СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 266
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Това,че "Не е уточнено в условието дали  трябва да вадим десетици от единици или обратното" Rolling Eyes

Ти май не ме разбра, аз не разбрах теб.. Joy Така е по нощите. Но доколкото схващам от цитата ти  и последвалата го иконка, питаш за смисъла на точно това изречение.

Ами в задачи от този тип обикновено изрично е зададено дали вадим от цифрата на десетиците  тази на единиците и получаваме разлика две или обратното, тоест от цифрата на единиците вадим тази на десетиците и получаваме 2. А в тази това уточнение липсва и ние сами трябва да стигнем до верния извод.

Условно имаме два варианта в случая:
y-x=2 и x-y=2
Разглеждаме първия. От зависимостта у-х =2 следва, че цифрата на единиците е по-голяма от тази на десетиците. Като обърнем това число на обратно и единиците му станат десетици, то като стойност ще е по-голямо от  първоначалното. А оттам и разликата първо - второ ще отрицателна, което противоречи на условието с  положителна разлика 18. Значи вариант 1 отпада.

Правилният е вариант 2, тоест х-у =2 Peace

Ако нямахме уточнението за разлика 18, нямаше да знаем просто цифрата на единиците или тази на десетиците е по-голяма и щяхме да разгледаме задължително и двата случая, откъдето и броят двуцифрени числа, решения на задачата, щеше да е по-голям.

# 361
  • София и там където не се пуши
Раник, от моя опит по болници, навсякъде ги искат майките стига те да искат.

Преди пускаха да си нощуват в къщи и сутрин трябваше да отидат навреме болните, ама са затегнали на доста места дисциплината.

Непокорна, чести ви РД, да сте живи и здрави.

# 362
Русалке, благодаря много! Ей това, което си обяснила допълнително за положителната разлика е ключа към палатката. Объркването дойде от това, че получих х-у=2 при решаване на уравнението х-у=18 и дадената в условието зависимост х-у=2 т.е. викам си в това няма смисъл и не се сетих да разглеждам възможни допустими стойности на двете цифри, както и че може да има няколко възможни двуцифрени числа.  newsm78
Отдавам го на късния час, иначе ще трябва да призная, че съвсем съм забравила елементарната математика Twisted Evil

Девойката преди малко тръгна за пробен изпит в Междучасие, дано да е успешен!
Успех и на вашите деца, които днес също са на пробни изпити! 

# 363

Преди пускаха да си нощуват в къщи и сутрин трябваше да отидат навреме болните, ама са затегнали на доста места дисциплината.

И аз съм го правила този номер..само ходях сутрин за изследванията...и после си отивах у дома

# 364
  • София
Дано да е така, че да могат да си стоят вкъщи! Доколкото зная са затегнали доста режима по болниците и искат пациентите да са там заради внезапни проверки. От една страна това е редно да е така, ама от друго в тази мизерия не се стои.

# 365
  • в полите на Балкана

И аз съм го правила този номер..само ходях сутрин за изследванията...и после си отивах у дома

И сега продължават да го правят този номер. Сутрин трябва да си там преди визитация и си отиваш когато свършиш с изследванията за деня. Аз също съм го правила с различният си син, макар. Сега и мизерията в Александровска не е на всякъде. Има клиники, които са перфектни.

Може ли, една задачка от движение да ми пуснете. Всичко реши от учебника вече и иска нещо по-така да видел дали ще се справи . Wink

# 366
Непокорна, жива и здрава да ти е щерката, на патерица! Hug

Ranik, дано всичко е наред с изследванията! Hug

И аз изпратих моя на пробен в Междучасие, ще е от 11.45, за да се наспи детето. Mr. Green
А иначе относно невзетия материал от Една българка, ами накарах го да си научи анализа сам и готово, отиде на изпит. Само не знам защо го пращам на уроци. Wink

# 367
Щерката се върна от пробния по БЕЛ - теста бил лесен, преразказа гаден, според нея. Теглили са различни варианти в различните стаи. Преразказът е бил върху "Ние врабчетата". 

# 368
  • България, София
И аз изпратих моя на пробен в Междучасие, ще е от 11.45, за да се наспи детето. Mr. Green
А иначе относно невзетия материал от Една българка, ами накарах го да си научи анализа сам и готово, отиде на изпит. Само не знам защо го пращам на уроци. Wink
И аз я изпратих в 11.45, за да се наспи  Simple Smile
Не се е готвила никак. Много лежерно ни върви подготовката. Изморих се да говоря, а толкова много време има още.
От сутринта боря един четвъртокласник с математика, вече 6-ти час, такава е блейка - вие ми се. #Cussing out

# 369

Може ли, една задачка от движение да ми пуснете. Всичко реши от учебника вече и иска нещо по-така да видел дали ще се справи . Wink

Няколко страници напред Русалка беше дала задачи от движение.Пращам линк с текстови задачи: движение, работа и т.н, с решения.
http://www.math10.com/bg/algebra/textovi-zadachi.html

Моля за малко помощ, нещо блокирахме:
Разложете на прости множители:   a^2b^3 - a^2b - b^3 + a

# 370
  • София

Слон, би ли погледнала пак степените или цялата задача. Така, както е написана, аз лично не мога а я разложа. От къде е?

# 371
Щерката се върна от пробния по БЕЛ - теста бил лесен, преразказа гаден, според нея. Теглили са различни варианти в различните стаи. Преразказът е бил върху "Ние врабчетата". 

Преразказът е бил от Цената на златото но Генчо Стоев. Непознатите думи са били повече от десет, като ми ги показа и мен щяха да затруднят. Определено е бил труден за преразказ.

И по теста имам забележки. С десетокласника го прегледахме и на един въпрос дори той се затрудни и така и не достигнахме до единно мнение за верния отговор.

А аз така или иначе нямам как да съдя по този изпит за нивото на младежа, защото  преобладаващите въпроси от литература са върху Една Българка, която не е взел нито в училище нито на уроците. Но поне за преразказа ще видя как стоят нещата.

# 372
  • Вече на светло в София

Преразказът е бил от Цената на златото но Генчо Стоев. Непознатите думи са били повече от десет, като ми ги показа и мен щяха да затруднят. Определено е бил труден за преразказ.

И по теста имам забележки. С десетокласника го прегледахме и на един въпрос дори той се затрудни и така и не достигнахме до единно мнение за верния отговор.

А аз така или иначе нямам как да съдя по този изпит за нивото на младежа, защото  преобладаващите въпроси от литература са върху Една Българка, която не е взел нито в училище нито на уроците. Но поне за преразказа ще видя как стоят нещата.
И на моя текста е Цената на златото. Много труден ми се видя и на мен. Прочетох го три пъти за да мога да го схвана, а и не съм сигурна че го разбрах Sad

# 373

Слон, би ли погледнала пак степените или цялата задача. Така, както е написана, аз лично не мога а я разложа. От къде е?

От помагалото на детето за преговор.Значи и според теб има нещо гнаило в Дания Joy.И ние мислехме така, но знаем ли със сигурност?!В последно време, нещо ми липсва увереност и все си мисля, че повредата е в моя телевизор.Май ще трябва да имам повече доверие на детето.Благодаря ти много!

# 374
  • София
Слон, има ли отговор? Ако има, можем да разберем грешката.

Общи условия

Активация на акаунт