при един гараж,стъмнява се ,а той тича нагоре надолу.Минава половин час,срещам не познат мъж и го моля да му се скара за да си тръгнем.Мъжа му се скарва,нашия изкрещява смеейки се и продължава да стои там.Аз изпаднах в криза,щях да получа инфаркт,задушавам се.Тръгва ме си,на 5 метра пада на земята,лежи на плочките на тротоара,аз плача...хора спират ,гледат.Аз го дърпам за ръката,той пищи......едвам го довлякох в къщи...пих валерян и осъзнах колко много е зле той......и ние всички покрай това нещо.......плач,плач изревах всичките сълзи.

Преди 2 години ,така през лятото от нерви бях хванала херпес....да не ви казвам къде Confused Embarassed

# 118
  • София, Борово

Защо все се връщаме на тези диети не разбирам  newsm78

Сега като се замисля, върху думите на Диана.. Малко ли е това, че е спряло въртенето на ръцете пред очите?
не, не е малко, но реално няма как да знам дали е от диетата.  Аз също смятам, че правилното хранене е от голямо значение за процесите в организма.  Но правилната терапия е ключа към всичко.
Дари ходи на ДГ 2 пъти седмично по 1 до 2 часа, и само с ресурсен учител. Бих могла да я оставя цял ден, но според мен няма нужда от това... т.е - тя ще си седи някъде си, ще прави каквото си иска и това по никакъв начин няма да и помогне.
3 пъти седмично ходи в "Слънчогледи" по 3 часа, а събота и неделя пак там на музикотерапия. ОТ Св. Никола са категорични, че е много претоварена... мислите ли, че е много?

# 119
  • София
Замислих се,  че  и тази тема стана някак си затворена група и може би много хора считат за ненужно да пишат в нея по сходни на описаните от теб причини. Например поддръжниците на диетата и определено  нашата любимка Дорка    Thinking

Виж, може би е така донякъде, но тази тема според мен трябва да е средна и умерена. И е едно от малкото места, където можеш да прочетеш за недостатъците или рисковете  на някаква терапия. А за да вземеш решение, трябва да си прочел и критични мнения.
Например Дорка трудно ще пише тук, защото тя работи единствено на основата на добавки и отрича терапиите или счита, че знанията ще дойдат от само себе си. Но и нейния син е 4 часа или повече на ден в обучителна среда и се чудя дали това няма значение.
А аз мисля, че е установено за развитието на детето трябва и терапии. Много от привържениците на алтернативните форми имат негативно отношение към традиционните лекари и терапевти. Чела съм много цветущи изрази по въпроса и не знам как ще се чувстват хората, ако започнат да ги изказват и тук. 

Както вие решите - ако мислите, че темата ще е най-полезна, ако стане като темата на Дорка, или ако стане като темите за паразитите я подържайте.  Hug

Diana, а каква е музикотерапията? Иначе 3 пъти седмично в Слънчогледи не ми се струва много, защото децата ходят и по цял ден на градина. Зависи и какво правят в Слънчогледи. За възрастта 2-3 години устойчивото внимание е около 2 по 10-15 мин. сутрин, толкова са и заниманията в яслите. Така че, те 3 часа не могат да я терапевтират, предполагам й правят игри, отпускащи упражнения и подобни. Сега се сещам, че на възраст около 3 години дъщеря ми трябваше да стой 2 часа на една терапия и да прави нещо, естествено през по-голяма част от времето тя блееше, на мен леко ми намекваха, че не се съсредоточава. Но аз знаех от гледачката ни по това време добра детска учителка, че децата на тази възраст нямат възможност да стоят 2 часа. Е може някой и да могат, но не е задължително.  Но съм чувала, че непознатата среда изморява децата - това превключване ДГ - Слънчогледи. А ти забелязваш ли да е по-изморена?

Margi_Z_Margi_Z,  дисциплината е много важна, а също и избягването на натоварващи фактори. Например във вашия случай претъпкания трамвай. И може би глад след детската градина. Има една доста правдива теория за падналата захар - ами и ти ако цял ден си яла 2-3 залъка ще си кисела. Давате ли му храна след като го вземете от градина? Много е добре да го возиш на трамвай, но в почивен ден, когато няма хора. Така сме правили и ние, а и много деца в норма. За калта - всички деца я обичат в почивен ден обуваш ботуши и подходящи друхи и му даваш да се въргаля. По добре да ползваш сняг, все пак Simple Smile Това е много добро упражнение за развитието. Или в подходящо време да се въргаля по хълм - има такива подходящи във всеки парк. За другите случай има една книга "Смелостта да възпитаваш". Детишар е човек, който обича децата - аз бях намерила една продавачка в магазин до нас и тя много добре си общуваше с детето по 10-15 мин. на ден.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 09:01 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт