СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 348
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • България, София
Vimares, на 10 февруари е пробния изпит по БЕЛ в СМГ. Сега от вас чувам, че на 17.02. има пробен по математика в СМГ.
Мда, така е ... обявили са го с дребен шрифт. Извинете  Simple Smile

# 556
Пет страници за 1 ден! Стархотно темпо!

Judy, в един от линковете които си дала има препратка към тази статия:
http://studyabroad.bg/home/item/право-престижно-и-сериозно
някакви идеи къде има подобно описание и на други от основните професии за да дам на младежа да се запознае?

# 557
  • София
Палето, а тази година има ли ги тези паралелки? Нещо ми се върти, че четох във форума, но едва ли ще го намеря...
И моят ентусиазъм е охладен, по подобни причини.
=============
Тъжно е, когато изключенията станат правило- като например "във всички гимназии като дойде време за сертификат, се ходи на куросве" /А/, "защото, ако на времето дипломата за завършена ЕГ беше сигурна гаранция за чудесно ниво на владеене на езика, сега това важи със сигурност за АК, Лайстунгите на немската и отчасти за другите паралелки там и може би..." /С/ + споделеното от Палето.

Джуди, много уважавам мненията ти, но с това не мога да се съглася (в послеписа уточних, че съм поправила недоразумението и че  знам вече, че това е цитат на казано отStefanB..
Сигурна гаранция никога не е имало и няма да има - нито сега, нито тогава. Завършила съм 91 НЕГ преди  20 години и тогава също имаше ученици, които така и не научиха езика като хората. То си  е от много фактори зависимо научаването - от желание, от амбиция, от способности, от преподавател...И днес нещата не стоят по-различно. Сигурно за n-ти път ще напиша едно и също нещо. Който иска, в общия случай научава.Говоря не по принцип, а за НЕГ.За ФЕГ да кажат хора с преки наблюдения от кухнята. Примери -различни деца в класа на дъщеря ми. Предаваше им в 8 клас една и съща солидна учителка,с дългогодишен стаж, предавала някога и на мен. Даде всичко от себе си, но едни научиха много, други не чак толкова, а трети и до днес влачат след себе си неусвоеното още от 8 клас. Тоест ситуацията е същата като тогава.Но  в онези години липсваше истерията със сертификати и приеми в специални паралелки, затова беше и рядкост ходенето на уроци. Също и обобщението кой научава немски гарантирано и кой отчасти ми се струва неуместно.  Хич не е рядкост деца от  шпрах паралелките да изкарват по-високи резултати от връстниците си в лайстунг на олимпиадите по немски. Всичко е толкова индивидуално и не бива да се обобщава. Peace

ПП Извинявам се, това е било цитат на StefanB.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 00:08 от eine in Rente gegangene Nixe

# 558
Аз пък днес ходих на родителска  и съм меко казано отвратена. И леко притеснена (засега леко) от поведението на една - две учителки, които агитираха (да не мислите, че аргументи са вадили, не...пълна тъпота) за оставане в същото училище. Много ще внимавам с форума занапред, не ми хареса никак  днес...

# 559
  • София
Аз пък днес ходих на родителска  и съм меко казано отвратена. И леко притеснена (засега леко) от поведението на една - две учителки, които агитираха (да не мислите, че аргументи са вадили, не...пълна тъпота) за оставане в същото училище. Много ще внимавам с форума занапред, не ми хареса никак  днес...

Не разбрах много поста ти.. Rolling EyesИмаш предвид, че четат мненията ти тук и в резултат на това агитират за оставане в настоящето училище  или...Всички СОУ, с изключение на такива като 73 СОУ, към което си има и без агитация много голям интерес, го правят.И то вероятно от опасения за закриване на техни гимназиални паралелки поради липса на интерес. Чувала съм и за заплахи от страна на преподаватели за ниски годишни оценки по балобразуващите предмети като инструмент за евентуално принуждаване да се задоволят децата със сегашното си училище и занапред. Но си мисля, че това са градски легенди. Няма земна сила, която да принуди човек да остане там, където не иска. Те си агитират, пък ако им мине номерът. Нататък, непосредствено преди кампанията, ще видите как на общи родителски срещи за випуска с цел поясняване на схемата на кандидатстване, в ОУ-тата пък се навъждат рой  представители на СОУ-та, които убеждават с много плам  родителите какъв добър избор е  съответното училище. А обикновено това са училища от долната част на списъка по балове за прием. Те тези гимназии , нека ги наречем, от  първа и втора дивизия, нямат нужда от представяне и реклама. Mr. Green И не ходят  техни представители на такива родителски срещи.

# 560
Разбира се, че е нормално да се агитира за дадено училище. Но нека е с представянето на достойнствата му, не с оплюването на другите, и то много грозно. Включително и как мястото ни не е там, в елитните.
 Заплахи за понижаване на оценките няма как да се случат, но се предлага помощ(специални занимания) за тези  , които ще останат там (как ще си го гарантират оставането- не знам)
Поизнервих се, извинете, че и дечко наредил едни оценки  по химия....

# 561
  • София
А защо трябва да внимаваш с форума? някой следи какво пишеш или...?

# 562
  • София
Разбира се, че е нормално да се агитира за дадено училище. Но нека е с представянето на достойнствата му, не с оплюването на другите, и то много грозно. Включително и как мястото ни не е там, в елитните.
 Заплахи за понижаване на оценките няма как да се случат, но се предлага помощ(специални занимания) за тези  , които ще останат там (как ще си го гарантират оставането- не знам)
Поизнервих се, извинете, че и дечко наредил едни оценки  по химия....

Мами, запушете си ушите за подобни коментари за къде  става  детето ви или не. Hug Само си пилите нервите.Две много близки деца миналата година бяха седмокласници. Единия учителката по немски щеше да го оставя на поправителен, плашеше гаргите и обясняваше колко е мързелив и незаинтересован и как няма да прокопса. Е, с бал 34 влезе в  73 СОУ с  втори език английски. А другият, който все беше нападан от класната си като неучещ и нарушаващ дисциплината, с бал около 34, 40 се приземи в НЕГ. Много "неставащи" деца,много нещо.. ooooh!

# 563
 eine in Rente gegangene Nixe, ясно личат кавичките, цитатът е от Стефан- /С/, предходният- на Андариел.  Simple Smile
Стефан е бил в езикова, не аз, той разказва своята гледна точка. Аз му вярвам, т.к. имах познат от Пловдив, напр., който в подгответо бе в общежитие, нищо, че е от града, в което се говореше на английски. И наистина учеха много предмети на езика. Не знам, дали всички, но не бяха един- два.

Видяла си го вече, че е негово, но и аз мисля, че когато се учат повече предмети на езика, е по- добре. Смятам, че това му беше идеята, а не толкова, че е гарантирано всеки да е на ниво отличен +. Разбира се, че не може.
Сигурна съм, че си права тук: "Хич не е рядкост деца от  шпрах паралелките да изкарват по-високи резултати от връстниците си в лайстунг на олимпиадите по немски.". Според мен не важи дори само за паралелките в НЕГ- усвоява се различно.

.......................
Лично на мен не ми пука, че четат хора, които познавам. Не лъжа и не обиждам някого, та да се притеснявам. Освен това споделям по- често идеи и разсъждения- мои са си, мотивирам си ги.
И аз смятам, че никой не може да върже едно дете в дадено училище, ако то не ще да е там. Не се притеснявай, Камъче. Аз затова пиша в тази насока- наистина не е въпрос на живот и смърт това кандидатстване. Колкото по- малко се приема по този начин, толкова по- малко зависими хора ще има. Лично за мен независимостта, неподдаване на плуване по течението и правото на избор са много важни.
.................
При кандидатстване с немска диплома не се прилага сертификат за ниво по езика.
Немската диплома може да се ползува при търсене на работа в процеса на обучение .
Може да се кандидатства за стипендия .
Да питам и аз запознатите- работа и стипендия не може ли да се случат и с българска диплома в Германия? Т.к. за други държави със сигурност знам, че може /роднина с  икономическа средна специалност замина със стипендия за англоговоряща държава, без англ. диплома, може и да работи, има ограничение някакво в часовете май само/, каква е пречката това да се случи в Германия?
За сертификата- ясно, то затова лайстунг паралелките държат по нам колко си матури, останалите- разбира се, че ще идат на проверка на езиковите възможности, това е ясно. Стипендията и работата ме интересува, т.к. четох, че за работата не е проблем /пак има часово ограничение и видове работни места, които се позволяват за чужденци/. Но е статия. Как стоят всъщност нещата?

# 564
  • 1st floor
На нашата РС класната също агитираше да се остане в СОУ-то! Но не ме издразни, защото беше много меко и насочено към децата, които наистина нямат шанс да влезнат в елитни у-ща.  Разбира се, не е споменавала имена, защото ще е обидно. Но каза, че ще се радва на всички , които се представят успешно на изпитите и успеят да влезнат в хубави у-ща. Ще й е мъчно за тях, но щом имат потенциал, е редно да го развиват. А за тези със слаби и средни оценки, препоръчвала да не сменят у-щето. Нямало разлика между завършването на едно или друго квартално неизвестно СОУ. Рекламирали само разни специалности, като банкери и пр. и обясни, че от такова СОУ и само с него, от детето банкер няма да излезе. И е права. Има родители, това го видях при моите племеници миналата година, които на всяка цена местят децата. Дали е за добро или лошо не е важно. Идеята е , че след седми клас всички отиват някъде... Confused Сега детето на зълва ми прекосява почти цяла София, сменя два транспорта, но пък майка й е горда със себе си, че детето й е успяло да се махне от кварталното у-ще...и да иде в друго квартално... Tired

# 565
Ние пък днес сме на олимпиада по БЕЛ  Rolling Eyes, нещо не съм в час, що така сме се забавили ние  newsm78

# 566
  • София
Нас миналата година ни налазваха частни училища, не държавни да се рекламират. Като наближиха изпитите, и току детето взе да се прибира с брошурки на всякакви странни и неизвестни за мен до този момент частни гимназии. Хвърлих ги, защото изобщо не ни бяха таргет. Може би трябваше да ги запазя от любопитство, ако някой друг се интересува.

Тази мръсни игрички с агитирането за оставане в старото училище  ги има и ще продължава да ги има. Трябва да казваме на децата да си ги пускат покрай ушите и да им обясним мотиивити на хората да го правят, и как всеки си има  стоя път в живота.
Лично аз до моомента като впечатления на детето от класа му в гимназията е, че наистина децата са малко по-различни от тези в старото училище, че има мир и тишина в училище, върви си урокът, пък който иска - научава, който не иска - научава колкото иска. И никой на никого не казва, че е зубрач (сигурно защото са се събрали взе зубърите от старите училища). Simple Smile

# 567
  • Варна
Ние пък днес сме на олимпиада по БЕЛ  Rolling Eyes, нещо не съм в час, що така сме се забавили ние  newsm78

В какъв смисъл сте се забавили? Нашата например ще е чак края на февруари. Peace
С форума и аз май ще внимавам,все пак не съм от София. Mr. Green Heart Eyes

# 568
сигурно защото са се събрали взе зубърите от старите училища). Simple Smile
Laughing
Олимпиадата по БЕЛ с формАта на матурата ли е? Или някое съчинение разсъждение  за деца с изявени заложби по литература? Да знам дали да се пробваме.

Желая ви прекрасен ден! Hug
Раник не се е разписвала тези дни, дано всичко е наред.

# 569
  • София
в седми клас - да, но само първият модул. Вторият модул беше нещо като отговор на литературен въпрос, пак по някое произведение. Със сигурност не беше преразказ. Миналата година детето каза, че е била трудна, също и вторият кръг.

Общи условия

Активация на акаунт