Не обичам празниците.......

• 28 978
  • 529
  •   1
Отговори
# 270
  • Най-сетне у дома

Не бе идеята ми беше, че празника е религиозен и на който му се драйфа от всеобща суетня не бива да го свързва с  реално религиозното му значение. Инак си мисля, че е точно обратното, а именно- раждането на Спасителя е първопричината, а саможертвата му за спасението на човеците е следствието. Това е друга тема няма да я бистрим.
Просто винаги ми е супер странно като се започне тук във форума, защото реално не познавам хора, които да мрънкат така, как мразят и се депресират от Коледата. Рождеството е за вярващи, а всичко друго е традиция и то религиозна,а не национална. Затова не сте длъжни да я следвате. Създайте си свои такива/приятни традиции/ и не мрънкайте. Да празнуваш е индивидуален избор. Просто е.
Празнуването на какъвто и да било празник не е задължително.
[/b]

Не е задължително друг път. Трябва да минеш през трупове почти, за да се откачиш от празнуване на Коледа, има хиляда дълбоко обидени роднини, които по-скоро прощават да им предявиш права към реститутската нива, отколкото да откажеш да преядеш на масата им. На мен ми струваше много, за да се откача.

Също бих искала да видя кой е този българин, който празнува Бъдни вечер и Коледа наистина по християнския канон, без месо на 24-ти и без всички езически практики, за които се предполага, че християните горят в ада, ако прибягват до тях. Да не почвам да изреждам кои са, защото цялата съвременна християнска коледа е тежко консуматорско-езически празник. Та за това когато някой каже, че Коледа бил християнски празник, избухвам в смях. Аз не съм християнка, но майка ми е богослов и насън да ме бутнеш мога да ти изпея защо Коледа-та в този си вид (даже и да минеш да забучиш една свещ в църквата) е адска гавра с християнската догма и парадигма.

Дали пък не е време да спрем да се назидаваме в тази тема? Една назидателка вече се отказа, гледам, че има други, застъпили длъжността. Няма ли за вас светли празници, че сте се вторачили така в темата  Wink?

# 271

Ето... не гледай 100-те канала/нямам идея кои канали зяпаш обаче аз тази година даже мисля , че е постно от към подобни предколедни или типично коледни изпълнения/. Пусни си филм, или друго кой те е залепил за телевизора?! Масовият мазохизъм води до подобни мрънкания. Необходимо е да има някаква избирателна пропускливост. Тя е повече от защита. Peace

Ти като за един смирен християнин много непоискани съвети раздаваш нещо.

# 272
Защо мислиш така , Saule ?
Ми да , аз си празнувам Рождество . За мен това е празникът .
И да , на Бъдни вечер няма месо на трапезата .
Учудвам се даже , че го коментираш .
Нима има хора , които не могат една вечер да устискат без месо ? Rolling Eyes Rolling Eyes

# 273
Обидените роднини са вид предлози. Смешни и мазохистични. Сега пък роднините ни са виновни за гадната Коледата. По-големи глупости не съм чела. Един човек , когато се държи така както се очаква от него в името на нещо си значи , че доброволно си слага черна превръзка на очите. Сами си поставяте рамките, с хилядите оправдания. Всички имаме роднини не падаме от луната.
Бита си е бит Андариел ние си го създаваме, както си го направим така и ще бъде.
Тази захарасана Коледна суетня не е само у нас - има места където сигурно даже ще ви налютва. Разбирам всеки всеобщ празник се преекспонира медиите и те трябва да ядат.
Не е крайно, но е някак закономерно всяка година наред с предколедната и  коледна суетня да има едно неизменно мрънкане и оплакване от много сладкото. Вземете солено, за да има баланс. лесно е и не води до депресия.

# 274
  • София

Ето... не гледай 100-те канала/нямам идея кои канали зяпаш обаче аз тази година даже мисля , че е постно от към подобни предколедни или типично коледни изпълнения/. Пусни си филм, или друго кой те е залепил за телевизора?! Масовият мазохизъм води до подобни мрънкания. Необходимо е да има някаква избирателна пропускливост. Тя е повече от защита. Peace

А отиваме вече в друга тема - има една с непоисканите съвети  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 275
Обидените роднини са вид предлози. Смешни и мазохистични. Сега пък роднините ни са виновни за гадната Коледата. По-големи глупости не съм чела.

хаха, много вярно. Все някой на някого е виновен. Особено роднините са обичайните заподозрени Mr. Green

# 276
  • София
Месото е една незначителна подробност. Пак до битовото ниво опираме, дали ще са девет постни манджи или мазна пържола. Къде е смирението, молитвата? Май остават някъде между парата в питката и отварянето на подаръците след дванайсет вечерта.
Признавам си, че аз най-откровено по-лесно приемам народния ритуал с коледуването, прекадяването и др. защото мога да си ги обясня и разбирам защо са се запазили. Не че не зная библейската история, с децата периодично на Бъдни вечер си говорим за това, норазговорът ни е по-скоро философски, отколкото религиозен.

Форчън, понеже ми се е случвало неведнъж събитието болни деца по Коледа, съвсем на битово ниво е много неприятно и изнервящо да ти се усложнява животът с това да се чудиш къде да търсиш дежурен лекар и откъде да намериш работеща аптека за антибиотик. Та, дори да не направя сто манджи, битът ми точно в празничен период се определя от външни обстоятелства, а не както аз си го направя.

# 277

Християнка съм по вяра, но смирена не съм. Съвети не раздавам(моите са платени), по-скоро коментирам.
Аз също имам деца и ми е познато, но аптеки денонощни вече има навсякъде. Лекарите дежурят, читави не винаги има , но ги има. Не казвам , че е приятно, но днес е далеч от предишни години, така че и това си е просто пореден повод повод за мрънкане. Има и доста празници, в които също се почива и човек може да се сблъска със същите неуредици. Безсмислено  е да виним, че само по  Коледа се случва това "'чудо."

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 17:32 от Fortune

# 278
  • София

Християнка съм по вяра, но смирена не съм. Съвети не раздавам(моите са платени), по-скоро коментирам.

Че кой ли си плаща такива съвети  newsm78 newsm78 Ех отчаяни и заблудени хора - бол  Mr. Green Mr. Green

# 279
Наде, мисли като че четеш. Иронията ми е родна сестра. Не отчайвай обаче де , може да друг да му се играе, на мен не ми се играе с теб. Честита Коледа! Wink

# 280
  • София
Наде, мисли като че четеш. Иронията ми е родна сестра. Не отчайвай обаче де , може да друг да му се играе, на мен не ми се играе с теб. Честита Коледа! Wink

Че аз не мисля и през другото време, а ти ме караш да мисля и на Коледа  Mr. Green Mr. Green А нали знаеш, че във всяка ирония /самоирония/ има и частица истина, а при някой си е направо истината  Laughing Laughing А колкото до игрите - играя си само с противоположния пол.  Hug Hug

# 281
  • София
E, хубаво, Форчън, печелиш! ти си супер, другите мрънкат! Нали не ти мрънкат на твоята глава! Каато не искаш да тии мрънкат, просто не влизай, не чети и не пиши в темата! ОставИ я на мрънкачите!

# 282
.... Ако зависеше от мен - всеки идиот, който се мотае наоколо и поздравява с "Весела Коледа", трябва да бъде сварен в собствения му пудинг и погребан с клон от бодлива зеленика, промушена през сърцето. Точно така!"

Хилих се като магарица на горното, NinoTino  bouquet ми развесели празника истински! Grinning

Това е от Коледна песен на Чарлз Дикенс. По това произведение е и едноименното филмче. А версията на Земекис е чудесна. Анимацията няма общо с типичните сладките картинки на Дисни. Типично Дикенсова реалност Simple Smile

# 283
Да си помрънкам  Laughing
Зачекнахте християнството:  Основна разлика при схизмата между източноправославието и католицизма е И различното почитане на двата основни християнски празника Рождество и Възкресение Христово.  
Аз съм източноправославна, но не особено религиозна и за мен по-голям празник е Великден (така ми повелява религията),  Коледа свързвам с постните ястия и коледарите, а не с трупането на вещи под елхата и добрините, които прави Дядо Коледа (както ми диктува Холивуд).
И да на Великден освен кокошки и пиленца по магазините друго не ти се натрапва, а сега какво е накъдето се обърнеш - джингъл белс...
п.п. Нино Тино - я кажи колко много са версиите на Дикенсовата Коледна песен. Вчера пак имаше някаква подобна такава.

# 284
  • София
Форти, стига ма! Изкла ни направо! Laughing
Ний тук се събрахме да си помърморим заедно....По-назад писах - непушач съм и не влизам в теми за пушачи - логично е да не ми е комфортно Laughing И непременно ще се скарам с тълпата в темата....И вероятно ще я издразня с непушаческите си съждения.....

Разбирам те....Аз на 24 слагам постни ястия, празнувам Рождество в себе си, не Коледа със сурвакарите....

Всъщност основната ми идея, когато пуснах темата беше, че наистина празниците ме натъжават...Не знам защо....Става ми самотно....Хората заминават, няма ги с дни...Имам голямо семейство, родата ми живее в блока, всички са поносими ако не прекрасни, но...така ги усещам аз нещата...
При мен опира до лично усещане и никакви филми, подаръци, песни, приятели и т.н. в тези мигове не ме спасяват....Може пък това да е моят начин да приемам тези дни....Може да ми е нужно да се чувствам така поне по празници, след като през цялото останало време съм така добра, весела, разбираща и...съвършена..... Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт