Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 909
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Днес сър Андрю би всякакви рекорди по бодърстване. Стана сутринта около 10ч. В момента е 21ч. и е спал само 10-15 минути около 18ч. И продължава да се дере с пълно гърло. Нищо не е в състояние да го успокои и/или приспи. Като таласъм е.  Confused Предните дни беше пак така, но излизахме привечер, та спеше в количката.
В кошарата спи, само ако го занеса там, когато вече е заспал. И нощем. През останалото време категорично отказва да стои там и лежи до мен на дивана. Чудя се дали да не предприема по-крути мерки, защото това неспане започва да ме притеснява.

# 331
      Днес бяхме на контролно мерене, нашата докторка ни тегли на всеки 15 дни. И резултата е 5760гр. или  330гр. за 15 дни(през първия месец качи 1400гр. и 3см през втория месец 650гр и цели 6см.; роди се 3400гр. 50см. ). Коментара и беше, че е малко и най-вероятно причината е, че много повръща (не повръща на фонтан, но го прави след всяко хранена по няколко пъти, когато гука, когато прави опити за коремни преси Simple Smile и си дига краката нагоре, като се напъва да ака). Според мен повръща, защото яде лакомо и гълта въздух.
Посъветва ме да давам преди всяко хранене по две лъжици антирефлуксно адаптирано мляко, да повдигнем матрака на леглото и да я държим поне 20минути изправена след хранене и да я слагам да лежи през първия час и половина на ляво. Та сега се чудя да давам ли въпросното мляко, да гледам ли на него като вид лекарство против повръщане. Не мисля, че е наддала малко. 
      И другото: въпреки "малкото" наддаване ме посъветва да и спра седмото хранене в 00:30~01:00, като и давам вода докато се откаже от него, било по-добере за стомаха - да си почива. Сутрин се събужда и храним към 7:30.
За бебе на 2 месеца и половина колко трябва да е нощната пауза за да не се натоварва стомаха.

Нали педиатрите трябва да са ни в помощ, а мен само ме обърква newsm78.
TITI, разбирам, че се колебаеш как да постъпиш и търсиш и допълнителна информация, за да направиш своя избор.

Счита се, че от 0 до 4 месеца кърмените бебета наддават средно по 170 грама на седмица, като е приемливо за някои бебета да наддават 113-142 на седмица (като все пак това са все пак някакви условни граници). Може би ще намериш допълнителна информация и в статията Средно наддаване на тегло при кърмените бебета. Не е за пренебрегване и фактът, че Деница доста е пораснала на височина. Хубаво е да се има и предвид, че бебетата растат не константно, а скокбразно – може една-две седмици да качват по-малко, а следващата – доста повече; в един период да трупат повече грамчета, а в друг – да растат повече на височина. Всяко бебе е различно и индивидуално и расте с различни темпове (а твоето усещане не е за малко наддаване, нали?). Вероятно тегленето и меренето след още 2 седмици ще дадат някаква по-реална представа за нещата.

Повръщането е често срещано при бебетата и обикновено (но не винаги) е нормално. Доста бебета понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода. Често причина за повръщането може да е, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо (както и сама предполагаш – когато Деница яде лакоомо и гълта въздук). Това може да се получи и ако гърдите на майката са препълнени или струята и е твърде силна. Ако бебето се разсейва лесно и пуска гърдата или е нервно на гърдата, то би могло да погълне въздух и да повръща по-често.

По-малки, но по-чести хранения могат да са удачен вариант – от една страна, те могат да улеснят смилането на храната, от друга – бебето няма да е твърде гладно и да суче твърде лакомо, от което да се дави. Твърде бързото и често прехвърляне от едната на друга гърда, без бебето да е изсукало добре първата, също може да предизвиква повръщане. Кърменето в по-изправена поза също може да облекчи положението. Друго, което спомага, е доброто обхващане от гърдата на бебето (да прави добър вакуум и да не се нагълтва с въздух). При някои бебета помага да се повдигне матрачето откъм главата, след кърмене да се подържат повечко изправени, или да полежат на лявата страна (както вече са ви предложили), или по корем, НО - слагането на бебето по корем да е само, когато е будно и някой е до него, за да го наблюдава, а не да се оставя да спи по корем или самичко. Желателно е да се избягва притискането на стомахчето на бебето, да се внимава пеленките (памперса)  или дрешките му да не твърде стегнати около коремчето му, при смяната им може да опивате да завъртате бебето настрана, вместо да повдигате краката към корема. Ето и едно видео, на което е показано как може да се сменя памперса на бебето, когато бебето се завърта настрана. Още полезна информация за това какво представлява рефлукса и какво би помогнало за справяне с него можеш да намериш и в тази статия – Повръщане и рефлукс при кърмено бебе.

Кърменето под режим и с някаква нощна пауза би могло да се асоциира по-скоро с храненето с адаптирано мляко – тъй като негорият белтък е по-трудносмилаем за нежното бебешко стомахче. Кърмата, от своя страна, е с балансиран състав, съобразен и пригоден изцяло за бебешкия организъм. Тя се усвоява почти изцяло и много бързо (за по-малко от 90мин.) и е съвсем обичайно бебето да има нужда отново да суче, за да се засити. На тази възраст то има нужда да поема калории, за да расте, а те могат да се набавят от кърмата, не от водата (а и, обичайно, бебето се успокоява и заспива по-лесно и бързо, след като се е насукало – ако е гладно, може да се окаже трудна мисия да бъде „залъгвано” часове наред с вода Wink).

Надявам се с информацията, с която разполагаш, и като се вслушаш и в майчиния си инстинкт, да откриеш удачното за вас решение, да се чувстваш по-спокойна и уверена. Hug Пиши как сте и не се колебай да питаш, ако имаш още въпроси.

# 332
Момичета ,какъв омекотител  за бебешките дрешки използвате ???

# 333
  • София
А като чета тук (не визирам конкретно тази тема, а въобще в целия форум), ССФ (средностатистическата форумка) никога не си оставя бебето да плаче, то расте кротко, щастливо и усмихнато, освен това  в къщата й е винаги чисто, подредено и всеки ден има нещо сготвено

Това и да го видя - няма да повярвам  Mr. Green В нас е нещо страшно просто: разхвърляна стая, неоправено легло, към което се стремя по няколко пъти на ден, но все не стигам, гладен мъж (добре че сам си готви), недоизмити съдове, недоизкъпана аз. Добре че идва майка ми от време на време и оправя хаоса  Simple Smile

Наде, никакъв. Използвам гел за пране, той е достатъчен  Peace

# 334
Въпрос към консултантите и към всички: Как точно преценявате, че е къс френулумът на горната устна и то3и на е3ика.
3ащото 3апочвам да си мисля, че това е причината Мишо така и да не успя да 3асуче добре - храни се смесено, суче от гърда не повече от 5 мин след което 3апочва да плаче и да ръмжи, сменям гърдите - 5 мин суче и пак така. Когато суче не усещам гърдата да се и3пра3ва, Мишо прави гълтателни движения, но дали успява да направи нужния вакум. От шише пие като натиска биберона по-скоро бе3 да прави вакум и да 3асмуква. Дали неуспехът ми с кърменето може да се дължи на къс френулум... Rolling Eyes
madame_fiffi, действително е възможно къса юздичка да причинява трудности при сукането (бебето да засуква трудно, да не може да здържа гърдата в устата, да не прави добър вакуум или той лесно да се разваля, да се чува „цъкане” по време на кърмене; да суче неефективно и да не може добре да изпразва гърдата, бързо да се уморява и да „губи интерес” към гърдата и т.н.). Понякога (но не винаги) е възможно да има болки и разранявания на гърдите на майката, а недостатъчната стимулация да доведе до намаляване на кърмата.
Има различни видове къса юздичка, като някои не могат веднага да се разпознаят от „неопитно око”. Някои от признаците, които могат да асоциират с къса юздичка са: как изглежда езикът на бебето при изплезване – може да има сърцевидна форма на върха или да е раздвоен, да не може добре да изплези езиче извън долната устна и да го задържи изплезено напред и покриващо долната устна; когато плаче – езичето не се повдига повече от средата на устната или основата му остава ниско надолу, а отстрани се извива по-нагоре (като крилца) и т.н. Още информация може да откриеш в статията Къса юздичка на езика.
Педиатър би могъл да прегледа и диагностицира евентуалното наличие на къса юздичка, а при нужда – да се консултира със зъболекар или УНГ специалист (които, от своя страна, могат да направят корекция, ако преценят, че е необходима) - препоръчително е да се прецени индивидуалната ситуация и да се действа спрямо нея.
Ще се радвам да споделиш дали си се консултирала и какво е развитието при вас. Hug Ако прецениш, може да се обадиш и на Националния телефон на ЛЛЛ – 0888 555 385. Peace

# 335
  • София
Наде, използвам Силан Сенситив и Персил Сенситив. Водата е много твърда, нямам сушилня и ако не използвам омекотител, дрехите ще са като шкурка.

# 336
за захранването колкото и да неми се иска трябва да почна от 3 месец,защото аз някъде след 6 месец трябва да почна работа и варианта да ходи на ясла го обмислям още.
За спането в леглото, от  както падна си спи в леглото.
За повръщането си го имаме от време на време.
Пера с персил за бяло доволна съм.Омекотител не ползвам.

милинка  за нас намерих следното решение слагам столчето за кола в количката леко изправено и бебчо стой вътре и гледа иначе е рев и някой да го носи на ръце,а докога ще му е удобно ще видим.
Лека вечер.

# 337
  • София
tanchoo, периодично го слагам в кошницата, но не иска да стои в нея. Вчера я сложих насред хола, за да има по-добра панорама на всичко, но пищи. Явно му е скучно и понеже е още малък, не се заглежда/заиграва и търси внимание постоянно.

# 338
милинка, направо не мога да си представя какво ви е и как издържате  Confused Както и на всички, на които децата им плачат много и са неспокойни. Моето като реве 5 мин и вече се изнервям. А по цял ден направо не ми се мисли. Дано намерите варианта, който устройва Андрей и да си починете и вие. Че то си е кошмар това, което описваш  Hug

И аз пера с персил сензитив и не ползвам омекотител. Суша в сушилня и дрехите излизат мекички.

Не бях чувала, че вземат децата толкова рано на ясла (за кой град става въпрос?). Че те на 6м още не могат да стоят седнали стабилно. А и за три месеца едва ли ще успеете да въведете много храни, че да се хранят с другите в яслите. Да не говорим, че има храни, които се въвеждат чак след годинка.

# 339
Включвам се и аз по темите.
За ортопеда-не съм много от помощ понеже ние ходихме във Варна и в София не мога да препоръчам, но ехографа наистина не се покрива, та платихме също 40 лв. На нас ни казаха за профилактичен преглед да отидем пак 10 м., когато бебчето е вече проходило, за да се види дали ставите са застанали добре. По-рано няма нужда, ако всичко е наред. Ние сме с различни гънки, но ехографът ни е добър, тъй че сме спокойни.
Омекотител ползвам някакъв гръцки,  но без него няма начин,  че и при нас е много твърда водата. А мирише много леко и приятно, бебешки е. Досега не сме имали проблем.
Милинка, носите ли се на ръце, рязсейвате ли го с играчки? Аз не мога да си представя какво бих правила с много ревливо бебе. И ние си поплакваме доста, но основно е като и се спи, а примерно иска на ръце да я приспя. Незнам и аз какъв съвет да дам.
За столчето-и аз мисля, че зависи от детето. Дани не е много впечатлена от шезлонга, може по нататък да и хареса повече, но засега издържа по двайсетина минути максимум.
За спането съм на същото мнение като msvh, въпреки че наистина не бях се замисляла за това. Мен не ме страх, че ако спи с нас ще и направим нещо, a по-скоро аз не се наспивам, защото и при най- малкото раз мърдване и съм будна. А в кошарката си спи доста добре.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:40 от Reneta_87

# 340
О и при нас през деня е лудница, спи по половин  час след хранене, после се събужда спонтанно с плач, вземам го и го дундуркам докато заспи и хоп на дивана в хола да ми е под ръка. Баба му много го разглези, тя сега е в отпуска и го носи на ръце постоянно, но поне е наспан и не е нервен като се събуди. За режима не се притеснявайте те ще си го сменят още много пъти.
Иначе те много обичат да им се пее..
Относно омекотителя не ползваме, но бях купила и прах на сано и омекотител, но после размислих, излишна химия е, даже не съм го отваряла.
Аз пък нямам търпение да стане по едър и стабилен бебо да си го гушкам в леглото, поне малко, че иначе може и да не иска да се отлепи от спалнята, но сега както вече споделих не смея да ги вземам при мен.

# 341
dion  това е по закон
„В дневните ясли се приемат деца от три месеца до тригодишна възраст за дневен престой. Дневният престой се осъществява всеки ден с изключение на съботните, неделните и празничните дни” – се казва в Наредба № 26 от 18 Ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях. 
На много места ги искат проходили или най-малко с паяк.

# 342
  • София
Милинка, носите ли се на ръце, рязсейвате ли го с играчки? Аз не мога да си представя какво бих правила с много ревливо бебе. И ние си поплакваме доста, но основно е като и се спи, а примерно иска на ръце да я приспя. Незнам и аз какъв съвет да дам.

И на себе си станах досадна с оплакванията от ревливо бебе. Не, не го разнасям на ръце, не както и на него би му се искало - 24/7. Играя, гушкам, но не мога постоянно да го разнасям на ръце в изправено положение, както иска. Гушнат не му е достатъчно, иска да зяпа. Правя го около 20-30 минути, но се уморявам, все пак е 5 кг. А и гледам да не го свиквам прекалено, защото освен мен и мъжа ми, няма кой да го гледа. За сметка на това го клатуркаме с часове на коленете върху възглавница. Не успявам нищо да си свърша, защото само с него се занимавам. Пробвах с лежащо кенгуру, не иска. Не иска да лежи на дивана, в кошарата, в кошницата. В количката на терасата не винаги се получава. Играчките все още не го интересуват - поглежда ги, но не си играе, малък е.  Заради това питах за автоматична люлка. Вчера за пореден път го пробвах в активната гимнастика - разплака се. Преди поне върху мен заспиваше, вече и това не прави. Преди изнамирах начин да го приспя за известно време, но сега и това не върши работа.
Мисля да започна да го уча да заспива сам, защото това бодърстване не му се отразява добре на нервната система - става превъзбуден, нервен и като мине определен момент, не може и да заспи.

# 343
Деси относно възрастта, пише го в главата за приспиване на бебета между 1 и четири месеца  Hug

# 344
  • София
за ортопеда - нашата педиатърка още в деня на първата консултация ни заведе при доц. Пешев (оказа се че той приема в този център където сме на консултации (не помня как точно се казваше но се намира до министерство на земеделието)) Гледа малкия на ехограф доста подробно защото той се роди 4400, а на първата консултация беше вече 5600, и не сме платили нищо.

за спането в нашето легло - 100% съм съгласна с mvsh.

Общи условия

Активация на акаунт