Мама много се вълнува - НОЕМВРИйче първа Коледа празнува! - тема 1.

• 28 393
  • 756
  •   2
Отговори
# 435
ЛЛЛ??? МОЖЕте ли да ми кажете, ефективен начин за увеличаване на количеството на кърма? И колко оптимално може да се произвежда на 3 часа? Много ми се иска да минем само на кърма, но как като яде по 150 мл. на хранене. Сега изцеждам каквото мога, но то е крайно недостатъчно.

Ние си продължаваме на АМ защото когато се събуди иска веднага да яде, много е лаком, изнервя се когато го слагам на гърда. Започва един рев, от който не може да си поеме въздух, после трудно се успокоява, а и не иска да  яде нищо след това............. тъпа работа.
Аз оплесках нещата още от самото начало, знаех много добре как трябва да постъпя и въпреки това реших да слушам някой друг. Много ме е яд, не знам дали ще можем да минем само на кърма, а какво остава да се върнем към кърмене струва ми се невъзможно.. Ех сама си усложних живота, как нямаше кой да е съгласен с мен тогава....   

Иначе послед бяхме 55 см, 4290 Как ви се струва това съотношение между дължина и тегло? Така беше последно на 28ми, когато бяхме предимно на кърма.....

Сега има друг проблем, ака само веднъж в денонощието, давам му и АМ и кърма, по-малко кърма. Яде доста в милилитри както ви казвам, дали е възможно да му е тежко на коремчето и как да му помогна според вас?

Четох скоро за ЕБХ, стана ми интересно и бих пробвала, някой от вас знае ли как да подходя първоначално с едномесечно бебе, как да започна?

БЪДЕТЕ ЖИВИ ЗДРАВИ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА, И ВИЕ И СЕМЕЙСТВАТА ВИ!!! НЕКА ВИ СПОХОЖДАТ САМО УСПЕХИ И РАДОСТИ!!!

# 436
  • Варна
Здравейте, Миряна!
Пробвала съм след 30ти. Имаше два кратки успешни опита. Първият беше без селиконово зърно в легнало положение. Тогава засука и мисля, че й хареса. Не беше гладна, беше яла половин час по-рано. И втория опит беше със селиконово зърно в поза люлка, но в момента, в който го изпусна. не успя отново да го захване и затова започна да нервничи, да плаче и да ме блъска. Също не беше много гладна. Останалите опити завършваха с това - с рев и блъскане. Дори ако е много гладна и я пробвам десетина минути, след това с часове не успява да й мине. Мисля, че тя има добър инстинкт за това да суче, но аз не успявам да направя нещо както трябва.

# 437
Mupяна, благодаря за питането - но за съжаление си продължаваме все така... До към 13 часа положението е горе долу добре, прави някакви почивки, но след това е страшно, прави макс 10 мин и иска да си стои на гърдите. Вечер вече ме болят адски много, освен това към 21 часа вече тя дърпа и реве, незнам дали защото й се доспива много и няма сили да дърпа по-усилено, за да слезе повече мляко и става ад. Освен това ходенето по голяма нужда стана много нарядко, знам, че при кърмените деца е нормално, но последно не беше ходила 5 дни и се наложи да дадем сироп за разхлабване. Приемам всякакви съвети.
П.П. Идваха в къщи консултантки от Асоциацията по Кърмене - казаха, че бебка суче добре, позите са ок, но явно е по-лакома ли незнам. Иначе за 15 дни беше качила 800 гр., като в някои вечери съм додавала АМ по около 40-50 мл, но е било изключително рядко. Благодаря Ви за помощта, която ни оказвате  bouquet

# 438
  • Пловдив
И аз предлагам и втора гърда, и бебето си суче и от нея. На 47 дни сме и яде между 90 и 130ml. Имаше една седмица, в която през нощта имаше пауза от 6 часа. Сега пак се буди на около 4 или по- малко. Не мога да си го обясня. Засега така ще го оставя, пък ще се надявам да почне пак да си поспива нощем повечко: )

# 439
Ramoni Bonboni Като се цедиш трябва да си спокойна, в друга стая или нещо такова. Да си представиш бебето, дори да вземеш някоя негова дрешка да я помиришеш и кърмата да тръгне. По принцип има някакви такива психологически трикове за да ти слиза млякото.
http://kenguru.bg/%D0%98%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0% … 9SbIpWzYhePgNeDIN
Скрит текст:
Преди изцеждането вземете топъл душ или поставете затоплен компрес на гърдите.

Масажирането на гърба спомага окситоциновия рефлекс.

Настанете се удобно и се отпуснете - релаксираща обстановка и тишина, комфортен фотьойл, специални възглавници за кърмене, топла напитка.

Докато се изцеждате, наблюдавайте детето или негова снимка.

Нежно масажирайте гърдите, поглаждайте с пръсти с лек натиск по посока на зърното. Масажът трябва да обхване цялата гърда.
Друго което съм забелязвала по себе си е че като джагърташ с помпата и вече виждаш, че си на привършване да опиташ да  поцедиш малко на ръка и кърмата слиза поне при мен е така и после пак може да си продължиш с помпата

А колкото до цокането пробвай да го слагаш на кърменията през деня, когато не е чак толкова гладен.
Прави си чай от сминдух при мен много помага. Може да си го купиш като подправка и да го прецеждаш с по ситна цедка.
Ето в тази статия пише малко за сминдуха http://www.puls.bg/health/baby/news_7803.html
Скрит текст:
Сминдух

Използва се повече като подправка. За разлика от останалите билки не влияе на нивата на естроген, не съдържа естрогенни или естрогено-подобни вещества. Сминдухът стимулира синтеза на окситоцин, друг хормон, свързан с кърменето.
Сминдухът влияе и на нивата на допамин и може да се приеме, че освен средство за стимулиране на лактогенезата е и чай за добро настроение.

# 440
  • София
шушулче,не оригвам ,за да не се събуди.Иначе позицията на бебо не я сменям,а аз се извъртам така че да стигне до него или му минавам от другата страна.Те моите гърди са големички и висват,та лесно стига и другата. Crazy

рамони,според мен е свикнал вече с това че шишето пуска бързо и по много и се дразни ,че на гърда не е така.

Открих,че моят беб се успива с бой по дупето. LaughingЕ то е ясно ,че не удрям силно,а е потупване по скоро.Имам приятелка,която работи в американска детска градина и ми е казвала,че приспиват децата с потупване по гърба.Аз случайно забелязах,че Никола се успокоява като го потупвам по дупето и бързо заспива.Снощи яде към 11ч. ,после в 1.30 и в 3 и нещо пак,но тогава се наака.Тъкмо смених памперса и започнахме пак кърмене и айде пак стабилно изакване,та пак сменях.От това се разсъни диването и започна едни усмивки и едно гукане.После реши,че ще яде и като се започна повече от час и от 2-те гърди,а те бяха пълни.Виждам го,че преяжда и не му се яде,а го прави за да заспи,но реве ако махна гърдата.Да ама взе да повръща яко,чак се преобличах- цялата ме намокри.Махнах го от гърдата и се разрева съответно.Слоих го до мен и започнах да го тупам по дупето - веднага млъкна и за няма и 5 мин. заспа в 6 сутринта. Crazy

# 441
аделайда и аз давам от двете не за друго, ами защото кърмата ми намаля и мисля, че не му стига от едната само. макар, че понякога повръща след като е ял от двете. от едната давам само през ноща и то защото докато папка и заспива и аз не искам да го будя. така сладичко си спинка.
Ramoni Bonboni мисля, че все още имаш шанс да го научиш да бозае. ние в началото бяхме само на АМ, защото му беше трудно на бебо да суче. от едната пък изобщо не може, защото самата гърда ми е с по-дебела кожа. взех си силиконови предпазители и започнах малко по малко да опитвам с тях. незнам при теб гърдите ли са ти проблемни, но ако е така можеш да опиташ със силиконовите предпазители. но дори и да не са ти проблемни гърдите пак можеш да пробваш с тях, защото бебо като е свикнал с шише силикона ще му е познат и има по-голяма вероятност да засуче. не съм сигурна при теб ще се получи ли, но при мен стана и сега сме почти само на кърма. дано да продължим така поне до 6 месеца. УСПЕХ
ангелче аз това с "боя" по дупенце си го открих сама и си го използвам най-редовно. при мен действа поне засега

# 442
Здравейте момичета,

Влизам да ви се оплача, че няма на кого друг в момента /извинявам се за което/.
Ще започна с това, че мината седмица пуснахме документите на бебка за задграничен паспорт. Те там си я снимат за самия документ, но въпреки това трябва да си занесеш една паспортна снимка за заявлението и ни върнаха понеже нямаме. Ходихме да я снимаме на кабинките с моментните снимки. Е голям зор докато я заснем за паспорт  Crazy. Та звъни ми преди малко телефона - Добър ден серж Еди кой си от Трето районно  Shocked. Направо изтръпнах, че нещо се е случило. В крайна сметка понеже бебенцето било много малко трябвало да му заведа  на крака, някой съсед който да я разпознае на снимката. Малко не можах да хвана логиката. Аз му обяснявам, че повечето съседи не са я виждали,а той Ама как така. Ами как в това студено време си стоим вкъщи, как да са я виждали. Единствено бих могла да уговоря една бабичка да дойде с мен, но в момента нямам нито количка нито столче за кола, което значи че трябва да отидем пеша и да нося бебка на ръце. Що за простотии са това? Не може ли той да се разходи до тук, а трябва да ни привиква нас като някои престъпници? Сега му звъннах и успях да го уговоря той да дойде някой ден, щял да звънни по комшиите от врата на врата да пита познават ли бебето, а то ако знаете каква снимка предадохме - нищо общо с оригинала - бебка наклонила глава на една страна и направила физиономия. Чудя се дали довечера да не тръгна със снимката от врата на врата да им я покажа, и така той като дойде и да кажат А ама това е Вероника, познаваме я да  Thinking Ох поолекна ми малко. Благодаря ви!  Hug

# 443
Благодаря Миряна
Ами тя моята цокла понякога нощем си прави пауза от 8 часа примерно от 20 и чак сутринта в 4 и в 2 часа гърдите ми ще се пръснат, но пък ако не се изцедя хубаво после в следобедните часове не ми достига кърмата и ми виси по циците, а понякога ми се налага да позилизам следобед и се връщам до 3часа в къщи. За съжаление или може би не моята цокла още не е много на "ти" с шишето и всеки друг при който я оставя за това малко време е абсолютно безпомощен.

sinapovaaya,
а дали сте опитвали да вземете Лилия преди 2 часа през нощта и да я сложите на гърдата? Така тя ще приеме мляко, ще освободи гърдите и ще ги стимулира по-добре отколкото цеденето (и няма да има нужда да ставате, да се разбуждате, да цедите и т.н.). По тази начин ще се стимулира лактацията и ще може да се изцеди мляко по друго време през деня, за да има налично когато се налага да излизате. Извинявам се, ако идвам в повече с въпросите и идеите си. Като че ли искам да си напомним, че ние жените може и да сме героини след като зачеваме, износваме, раждаме и кърмим децата си, но това не следва да бъде на всяка цена. За да сме до бебетата си - имаме нужда от пълноценна почивка, а в повечето случаи имаме отговорност и към още едно или две по-големи дечица, които също имат нужда от мама.

Много благодаря за отговора. Лявата гърда я намирам по-трудно даваща и по-малко млечна, или поне оставам с такова впечатление при изцеждане Thinking. Ако от дясната се образуват по 5-6 струи наведнъж, от лявата: 2-3 най-много и изцеждам по-малко. Затова сега първо предлагам нея и когато Смърфовинка спре да суче ефективно, сменям с дясната. Логиката ми е, че така стимулира гърдата да произвежда мляко, а и ми е по-лесно да изцедя недоизсуканата лява, отколкото дясната. Иначе пак лявата е по-малка Rolling Eyes.
За засукването: този инстинкт ми е ясен, обаче не иска да си отвори хубаво устицата и това е. Галя я, дразня я, но тц Crossing Arms и всеки пъти изпитвам лек дискомфорт при засукване. Ей, мн ми е инатливо детето. Сега не ме притеснява толкова, но ще ми е проблем като започне зъбоникненето, така си мисля. Ще се мъча да я накарам да си отваря хубаво устичката.  Hug

Здравей, Шушулче!

Поздравления за наддаването на бебка! Подкрепям избора ти на стратегия с предлагането на гърдите. Можеш да опиташ и да помогнеш на бебка да изсуче още малко мляко, когато приключи с лявата гърда. Когато прилагаме компресия - ето тук има клипче как изглежда - помагаме на бебетата да изсукват по-добре гърдата. В зависимост от позата, в която се кърмите, пръстите на свободната ръка заемат формата на буквата "С". Палецът е отгоре, на отстояние от ареолата (какво точно - зависи от размера и формата на гърдите, важното е да не е в непосредствена близост до нея). Другите 4 пръста минават отдолу, като в повечето случи кутрето опира в ребрата. Когато бебето спре да преглъща - притискаме по този начин гърдата (все едно стисваме сандвич, за да можем да го лапнем) и задържаме така докато бебето започне отново да преглъща. Много майки го правят инстинктивно,  като дори и леко масажират с палец гърдата и помагат да слезе още мляко. Също така можеш да върнеш бебка отново на лявата гърда след като е сукала вече от дясната. Жените понякога имаме по две потичания на млякото в рамките на кратък интервал от време (колкото едно хранене), така че това ще бъде допълнителна стимулация за лявата гърда. Да, гърдите ни никога не са на 100% симетрични. Все пак това колко каналчета стигат до повърхността на зърното НЕ е показател за възможностите за производство на мляко на дадена гърда. Може би с допълнителната стимулация на лявата гърда от страна на бебка гърдите ти отново ще намерят баланса си.

Виждам, че споделяш за кърменето в легнала поза - дали когато бебка засуква в този момент имаш същите усещания както при обичайната ви поза за кърмене? Намираш ли разлика когато засуква в полусънено или сънено състояние и когато е будна? Ако имаш и други наблюдения - споделяй смело, за да се опитаме за изясним причината за този дискомфорт от твоя страна при засукването й.

Здравей, Миряна! Болката е като боцкане, по-силна е в началото на засукването, след около минута отслабва, но продължава до края на храненето. След кърмене и между отделните кърмения изчезва. Ако има значение бих споделила, че бебето ми почти не спи през деня, а вечер ни е трудно заспиването - обикновено към 24 -1 часа. Сутрин се буди в 5 или 6. Иначе детето е жизнено, енергично,изглежда здраво.

lu4ie, ако зърната ти възстановяват обичайния си цвят известно време след кърмене, може да бъде добра идея да опитате някоя друга поза за кърмене с Александра или просто да обърнеш внимание дали по някакъв начин се е променил начина, по който тя засуква. Докато пробвате няколко пъти и все още я има болката - можеш да налагаш топъл компрес върху зърната непосредствено след кърмене, за да порозовеят и се отпуснат отново.

ЛЛЛ??? МОЖЕте ли да ми кажете, ефективен начин за увеличаване на количеството на кърма? И колко оптимално може да се произвежда на 3 часа? Много ми се иска да минем само на кърма, но как като яде по 150 мл. на хранене. Сега изцеждам каквото мога, но то е крайно недостатъчно.

Ние си продължаваме на АМ защото когато се събуди иска веднага да яде, много е лаком, изнервя се когато го слагам на гърда. Започва един рев, от който не може да си поеме въздух, после трудно се успокоява, а и не иска да  яде нищо след това............. тъпа работа.
Аз оплесках нещата още от самото начало, знаех много добре как трябва да постъпя и въпреки това реших да слушам някой друг. Много ме е яд, не знам дали ще можем да минем само на кърма, а какво остава да се върнем към кърмене струва ми се невъзможно.. Ех сама си усложних живота, как нямаше кой да е съгласен с мен тогава....   

Сега има друг проблем, ака само веднъж в денонощието, давам му и АМ и кърма, по-малко кърма. Яде доста в милилитри както ви казвам, дали е възможно да му е тежко на коремчето и как да му помогна според вас?

Здравей, Ramoni Bonboni!

Веднага на въпроса - количеството изцедено и изсукано от бебето мляко са две доста различни неща. Бебетата най-добре изпразват гърдата и затова никоя помпа или начин на цедене не може да се сравни с тях и количеството, което успяват да изсучат.

Можеш да опиташ да върнеш бебко на гърда като започнеш с това като за начало на храненето да му предлагаш да суче от гърдата. Следва той да е спокоен (и ти доколкото е възможно), за да можете да имате няколко опита докато засуче комфортно за него, и за теб. В полусън и при ранни признаци на глад - бебетата засукват най-добре. След като му дадеш възможност да посуче и от двете гърди, можеш да ги изредиш още един път. Накрая можеш да дохраниш с изкуствено мляко, като постепенно ще следва добавката да намалява.

С оглед на това какъв е ритъма на кърмене, можеш да прецениш кога имаш възможност да изцеждаш след кърмене. Дори и нищо да не излиза първоначално, самия масаж на гърдите също е стимулация. Когато има събрано количество - можеш да дохранваш с него и при нужда да додаваш изкуствено мляко.

Ако си склонна, може би малко организация може да ви бъде в помощ - например, да си разпишеш ритъма на хранене и сън на бебко, да решиш спрямо дневните си задачи кога ще можеш да цедиш. След това в рамките на няколко дни можеш да си записваш кога и колко време е прекарал на гърдите, кога и какво количество кърма си изцедила, с колко кърма или АМ си дохранила и кога бебко е огладнял следващия път. Така ще имаш ясна представа как върви дохранването и в какво съотношение са кърма и АМ (би следвало с напредването на дните изкуственото мляко да отпадне, а благодарение на допълнителната стимулация - след добавката от кърма изцедена предишни пъти - да остане само кърменето).

Това е само един пример как може да се намали и премахне добавка от изкуствено мляко. Все пак всяка от нас решава как ще организира нещата за себе си и детето си, така че разполагайки с тази информация - можеш да помислиш какво и как би сработило за вас! Относно храненето с шише - ако бебето прилага усилие, за да получава храната си (изправено вертикално и шишето влиза хоризонтално в устичката), може как да се избегне дискомфорта от препълването с изкуствено мляко, така и да се върне по-лесно на гърдата детенцето.

Здравейте, Миряна!
Пробвала съм след 30ти. Имаше два кратки успешни опита. Първият беше без селиконово зърно в легнало положение. Тогава засука и мисля, че й хареса. Не беше гладна, беше яла половин час по-рано. И втория опит беше със селиконово зърно в поза люлка, но в момента, в който го изпусна. не успя отново да го захване и затова започна да нервничи, да плаче и да ме блъска. Също не беше много гладна. Останалите опити завършваха с това - с рев и блъскане. Дори ако е много гладна и я пробвам десетина минути, след това с часове не успява да й мине. Мисля, че тя има добър инстинкт за това да суче, но аз не успявам да направя нещо както трябва.

Neli___, а дали сте опитвали с контакт кожа-до-кожа - бебка по памперс, гушната до гърдите на мама и двете заедно завити? Бебетата имат нужда да сучат не само за да се хранят или да утоляват жаждата си, ами и заради самото сучене. Може би ако прекарвате някакво време двете гушнати кожа-до-кожа, или просто я люлеете на ръце, разхождате я, говорите й и тя е близо до гърдите ви - може да прояви интерес и бидейки спокойна - да се опита да засуче. Друга идея е да заспи в прегръдките ви и да бъде отново там, когато огладнее и започне да "търси" и... да засуче Simple Smile

Mupяна, благодаря за питането - но за съжаление си продължаваме все така... До към 13 часа положението е горе долу добре, прави някакви почивки, но след това е страшно, прави макс 10 мин и иска да си стои на гърдите. Вечер вече ме болят адски много, освен това към 21 часа вече тя дърпа и реве, незнам дали защото й се доспива много и няма сили да дърпа по-усилено, за да слезе повече мляко и става ад. Освен това ходенето по голяма нужда стана много нарядко, знам, че при кърмените деца е нормално, но последно не беше ходила 5 дни и се наложи да дадем сироп за разхлабване. Приемам всякакви съвети.
П.П. Идваха в къщи консултантки от Асоциацията по Кърмене - казаха, че бебка суче добре, позите са ок, но явно е по-лакома ли незнам. Иначе за 15 дни беше качила 800 гр., като в някои вечери съм додавала АМ по около 40-50 мл, но е било изключително рядко. Благодаря Ви за помощта, която ни оказвате  bouquet

Марито, дали пък нямате нужда да се опитате друга поза за кърмене? След като сте имали момента, в който бебенцето не е акало 5 дни, по принцип търси често и се случва да плаче, може би по-добрата поза и засукване на бебето ще му помогнат да изсуква по-добре гърдите.   

# 444
Здравейте,

Снощи не се къпахме след ваксината. Спомних си, че и с каката така правихме, само дето забравих да му сложа компрес с реванол. И сега са му малко подути крачетата, но знам че не е притеснително това. Снощи реших да му премеря темп. и имаше 37.1 но и това не притеснява, надявам се да нямаме други последствия от ваксината. Спахме добре.

Adelayda аз сменям предимно вечер ако реша, че не се е наял или много мрънка да го пробвам да не би да не му е стигнало. И нашия малчо тези дни през нощта се събужда през 3 часа, което много ме тормози, но няма начин.
За сукането в легнало положение снощи го пробвах и не разбрах колко сука и двамата сме заспали, но гледам да не го практикувам много, защото с каката до последно нямаше махане това хранене и не знам от това ли но до ден днешен си свикна да спи до мен.

# 445
Здравейте момичета,

Влизам да ви се оплача, че няма на кого друг в момента /извинявам се за което/.
Ще започна с това, че мината седмица пуснахме документите на бебка за задграничен паспорт. Те там си я снимат за самия документ, но въпреки това трябва да си занесеш една паспортна снимка за заявлението и ни върнаха понеже нямаме. Ходихме да я снимаме на кабинките с моментните снимки. Е голям зор докато я заснем за паспорт  Crazy. Та звъни ми преди малко телефона - Добър ден серж Еди кой си от Трето районно  Shocked. Направо изтръпнах, че нещо се е случило. В крайна сметка понеже бебенцето било много малко трябвало да му заведа  на крака, някой съсед който да я разпознае на снимката. Малко не можах да хвана логиката. Аз му обяснявам, че повечето съседи не са я виждали,а той Ама как така. Ами как в това студено време си стоим вкъщи, как да са я виждали. Единствено бих могла да уговоря една бабичка да дойде с мен, но в момента нямам нито количка нито столче за кола, което значи че трябва да отидем пеша и да нося бебка на ръце. Що за простотии са това? Не може ли той да се разходи до тук, а трябва да ни привиква нас като някои престъпници? Сега му звъннах и успях да го уговоря той да дойде някой ден, щял да звънни по комшиите от врата на врата да пита познават ли бебето, а то ако знаете каква снимка предадохме - нищо общо с оригинала - бебка наклонила глава на една страна и направила физиономия. Чудя се дали довечера да не тръгна със снимката от врата на врата да им я покажа, и така той като дойде и да кажат А ама това е Вероника, познаваме я да  Thinking Ох поолекна ми малко. Благодаря ви!  Hug
Тили, да ти обясня защо се прави това. Т. к. вадите ЗП на бебето, а това е първи документ, районният трябва да се подпише, че да, това бебе е Вероника еди-коя-си и живее на посочения постоянен адрес. Да, ама т. к. той явно не ви познава лично и го е страх да се подпише, че това бебе е наистина БЕБЕТО, иска това да бъде потвърдено и от съсед. А иска вие да отидете до районното, защото не им предоставят патрулки и той се разкарва с личен автомобил и понеже зорът е ваш, що пък да не се разкарате до районното. Стандартна процедура е, не се притеснявай. Hug

Много благодаря за отговора. Лявата гърда я намирам по-трудно даваща и по-малко млечна, или поне оставам с такова впечатление при изцеждане Thinking. Ако от дясната се образуват по 5-6 струи наведнъж, от лявата: 2-3 най-много и изцеждам по-малко. Затова сега първо предлагам нея и когато Смърфовинка спре да суче ефективно, сменям с дясната. Логиката ми е, че така стимулира гърдата да произвежда мляко, а и ми е по-лесно да изцедя недоизсуканата лява, отколкото дясната. Иначе пак лявата е по-малка Rolling Eyes.
За засукването: този инстинкт ми е ясен, обаче не иска да си отвори хубаво устицата и това е. Галя я, дразня я, но тц Crossing Arms и всеки пъти изпитвам лек дискомфорт при засукване. Ей, мн ми е инатливо детето. Сега не ме притеснява толкова, но ще ми е проблем като започне зъбоникненето, така си мисля. Ще се мъча да я накарам да си отваря хубаво устичката.  Hug

Здравей, Шушулче!

Поздравления за наддаването на бебка! Подкрепям избора ти на стратегия с предлагането на гърдите. Можеш да опиташ и да помогнеш на бебка да изсуче още малко мляко, когато приключи с лявата гърда. Когато прилагаме компресия - ето тук има клипче как изглежда - помагаме на бебетата да изсукват по-добре гърдата. В зависимост от позата, в която се кърмите, пръстите на свободната ръка заемат формата на буквата "С". Палецът е отгоре, на отстояние от ареолата (какво точно - зависи от размера и формата на гърдите, важното е да не е в непосредствена близост до нея). Другите 4 пръста минават отдолу, като в повечето случи кутрето опира в ребрата. Когато бебето спре да преглъща - притискаме по този начин гърдата (все едно стисваме сандвич, за да можем да го лапнем) и задържаме така докато бебето започне отново да преглъща. Много майки го правят инстинктивно,  като дори и леко масажират с палец гърдата и помагат да слезе още мляко. Също така можеш да върнеш бебка отново на лявата гърда след като е сукала вече от дясната. Жените понякога имаме по две потичания на млякото в рамките на кратък интервал от време (колкото едно хранене), така че това ще бъде допълнителна стимулация за лявата гърда. Да, гърдите ни никога не са на 100% симетрични. Все пак това колко каналчета стигат до повърхността на зърното НЕ е показател за възможностите за производство на мляко на дадена гърда. Може би с допълнителната стимулация на лявата гърда от страна на бебка гърдите ти отново ще намерят баланса си.

Виждам, че споделяш за кърменето в легнала поза - дали когато бебка засуква в този момент имаш същите усещания както при обичайната ви поза за кърмене? Намираш ли разлика когато засуква в полусънено или сънено състояние и когато е будна? Ако имаш и други наблюдения - споделяй смело, за да се опитаме за изясним причината за този дискомфорт от твоя страна при засукването й.

Много благодаря за отговора Hug, чудесно е, че ви има!
Искрено се надявам гърдите ми да се оразмерят, че разликата е очевидна. Примирих се, че ми увиснаха, ама поне да са с еднакъв размер Crazy. Иначе, предлагам компресия. През последните няколко дена следобедите е мн гладно милото. Поведението ѝ е точно като за скок в растежа и редуваме 2-те гърди до изнемога. Тогава все гледам да започнем с лявата и да завършим с нея, но когато не скача в растежа и не е гладна като вълк, предлагам лява, после дясна и бебешондел заспива, изпуска зърното и отказва да го поеме пак. В такива случаj няма как да я върна на лявата гърда.
A както и да застана, при засукване, зърната ме болят, те ме болят и при търкане в халата, например, затова си мисля, че още не са загрубели достатъчно Thinking, обаче я забелязвам, че устичката ѝ е по-отворена и поема по-голяма част от гърдата, когато съм легнала. И като отворих дума за тази поза: има ли вероятност да се задави, докато суче хоризонтирана? Майка ми вкара 1 черни мисли в главата, а ми е тооолкова удобно да я кърмя така Flutter,

# 446
Тили, ама какви са тези глупости от МВР-то бе мила  Shocked  Ние ходихме за паспорт на бебка когато беше едва на 11 дена и почти не си отваряше очите даже,..... нито са ни искали снимка, нито някой да я разпознава..... понеже снимката е с едва-едва отворени очи, просто се обадиха в централното упревление, за да проверят дали ще я приемат (това докато бяхме в МВР-то още)...
Дано се вразумят и не ти създават повече грижи  Hug

# 447
Въпрос към ЛЛЛ:
Кърмя на поискване, давам само кърма, пробиотик за коликите и витамин Д. Има дни, в които Маги суче по 10 пъти за по 3-5 минути и такива, когато суче 7 пъти, но по 30мин. Ака по един път поне на ден, рядко пропуска 1 ден, а всеки памперс е напишкан(поне 7). Понякога усещам гърдите си препълнени, а друг път по цял ден са меки. Това означава ли, че в тези дни имам по-малко кърма? Днес например са меки цял ден и след като вися 30 мин на мен изцедих само 10-15мл. След 2 часа пак беше гладна newsm78

angels_zg  и аз така приспивам с потупване по дупето.
Тили българска работа, какво се учудваш. Дано забързат процедурата.

# 448
Mupяна, кърмим се в поза люлка, аз облегната назад, понякога почти полегнала, тя върху мен, цока си хубаво, но тя от както се е родила си е висяща по мен, сега просто половината ден поне има почивки, но следобедите до вечерта са си все така. Иначе си у чувам как преглъща, всичко е ок, но на 2-я - 3-я час гърдите ми съвсем омекват и тя си прецоква периодично, чак късно вечер когато й се доспи много става нервна... Пия чай за стимулиране на кърмата, ям ядки и пълноценна храна - незнам дали просто не е от лакомия нейното... Ако някой друг нещо може да посъветва ще се радвам. Друга поза на този етап каква мога да пробвам, не става легнали, защото имам още едно дете и тя спи при нас и ме е страх да не я смачка.
Моите гърди също са различни и едната се пълни повече, а другата сякаш се урегулирала вече и по-малко тече когато почива бебка и не суче, но също разликата е видима когато се напълнят...

# 449
Шушулче, ще си позволя да се изкажа по твоя казус, защото имах (и все още имам) подобен проблем.
При мен борбата за мляко е от първия ден и си продължава. Когато слезе същинското мляко усетих, че едната ми гърда е по-слабо млечна. Това се доказа и след като си вземехме везна под наем, защото бебето не наддаваше добре. Като резултат по-слабо млечната гърда си остана видимо по-малка. С течение на времето нещата се пооправиха - аз предлагах винаги първо по-слабо млечната гърда и количеството нарастна, както и размера и се коригира лекичко. Като цяло ситуацията сега е далеч по-добре, като изключим факта, че Ема все още суче по час, час и нещо докато се засити, но здраве да е.
Относно зърната - и мен все още ме болят при засукване и когато гърдата е "празна". Измазах две опаковки Лансинох, не махам силиконовите протектори-колектори и откачам от болка, когато нещо се допре до тях. В моментите, когато бебето суче по-често (скок в растежа) болката и разраняването се увеличава, но като цяло май свикнах със ситуацията, стискам зъби и вярвам, че скоро и това ще отмине - важното е Бубето да е доволно и да наддава Simple Smile

Аделайда, и моята маймунка хапва между 100 и 150 гр на кърмене (аз дълго време я теглех преди и след кърмене, сега разредих тази процедура), но това доколкото знам е нормално за кърмени деца - количеството варира.

Тили
, дано бързо се справите с тъпата ситуация и малката Вероника да си има паспорт Simple Smile

И аз да ви споделя (все още не знам дали съм за оплакване) - свекитата ще идват този уикенд и има вероятност свекърва ми да остане за известно време.....направо ми е настръхнала косата какво ще става, стискайте ми палци Praynig

Общи условия

Активация на акаунт