Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 889
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
За спането на бебето в нашето легло: каката спеше в нашето легло, но като по-голяма, може би след 6-ти месец и то я вземах при нас през нощта (кърмех я дълго време дори през нощта и като се събудеше я вземах и тя сучеше, после заспиваше, а аз и преди нея). Катрин се страхувам да я взема в моето легло, че не е много широко и ме е страх да не я притисна или да не падне, но след обед или вечер когато се кърмим лежим в леглото и аз отнасям плувката  Mr. Green , а по някое време и беболинка. А дали ще спи бебето в леглото на родителите си зависи от тяхното желание и по никакъв начин не означава, че тези, които спят с бебето го обичат повече, от тези, които не спят с него.  Peace

# 361
Здравейте Grinning
Да се включа и аз докато моята мишка спи... Grinning
За вземането в леглото-много ми е хубаво ,обаче леглото ни не е много широко и ни е страшно неудобно..
Шишета не мия защото се кърмим, само бибероните изварявам
Омекотител не ползвам..няма смисъл засега според мен..
За режима на спане...понякога съвсем се разбърква..особенно напоследък се научи да се събужда посред нощ и да си смуче настървено ръчичките след което реве..защото се е просмукала... ooooh! и аз съответно ставам да я успокоявам като най-често това е със кърмене..и така стават около 3 пъти през нощта  да се събужда и трудно да заспива..поуморих се нещо и аз..
Моята къща също често е разхвърляна и ако не е мъжа ми да помага не знам какво щях да правя...
Иначе човечетата ни видимо са пораснали и "помъдряли"-днес моята госпожица с интерес около половин час гледа батко и приятелите му навън как играят и кокори очички и гледа гледа...също като едно голямо дете вече.. Grinning
Захранване и аз мисля да започна към края на 4-ти или средата на 5-ти месец ако все още имам достатъчно кърма....и то захранване изцяло със сокчета, а много по-късно с плодовите пюрета..
Лека вечер на всички!!!  bouquet

# 362
Момичета, интересно ми е как го правете това с кърменето легнали  newsm78 не мога да си го представя, а ми се струва удобно?

# 363
 при нас легналото положение е като в тази статия http://www.imambebe.com/%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0% … D0%B8-%D1%82.html

# 364
Ето така е при нас:

Скрит текст:

На мен ми е изключително удобно, на бебо също.

# 365
Първата седмица след раждането, когато буквално не можех да седя на д.. о си кърмех легнала. Имах ужасни болки в гърба и цялото тяло, бебето ми все беше ненахранено. Може би аз не съм заемала правилната позиция на тялото, но определено така не ми е удобно. А и често беба се задавя по време на кърменето и така бих реагирала много по-бавно в случай на задавяне.

За миенето на шишетата. Налага ми се 1-2 пъти в седмицата да мия и стерилизирам шишета и помпа, когато баба и гледа бебка. Измивам всичко с топла вода и най-обикновен почистващ препарат за съдове с помощта на любимата ми четка за шишета и биберони на Авент Simple Smile Така май ще я карам докъм 6-ти месец. Може би след това ще използвам препарата на Бочко за миене на бебешки съдове и ще спра да стерилизирам.

# 366
  • София
Здравейте, благодаря за отговорите за ортопеда.
simonap, можеш ли да попиташ твоята лекарка за този ортопед дали по принцип взима пари за прегледа?

Аз купих люлка и я ползвам от време на време. Просто Ади е на моменти - понякога се кефи и седи мирно там по 30-40 мин и повече, но друг път мрънка и не ще. Аз обаче все пак не съжалявам, че съм дала 140 лв, защото имам планове за второ дете и с него също ще я ползвам, така че не е безсмислена покупка за мен.

Милинка
-  разбирам те напълно с режима. Ади беше така до преди една-две седмици. Бях се отчаяла, че иска само на ръце, по цял ден не спи, но явно всяко нещо е преходно. Вече свикнах с мисълта, че няма ден с ден еднакъв и не очаквам да бъде.  Сега Ади горе-долу й схванах спатиите - сутрин като се яде към 7-8 после няма спане (това най- ми тежи), но свиквам де...........после 10-11ч яде и после си иска игра и занимавки поне час, час и нещо. Най-обича да заспива около един час преди ядене. Просто, ако не й се спи нищо не е в състояние да я приспи и обратното - спи ли й се - заспива като пън, по всяко време и навсякъде.  hahaha hahaha Много е смешна, все едно й изключваш копчето и изведнъж заспива на секундата, без гушкане, без носене, без говорене.....  Joy Joy Joy За това, опитай да не се тормозиш и мисли как и това ще мине....Ей сега ще пораснат и няма да искат да се гушкат толкова много, а само ще викат "ела, ела..."

Омекотител не ползвам. Пера с Тео Бебе и съм много доволна.

Шишета и биберони мия с обикновен препарат и стерилизирам най-много веднъж седмично(сега сигурно ще ме линчувате  #2gunfire #2gunfire #2gunfire , ама... мен не ме е страх Mr. Green )

Имам два въпроса към консултантите по кърмене
1. Понеже Ади е изцяло на шише изцедена кърма + АМ най-много един път на ден и за мое улеснение гледам да се цедя така, че винаги да имам кърма за следващото ядене, а не да изцеждам на момента. За това съхранявам в хладилника и исках да попитам как правилно да затоплям кърма от хладилника.Сега слагам шишето в купичка с топла вода, но понякога се притеснявам да не би от по-топлата вода да се развали нещо кърмата newsm78 newsm78   Освен това колко време, след като е извадена от хладилника може да престои на стайна температура?
2. Възможно ли е да имам запушени канали на гърдите без да ме боли нищо? Питам защото уж изцеждам гърдите до край или поне колкото е възможно при цедене на ръка, но постоянно имам едни като буци в основата на гърдите. Не съм сигурна дали не си ми бяха така гърдите и преди да забременея ( по-твърди в основата) и за това се притеснявам да не са някакви буци от запушени канали или нещо друго свързано с недобро изцеждане. Благодаря предварително. smile3525

# 367
Здравейте мамчета:)
За Честита Нова Година! Нека Новата 2013 година влезе в дома ни с надежда, радост и любов, да ни избави от тревогите, болестите, грижите и дори от най-малките неприятности. Да ни донесе радостни грижи и работа за душата! Да се смеят децата ни и слънцето да огрява винаги лицата ни. И да ни дари с голямо щастие и здраве.
Нямах възможност да влизам по празниците във форума и съм пропуснала доста:) Връщам се да ви прочета и после ще пиша по темите:))
Поздрави от нас с Лъчи !

# 368
  • София
Дион, много готини снимки!  Peace

Моят пъклен план да държим Зарко буден не сработва особено  Mr. Green В 16.30 яде, започна да капризничи, пристъпихме към изпълнението на плана, а той изведнъж започна да се унася. Заспа във въздуха докато го взимах от баща му  Tired Ами така е - когато трябва да е буден, точно тогава заспа моменталически  Crossing Arms В 20.30 пак яде, аз нагло си взех възглавницата и одеалото и отидох в другата стая, как са се оправяли двамата - да не ви разправям, смях се с глас, но ме оставиха да спя досега. А сега спи в люлката  Simple Smile Подготвям се психически за поредната тежка нощ  Tired

И сега да сверя часовника: по колко ядете в момента? Увеличих АМ на Зарчето до 170 мл, но перманентно стои леко гладен  newsm78

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 00:46 от -=Деси=-

# 369
Здравейте момичета

Имам въпрос към консултантите по кърмене. Ивчо вече е на три месеца и сме само на кърма без вода и други добавки. До сега не съм имала особени проблеми, но от вчера имам много силни болки в едната гърда боли ме цялата гърда и най-вече в долната част дори и след сучене на бебо и изцеждане болката не спира. На какво може да се дължи запушени канали или нещо друго моля ви за съвет направо не издържам от болка трябва ли да отида на лекар или да се обадя на консултант по кърмене за да се видим. Нямам температура или втрисане

# 370
Имам въпрос към консултантите по кърмене. Ивчо вече е на три месеца и сме само на кърма без вода и други добавки. До сега не съм имала особени проблеми, но от вчера имам много силни болки в едната гърда боли ме цялата гърда и най-вече в долната част дори и след сучене на бебо и изцеждане болката не спира. На какво може да се дължи запушени канали или нещо друго моля ви за съвет направо не издържам от болка трябва ли да отида на лекар или да се обадя на консултант по кърмене за да се видим. Нямам температура или втрисане
Lora Tsekova, дали напипваш някави по-твърди участъци или бучки, има ли зачервяване в болезнения участък? Понякога е възможно да има запушени канали и без външни, видими признаци за това. Обичайно, нещата които помагат в подобни случаи, са: Затопляне→Масаж→Изпразване на гърдата→Почивка.

- Затоплянето може да е с топъл душ, вана, компрес (някои майки използват памперс с топла вода, вместо хавлия, защото памперсът задържа повече топлина), също и с малка бутилка, пълна с топла вода. Затоплянето може да спомогне за по-лесното потичане на млякото (и съответно – за по-доброто изпразване на гърдата). А ако усещаш, че топлото не ти се отразява благотворно – тогава хладък компрес след кърмене – само с вода, или с извара или сварен ориз, може да успокои тъканите. Компрес от зелево листо също се споменава като ефикасно средство – на охладено листо от прясно зеле се махат дебелите жили, набучква се или се начуква и с него се обгръща гърдата, без зърното и ареолата. Държи се, докато повехне.

- Масаж (преди и/или по време на кърмене) с ръка с леки, кръгообразни движения в посока от основата на гърдата към зърното; масаж с гореспоменатата бутилка с топла вода също може да е ефективен;

- Изпразване на гърдата - хубаво изсукване, ако е необходимо и изцеждане. Би могла да опиташ дали с компресия на гърдата Ивчо няма да успява да я изсуква по-добре (можеш да я приложиш няколко пъти, докато се увериш, че е «изпразнил» гърдата, преди да му предложиш другата). Тъй като едно сучещо бебе може най-добре да „изпразни” гърдата, то може да опиташ да го оставяш по-честичко на нея (като, разбира се, не пренебрегваш и другата, за да не се препълни). Някои майки споделят, че ако поставят бебето в такава поза, че брадичката да сочи към болезнения участък, това също има ефект.

Почивка. За по-бързо справяне с напрегнати и болезнени гърди много важна роля имат и почивката и сънят – ако има кой да те отменя в домакинските задължения, може при всяка възможност да опитваш да си отпочиваш (например – да подремваш с Ивко, когато спи).

Желателно е гърдите да се пазят от удар и притискане (твърде стегнато бельо, особено с банели; спане върху тях, дръжка на чантна, колан на автомобил и др.)

Може да обсъдите със своя лекар и приема на Лецитин - той е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме. За дозировката му може да ти е полезна тази статия.

Ако консумираш храни, които съдържат хидрогенирани мазнини, може би е добре да ги изключиш от диетата си, поне за известно време, докато премине този период.

Надявам се да откриеш какво ти помага и скоро да имаш облекчение. Ако прецениш, може да се обадиш и на националния телефон на ЛЛЛ - 0888 555 385, за да се чуете и с консултант. Пиши как си. Hug

# 371
Имам два въпроса към консултантите по кърмене
1. Понеже Ади е изцяло на шише изцедена кърма + АМ най-много един път на ден и за мое улеснение гледам да се цедя така, че винаги да имам кърма за следващото ядене, а не да изцеждам на момента. За това съхранявам в хладилника и исках да попитам как правилно да затоплям кърма от хладилника.Сега слагам шишето в купичка с топла вода, но понякога се притеснявам да не би от по-топлата вода да се развали нещо кърмата newsm78 newsm78   Освен това колко време, след като е извадена от хладилника може да престои на стайна температура?
2. Възможно ли е да имам запушени канали на гърдите без да ме боли нищо? Питам защото уж изцеждам гърдите до край или поне колкото е възможно при цедене на ръка, но постоянно имам едни като буци в основата на гърдите. Не съм сигурна дали не си ми бяха така гърдите и преди да забременея ( по-твърди в основата) и за това се притеснявам да не са някакви буци от запушени канали или нещо друго свързано с недобро изцеждане. Благодаря предварително. smile3525

Здравей Щастлива жена,
За правилното съхранение и третиране на изцедена кърма би могла да прочетеш подробно в тази статия
 Oтносно второто ти питане, доколкото разбирам няма усещане за болка, зачервяване или друг дискомфорт. Това, което напипваш би могло да е просто жлезистата тъкан на гърдата. Запушванията на каналчетата обичайно са придружени с болка при допир или постоянно, зачервяване, голям твърд участък или друго. Масажите на гърдата, топли душове или компреси преди кърмене и прилагането на компресия на гърдата биха могли да ти помагат за по-доброто изпразване на гърдата и ако прецениш би могла да ги опиташ.
 Желая ти усмихнати дни!  Hug

Привет, *Cveteto* и Честита Нова Година - на теб и на всички във форума!

Искрено ти благодаря за съветите, които ми даде преди празниците. Съжалявам, че едва сега се връщам с отговори, но знаете как е около празници Simple Smile

С Иван вече прилагаме схемата, в която му давам да се храни с кърма, но от шише по 4 пъти на ден. Останалите два пъти (има общо 6 хранения за 24 часа) му давам да суче от гърда. Така си мисля, че постигам баланса между това да знам колко изяжда, но все пак да не забрави съвсем да суче. Ако трябва да съм честна, така се чувствам и по-спокойна. Кърмата е чудесно нещо и много искам детето ми да я получава, но самият процес на кърмене мен лично доста ме натоварва. Още по-трудно ми бе да кърмя, когато Иван постоянно заспива на гърдата. За сега се справям с изцеждането. Първоначално не вярвах, че стимулацията наистина може да доведе до повече кърма, но сега вече лично се убедих в това  Laughing Laughing Laughing

Може би по-нататък ще преминем отново изцяло на кърмене от гърда, но за сега тази схема ме удовлетворява. Само се надявам хранителните качества на кърмата да не се губят чрез изцеждането. Така ли е? Като цяло спазвам тези съвети за съхранение на кърмата:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629.0

Иначе защо станах несигурна в кърменето? Защото Иван за един месец нададе само 300 гр. Изписаха го от болницата 4470, на 1 месец бе 5150, а на два месеца бе само 5490. Педиатърката ни посъветва да действаме с шишето и изцедена кърма. За сега Иван вече е около 6 кг.

*Cveteto*, въпреки, че не те послушах на 100%  Rolling Eyes напътствията от твоя страна и от старана на дамите от ЛЛЛ са незаменими и ми помагат изключително много!

Поздрав!

Здравей ficho_linka,
 Радвам се, че вече си по-спокойна, това е много важно за теб и бебето.
 Дохранването  в някои случаи наистина би могло да помогне на кърменето, а когато се почувстваш по-спокойна и Иван започне да суче по-добре бихте могли да преминете отново изцяло от гърда. При дохранването от шише се счита, че може бебето да свикне с по-лесното изтичане на млякото от него, както и с различният начин по който засуква биберона, за разлика от гърдата и това да обърка засукването и да повлияе на желанието му да суче от гърда. Ако искаш да опиташ бих могла да ти разкажа и за алтернативните на шишето начини на дохранване - с чашка, спринцовка, капкомер, пръст, които макар и да изискват малко упражнения биха могли да се превърнат също в удобен начин на дохранване.
 С изцеждането на гърдите качеството на кърмата обичайно не се губи. Това което е различно е, че майките, които цедят обикновено се нуждаят от малко по-често изцеждане, за да поддържат по-добре лактацията си.
 Ще се радвам да споделиш как се чувства и наддава за напред Иван и ако е нужно да сме полезни с още информация! Желая ти успех !  Hug

# 372
  • София
Милинка, къде чете за съня? Аз не си представям как ще заспи сама. Тя постоянно се изнервя като и се спи, ако не я взема аз да я приспя.

Четох къде ли не - и в английски, и руски източници, д-р Спок и разни теми из форума. Има доста суров метод на Фербер, но той е неподходящ за бебета под 6 месеца.
Още малко инфо: 1, 2.
Реших, че като начало ще пробвам да го приуча да спи в кошарката, а не както досега - на дивана, в кошчето и където сварим, докато сме го успокоявали. Навсякъде пише, че трябва да се създадат ритуали за приспиване и ще гледам да поработя и върху това. Вечерен имаме, но през деня - не. То е ясно, че растат като гъби и се променят за часове, но ако успея поне тези неща да въведа, ще съм много щастлива.

Деси, на Андрей дозата е ~100-110 мл на ядене, като се храни на 3 часа, нощем - на 4-4.5, както дойде.

# 373
Здравейте,пробвах да се кърмим легнали и резултата беше ,че течеше от устата.Под главата и се намокри и след 20 мин. пак гладна.Къде се объркахме не разбрах.
За нощния сън всяка вечер е различно по някога заспива в  19часа до 3:30 спи и в 6 става, друг път се преспиваме в21 става в 24 и след това в 6.Но винаги  в 6 ставаме е това направо ме убива никога не е спала по до късно.

# 374
  • София
Ето ни и нас след поредния среднощен купон  Simple Smile Този път продължи от 23.30 до 7.30   ooooh!
Затова пък спа непробудно от 7.30 до 13.30, т.е., 6 часа сън и 9 часа без храна. Ако беше спал през цялото време... цена нямаше да има  Crazy Накрая чак се притесних, че не се събужда да яде, ама не - ревна  Grinning

Милинка, ние уж имаме ритуали, които действат прекрасно през деня - лежи, играе и спи в кошарката без никакъв проблем, но през нощта явно я възприема като някакво наказание, защото категорично отказва да стои там. За сметка на това прекрасно спи на всяко друго място - моето легло, количката, шезлонга, люлката. Заканила съм се някой ден да го сложа във ваничката и да видя дали ще спи и там  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт