Не бе идеята ми беше, че празника е религиозен и на който му се драйфа от всеобща суетня не бива да го свързва с реално религиозното му значение. Инак си мисля, че е точно обратното, а именно- раждането на Спасителя е първопричината, а саможертвата му за спасението на човеците е следствието. Това е друга тема няма да я бистрим.
Просто винаги ми е супер странно като се започне тук във форума, защото реално не познавам хора, които да мрънкат така, как мразят и се депресират от Коледата. Рождеството е за вярващи, а всичко друго е традиция и то религиозна,а не национална. Затова не сте длъжни да я следвате. Създайте си свои такива/приятни традиции/ и не мрънкайте. Да празнуваш е индивидуален избор. Просто е.
Празнуването на какъвто и да било празник не е задължително.[/b]
Не е задължително друг път. Трябва да минеш през трупове почти, за да се откачиш от празнуване на Коледа, има хиляда дълбоко обидени роднини, които по-скоро прощават да им предявиш права към реститутската нива, отколкото да откажеш да преядеш на масата им. На мен ми струваше много, за да се откача.
Също бих искала да видя кой е този българин, който празнува Бъдни вечер и Коледа наистина по християнския канон, без месо на 24-ти и без всички езически практики, за които се предполага, че християните горят в ада, ако прибягват до тях. Да не почвам да изреждам кои са, защото цялата съвременна християнска коледа е тежко консуматорско-езически празник. Та за това когато някой каже, че Коледа бил християнски празник, избухвам в смях. Аз не съм християнка, но майка ми е богослов и насън да ме бутнеш мога да ти изпея защо Коледа-та в този си вид (даже и да минеш да забучиш една свещ в църквата) е адска гавра с християнската догма и парадигма.
Дали пък не е време да спрем да се назидаваме в тази тема? Една назидателка вече се отказа, гледам, че има други, застъпили длъжността. Няма ли за вас светли празници, че сте се вторачили така в темата