Как да разпрееля времето си между двете деца,съпруга,дома и собственото ми АЗ?

• 7 575
  • 61
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте на всички,които биха ми дали съвет и които са били в моето положение.
Предварително държа да кажа,че не се оплаквам,а търся съвет от хора минали през това,иначе ситуацията ми си е сбъдната мечта.  Wink
Наскоро се роди дъщеричката ни имам по-голямо момче на почти 4години и разбира се съпруг.
Живеем си сами и по-добре,но няма кой да ми помага,много рядко минава майка ми,но по-скоро,за да ни види,от време на време може да погледа децата,за да отидем с мъжа ми на пазар или кино,но за 2 часа не повече,а и сега с новороденото трудно става това. Т.е. по цял ден съм сама с 2-те деца,баткото го спряхме от градина,първо,защото ни е страх от вируси и второ защото никак не иска да ходи и ми е жал аз да съм си в нас,а него да мъча на градина.
Проблема е,че някак си не успявам в нищо или поне така се чувствам. Не можем да излизаме навън,стоим вкъщи и баткото все иска да си играя с него,малката пък се оказа глезла и все иска на ръце,аз пък съм свикнала винаги да ми е подредено,всичко да е изгладено и да има винаги готвено за хапване,с  мъжа ми чувствам,че трябва да комуникирам,за да не губим връзката един с друг и да си останем партньори въпреки малката лудница вкъщи,не на последно място не искам да ставам парцалива повлекана,която няма време да се епилира,а и имам нужда от малко лично време за четене на книга например. И сега всичко хубаво,но денонощието има 24 часа и аз някак си все не успявам да наместя приоритетите си в тези 24 часа,явно са ми много приоритетите,но не мога да се откажа от тях и се чудех как успяват майките с 2 деца да са добри майки и на двете си деца по равно,да са добри съпруги и домакини и да не губят себе си във всичко това.
Приемам всякакви идеи и хитрини,от това как да занимавам едновременно бебе и 4 годишен,до това как да "крада" време за себе си и не на последно място кога да се "виждаме" с таткото.
В началото ми се струваше лесно и мислех,че ще се справя,но напоследък както вече казах се чувствам неуспяла и ужасна майка,да не говорим,че се улавям,че с мъжлето нямаме дори време да уточним прекарването на празниците ни камо ли да си поговорим за нещо различно от планове и ангажименти  Sad

# 1
Нормално е  ,  с две малки  деца   да се чувстваш така. Моите  деца  са дори  с по-малка разлика  ,   помня  какво ми  беше. С времето  ще  се  нагодиш по-добре . Бебчето  ти  е  още малко , ти  сама  ще откриеш начин  да  открадваш време  и за себе си . Наистина е  трудно  ,  но  съпругът ти  не  ти ли помага ? Не съм сигурна , че с бебе на ръце  ще си  осигуриш това  време , за което копнееш, в твоето положение .Нека  малко  поотрасне бебчо  ,  ще ти стане по-лесно  ,  ще  си  свикнаала  с по-големите  ангажименти . Нали  знаеш, че  човек се нагажда  към ситуациите ,  ще  се получи .И защо  да  се притесняваш , че не си добра майка ?  Естествено е  , че  бебето  иска по-вече грижи отколкото баткото ,  който е по-самостоятелен вече . Позволявай му  да  ти помага  , да се върти  около  теб , така  и той няма да се чувства пренебрегнат . Hug 

# 2
  • София
Благодаря за куража!Не знам защо се чувствам така,сега по празниците се пооправят нещата дано и занапред да е така. А се чуствам лоша майка понякога,защото не съумявам да обърна достатъчно внимание на децата или поне така се чувствам понякога.

# 3
Здравей и честито Рождество Христово! При нас нещата се нормализираха след 3-4ти месец на бебето.  До тогава за мен беше кошмар и мислех, че няма да се справя. После свикнах да си подреждам приоритетите. На разходка излизаме редовно, сготвено имаме винаги, къпани сме и с чисти дрехи. Другото е на заден план. Разхвърляно е доста често, но от това не виждам спасение с две малки деца, които непрекъснато нещо изследват, вадят и пренасят насам натам. Като приключи времето за игра и започнем да се оправяме за хранене, къпане, или разходка, тогава наведнъж прибираме всички играчки и джунджории. Гладенето - рядко и по крайна необходимост Simple Smile
Ако излизате на разходка ще е по-добре за всички ви. Малка разходка преди обед и малка следобед. Малкото най-вероятно ще спи в количката, баткото ще има нови впечатления, а ти ще се откъснеш поне за малко от домашните кошмари. Успех и бързо да си намерите най-добрия вариант за вашето семейство!

# 4
и се чудех как успяват майките с 2 деца да са добри майки и на двете си деца по равно,да са добри съпруги и домакини и да не губят себе си във всичко това.

Първо да те успокоя,че ''такова животно нема''.Ако някой ти каже,че с две малки деца,всичко у дома е на шест,изобщо не се хващай StopАко отчаянието ти е продиктувано от четене на форума за ''идеалната ССФ'',мога да те убедя,че това са само фантазии и измислици на съфорумки и ако им се връзваш можеш да изпаднеш в депресия Joy.Като дългогодишен член на форума,мога да ти кажа,че е технически невъзможно,нон стоп да пишеш по всички теми и да се хвалиш,че си идеална домакиня и майка и съпруга.Умирам от смях с такива.Просто е технически невъзможно,да списваш ноностоп тук и да вършееш в къщи.
За съвет се сещам за един.Можеш да оставяш готвенето за вечерта,ако таткото ходи на работа през деня.Като се прибере ,оставяш го 2 часа да се занимава той с децата и ти си сготвяш за другия ден.Така този ангажимент ти отпада за деня,а той хич не е малък.
А за разхвърляното,нормално е с малки деца.Едно е разхвърляно,друго е мръсно.И плюс това сега е момента да понаучиш баткото на малко ред и да прибира играчките.Предполагам имате кош за играчки,не ги редите по рафтове.

Още една идея се сещам:Направи си списък за седмицата,какво да готвиш за всеки един ден от нея.На мен много ми е помагало,най ми тежеше чуденето какво ще се готви днес ooooh!Така хем ще си знаеш с какви продукти да се заредиш от магазина предварително,хем менюто е разнообразно.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 11:40 от Анонимен

# 5
  • София
Много ви благодаря! Hug
Може би наистина трябва малко да се отпусна и да не се опитвам да съм супер жена,че явно няма как да стане.

Evana това за планът какво да се сготви много ми допадна и ще се пробвам и на мен ми е кошмар като замисля в магазина какво да правя за вечеря Tired

Роделинка това с разходкитопределено и аз го мисля,то депресията и отчаянието ми дойдоха отчасти от лошото време и фактът,че стояхме затворени нон стоп вътре и баткото ни тотално издивя,тези дни е хубаво и е далеч по-добре за нас.

черна пантера той съпругът помага,но работи доста,често е на работа и събота или неделя и то почти не остава кога да помага  ooooh!

Оптимист съм тези дни,че ще се нагодим.Днес дойде брат им в нас за малко,млото на работа аз сама с децата и той се хвана за главата,вика ми как издържаш  Laughing
Едното реве,другото се катери по шкафа да свали меденките идилия  Crazy

# 6
  • в здрача
Бях в подобна ситуация, дори работех и от в къщи.
Сутрин приключвах всички задължения по къщата - пране, простиране, готвене /пазарувах основно един ден точно по списък. То си ми е навик от преди да се изготви примерно седмично меню, какво ще ми е необходимо за него и да се напазарува наведнъж. През седмицата - само хляб ако е необходимо/.
- Готвенето - само варено или печено. Нещо лесно, здравословно и сравнително бързо за приготвяне. Изобщо не съм била фен на засуканите манджи никога, освен на разни теста, но и за това си имахме 1 ден в седмицата, когато се глезехме я с палачинки, я с дърпани баници, мекици и други екстри, а децата ми обожават да месят тесто и да играят с него докато аз върша останалото.
- Имах си шезлонг, та слагам малкото вътре и всички дружно отиваме в кухнята да готвим. Голямото помага като подава това, което му поискам или "реже" картофи. Като му писне да помага си подрежда буквите и картините по хладилника /от онези с магнитчетата/ или си отваря нейния шкаф, където държах всички дървени, пластмасови и алпака чинии, чаши, прибори, с които и беше позволено да играе от бебе. А малкото си сети в шезлонга и наблюдава какво става.
- Не се втелявах, че мия чиниите на сутринта, а и никога не съм го правила.
- Чистенето - става на момента, в който се изцапа. Взех от кумата си идеята да постилам един стар чаршаф под масата когато се хранят децата, а после съдържимото му /разпиляно/ директно отива в коша, а и да разлея нещо - няма проблем, чаршафа се пере при необходимост.
- Простиране - голямата помага да подава щипки /зимата простирах на сушилня в стаята дребните неща/.
Всичко това до обед, като сме се надигнали от леглата в 9-10 ч. Като се наобядваме с децата се излизаше /моите не спяха следобед/ за час-два. През останалото време докато си дойде милото аз работех. Голямата се занимаваше с нещо самичка, ама преди това сме се наиграли заедно. Редовно кърмя малката легнала на леглото докато с голямата играем на карти, на не се сърди човече, дама или четем книжки. Включвах и голямата да ми помага с малкото - подай новия памперс, кремче, изхвърли стария, подреди му дрешките в шкафа или ми ги подавай да ги прибирам и т.н.
Купувах едно списание "Бърборино", имаше много интересни, подходящи за възрастта игри. Имах принтер в къщи и разпечатах всичко от сайта на Крокотак, та голямата все имаше нещо интересно да се занимава, да реже, да лепи, да оцветява, с моя помощ разбира се. Не подценявах и компютъра. Голямата /тогава на 5/ си имаше собствен и си играеше понякога на него - обичаше логическите игри, а вечер и пускахме по 2 серии от любимата поредица, докато ние с баща и си поприказваме или просто си починем и изгледаме и ние някоя серия от любима поредица.
Разкрасителните процедури също правех с детето. Ама се налагаше и нея да лакирам, е не се натискаше да я епилирам, ама всеки път обяснявах защо аз имам, а тя - не.
Разрешавала съм дори да храни малката като поотрасна.
И да, малката беше бебе, което не признаваше нищо друго освен гърда.
Играчките ни са били разпределени тематично - общите в един огромен кош, в кутии за обувки - разни конструктори, чинии и прибори за готвене, животинки в трети, в четвърти - гардероба на куклите. Като се приключи с единия тогава се отваря другия. Общите играчки - всичко друго, което не попада в другите категории - така лесно се прибират. А и се играе на точно определено място /за нас това бе в хола - място постлано на пода и в края му коша с играчките и кутиите. А бюрата - до тях и така хем я наблюдавам, хем имам възможност да си работя, хем съм на линия за отговаряне на въпроси.

# 7
Tsv, много се радвам на такива хора като теб!...  bouquet
Изглежда толкова лесно всичко, както си го написала...

# 8
  • В полите на Пирин планина
Нормално е все още да не можеш да се видиш на кой свят си  Thinking Моите са с 4 години разлика и единственото, което ми даваше глътка въздух беше, че баткото ходеше на градина. Той на тази възраст почти не боледуваше и не ми е минавало през ума да го спирам.
Мисля, че можеш да помислиш да пускаш голямото дете на градина като се постопли.
Tsv е дала супер съвети, но все пак зависи по-голямото дете, доколко е самостоятелно.
Мъжът ми е на смени и ми помагаше много, когато си беше в къщи.
Каквото и да си говорим това е един доста изтущителен период за жената. Бих казала, че някъде през последната година успях да отделям време за себе си - момчетата ми са на 8 и 4 години.

# 9
Приемам всякакви идеи............

На първо място- успокой се, приеми майчинството като прекрасен момент от живота ти, не го приемай като задължение- така наистина ще ти бъде трудно и досадно.
Баткото го запишете на полудневна градина, т.е. до обяд да е ангажиран със заниманията и да има контакти с други деца на неговата възраст. Грешка е, че сте го спрели заради евентуални боледувания. Никой не е застрахован от това, дори и да си е вкъщи. Не го изолирайте от средата му. Едномесечно бебе, според мен, си поспива повечко, така че ето ти възможност да се справиш с домашните задължения- готвене, простиране и др.Tsv ти е дала много добър съвет- баткото да ти помага с нещо дребно в дома. Дори може и да стои при бебето, да му говори, пее, което също е помощ. При хубаво време излизайте да се разхождате. Следобед, ако имаш възможност, си поспивай с децата, за да си поотпочинала вечерта, като се прибере съпругът ти.
Убедена съм, че ще се справиш! Peace

# 10
През деня прави това, което е неизбежно, т.е. гледай си децата, излизайте навън, когато времето го позволява и им приготвяй храна за дневните хранения.
Като си дойде мъжът ти, разпределете нещата, които са останали и ги подредете така, че след 20 ч., например (зависи от работното му време) да нямате никаква работа.
За чистенето - тук е сложно, гледай да е безопасно по-скоро, т.е. да няма нещо, в/у което да се плъзнат децата Mr. Green не се престаравай, няма смисъл.
Основното почистване оставяй за почивните дни на мъжа ти. Тогава пак си разпределете нещата, за да приключите по-бързо и да излезете на разходка или просто да разполагате с повече време.

# 11
Не съм чела надолу, директно съветвам-излизайте. GrinningКато не ходи голямото на градина си иска тичане навън.Така и като сте навън-къщата ти няма да е разхвърляна, следобяд лягат да поспят а ти имаш половин час за леко разтребване и някакво сготвяне на нещо още час.После или пак навън малко, или у дома игра.

и се чудех как успяват майките с 2 деца да са добри майки и на двете си деца по равно,да са добри съпруги и домакини и да не губят себе си във всичко това.

Първо да те успокоя,че ''такова животно нема''.Ако някой ти каже,че с две малки деца,всичко у дома е на шест,изобщо не се хващай

Тук е ключа от палатката.Има такова животно, но това не е факт заради това, че всичко е на 6.Щастливата майка е добра майка.Щастлива може да е и без всичко да е на 6.Под всичко на 6  визирам да е аптека, сготвено 1,2,3, изпрано, изгладено, съпругът задоволен и децата изведени три пъти.Ми не-не е нужно.При мен е било на 6 всичко без тези изброени неща.Имала съм и изброените неща, но съм била нещастна(пак не заради тях де...)-та не е до това всичко да ти е на 6, а ти да си ок с ежедневието си без да се втелясваш излишно. Peace Моите деца са с такава разлика, и най-безметежно, лесно и доволно ми беше, като бяха по-малки. PeaceАко нямах лични проблеми по онова време, идилията щеше да е пълна.Но-излизайки максимално на вън-първо-децата се изморяваха, играеха(т.е. голямото, малкото спеше в количката)-у дома не бе разхвърляно по този начин, детето ядеше само, и малко почивка и пак игра.Перях сутрин преди да излезнем, вечер имах само някакъв аламинут да приготвя.

Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 18:12 от Jizzlobber

# 12
Моите са със 7 години разлика.
Когато бебока се роди, баткото беше в първи клас.Идилия.......    Laughing
Сами сме ги гледали.....единствено лятото да ги вземат за седмица-две бабите.
Та, моят опит:
1.спри да искаш да си Марта Стюарт.....    Simple Smile
2.Излизайте винаги навън, когато температурата е над нулата.
3.има доста лесни и бързи рецепти.Ще се правиш на Жак Пепен, като поотраснат децата....
4.Децата са малки, така че в 20-20.30 часа трябва да са по леглата.След това е вашето време с половинката....

Цитат
В началото ми се струваше лесно и мислех,че ще се справя..........
Лесно е и ще се справиш.     Hug
Просто, мисли в посока "Това е най-хубавото време за мен и децата!" и се опитвай повече да се радваш и по-малко да се ядосваш.
Бебочката е още малка.....след 2-3 месеца ще си намерила ритъма и ще ти е далеч по-лесно.
И, последно, но не по важност:Не изключвай таткото от работата по децата.

# 13
И аз от сега се чудя как точно ще се справям с двете деца.
Сега ми е такава песен, детето голямо, може да се занимава само по 1-2ч. че и повече понякога. Режима ни изцяло е изграден на база нейните интереси, занимания и т.н., когато аз не съм на работа.
Имам чувството, че буквално ще се чудя какво да правя с бебето и как да се оправям, но....живот и здраве да се роди и всичко да е ок, пък ще се нагаждаме. )))
Та и аз ще пиша в такава тема най-вероятно с призив - как изобщо успявате с 2деца. ))))

# 14
Стига бе...Мирама....Ще стане, споко.Ей ни на-мърдаме, а нашите поотраснаха даже. Hug

Общи условия

Активация на акаунт