Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 736
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
Може ли рабоодателя да не ти разреши да ползваш болнични до 410 ден-нали се подава заявление до него . Как се процедира тогава. А ако не разпише и майчинство до 2 год.  какво се прави. Може ли да ме уволни през периода на бременност,раждане и отгл. На дете

Тези отпуски не могат да бъдат отказани от работодателя. Трудовият договор може да бъде прекратен, но зависи на какво основание.

Ето за закрилата от уволнение:

http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256

# 196
Може ли рабоодателя да не ти разреши да ползваш болнични до 410 ден-нали се подава заявление до него . Как се процедира тогава. А ако не разпише и майчинство до 2 год.  какво се прави. Може ли да ме уволни през периода на бременност,раждане и отгл. На дете

Тези отпуски не могат да бъдат отказани от работодателя. Трудовият договор може да бъде прекратен, но зависи на какво основание.

Ето за закрилата от уволнение:

http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256
имам предвид безсрочен трудов договор-  с изтекъл изпитателен срок

# 197
В линкът има разгледани всякакви случаи - можеш да намериш своя  Peace

Не знам какво визираш под "уволение" - дисциплинарно ли? На друго основание - съкращение ли? Срещу уговорено обезщетение? По взаимно съгласие?

# 198
Здравейте.
Имам следния казус и ще се радвам,ако някой може да ми помогне.
Преди седмица съобщих в работата,че съм бременна и точно след една седмица ми бе връчено предизвестие за уволнение.Все още съм в начална бременност и днес отивам да си взема официален документ от АГ-то удостоверяващ бременноста ми и ще я връча на шефа ми.
Има ли смисъл във всичко това,което искам да направя или не?

# 199
Здравейте.
Имам следния казус и ще се радвам,ако някой може да ми помогне.
Преди седмица съобщих в работата,че съм бременна и точно след една седмица ми бе връчено предизвестие за уволнение.Все още съм в начална бременност и днес отивам да си взема официален документ от АГ-то удостоверяващ бременноста ми и ще я връча на шефа ми.
Има ли смисъл във всичко това,което искам да направя или не?

Ако визираш закрилата от уволнение, вече е късно за това. На какво основание е предизвестието? Не е било нужно да бързаш толкова с уведомяването на работодателя.

# 200
Здравейте имам въпрос ако някой може да ми помогне :
мога ли да бъда преназначена по врееме на ползване на отпуск за бременност и раждане от служител по Кодекса на труда на служител по закона за държавния служител? Или трябва първо да ми се прекрати служебното правоотношение и отпуска за бременност и раждане и после да бъда назначена на другата длъжност?

# 201
Здравейте !
Искам да попитам добра идея ли е да съдя работодателя си , ако съм назначена по ч.70 ( трудов договор със срок на изпитване) при положение ,че по време на уволнението ми бях бременна , а и точно това беше причината за уволнението ми ?

# 202
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Според мен няма смисъл. Не сте защитена от закона и той ще твърди, че не ви е уволнил заради бременността.

# 203
здр  нз към кого да се обърна и за това пиша тук  бях назначена на срочен договор до завършване на дадена работа  сега ме освободих а малката ми е на 4 месеца и нз трябва ли да се записвам на борсата или не  подадена е декларация 50 51

# 204
Здравейте! Искам да попитам добра идея ли е да съдя работодателя си, ако съм назначена по чл. 70 (трудов договор със срок на изпитване) при положение, че по време на уволнението ми бях бременна, а и точно това беше причината за уволнението ми?
Според мен има смисъл. Една жалба до КЗД не само,че няма да е излишна, но и ще ти донесе повече полза отколкото ако си замълчиш и се примириш с положението.
Предполагам знаеш, че наличие на дискриминация не се доказва лесно.
Но от друга страна, ЗЗДискр. вече не е чак толкова нов, има доста практика по него, включително и съдебна.
След като подадеш жалбата, КЗД ще образува производство срещу работодателя ти затова че те е подложил на дискриминация поради факта на бременността ти. Смятам, че има шанс КЗД (и евентуално на по късен етап и съда) да разреши случая в твоя полза и работодателят ти да отнесе заслужена глоба, за да знае за в бъдеще как се уволнява бременна жена.

# 205
Здравейте надявам се да ми помогнете.Имам следния проблем наскоро разбрах ,че съм бременна шефът ми вчера дойде и ни съобщи,че затваря магазинът във който работя на 1април края на февруари щял да ни донесе предизвестието което трябва да подпишем.Какво да правя?Имам ли някаква закрила?Кой е по-добрия вариант да говоря с него или да изляза в болнични преди да подпиша предизвестието? Благодаря предварително.

# 206
Здравейте надявам се да ми помогнете.Имам следния проблем наскоро разбрах ,че съм бременна шефът ми вчера дойде и ни съобщи,че затваря магазинът във който работя на 1април края на февруари щял да ни донесе предизвестието което трябва да подпишем.Какво да правя?Имам ли някаква закрила?Кой е по-добрия вариант да говоря с него или да изляза в болнични преди да подпиша предизвестието? Благодаря предварително.

При закриване на част от предприятието няма закрила по КТ. Дори и да излезеш в болничен предизвестието може да бъде връчено по пощата, с куриер, с нотариална покана ...

Общи условия

Активация на акаунт