Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 938
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Много ви благодаря момичета първо детенце ми е и чувам различни мнения, а и педиатърката всеки път го гледа и прави някакви физиономии...

Не й давай да го пипа, ако си на мнение, че не бива да се забелва насилствено, защото някои педиатри без да предупреждават почват да го забелват. Аз лично с големия си син не знаех как да постъпя, защото единия педиатър ми каза да не пипам изобщо, а другия - да подръпвам при всяко къпане. Много четох, много се чудех, не знаех как да постъпя. Докато един ден просто вътрешно взех решение за себе си и бях убедена на 100%, че това е правилното. Никога не съм се чудила дали постъпвам правилно, защото знаех, че е така   Peace

# 556
Ох, и аз съм голяма чуденка за принудителната аблация.Засега нашата педиатърка не ни е казала нищо за пишлето.Всичките ми познати с момченца са принудително "забелени" след 4-тия месец.Спомням си,че Деси беше казала, че капваш олио  и правиш масаж в основата на пишлето и така пак има движение.
dolce_vita, аз мисля че вече си взела решение за себе си,поне с такова впечатление останах,като прочетох поста ти.Ще кърмиш Филип,когато си си в къщи, а през останалото време ще е на АМ. Консултантите не веднъж са казвали, че количеството се определя от търсенето,т.е. кърми в часовете в които ще го кърмиш и след това и според мен ще се нагодят пак нещата.Но нека все пак консултантите да кажат.

# 557
Привет  и от нас:)
Ниеднеспак бяхме на разходка, а Лъчи така сладко си поспинка:)
За столчета за хранене-аз имам от каката останало.Много съм доволна и си има и колан и табла и веротноста да падне детенце е малка.
Нашият педиатър ни оглежда пишлето на консултация, но не е забелвал.
Деси имате си детенце, което обича да обикаля нощните клубове;)
Милинка, може ли малкия Андрей да плачка поради високата температура?И при каката и сега бебета ми плачат от жегата в стаята.
Цикъл?Какаво беше това?Предната бременност родих на 26 февруари, а цикълът се появи на 10.10.2010(няма кака да забравя при такива 10ки:)).Сега не се натискам за цикъл.Когато -тогава.Всеки организъм е различен и при всяка една от нас по различно време ще се пови МЦ.
Лека и спокойна нощ от нас:)

# 558
  • София
Сребрина, и от това придърпване на пишлето се отказах отдавна, то се правеше в първите няколко седмици  Peace

Деси имате си детенце, което обича да обикаля нощните клубове;)
На кого ли се е метнал, ние сме такива домошари...  newsm78

# 559
  • София
Милинка, може ли малкия Андрей да плачка поради високата температура?И при каката и сега бебета ми плачат от жегата в стаята.

Изцяло ревовете да се дължат на температурата надали, но че допринася, спор няма. В момента спи по боди без ръкави и без крачоли, с леко поларено одеалце. Снощи се плацикаше във ваната с вода на 29 градуса и нямаше оплаквания, докато не се умори. Навън на -15 спи като пор, разхождали сме го близо час. До -23 сме го извеждали, държи се повече от културно навън. Като цяло не се оплаква от студено и предполагам, че е по-студенолюбив като баща си. В нашето семейство аз съм зиморничавата, но дори и на мен тези температури са ми в повече.

# 560
Деси, не се почесвай по главата, а си признавай,че и ти със Зарко обикаляш баровете Wink PartyА има ли вариант да му обърнеш режима, дори и малко насилствено да е.Сигурна съм си пробвала, но да попитам.
Милинка, и Лъчко спи на чист въздух.Дори и след като се приберем, продължаваме да спим поне час след това.Според мен повечето бебета се умиряват на чист въздух и се успиват.Е винаги има изключения:)
Лека и до утре:))

# 561
  • София
Деси, не се почесвай по главата, а си признавай,че и ти със Зарко обикаляш баровете Wink PartyА има ли вариант да му обърнеш режима, дори и малко насилствено да е.Сигурна съм си пробвала, но да попитам.

Разкри ме  Embarassed
Опитахме се да го държим буден след яденето в 18.00, заспа във въздуха докато го взимах от баща му, за да го разсъня. Отказа категорично да се събуди в следващите три часа  Sad

# 562
  • София
Да, нашият да има как все да е навън, ще е много доволен. Simple Smile Но стоенето на терасата не се признава, трябва да се тика и количката или да го нося в кенгуруто. Simple Smile

При вас как е апетитът след раждането, има ли промяна? Преди да забременея и да родя бях голяма ламичка. А откак съм родила, нямам никакъв апетит. Твърде често имам 1 хранене за целия ден, което като калоричност е доста ниско. Понякога, за да наваксам загубата на енергия, хапвам сладко, но пак не е в количествата, на които бях способна преди това. Първият месец го отдавах на стреса и хормоните, втория мислех, че още нещо се донапасва, но няма промяна в това отношение. Както отворя хладилника и тотално ми минава интересът към храната.  

# 563
  едвам успях да ви изчета, че послените дни с две деца вкъщи не смогвам да се добера до тук. Но не остана време да пиша много.
  За коликите - ние вече нямаме, то и бяха слабички нашите, но аз определено следих какво ям, защото в началото усетих влиянието на хранителния ми режим на спокойствието не детето, по-скоро на неспокойствието и.
  за режим - незнам дали можем да говорим за режим, но определено някак стана по-регулярна в храненията си. Все още не прави големи нощни паузи. Проблем е обаче, че последните дни на няколко пъти ми се случва да  нямам спомен как я взимам в леглото при мен. Принципно започнах да я приспивам след яденето в 23 и да я оставям в кошарката, после по някое време като се събуди през нощта я взимам при мен в леглото. Вчера обаче нямам никакъв спомен как и кога съм я взела. Спомням си, че заспах в леглото сама, събудих се към 5 и тя беше до мен. Обаче съм и облякла чувалчето без проблем, значи съм била достатъчно будна... newsm78. ама с тази насъбрала се умора. Най-големият ми проблем е излизането с двамата и най-вече обличането преди и събличането след разходка, хем да не се изпотим на топло, хем да не мрънкаме...След една такава разходка и съм леко гроги. Дано с времето свикна...
   за цикъла -  на мен ми дойде - уж - миналия месец в началото и сега го чаках...ама нещо няма. Та почвам да се чудя далие било цикъл или по обилно зацапване. Иначе продължаваме да се кърмим.
  И за други неща щях да пиша...ама хем стана късно, хем забравих... Embarassed за това друг път.

# 564
…Ако започна да се цедя се страхувам, че ще наруша този перфектен синхрон, който имам със сина си. Аз имам точно толкова кърма, колкото му е нужна. Не ми текат гърдите както в началото, събуждам се секунди преди да е примляскал, защото е гладен. Предлагането и търсенето са се напаснали.
За работното място - намалих работното си време на 80 процента и сряда ще си стоя у дома с Филип. Започвам работа в 8ч30. По принцип могат да ми го водят на обяд, но не чудя дали да го правим. Далеч е от работата ми, ще има дни, в които ще вали или той ще е хремав...не искам да е задължение, а и може би аз не всяка обедна почивка ще мога да изляза. Също така трябва и аз да се храня в тези обедни почивки.
Нямам стая, в която да се цедя и няма да ми е комфортно. Няма къде да съхранявам кърмата, а и няма да имам възможност да отделям по 20 мунути всеки 3 часа...да прекъсвам обаждания и професионални задължения.
Знам си правата. По принцип до годинка на детето имам право на доста привилегии, но няма да се погледне добре ако размахвам тези си права...
Не искам да намразя кърменето. Имам приятелка, която се цеди по летища, хотели и т.н., когато е на път заради работата. За мен това е прекалено. Да се притеснявам дали ще ме оставят да мина с пликчетата кърма на летището (нали е течност). Не бих могла да се концентрирам, ако трябва да гледам часовника кога да се цедя и т.н. Превръща се в робуване. Това, че колегите ще го приемат добре се съмнявам.
Ако на ден по час и половина ми отнема да се цедя, после ще трябва по-късно да си ходя, а искам да съм с детето си.
Въпросът ми е

Чисто физиологически възможно ли е да кърмя само сутрин, вечер и през нощта, а през деня да е на АМ и захранване. Как да постигна това?
А ако реша да кърмя на обяд как да постигна този режим?

Филип се храни на поискване.
dolce_vita, благодаря ти за споделеното! Разбирам, че си обмислила нещата и имаш ясна представа какво би искала да се случи, как да съчетаеш работа и майчинство – така, че да са в максимален синхрон и едното да не е в ущъб на другото, предвид ситуацията. Не бива да правиш неща, които да те карат да се чувстваш некомфортно и да оставят горчиви емоции у теб – чудесно е, че си даваш сметка за това и имаш подредени приоритети как да бъдеш в хармония със себе си, максимално полезна и за Филип, и за теб самата, за семейството ти.
Вариантът да кърмиш сутрин, вечер и през нощта, а през деня детето да приема добавка и твърда храна (след захранването), е съвсем възможен физиологически. В началото на поста си пишеш, че сте в перфектен синхрон и ти имаш точно толкова кърма, колкото му е нужна – плавно, като се напасвате взаимно, би могъл да се постигне подобен синхрон и спрямо този ритъм, който целиш. Това би могло да стане, като постепенно и плавно отпада по едно дневно кърмене и то се замества с добавка. Например – ако искаш да отпадне кърменето, което е около 10ч (съвсем условно), може няколко дни да го пропускате, като вместо това даваш добавка. Възможно е да има известен дискомфорт в гърдите ти заради по-голямата пауза – ако усещаш препълване, може да опиташ малко да изцедиш (но съвсем леко, само до облекчаване, за да не се стимулират твърде много), а при нужда – и студен компрес (или такъв с извара или охладено зелево листо); евентуално след консултация с лекар – и прием на Лецитин. Разбира се, може и да няма никакъв дискомфорт – съвсем индивидуално е. След няколко дни или седмица-две, по същия начин може да замените и друго кърмене. През какъв интервал от време да заменяте кърмене – зависи изцяло от това как се случват нещата физиологично при вас, как се напасва Филип по новата ситуация и как реагира организма ти и „калиброването” на производството на мляко. Тъй като образуването на кърма е на принципа на търсенето и предлагането, ако се пропусне едно кърмене, то има по-малко търсене (т.е. стимулация) и организмът ти ще започне да прави по-малко мляко – колкото бебето е „заявило” с другите сукания. При различните майки отнема различно време това да се случи, затова и „сроковете” са индивидуални. Ако нещата се случват плавно и постепенно, е по-щадящият вариант – както емоционално, така и физически - и за майката, и за бебето.

Дали да оставиш обедното кърмене – може да прецениш как ще се чувстваш комфортно. Ако има вариант да го кърмиш на обед в работните дни, без това да причинява твърде големи неудобства и за теб, и за човека, който ще се грижи за него – може да продължиш да го правиш. А може да има и някакъв по-гъвкав вариант – например, в почивните дни и когато има възможност да ти го водят да го кърмиш (дори и да не е всеки ден) - доста работещи майки, когато са у дома през почивните дни, кърмят и през деня, дори и да не го правят в работните.

Споменаваш, че Филип е изключително кърмено бебе. Някои кърмени бебета отказват да пият от шише и е необходимо малко търпение и помощ, за да се „приучат”. В статията Нежно приучаване на бебето към шише има няколко идеи, които могат да са полезни и при вас. Съществуват и други начини за хранене на бебе на тази възраст, освен с шише – с лъжичка, капкомер, дозаторче, чашка и т.н. (ако представлява интерес, мога да напиша повече за тях).

Много майки избират човекът, който ще се грижи за бебето им, да прекарва известно време с него, още преди те да започнат работа – за да има някакъв период на адаптация, да се уверят, че между тях се получва симбиоза, вкл. и че бебето позволява на този човек да го храни.

Нещо практично и работещо при вас може да откриеш и в тази статия.

Пожелвам ви да намерите най-удачния за вас ритъм, да продължавате да имате този прекрасен синхрон помежду си! Ако имаш и още въпроси или мога да съм полезна с нещо, с радост ще опитам да отговоря. Hug

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 09:18 от Amorevole

# 565
Сребрина, ти захранваш Калоян както аз захраних каката. Нямахме никакви проблеми, пожелавам го и на теб. А те помолих да споделиш как е приел тиквата, защото знам, че действа разхлабващо. Аз тези дни хапнах варена тиква и Катрин си регулира акането.  Grinning Може и да е случайно, но аз го отдавам на това.
Деси, много е неприятно това с бодърстването нощем, но щом не ти пречи, не бутай детето, сигурно то само ще се промени. При нас следобедния сън е преди обеден  Mr. Green , след обяд пак спи, но по-често се събужда и вечер от 19-20ч до 23-24 повече бодърства, е поспива, но по 40-60мин. Добре, че нощем спи по 7-8 часа.
милинка, опитай се да се храниш по малко, но често, че иначе съвсем ще ти се срине имунитета. Аз в края на бременността започнах да изпитвам нужда да похапвам сладичко, преди това даже не го поглеждах. И сега съм така, но гледам да се храня балансирано, защото и кърмя - хапвам пресни и сухи плодове, компоти, кисело мляко, месо, орехи, бадеми. Забелязах, че от доматите Катрин е неспокойна и ги изключих от менюто, също и боба, а докато бях бременна и двата продукта похапвах и нямах никакъв проблем.
Късметче, за повишаване на имунитета яж пчелен мед от доказан производител. Мисля, че се смесваше с канела и орехи, но и чист да го приемаш, е добре.

Отивам да се приготвяме за консултация.

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 10:39 от Fortuna

# 566
Добро утро, момичета!
Последните дни само ви чета, защото Дани ме изнервя неистово. Само мрънка, дори не плаче, а мрънка, понеже не се случва точно каквото тя иска във всяка една минута. Направо ще се побъркам. Започна и по-малки паузи да прави, да се буди не само за храна, но и за игра. И в момента мърмори до мен. На моменти си мисля, че е заради зъбчето, но взема ли я, или направя ли това, което иска и млъква. До нея ли съм, няма начин да спре без да я взема. Не е гладна, нищо не я боли, а пък почва истерично да вика ако не и ходя по гайдата, чак със сълзи. Снощи я нахраних, заспа, преместих я в кошарата и се събуди. Аз естествено не я взех венага, но през деня реве ужасно, a снощи мрънка половин час и заспа сама  Shocked. Не можах да повярвам. И срга и се спи ама не заспива, а съм на половин метър от нея. Голямо гевезе стана, ужас. Как ще я оттуча незнам.
Ох, наоплаквах се  Grinning.
По темите :
Аз почиствам срамните устни веднъж на ден по обстойно без да разтварям. Много се зарадвах, че нямам момченце точно заради това, че не ми се налага да мисля за прословутото забелване.
И ние сме на горната граница за момиченца по тази табличка за килограмите. И как не като сме с цица в през час.
Колики нямаме от около месец вече. Но много и къркори коремчето, понякога се стряскам чак какви звуци издава, но няма дискомфорт в това отношение.
Цикъл нямам все още, макар че малко ми се иска вече. Причината е, че ми се е появила една доброкачествена бучка,  но трябва да се види една седмица след овулация. Не го мисля много обаче, защото смятам,че позитивното мислене ще ми е от полза. А и нямам сили фа мисля за лоши нрща в момента. Дай боже, всичко ще е ок. От друга страна и на мен ми се иска да е по-малко болезнен вече цикъла ми, но надали. Матката ми е обърната към пикучния мехур,  което обикновено е придружено с болезнен цикъл. А аз дори незнаех,  разбрах на прегледа след раждането.
За захранването смятам да пристъпим около 5,5 месец, но не се знае с това зъбче кога точно ще се случи. Мисля да започна със зеленчуково пюре, дано се приеме добре. Пишете, как се приема захранването, тези, които започват сега.
И последно- ние вчера ходихме до педи инцидентно. Сутринта напипах малко топче на тила на Дани ибреших, че е лимфен възел. Обаче таткото притеснен ни закара при педи. Оказа се точко такова- лимфен възел в резултат на БКЖ от болницата. Няма никъде другаде, няма и изместване на черния дроб и слезкатя, така че за момента само следим без да масажираме.
Лек ден и спокоен от мен, дано и моя е такъв  Simple Smile

# 567
  • Варна
Здравейте мами  Hug Много рядко пиша, но се старая да ви чета редовно.
Ние с Маги сме добре, като изключим това, че още от изписването нослето и сумти и прохърква от време на време, не е хремава сутрин като почиствам нослето с аспиратора почти нищо не излиза, но  на последната консултация взехме секрет за микробиология и познайте оказа се че има някаква бактерия, сега чакаме да излезе антибиограмата, че да видим с какво ще се лекува, сега ми е супер притеснено, надявам се бързо да се оправи  Praynig
За режим не мога да кажа, че имаме всеки ден е различно, но съм я оставила сама да си го направи, на два - три пъти се опитах да и налагам някакъв режим, но не ми се получи и как да ми се получи, като тя вечер заспива по различно време и съответно сутрин се събужда също различно, например от два три дни ми заспива чак към 3 и съответно спи до 11,30 - 12,00 ч., но не я будя , когато се събуди тогава и това май ние голямата пауза, и по тоя повод да ви питам, вие будите ли бебетата за хранене.
Щях да пиша и още но забравих, то и как няма като от два часа си пиша поста  Embarassed
Лек и усмихнат ден  Hug

# 568
Здравейте Simple Smile
Аз откакто родих започнах да наблягам на сладкото:(, а докато бременеех не го вкусвах. А сег а покрай празниците съм +3кг.Ще ги свалим с повече разходки и ограничаване на сладкото и заместване с плодове:))
Аз за подсилване на имунната система пия фреш, хапвам плодове, пия и Вит.С, мед.
Имам код ревщо бебе:))Оставям ви:))

# 569
Добър ден:) И нашите колики отшумяха като че ли..Ноо тази сутрин ака обилно 3пъти като единия път и по мен..в изправено положение изхвърча от памперса нагоре към гърба и по моята ръка, сменихме 3 комплекта дрехи, думи нямам, а сега сигурно няма да ака чак до утре.. Crazy
Порастваме и ние, оставям го да си рита и си върша работата, е естествено не изкарва много време без да се размърка, но не е като преди и взе и да спи повече през деня, вече се буди само да се оригне..
Относно пишлето не го бутам, само подръпвам колкото позволява и измивам..

Общи условия

Активация на акаунт