СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 296
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • Майничка
Още едно 48 за втората задача, но момата я реши за произволно разстояние от 100 км в едната посока и оттам изрази времената на отиване и връщане. Иначе са учили формулата за пътя=скорост х време. Има ли начин да се мине без да се дава някаква цифрова стойност на пътя?

# 91
  • София
Още едно 48 за втората задача, но момата я реши за произволно разстояние от 100 км в едната посока и оттам изрази времената на отиване и връщане. Иначе са учили формулата за пътя=скорост х време. Има ли начин да се мине без да се дава някаква цифрова стойност на пътя?

Има Grinning
Нека означим пътя със S.
v1=40km/h, t1 => S=40.t1 => t1= S/40
v2=60km/h, t2 => S=60.t2 => t2=S/60

Времето, необходимо за минаването на разстоянието в двете посоки T = t1+t2=
= S/40 + S/60 = 5S/120

Hека средната скорост означим с v.
2S=v.T
2S=v. 5S/120 , делим двете страни на S( различно от 0)
2=5v/120
5v=240
v=240:5
v=48 km/h

# 92
Русалке, мога ли да обобщя, че уловката идва от това, че скоростта се мери в км в час т.е трябва да се съпостави скорост към време за да се търси средно аритметинчо, а не към пътя?

Скрит текст:
Днес остарявам с още годинка:

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 17:43 от gold__

# 93
gold__, честит рожден ден!!! Пожелавам ти здраве, силни нерви и много късмет :hug:

С първата задача доста съм се изложила, защото, както и  навремето, така и сега не съм в час с материала.

# 94
Дидева, така са. Hug Но няма смисъл според мен от разглеждане на случаи в първата.
Така е, но го направих за тези, които имат нужда от подробно обяснение.
Иначе преди малко шестокласникът прояви интерес към задачите и ги реши без проблем. Втората по малко по-различен начин от твоя, но по същество решението му беше същото. В смисъл, че тръгна от
60t1=40t2, изрази t1 чрез t2 и после замести в уравнението 60t1+40t2=Vср.( t1+ t2)
Нямам идея дали и в кой клас се решават подобни задачи в часовете по ЗП. В МГ ги решават още в 5 клас, но май по СИП.

# 95
  • Вече на светло в София
gold_, честит рожден ден!
Пожелавам ти много радостни моменти, здраве и спокойствие. Да се сбъднат всички твои желания

При нас е ваканционно. На ден му "отнемам" по 2 часа за мат. Много ми хареса задачата със средната скорост. Българския и литературата са забравени Sad

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 18:58 от MAD65

# 96
gold,  много здраве, късмет и успехи ти желая от сърце!  bouquet

Русалке, скоро попаднах в Анубис на подобна задача за средна скорост и естествено, че не получих верния отговор. Сякаш си чела мислите ми с тази задача, а обяснението ти е както винаги перфектно , мерси много и от името на младежа! Hug

Препоръчвам да проверявате периодично миналите вече раздели по математика. Аз се втрещих колко бързо моят е забравил и прави елементарни грешки примерно на параметрични уравнения. ooooh! Има едно зелено сборниче на Веди с тестове,  след което всичко си излиза наяве.  Mr. Green

# 97
  • София
Русалке, мога ли да обобщя, че уловката идва от това, че скоростта се мери в км в час т.е трябва да се съпостави скорост към време за да се търси средно аритметинчо, а не към пътя?

Първо - Честит празник и пожелания за много здраве, щастие и късмет!  bouquet
По питането ти - отговорът е по-скоро не. Средната скорост не е средно аритметична на двете други скорости, а и на каквото и да е друго. Ще се опитам с думи да разясня разликата принципно. Средно аритметичното ще получиш като събереш 40 и 60 и сбора им разделиш на 2, без да взимаш предвид ни път, ни време..  Тогава се получава 50 км/ч  ,но това не е верният отговор. Търсим онази постоянна скорост, с която мотористът би се движил и на отиване, и на връщане, така че  времето му накрая да е точно толкова, колкото и сбора от времената му на отиване и връщане, но при различни скорости. Пример с числа за илюстриране на разликата:

В подножието на планината съм и искам да се кача до една хижа на 15 км нагоре към върха. Понеже е по нанагорнище пътят, ще се движа едва с 3 км/ч. Значи катеренето ще ми отнеме 5 часа, нали така? Като тръгна надолу скоростта ще ми е по-висока, примерно 5км/ч заради нанадолнището,  в резултат на което пътят ще ми отнеме  3 часа. Значи общо за отиване и връщане ми трябват 8 часа. Средноаритметичното на 3 и 5 е 4км/ч, но тази статистическа стойност не е търсената. Средната скорост е друга - тази, с която ще измина два пъти по 15 км
 (нагоре и надолу), тоест сборно 30 км, за точно 8 часа.
30=v.8
v=3,75 km/h е средната скорост Peace

PS Палето, радвам се, че съм била полезна. Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 дек 2012, 16:33 от eine in Rente gegangene Nixe

# 98
  • Майничка
Gold, честит рожден ден, само хубави неща, хора и емоции да присъстват в живота ти!  bouquet

Продължавам да не успявам да отворя сайта на Св.Иван Рилски, ни с Мозила, ни с Експлорър...

# 99
  • Пловдив
Gold, честит рожден ден, само хубави неща, хора и емоции да присъстват в живота ти!  bouquet

Продължавам да не успявам да отворя сайта на Св.Иван Рилски, ни с Мозила, ни с Експлорър...
И аз така вече втори ден.Мислех си, че проблемът е в моя компютър, но май и вие имате подобен проблем newsm78

# 100
gold_Честит Рожден Ден! Бъди живa и здравa! Щастлив живот, късмет и любов, оставяща те без дъх от позитивни емоции и усмивки! Пожелавам ти успех във всяко твое начинание! Да срещаш трудностите със сила и да си заобиколенa само от истински и верни приятели! Усмихнат ден ти пожелавам!

Как така не можете да отворите?Давайте тогава имената на лични и ще ви ги открия.Аз си го отварям с Explorer.

# 101
Здравейте и в новата тема!
Посрещнахме Коледните празници при родителите ми, починахме си добре. Сега девойката е седнала да навакса с домашните.

# 102
  • София
gold__ на патерица, честити рожден ден!
Пожелавам на всички весели празници!
Моят комп ужасно забива, ама сега по празниците нямо кой да се занимава с него.
Успявам със зор  да влезна колкото да ви поздравя. Heart Eyes

# 103
  • I want it all and I want it now.
Голд. Честит Рожден Ден на патерици. Много здраве и щастие.  bouquet

# 104
  • my own world....
Запис, че ви изпуснАх  Crazy Много задачи, много нещо Simple Smile
Аз бях обещала тази ваканция да не споменавам лошата дума математика, та сега наблягаме на история и БЕЛ. Имаме си презокеански гости, та с тях не остава много време за учене, но си трябва и време за забавления....

ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА! И САМО УСПЕХИ И СБЪДНАТИ ПЪРВИ ЖЕЛАНИЯ   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт