Отговори
# 120
Именно на това се учудвам, като чета биографиите на великите.
В училище хич ги е нямало, но жените само преди век-два
и без моден хоумскуулинг са си били половин педагози,
не само да натискат за зубрене, а и да те насочат към книга
с идеи, към нещо красиво.

Ренесансовият дух се крепи доста на жените и атмосферата, която
са създавали около децата си.

Иначе съм виждала и умни, и богати майки, и амбициозни, които
правят всичко, но не и да седнат да четат нещо хубаво с децата си.
Ама под хубаво разбирам това, което поне малко ще натовари разбирането,
не тривиални приказки.

# 121
ПредновогодиТо да пусна ЕДИН хейт и отивам да празнувам. Само българска мамма съм виждала да ходи на разходка в гората с колицхката и ВИСОКИ ТОКЦХЕТА Joy
А, да, детето се връзва в колицхката независимо дали тя е стокке или не.
Виж, по българските тротоари всяка колицхка има затруднениа.

Шмъ проштавъш, ма звучиш като да си била на децки рд в бг...  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 122
Рано или късно винаги се стига до момента, в който винаги чуждите деца са бутани насила, а пък вашите са само насочвани, нищо, че се намират на едно и също място. Другите плюскат, ние ядем, другите харчат над чергата си, ние обаче сме скромни и перфектни, чуждите колички скъпи, опасни и грозни, а нашите просто качествени.
Изобщо едно превъзходство се лее из Клюкарника  от всяка втора тема:lol:

# 123
  • София
Рано или късно винаги се стига до момента, в който винаги чуждите деца са бутани насила, а пък вашите са само насочвани, нищо, че се намират на едно и също място. Другите плюскат, ние ядем, другите харчат над чергата си, ние обаче сме скромни и перфектни, чуждите колички скъпи, опасни и грозни, а нашите просто качествени.
Изобщо едно превъзходство се лее из Клюкарника  от всяка втора тема:lol:

Какво приятно обобщение на разлелия се аристократизъм и висшекласие...

# 124
Не така за приказките, МамаситаNaughty

Защо тогава сложните родители отглеждат прости деца?

Не съм сигурна какво си вложила в "сложни", но да приемем, че значи умни/образовани/успели със собствен труд и т.н. Та като отговор бих предположила мързел/презаетост/прекалена амбиция.

В бебешкия подфорум има цяла тема, в която майка търси образователна играчка за проговаряне.  Laughing

# 125
  • София
Не съм съгласна, Рокси! Погледнато всяко едно от нещата съществува, и неведнъж, вероятно и ти, си ставала свидетел на такива хора и поведения! Като ги събереш на едно място, генерализираш и ги приписваш всичките наведнъж. Има си типажи, които човек започва да ги разпознава като понатрупа опит. С времето родителите се опознават, представИ си какво е седем-осем години децата ти да посещават едно и също занимание, и около 80 процента от хората, които виждаш като чакаш да си прибереш детето, да са същите! Някои хора не изкарват толкова време женени, какво остава да се виждат по няколко пъти в седмицата и чуждите деца буквално да израснат пред очите ти! Годините действат като сито - няма как години наред всичките деца да са все бездарни и бутани насила да ходят на едно и също място и да правят едно и също нещо. Всичко се вижда, особено при организирани по-големи събития - кой колко е научил, кой колко е напреднал.
Не само за плюскането гледки и хора всякакви, да знаеш какви красоти се обсъждат на тема навици на естествените нужди! Има една тема в СО за хигиената, там можеш да прочетеш всякакви вариации.

Лично аз под сложни родители разбирам такива, които повече се занимават със собствените си преживявания, изразявания, дори превземки в общуването с децата, едно вживяване в интелектуалнщината,  вместо да седнат и да нарисуват една проста къща или дори да пляснат детето по дупето като прекали и прави на инат.

# 126
Или пък да си вдигнат гъза от форума, където кибичат целодневно,  и да обърнат внимание на децата си.

# 127
Аз пък съм виждала как се мъчи бездарно детенце с рисуване.

И аз съм виждала, но резултат имаше. В момента детето, ве1е пораснало работи за огромна фирма в 1ужбина. Някои от най-яките дизайнерски сайтове на родни фирми са правени от това дете Simple Smile.

А друго го мъ1еха да пее. Наистина си беше мъка, но пък сега пее в Берлинската опера.

Изумително е колко много се постига с труд. Къртовски труд.

Да не прибързваме с една дума.

# 128
  • София
Аз пък съм виждала как се мъчи бездарно детенце с рисуване.

И аз съм виждала, но резултат имаше. В момента детето, ве1е пораснало работи за огромна фирма в 1ужбина. Някои от най-яките дизайнерски сайтове на родни фирми са правени от това дете Simple Smile.

А друго го мъ1еха да пее. Наистина си беше мъка, но пък сега пее в Берлинската опера.

Изумително е колко много се постига с труд. Къртовски труд.

Да не прибързваме с една дума.

Възразяваш на Mamacita Bandida? Ето, прави са интуитивните участници, намекващи за конспирация!

# 129
  • София
С труд се постига много, но винаги се усеща, че нещо не достига, а това е талантът. Талантът е това, което различава много добрия музикант от този, който изправя хората на крака. Първият е занаятчия, а вторият е творец. Вярно, безобразно талантливите са малко, всетът се крепи на занаятчиите. Как да го кажа, то е като КПД - талантливият с единица труд постига много повече от обикновения със същата единица труд. Peace

# 130
Andariel, без да се обиждаш, ама свободни съ1инения пишеш Simple Smile. Не може да генерелизираш така. Вси1ко е много индивидуално. Талантливият може и да го мързи, обикновено, защото нещото му се отдава Simple Smile.
Тези двете успяли деца от примера по-горе, ако им видип работата ще цъкаш за какъв "талант" става дума. Само, 1е аз знам откъде тръгнаха и през колко труд минаха и ми е ясно, 1е талант (вроден) там няма. Ако може така да го нарека, има придобит Simple Smile))).

За КПД-то съм съгласна, но то не е вписано в крайния резултат Simple Smile.

# 131
  • София
Тц, талантливия не го мързи, защото обикновено има склонност към обсебване от дейностите, свързани с таланта му. Това с мързела е пълна измислица, митове и легенди за успокоение на обикноввените хора. Биографиите на останалите в историята талантливи хора го показват красноречиво - те са се занимавали с това, което им е било интересно (а по някаква "случайност", точно там им е бил талантът), като често са пренебрегвали всичко останало, затова и в училище или в универсиитета някои са имали големи проблеми. Тъй като напоследък много се говореше за Стив Джобс, той е един такъв пример - бягал е от задължителни часове, за да посещава часовете по предмети, които са му били интересни, но не са му били в програмата. Айнщайн е прекарвал твърде много време в мисловни експерименти и кабинета си без никой да го кара. Кое точно е мързелът на талантливия? Ако имаш предвид дежурното клише на учителите, за да не обидят родителите и детето им "умен е, но го мързи", сори, ама не важи! Талантът е като шило - в торба не стои, а все се показва отнякъде.
талант не се придобива. Можеш да придобиеш умения и знания на завидно ниво. Таланта човек си го носи, с него се ражда. Явно невроните се подреждат понякакъв магичен начин.

# 132
Не съм казала, 1е талантливият го мързи, а 1е може и да го мързи. Затова трудолюбивият на финала може да го изпревари.
Добре, дори и талант да имаш, все пак си трябва труд, за да го развиеш. Толкова много труд ти трябва, 1е като те погледнат отстрани хората да цъкат, как ти се отдава все едно е на шега. Не знам дали ще ме разберете какво имам впредвид.  

# 133
  • София
Трудът е ясен. Просто за талантливия той не е бреме, а необходимост, зарежда го.  Simple Smile

# 134
Е, с това съм съгласна. Но и неталантливият може да не вижда като бреме целия положен труд, а напротив, всяка малка победа да го тласка да влага пове1е и пове1е.
Разбира се, попрището също има зна1ение.

Общи условия

Активация на акаунт