Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 744
  • 206
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,
може вече да е обсъждано някъде, но така и не намерих в търсачката на Гугъл отговор на въпроса си, заради което предварително се извинявам ако трябва да се повторите.
Март месец детето ни навърши две години и с вече бившият си работодател се разбрахме да ме съкратят, т.като те не искат да ме върнат на работа, а мен ме устройва да се запиша на ТБ, за да получавам обезщетение от НОИ известно време.
Съкратиха ме обаче по чл. 328 ал.1 т.6 поради смяна на длъжностната характеристика и не отговаряне на изискванията на длъжността.
Работодателят си спази едномесечното предизвестие и от края на Април имам връчена заповед за прекратяване на трудовите ни право-отношения.
Въпросът ми е дължимо ли е обезщетение по чл. 222 в този случай на освобождаване от работа?

# 181
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
може вече да е обсъждано някъде, но така и не намерих в търсачката на Гугъл отговор на въпроса си, заради което предварително се извинявам ако трябва да се повторите.
Март месец детето ни навърши две години и с вече бившият си работодател се разбрахме да ме съкратят, т.като те не искат да ме върнат на работа, а мен ме устройва да се запиша на ТБ, за да получавам обезщетение от НОИ известно време.
Съкратиха ме обаче по чл. 328 ал.1 т.6 поради смяна на длъжностната характеристика и не отговаряне на изискванията на длъжността.
Работодателят си спази едномесечното предизвестие и от края на Април имам връчена заповед за прекратяване на трудовите ни право-отношения.
Въпросът ми е дължимо ли е обезщетение по чл. 222 в този случай на освобождаване от работа?

Не, не ти се полага.
Съгласно КТ обезщетение по чл.222 се дължи на работници прекратени по чл.328 т.1/2/3/4/7/8

# 182
Здравейте. Поставена съм в една много неприятна ситуация(поне за мен е такава). Назначена съм на работа със срочен трудов договор, който изтича на 31.08.2015г., но забременях януари месец и 45 дневния болничен преди раждане, в който трябва да изляза се пада на 20,08,2015г. в тази ситуация моят работодател може ли след изтичане на договора ми, на о1.о9.2015 да ме преназначи на същата позиция в службата, или няма това право поради 45 дневния болничен , в който ще съм излязла. Ако не преподпиша договора какво трябва да направя? Има ли право да ме освободи по - рано от заеманата от мен позиция, а след това отново да ме преназначи на същата преди времето за болничния и ако има това рпаво на какво основание тр. да ме прекрати, а след това да ме назначи. Обърках се вече...  Cry

# 183
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Поставена съм в една много неприятна ситуация(поне за мен е такава). Назначена съм на работа със срочен трудов договор, който изтича на 31.08.2015г., но забременях януари месец и 45 дневния болничен преди раждане, в който трябва да изляза се пада на 20,08,2015г. в тази ситуация моят работодател може ли след изтичане на договора ми, на о1.о9.2015 да ме преназначи на същата позиция в службата, или няма това право поради 45 дневния болничен , в който ще съм излязла. Ако не преподпиша договора какво трябва да направя? Има ли право да ме освободи по - рано от заеманата от мен позиция, а след това отново да ме преназначи на същата преди времето за болничния и ако има това рпаво на какво основание тр. да ме прекрати, а след това да ме назначи. Обърках се вече...  Cry

Ако договорът остане в този вид той автоматично се прекратява с изтичане на срока му. Тъй като болничният 45 дни преди термин ще е започнал, то ще имаш право на целия период - 410 дни да получаваш обезщетение, дори и при прекратен договор. НО това време не се зачита за осигурителен стаж и трябва сама да си внасяш здравните вноски, за да не загубиш права. Настоящия договор може да бъде прекратен преди изтичането му по взаимно съгласие на основание чл. 325 т.1 от КТ. Може след прекратяването му да сключите нов договор - на какво основание - зависи от работодателя ти, но може да е срочен, безсрочен, с или без изпитателен срок. Каква е идеята - просто да можеш да си ползваш 2-те години майчинство или после да продължиш да работиш там? Ако няма да работиш е най-удачно да се сключи договор с изпитателен срок и след 2 години да се прекрати на основание чл.71 от КТ.

# 184
Целта ми е да мога да си получа 2-те години майчинство, а няма да е лошо след тези 2 години да мога и да си остана на това работно място.

# 185
Целта ми е да мога да си получа 2-те години майчинство, а няма да е лошо след тези 2 години да мога и да си остана на това работно място.

Тогава трябва да се договориш с работодателя да прекрати настоящия договор и да сключи друг с теб. Но това вече е въпрос на желание и от негова страна.

# 186
Да попитам едно въпросче Simple Smile до 21.07.15 бях във майчинство,но поради разни обстоятелства ТД беше прекратен на 2.07.15.Сега август трябваше да взема последно майчинство,поне така ми казаха че ще взема част от парите до 2.07.15.Но все още нищо не съм получила. Вие какво мислите?! Simple Smile

# 187
Да попитам едно въпросче Simple Smile до 21.07.15 бях във майчинство,но поради разни обстоятелства ТД беше прекратен на 2.07.15.Сега август трябваше да взема последно майчинство,поне така ми казаха че ще взема част от парите до 2.07.15.Но все още нищо не съм получила. Вие какво мислите?! Simple Smile

Само за 01.07.2015 ще получите обезщетение - 14.78 лева, ако става дума за отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 188
Здравейте Simple Smile
Отчаяно имам нужда от информация и разяснение по няколко въпроса. Надявам се тук да ги получа и искрено благодаря!
Бременна съм в 6 г. с. и в момента съм безработна. Моя позната, която има фирма ще ме назначи на работа и след известно време ще изляза в болнични. Най-вероятно ще са 180 дни без прекъсване до излизането ми в майчинство.
Проблемът е там, че през декември фирмата ще се промени. Дейността й ще е същата, но името ще е друго.
Въпросът ми е: при положение, че аз ще съм в болнични тогава, какво следва?
Ще ми се изплати ли болничния?
Могат ли да ме преместят в другата фирма по време на болничен?
Благодаря!

# 189
Здравейте Simple Smile
Отчаяно имам нужда от информация и разяснение по няколко въпроса. Надявам се тук да ги получа и искрено благодаря!
Бременна съм в 6 г. с. и в момента съм безработна. Моя позната, която има фирма ще ме назначи на работа и след известно време ще изляза в болнични. Най-вероятно ще са 180 дни без прекъсване до излизането ми в майчинство.
Проблемът е там, че през декември фирмата ще се промени. Дейността й ще е същата, но името ще е друго. - ще променят просто името или ще регистрират ново дружество?
Ще ми се изплати ли болничния? - ако е издаден преди промяната - да
Могат ли да ме преместят в другата фирма по време на болничен? - не, трябва да има прекъсване - поне един отработен ден
Благодаря!

# 190
Здравейте Simple Smile
Проблемът е там, че през декември фирмата ще се промени. Дейността й ще е същата, но името ще е друго. - ще променят просто името или ще регистрират ново дружество?
Ще ми се изплати ли болничния? - ако е издаден преди промяната - да
Могат ли да ме преместят в другата фирма по време на болничен? - не, трябва да има прекъсване - поне един отработен ден
Благодаря!

Сърдечно благодаря за експресния отговор Simple Smile
Ще се регистрира ново дружество през декември, а аз тогава със сигурност ще съм в болничен.
Какво трябва да направя, за да си получавам болничните, а след това и майчинството?

# 191
Изтича поредния БЛ, прекратявате договора по взаимно съгласие, сключвате нов договор, отработвате един ден и излизате отново в болничен.

# 192
Изтича поредния БЛ, прекратявате договора по взаимно съгласие, сключвате нов договор, отработвате един ден и излизате отново в болничен.
Благодаря Ви!
Моля за отговор и на последния ми въпрос. А този "пореден БЛ" ще ми бъде ли изплатен?
Ако по средата на този пореден БЛ стане промяната във фирмата?
Или пък ми се изплаща само времето от БЛ, по което фирмата си е била все още по старо му?
Малко замотано попитах май...

# 193
Благодаря Ви!
Моля за отговор и на последния ми въпрос. А този "пореден БЛ" ще ми бъде ли изплатен?
Ако по средата на този пореден БЛ стане промяната във фирмата?
Или пък ми се изплаща само времето от БЛ, по което фирмата си е била все още по старо му?
Малко замотано попитах май...

БЛ, продължаващ до 30 дни след прекратяване на трудовия договор се изплаща от НОИ.

# 194
Може ли рабоодателя да не ти разреши да ползваш болнични до 410 ден-нали се подава заявление до него . Как се процедира тогава. А ако не разпише и майчинство до 2 год.  какво се прави. Може ли да ме уволни през периода на бременност,раждане и отгл. На дете

Общи условия

Активация на акаунт