СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 265
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
"В кутия има 120 бонбона от 4 цвята: червени - 6м, сини - 3м, зелени 4м, жълти 7м.
а)..
Б) най-малко колко бонбона трябва да извадим за да сме сигурни, че ще има поне 10 с еднакъв цвят
В) ............................................................................................, че ще има поне 6 червени бонбона

# 61
Привет, мривет, и ние сме на линия!  Grinning
Голд, какво е това "м"? 6м,3м,4м, 7м? newsm78

# 62
m - параметър, който лесно го намират - 20м=120, м=6,
червени - 6.6=36....

# 63
Ако за зла участ извадиш точно по 9 от цвят - 4 по 9 е 36, т.е. следващият бонбон ще е със сигурност десетият от някой цвят. 37 бонбона.

На мен са ми приятни тези задачи, но мисля, че децата е трябвало да ги минат в по-малките класове в училище. Вместо домашно от сорта на няколко страници задачи за събиране и изваждане или умножение и деление. Ей така, за разнообразие и малко влагане на мисъл.

Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 22:15 от нова

# 64
  • София
Gold, това не  са вероятности. Peace Чиста логика само се ползва при решаването на такива задачи. Подобна  имаше на пробния на Междучасие.

# 65
  • София
Омръзна ли ви почивката, че пак се метнахте на задачите?  Wink

# 66
  • София
Честито Рождество Христово! Пожелавам ви в последния от коледните дни здраве, вяра и упование в бъдещите дни! Дано ни чака хубава година!

# 67
Русалке, и как да му я обчсня логиката? На база на метода: проба/грешка?

# 68
  • София
Русалке, и как да му я обчсня логиката? На база на метода: проба/грешка?

Не, при такива се разглежда просто най-неблагоприятният случай. Peace  Защото ако просто говорим за шанс, на теория можем да извадим още след първите поредни 10 тегления 10 топки с еднакъв цвят. Но това ще е небивал късмет. Не той ни интересува обаче , а  ходът, след който гарантирано е изпълнено условието. Търсим кога НАЙ-КЪСНО би могло да се случи това.Само тогава е сигурно. Затова и написах, че задачата няма общо с вероятностите.

Както нова е написала,  ако сме безкрайни каръци, в един момент, при най-лош късмет, ще се окажем с 36 извадени топки, по 9 от всеки цвят. Следващият , 37-ми  ход, ще ни гарантира 10 топки с еднакъв цвят, независимо какъв е цветът на изтеглената топка. Тоест хватката е в досещането за 4.9

Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 23:49 от eine in Rente gegangene Nixe

# 69
Омръзна ли ви почивката, че пак се метнахте на задачите?  Wink

Между празниците си почиваме със задачки.  Joy
Моят днес и утре ще си пише домашните, че после пак ще запразним.

# 70
Моят пък не се е спирал да решава задачи. Почивка -  след изпитите през май. Mr. Green

# 71
  • Майничка
Момата днес е на пробен изпит по БЕЛ в училището, вчера имаха по математика. Резултати от олимпиадата по математика още няма, предполагам след ваканцията.
Да питам пловдивчанки - успяхте ли да видите резултатите от "Св.Иван Рилски"?. Отваря ми се начална страница в сайта им, но нататък никакво търсене не е активно.

# 72
gargamela, това вашето училище са много амбициозни.Скъсаха ги децата от пробни и контролни, но за това пък са успешни.
Все още нищо не е качено на сайта на Св.Иван Рилски, обикновено късния следобед.
Как няма резултати, до колкото разбрах, всички деца си знаят точките, от вашето училище - също.

# 73
  • Майничка
Знаят, ако попитат и някой им ги каже... Mr. Green
Иначе за скъсването - явно е успешна стратегия 2,5г. да решаваш по 1-2 задачи в час, пък в седми клас да ги напънеш с пробни изпити да провериш какво са научили по школи и учители... Това за наия клас (випуск) се отнася, де...

# 74
  • I want it all and I want it now.
Весели празници.
Решава и моят по малко.

Общи условия

Активация на акаунт