СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 251
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
 Misc Ghost  :: Misc Ghost santa2

Весели празници! Да са живи и здрави децата ни.
Дано през следващата година моментите на удовлетворение да са много много повече.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 09:57 от mimi1912

# 46
Весела Коледа на всички!  Hug
И молба за малко хелп с една текстова задача!

- Ако от произведението на едно число с 6 се извади 20% от същото число и получената разлика се раздели на 3 се получава частно 9 и остатък 2. Кое е това число?

Благодаря предварително!

# 47
  • у дома
Весела Коледа на всички!  Hug
И молба за малко хелп с една текстова задача!

- Ако от произведението на едно число с 6 се извади 20% от същото число и получената разлика се раздели на 3 се получава частно 9 и остатък 2. Кое е това число?

Благодаря предварително!

Скрит текст:

# 48
Благодаря за решението, не ми е ясно обаче изразяването на остатъка (частно 9 с остатък 2 = 9/1 + 2/3 ???) Заради него и не можахме да я решим.

# 49
Благодаря за решението, не ми е ясно обаче изразяването на остатъка...
Делимо= частно.делител + остатък

Във вашия случай  частното е 9, делителят е 3, а остатъкът 2, значи:
Делимо= 9.3+2= 27+2=29

Мисля, че е ясно кое е делимото ( 6х - 20/100х).

# 50
  • у дома
Благодаря за решението, не ми е ясно обаче изразяването на остатъка (частно 9 с остатък 2 = 9/1 + 2/3 ???) Заради него и не можахме да я решим.
Когато едно число не се дели точно,а има и остатък може се запише като смесено число-например 29 се дели на 3 се получава частно 9 и остатък 2 и вместо 29|3 може да се запише като 9 и 2|3 ,което е 9 плюс 2|3 това за смесените числа и остатъка е петокласен материал...
Ако ви е по-лесно да го разберете може и така-ако от делимото извадим остатъка числото ще се дели вече точно без остатък..Тогава от делимото(числителя) извадете остатъка и ще получите точно 9...дано сте ме разбрали...

# 51
Честито рождество с пожелания за здраве, много любов и сбъднати мечти!!!

# 52
Честито Рождество ! Много здраве, късмет и успехи!

# 53

Делимо= 9.3+2= 27+2=29

Хубава задачка! От сборник ли е?

# 54
  • София

Делимо= 9.3+2= 27+2=29

Хубава задачка! От сборник ли е?

Вероятно. PeaceВъв всеки един сборник, при моделирането на линейни уравнения се разглеждат няколко типа задачи, един от които са задачите  с остатък при деление. Има такива в сборника на Архимед, в този на Анубис и в много други.  Има и друг интересен тип сред тях, този с моделиране  на уравнения на база дадени зависимости между цифрите им, както и в реда на записа им.Съвсем не са малко децата, които не се сещат
( не им е показано), че числата се записват във вида 10x+y  и 100х+10y+z съответно за двуцифрени и трицифрени.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 10:16 от eine in Rente gegangene Nixe

# 55
Честита Коледа на всички! Много любов, щастие и късмет ви желая!!!

Завърнахме се от почивката, беше страхотно, весело, купонджийско...супер. Времето беше с нас, много, много съм доволна и заредена. Дано така да тръгне и новата година   Laughing

# 56
И ние сме си у дома!
Отдъхнахме добре и утре съм 'на тръстиката'!

Русалке, срещам все повече задачи от теория на вероятностите при задачите ПИСА. Има ли някъде по-леки обяснения за децата за този тип задачи? До сега ни на курса, ни в у-ще са решавали такива!

# 57
Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, усмихвайте се и се обичайте!
Днес май не е от най-популярните дни във форума, а аз нахълтах точно  сега, в това снежно и задрямало време  с надежда да срещна тук някоя сродна душа. Май всички сте в активна почивка  Wink
Аз пък точно сега се разработих. Но утре спирам, обещавам - след работа пътуваме  и ще прекараме пет (надявам се) незабравими дни в планината. Седмокласника от вчера му свърши рахата, и учи ли учи. На олимпиадата по математика е с 67 точки. Крайно недостатъчно, както изглежда. Само за сравнение - приятелка негова от класа му е с 95 точки. Ми какво  ми остава...освен утешението, че е момче. А по неговите думи всичко беше направил.... И така. Дядо Коледа не ни подмина  и тази година, беше от щедър по щедър, дори децата се изненадаха колко послушни трябва да са били щом добрият старец така щедро ги възнагради. Че и писмо им беше написал - изобщо - пълна програма.

# 58
G.D Много поетичен дядо Коледа ви се е паднал  Grinning

Ние, не стига че сме мързеливи, ами и на почивката забелязах доста смс-и да хвърчат между него и  едно момиче .. Mr. Green само това ми липсваше!

# 59
  • София

Русалке, срещам все повече задачи от теория на вероятностите при задачите ПИСА. Има ли някъде по-леки обяснения за децата за този тип задачи? До сега ни на курса, ни в у-ще са решавали такива!

Честно казано, имам няколко сборника със задачи  тип PISA, адаптирани за 7 клас и в нито един няма задача от теория на вероятностите.  Mr. Green Би ли написала условието на една такава? Rolling Eyes

Всичките задачи тип PISA са уж нещо ново, но де факто са си стар материал. Обединяват в себе си прилагане на ред учени  в 6 и 7 клас  неща - координатна система, ъгли(връхни, изправени, съседни), сбор на ъгли в окръжност, пропорции, проценти, уравнения..Нищо неучено като материал. Моите наблюдения над познати седмокласници поне сочат, че  децата схващат бързо как се процедира с тях, стига веднъж-два пъти да им бъде показано. Но вероятностите са друга бира и ми стана интересно какви задачи имаш предвид.. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт