СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 282
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Мойта се е отдала на четене на книги и мързел. 
Но от утре започва да решава задачи. Дали?  Confused

# 76
  • Варна
Моя наблегна на БЕЛ до тук.Преразкази,тестове,четене на анализи по "Една Бълагарка" и писане на тези.Утре пътуваме към балкана и в колата 4ри часа познайте какво ще правим.Ще учим "Опълченците на Шипка" Mr. Green,но след като си довършел книгата де,имал някакви си 20 страници до края.
По математика е решил няколко задачки от движение само.Затова пък на 3ти и 5ти е на урок там и то по 2часа.Та ще навакса нерешаването. Wink
Весело посрещане на Новата 2013г. , момичета! Hug

# 77
една лесна задачка от 
Math10.com

Къщата е на 6 етажа. Кажете колко пъти пътят до шестия етаж е по дълъг от пътя по същото стълбище до третия етаж, ако между етажите има еднакъв брой стъпала.

# 78
# 79
  • София
Хора, покрай всичкото решаване на задачи и празници се сетих за Птичка. Не е писала отдавна. Някой поддържа ли връзка с нея? Как са нещата при тях?

# 80
  • София
една лесна задачка от 
Math10.com

Къщата е на 6 етажа. Кажете колко пъти пътят до шестия етаж е по дълъг от пътя по същото стълбище до третия етаж, ако между етажите има еднакъв брой стъпала.

И да, и не съвсем... Joy Ясно по каква логика е достигнато до 2,5. От 1 до втори етаж е едно стълбище с фиксирания равен  брой стъпала, от втори до трети още едно, до четвърти трето, до пети четвърто и до шести  пето. Тоест , за да стигнем до трети, изкачваме  2 стълбища, а за да се качим до шести - 5.
Пропорцията  помежду им е 5:2, тоест пътят до 6 етаж е два пъти и половина по-дълъг от този до трети... Но само, ако задачата беше по-прецизна като условие. Wink Нима до 1 етаж няма някакви стълби?Наистина обикновено не са колкото между другите площадки, но все пак ги има и са част от истинската пропорция. От входа  на кооперацията директно ли се набутваме в  апартаментите  на 1 етаж?Едва ли има такава кооперация, а ако все пак има, следва това да бъде уточнено.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 22:57 от eine in Rente gegangene Nixe

# 81
  • Майничка
Абе каква е тази къща на 6 етажа без асансьор, бре, та сте седнали стъпала да броите! Laughing

# 82
Абе каква е тази къща на 6 етажа без асансьор, бре, та сте седнали стъпала да броите! Laughing
Кардио упражнения Grinning

# 83
Русалке, аз писах от кой сайт е и я давам за да се научи малко да помисли моят юнак преди да отговори на какшато и да е било задача без да бърза да закове едно 2- наистина не е прецизна, но - това е написано в сайта!

# 84
  • София
Русалке, аз писах от кой сайт е и я давам за да се научи малко да помисли моят юнак преди да отговори на какшато и да е било задача без да бърза да закове едно 2- наистина не е прецизна, но - това е написано в сайта!

Голд, аз просто споделих, иначе видях, че е е от Math10 Grinning. Не е било нападка, та ти не си авторът на задачата и не си отговорна за коректността на условието й. Hug
Написах го, спомняйки си за наскоро миналата олимпиада по математика в София. И там във втория модул въпросът  към едното подусловие не беше коректно зададен.

Казвате, че между празниците децата решават.  Ако е така, ето им за сутрешна загрявка една много  лесна, но готина задачка и една съвсем малко по-завързана. При втората децата си казват -леле, елементарна е  и  после пишат грешния отговор... hahaha

1. Докажете, че произведението на две последователни четни  числа се дели на 8.

2.  Моторист изминал разстоянието между две селища А и В със скорост 60 км/ч  и се върнал обратно в А със скорост 40 км/ч . Каква е била средната му скорост?

# 85
1. 2x4=8    8:8=1   6x4=24  24:8=3
2. При това условие аз получавам за средната скорост 50 км/ч
Поне аз така бих решила задачите Hug

# 86
  • Пловдив
И днес не ми се отваря сайтът на Свети Иван Рилски, някой от Пловдив да си е видял резултатите?

# 87
По задачките:
Скрит текст:
2к.(2к+2)=4к(к+1), но к и к+1 са последователни числа, следователно едното от тях задължително е четно и може да се представи във вида 2р. Например, ако к е четно, то к=2р и след заместването ще получим 4.2р.(2р+1)=8.р.(2р+1), което очевидно се дели на 8. Аналогично, ако к+1 е четно и к+1=2р, то след заместването 4.(2р-1)2р=8р(2р-1), което също очевидно се дели на 8.
Втората я сметнах набързо и получих 48 км/ч но не съм я проверявала.

# 88
И днес не ми се отваря сайтът на Свети Иван Рилски, някой от Пловдив да си е видял резултатите?

http://www.svetyivanrilski.com/new/index.php?option=com_content& … =52&Itemid=76

Видяхме ги и още как, но не зная даил да се притеснявам или да посипя главата си с пепел.200 деца има пред нас и ми се ще да съм спокойна за празниците, но нещо ме гъделичка в корема и май ще яхна метлата.

# 89
  • София
1. 2x4=8    8:8=1   6x4=24  24:8=3
2. При това условие аз получавам за средната скорост 50 км/ч
Поне аз така бих решила задачите Hug

1.Заместването с числа не е решение. Peace  Или поне не е е доказателство.
2. Паднала си в клопката, която споменах. Mr. Green 50 е средноаритметичното число на двете скорости, но далеч не е средната скорост. Peace За нея си има формула, която седмокласниците не учат, но могат да си пресметнат елементарно и със своите си познания.

Дидева, така са. Hug Но няма смисъл според мен от разглеждане на случаи в първата. Ако х е цяло число, различно от 0,независимо четно или не,  то 2х и 2х+2 са абсолютно винаги четни, а в нашия случай и две поредни четни.
=> 2x(2x+2)=2x.2(x+1)=4x(x+1)
x и  x+1 са две поредни цели числа, затова едното от тях задължително е четно и се дели на 2. => Произведението им х(х+1) се дели на 2. Целият израз се дели едновременно на 4 и 2, значи се дели на 8. Grinning

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 16:07 от eine in Rente gegangene Nixe

Общи условия

Активация на акаунт